imbir - 9508 przepisów (strona:105/634)

Golonka z indyka pieczona z warzywami 149

pieczona z warzywami: 2-4 golonki z indyka (podudzia) 1/2 szklanki sosu sojowego 1/3 szklanki sake lub mirinu (można zastąpić 4 łyżkami wódki) 2 łyżki miodu 1 łyżeczka tartego imbiru lub pół łyżeczki imbiru w proszku 2 ząbki czosnku płatki chili lub świeża papryczka (można pominąć) sok z połowy limonki solanka (ok. 1 litr wody i 1 łyżka soli) olej(...)przez 4-8 godzin. Przygotowujemy glazurę. Do rondelka wlewamy sos sojowy. Dolewamy do niego sake/mirin (ewentualnie wódkę) oraz wyciskamy sok z połowy limonki. Dodajemy miód, wyciśnięte ząbki czosnku, imbir i chili (wg uznania, ja dodałam chili w płatkach). Zagotowujemy sos i gotujemy przez około 7-10 minut, aż część płynu odparuje. Odstawiamy do przestudzenia. Warzywa obieramy i kroimy na mniejsze

Poezja smaku
Kiszone rzodkiewki z imbirem 133

dodatkiem do dań z grilla czy obiadu, a jednocześnie świetnym sposobem na wykorzystanie nadmiaru rzodkiewek.   Składniki (na dwa słoiki po 400g) Dwa pęczki rzodkiewek Korzeń chrzanu + liście Kawałek imbiru wielkości kciuka Koperek Liście wiśni 4 ząbki czosnku 1l wody + łyżka soli Sposób przygotowania Rzodkiewki myjemy, odcinamy łodyżki. Ząbki czosnku obieramy i kroimy na 2-3 części. Słoiki sterylizujemy(...)piekarniku nagrzanym do 100 stopni C lub wyparzamy. Na dnie każdego słoika układamy liść chrzanu, 2 liście wiśni, koperek, czosnek i imbir, rzodkiewki układamy dość ściśle. W połowie słoika powtarzamy przełożenie, liśćmi chrzanu, wiśni, koperkiem, czosnkiem i imbirem. Układamy resztę rzodkiewek i na wierzch ponownie układamy dodatki.  Wodę zagotowujemy i dodajmy sól. Studzimy i ciepłą zalewą wypełniamy słoiki

Pyry na Gaz
Syrop rabarbarowo-różany i idealny napój na letnie dni! 119

niezastąpionej  Heidi Swanson , z moimi zmianami. Składniki: 500 g rabarbaru, 400 g cukru, 475 ml wody, sok z 1 limonki, sok z 1 cytryny, 4 cm kawałek imbiru, 2 szczypty rozmarynu, 2-3 łyżeczki wody różanej Rabarbar należy dobrze umyć i osuszyć. Odciąć końcówki, pokroić na małe kawałki i umieścić w garnku z grubym dnem. Wsypać cukier, całość dobrze(...)wymieszać i zostawić na ok. 45-60 minut.  Po upływie wyznaczonego czasu wlewamy do garnuszka wodę, wstawiając na średni ogień. Dodałam imbir i rozmaryn. Mieszamy do czasu, aż rozpuści się cały cukier. Następnie gotujemy dalej przez ok. 20 minut, aż rabarbar się rozpadnie. Na tym etapie należy przygotować miskę z durszlakiem wyłożonym gazą. Rabarbar dokładnie odcedzamy przez sitko

Plate of Joy
KOKTAJL ENERGETYZUJĄCY ( z zielonego jęczmienia ) – zdrowy i smaczny! 126

Energetyzujący koktajl z młodego zielonego jęczmienia. Koktajl jest nie tylko zdrowy, dodaje energii i pobudza bardziej niż kawa, ale jest też bardzo smaczny! CIEKAWOSTKA! W szystko dzięki połączeniu imbiru z zielonymi składnikami, które razem tworzą prawdziwą bombę energetyczną i rewitalizującą. Zielone rośliny zawierają dużą dawkę chlorofilu, który zwiększa dopływ tlenu, przez co podnosi wydajność fizyczną i umysłową. Imbir poprawia działanie(...)jęczmień – 1 łyżeczka * liście szpinaku – 1 garstka * banan – 1 szt * mleko kokosowe – 200 ml * miód – 1 łyżka * sok z cytryny – 2 łyżki * starty imbiru – 1 łyżeczka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Wszystkie składniki bardzo dokładnie miksujemy! Podajemy schłodzone posypane odrobiną pestek słonecznika. Pycha! Taki koktajl jest idealny na poranne rozbudzenie … kopniak przed szaloną imprezą

Ostra na Słodko
Indyk w pomidorach z warzywami i komosą ryżową 196

Dziś odkrywam fenomenalny smak komosy ryżowej. Jest delikatna i ma lekko orzechowy smak. Wykorzystałem ją jako dodatek do mojego indyka w pomidorowym sosie w aromacie imbiru. Do tego soczyste i chrupiące trio (bakłażan, cukinia, papryka). Czas przygotowania: Porcja dla 4 osób Koszt przygotowania: SKŁADNIKI: 500 g piersi z indyka 400 g pomidorów pelati 1 łyżeczka świeżego imbiru 1 biała cebula(...)PRZYGOTOWANIE (indyk w pomidorach i warzywa) Pierś z indyka myjemy, osuszamy i kroimy w plastery. Na patelni przesmażamy posiekaną w kostkę cebulę i dorzucamy indyka oraz bardzo drobno posiekany imbir. Do usmażonego indyka dodajemy pomidory pelatii, doprawiamy solą, pieprzem i czerwoną papryką. Wszystko razem smażymy, aż pomidory się "rozpadną", a sos zgęstnieje. Oddzielnie przygotowujemy warzywa. Bakłażana, paprykę i cukinię kroimy

kulinarnyJa
Makaron ryżowy z kurczakiem i kapustą pekińską 208

znajomymi.   Potrzebujemy: 200g makaronu ryżowego - wstążki, ten grubszy 300g piersi z kurczaka (1 podwójna) 1 łyżka oleju ryżowego ( lub zwykłego jakiego używacie) 2 ząbki czosnku 2 cm korzenia imbiru 1 duża cebula 1 czerwone chili 1 łodyga selera naciowego 1 marchewka 6 szkl. poszatkowanje kapusty pekińskiej 4 łyżki soku z limonki (ew.cytryny) 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżka sosu(...)sojowego Na początek przygotujmy sobie wszystkie składniki, to będzie trwało najdłużej. Samo smażenie zajmie może 10 min. Cebula w kostkę, czosnek, imbir i chili w drobną kostkę. Kurczak dla odmiany też w kostkę ;) ale w dość drobną. Seler w cieńkie talarki a marchewka w cieńkie paseczki ( lub w takie w jakie się uda). Poszatkować kapustę pekińską (części zielone i białe

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Koktajl owocowy na poprawę trawienia. 557

Składniki : 0,5 l jogurtu lub kefiru naturalnego 2 dojrzałe owoce mango 2 łyżki soku z limonki kawałek korzenia imbiru ( około 2 cm ) 2 łyżki naturalnego miodu listki świeżej mięty do dekoracji Sposób wykonania :  Mango obierz ze skórki, usuń pestki, pokrój na kawałki. Wsyp do miksera, dodaj starty na drobnej tarce imbir, oraz pozostałe składniki. Zmiksuj dokładnie wszystko razem(...)Podawaj schłodzony ( 10-12 C ) w wysokich szklankach. Udekoruj zielonymi listkami mięty.  Imbir ma działanie przeciwzapalne, łagodzi mdłości i inne dolegliwości trawienne.                   Życzę zdrowia

Przepisy i porady kulinarne
Łosoś z sosem malinowym, kaszą jaglaną i sałatką z roszponki i prażonych płatków migdałowych 226

wina sól morska i świeżo mielony pieprz 4-5 łyżek kaszy jaglanej   Sos malinowy: 125 g malin 200 ml białego półwytrawnego wina 1 gałązka rozmarynu 0.5 cm świeżego imbiru 1 łyżka śmietany 12% (użyłam słodkiej 30%) 1 łyżeczka miodu sól morska   Sałatka z roszponki: 2 garście roszponki odrobina soku wyciśniętego z cytryny 1 garść płatków migdałów sól morska(...)trakcie gotowania, czy nie trzeba dolać odrobiny więcej wody, gdyby kasza wchłonęła całość ) . Przygotować sos malinowy: W małym rondelku zagotować 200 ml białego wina z gałązką rozmarynu oraz kawałkiem imbiru. Gotować bez przykrycia na średnim ogniu przez 5 minut. Po tym czasie wyciągnąć imbir z rozmarynem i dodać maliny. Gotować na średnim ogniu kolejne 5 minut . Sos przecisnąć przez sito

Moja Delicja
Jaglane serniczki . 235

pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej(ew. budyń niesłodzony) 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika skórka otarta z 1 cytryny  proszek do pieczenia ( na czubku łyżeczki) mała garść drobnego kandyzowanego imbiru   Kaszę jaglaną przed ugotowanie podprażyć na suchej patelni. Ale sposób gotowania to już indywidualna sprawa, każdy ma swój sposób, ważne aby była w miarę sypka po ugotowaniu. Przed(...)białek ubijamy sztywną pianę dodając 40 g, dodając tyle samo cukru do żółtek ubijamy  pulchną masę.  Do masy jaglano serowej dodajemy kolejno: skórkę otartą z cytryny, imbir i masę z żółtek (dokładnie mieszamy), Następnie: przyprawę do piernika, mąkę ziemniaczaną, pszenną oraz proszek do pieczenia. Na koniec dodajemy  partiami pianę z białek i delikatnie mieszamy masę. Sernik rozkładamy

Farmażony
Sajgonki z krewetkami 167

pora (biała część) 1 duża marchewka 100 g makaronu sojowego 180 g kiełków fasoli Mun w zalewie (1 słoiczek) płaty ciasta ryżowego 3 ząbki czosnku 1 limonka kawałek świeżego imbiru sos sojowy pęczek natki zielonej pietruszki olej do potraw z woka Przygotowanie: Pora kroimy w drobne krążki a marchewkę w paski - prosto i szybko pokroimy ją za pomocą obieraka(...)jarzyn.  Na woku rozgrzewamy olej do potraw z woka, ja użyłam oleju z kiełków kukurydzianych z aromatem imbiru i trawy cytrynowej   Kiełki fasoli Mun siekamy na drobniejsze kawałki i dodajemy do reszty warzyw. Smażymy wszystko razem Rozmrożone krewetki obieramy z ogonków i kroimy na mniejsze cząstki.     Krewetki przekładamy na patelnię. Dodajemy wyciśnięty sok z całej limonki

Taste Therapy
Sernik dyniowy bez cukru (z żurawiną i polewą z białej czekolady) 180

dodatkami - u mnie sprawdziła się domowa żurawina i polewa z białej czekolady - pychotka! :) Składniki na spód:   250 g herbatników 150 - 200 g masła 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru Herbatniki dokładnie rozgniatamy na pył w misce i wlewamy rozpuszczone w rondelku masełko (zacznijmy od 150 g masła, gdy masa będzie sucha dolejemy resztę). Dokładnie mieszamy. Dodajemy cynamon i imbir(...)łyżki soku z cytryny 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 500 g puree z dyni 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika LUB po 1/2 łyżeczki kardamonu, cynamonu, imbiru i gałki muszkatołowej. Wszystko powinno mieć temperaturę pokojową.  Składniki wszystkie dodajemy do miski i miksujemy (nie za długo żeby za bardzo sernika nie napowietrzyć - chodzi o to, żeby

Jedzeniomania
Rozgrzewająca tajska zupa kokosowa (wegańska) 157

Idealne połączenie ostrości czosnku, imbiru, cebuli z łagodnością mleka kokosowego i kwaskiem cytryny. Pyszna zupa tajska! Składniki (4-6 porcji): puszka mleka kokosowego (400 ml) bulion wegetariański 3/4 kostki lub pól litra wcześniej przygotowanego wywaru 2 cebule 3 duże ząbki czosnku 5 cm świeżego imbiru 1 papryczka chili 1 łyżka cukru trzcinowego lub zwykłego cukru 1 łyżka pasty curry(...)Przygotowanie (15 minut z kostką rosołowa lub gotowym wywarem warzywnym): - Podgrzewamy bulion. Jeśli nie mamy wywaru warzywnego to rozpuszczamy kostkę w 0,5 l wody - Pokrojony drobniutko i obrany imbir, chili, czosnek i cebule podsmażamy 2-3 minuty na oliwie z oliwek. Następnie dodajemy kurkumę i kmin i podsmażamy kolejną minutę. - Wrzucamy podsmażone składniki do wywaru - Dodajemy do wywaru mleko

Pora na pora i pomidora
Łososiowy makaron z tajską nutą 143

glutenowy) 1 porcja łososia Warzywa (u nas szczypiorek, brokuły, szparagi, zielony groszek i kukurydza, ale równie dobrze sprawdza się papryka, pieczarki, marchewka) 1 łyżeczka zgniecionego czosnku 1 łyżeczka zgniecionego imbiru 1 laska trawy cytrynowej (można ominąć) sok z połowy cytryny 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego 1 łyżeczka sosu rybnego pęczek zielonej kolendry 1 łyżka oleju (u nas kokosowy) Wskazówki: Makaron(...)miażdżymy przy użyciu tłuczka do mięsa (jedno silne uderzenie). Kolendrę siekamy drobno. Metoda: Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, wrzucamy pokrojone warzywa i obsmażamy mieszając. Po chwili dodajemy czosnek, imbir i trawę cytrynową. Smażymy wszystko około 2 minuty, aż zacznie unosić się aromat ziół. Dodajemy sok z cytryny i rybę. Mieszamy, aż ryba ukryta jest w warzywach, smażymy przez kolejną

MamaOskarka
Kokosowe curry z krewetkami 184

puddingu chia. Dziś chciałabym Wam pokazać, że mleczko to świetnie się łączy z krewetkami :) Składniki na 2 porcje: 250g mrożonych krewetek 3 ząbki czosnku mała cebula kawałek imbiru łyżka oleju kokosowego 3-4 łyżki czerwonej pasty curry Kanokwan od  DeCare.pl 300 ml passaty pomidorowej 300 ml mleczka kokosowego 3-4 łyżeczki cukru papryka ostra, sól, pieprz ryż (u mnie(...)jaśminowy) do podania limonka i liście kolendry (lub natka pietruszki) Krewetki rozmrażamy, porządnie płuczemy i osuszamy, zdejmujemy ogonki. Imbir trzemy na drobnych oczkach tarki, cebulę i czosnek drobno siekamy. Passatę łaczymy z mleczkiem kokosowym, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem, zagotoujemy i gotujemy ok 15 minut na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, dodajemy cebulę, czosnek, imbir

Zawsze głodna!
Kaczka z grilla 121

kaczka, puszka piwa imbirowego, kawałek imbiru ( około 3 cm), 4 płatki gwiazdki anyżu, 5 torebek kardamonu, 12 goździków, 10 ziaren pieprzu czarnego, sól, kawałek cynamonu, 20 ml sosu sojowego Kikkoman, 3 łyżki cukru muscavado, Kaczkę dokładnie umyć , osuszyć, oczyścić z pozostałości piór - pęsetą lub szczypcami, opalając nad ogniem. Odciąć końcówki skrzydeł, kuperek – zawsze go odcinam, zostawić skórę przy szyi. Imbir(...)zetrzeć na drobnej tarce. 2 płatki anyżu, 2 torebki kardamonu, 7 goździków, pieprz zemleć w młynku, wymieszać z płaską łyżką soli i imbirem. Natrzeć przyprawami kaczkę z zewnątrz, w środku i odłożyć na godzinę. Otworzyć puszkę z piwem. Odlać z niej 300 ml. Do puszki wrzucić kawałek cynamonu, 2 płatki gwiazdki anyżu, 5 goździków, rozgniecione 3 torebki kardamonu

królestwo garów