przechodzą do wody, którą potem razem z ,,nim " wypijemy. * Cytryna -zawiera dużo witaminy c, dzięki czemu wzmacnia naszą odporność. Bogactwo polifenoli sprawia że przeciwdziałają one nadciśnieniu czy miażdżycy. * Imbir: ułatwia trawienie, łagodzi nudności, łagodzi bóle miesiączkowe, łagodzi przeziębienia, leczy migrenę, działa przeciwobrzękowo,a a także działa dobroczynnie na układ krwionośny zapobiegając zatorom. Jak widzicie napój dobroczynnie wpłynie na Nasz(...)Składniki: 6 szklanek wody 1 torebka 100 g kaszy jęczmiennej perłowej Kupiec sok z 1,5 cytryny 3 łyżki cukru- lub ewentualnie wg własnego smaku 1 plaster kandyzowanego imbiru Wykonanie: Kaszę wkładamy w woreczku do garnka, zalewamy wodą- tyle aby zakryło kaszę. Gotujemy ok 5 minut. Po tym czasie odcedzamy wodę, kaszę płuczemy, zalewamy 6 szklankami wody, dodajemy
Z Majeczką w kuchniryżem. U mnie dodatkiem jest komosa ryżowa. Składniki (na dwie porcje): Marynata pojedyncza pierś kurczaka 150 ml jogurtu naturalnego pół łyżeczki mieszanki garam masala pół łyżeczki cynamonu pół łyżeczki imbiru w proszku płaska łyżeczka mielonej kurkumy łyżeczka mielonej kozieradki łyżeczka mielonej kolendry pół łyżeczki soli łyżeczka ostrej papryki 150 ml komosy ryżowej Jogurt wymieszać z przyprawami Pierś kurczaka pokroić(...)podwójnej ilości wody do momentu jej odparowania. Po odparowaniu wody trzymać komosę pod przykryciem, by "doszła". Sos pół cebuli łyżka oleju 3 łyżki śmietany łyżeczka słodkiej papryki łyżeczka startego imbiru 4 łyżki przecieru pomidorowego (lub 3 łyżeczki koncentratu) Na patelni rozgrzać olej. Cebulę pokroić w drobną kostkę i wrzucić na olej. Zeszklić. Dodać paprykę i imbir. Wymieszać. Kurczaka oczyścić
Weekendy w domu i ogrodzieobiadu zostanie Wam trochę smażonej lub pieczonej ryby, wykorzystajcie ją do zrobienia fantastycznej kanapki. Mnie zostało trochę pieczonego halibuta, który w połączeniu z majonezem- wasabi, salsą pomidorową i marynowanym imbirem smakuje fantastycznie. Rybne burgery są naprawdę rewelacyjne! SKŁADNIKI 1 ciabatta ( lub inne ulubione pieczywo) 1 kawałek smażonej lub pieczonej ryby ( u mnie halibut, może być każda inna białą ryba - dorada(...)dorsz, pstrąg, sandacz etc.) 1/2 pomidora 1/2 szalotki 1 łyżka majonezu 1/2 łyżeczki wasabi ( moża użyć zwykłego chrzanu i dać go dwa razy więcej) 4 plasterki marynowanego imbiru kilka listków sałaty pieprz sól SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Pomidora przekroić na mniejsze kawałki, usunąć pestki i pokroić w drobną kostkę. Szalotkę drobniutko posiekać i wymieszać z pomidorami, doprawić solą i pieprzem
DefinicjaSmakuskładniki: 40 g świeżych, młodych liści szpinaku 2 duże kiwi 2 cm imbiru 1 łyżeczka miodu 70 g kostek lodu 120 g wody wykonanie: Szpinak płuczemy, wkładamy do kielicha blendera. Dodajemy obrane kiwi i imbir. Wlewamy wodę, dodajemy kostki lodu i miksujemy na największych obrotach do uzyskania gładkiej konsystencji. Podajemy od razu
Domowy Smak Jedzeniaroboty konfitura z czerwonej cebuli i chutnej z dyni, jabłek i chili. Składniki : Nadzienie 7 małych młodych ziemniaków 3 łyżki mrożonego groszku marchew pół cebuli ok. 2 cm świeżego imbiru płaska łyżeczka mielonej kolendry łyżeczka garam masala łyżka rozdrobnionych liści curry łyżeczka mielonej kozieradki sok z połowy limonki ok. pół łyżeczki soli łyżka oleju do smażenia Ziemniaki wyszorować i ugotować(...)koniec gotowania dodać groszek. Odcedzić i odstawić, by się trochę schłodziło. Marchew, cebulę i ziemniaki pokroić w drobną kostkę. Rozdrobnić również świeży imbir. Można zetrzeć na tarce o małych oczkach. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić przyprawy. Podgrzewać ok. minuty. Dorzucić marchew, imbir i cebulę, by zmiękły. Pod koniec dodać ziemniaki i groszek. Wymieszać. Zdjąć z ognia, wycisnąć
Weekendy w domu i ogrodzieprzygotowany na indyjską nutę, a żeby danie było bardziej pożywne dołożyłam pokrojoną w grubą kostę cukinię. Przyprawy i sos dokładnie jak z dania tutaj, które nam wyjątkowo smakowało. Skoro imbir, czosnek i mleko kokosowe sprawdziło się z delikatnym mięsem piersi z kurczaka, spróbowałam z dorszem. Jest wyśmienity, polecam! Prosto i dietetycznie. Składniki: 400-500 g filetu z dorsza(...)mleka kokosowego 1 ząbek czosnku 4-5 cm kawałek imbiru liście kafir lub sok z cytryny sól, pieprz cayenne, pieprz cytrynowy kumin na czubek noża 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego chili - opcjonalnie olej zielenia - kolendra lub szczypiorek Wykonanie: filety z dorsza przy pomocy specjalnego, giętkiego noża pozbawić skóry. Pokroić w 2-cm kostkę. Skropić sokiem z cytryny, posolić, oprószyć pieprzem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!nieopodal natknęłam się na suszone pomidory, pomyślałam więc: czemu nie? Efekt wyszedł zaskakujący i wart wypróbowania. Wytrawny smak pesto przełamuje słodycz młodej marchwi nieco podkręconej świeżym towarzystwem w postaci imbiru i skórki cytrynowej; do zupy dorzuciłam też czerwoną soczewicę, która zintensyfikowała jej piękny, słoneczny kolor i nadała treściwego charakteru, dzięki czemu z powodzeniem można potraktować ją jako samodzielny posiłek(...)sztuk) 3 cebule dymki 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy ½ szklanki czerwonej soczewicy 2 szklanki gorącego bulionu warzywnego lub wody ½ szklanki gęstej części mleka kokosowego 1 łyżka startego świeżego imbiru 1 łyżeczka startej skórki z cytryny sól, pieprz do smaku Natkę marchwi niedbale posiekaj i wraz z migdałami, suszonymi pomidorami oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem przełóż do blendera i zmiksuj
Roślinna - blog wegańskiświeżych i bogatych smaków. Sałatka z czereśnią i brzoskwinią znakomicie Was orzeźwi, doda energii i z łatwością zastąpi śniadanie czy kolację. Do sałatki użyjemy ciepły sos marchewkowy z nutą imbiru i cytryny :) ZAPRASZAM :) Dla 1osoby Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 1 brzoskwinia Garść czereśni 1 mała marchewka małe kawałeczki imbiru suszonego lub świeżego cynamon Garść mixu sałat Łyżeczka orzechów włoskich(...)Cukier lub ksylitol Sok z cytryny Przygotowanie: 1/ Marchewkę obieramy i ścieramy na dużych oczkach do małego garnuszka. Zalewamy wodą by tylko przykryło marchewkę. Gotujemy do miękkości z kawałkami imbiru słodzimy i blendujemy. Z powrotem stawiamy na palnik i dodajemy cynamon,sok z cytryny i masło. Podgrzewamy aż połączą się składniki i odstawiamy 2/ Komponujemy sałatkę układając miks sałat, przepołowione
Kuchnia PROzdrowotnaryżowy. Będzie kalafiorowo z lekką azjatycką nutką ;) 1/2 zielonego kalafiora romanesco 1/3 białego kalafiora 1 cebula 1 opakowanie groszku cukrowego ( około 35szt.) 1 papryczka chilli 10-15 plasterków marynowanego imbiru 2-3 łyżki oleju do woka arachidowy 2-3 łyżki oleju do woka z trawą cytrynową 3-4 łyżki sosu sojowego jasnego 1/2 szklanki zielonej herbaty kolendra ( dużo(...)zalać wrzątkiem, przykryć i odstawić na ok 3 minuty. Odcedzić. Na rozgrzany olej wrzucić posiekaną cebulę, następnie różyczki białego i zielonego kalafiora. Podsmażać kilka minut. Dodać posiekany drobno imbir. Podlać delikatnie zieloną herbatą. Dodać zielony groszek. Warzywa powinny być chrupiące więc nie należy ich zbyt długo smażyć. Doprawić sosem sojowym i cytryną. Dodać makaron ryżowy. Połączyć
Jemy Pijemywiedziałam dokładnie jak ich użyć ( po chińsku niestety nie czytam ), działałam więc intuicyjnie. Składniki na 2 porcje: 2 garści suszonych glonów kilka liści lodowej sałaty 5-6 plasterków imbiru 1/2 papryczki chilli 2 łyżeczki sosu rybnego 2 łyżeczki sosu sojowego jasnego 1 łyżeczka octu ryżowego Do bulionu dodać posiekany imbir. Do miseczek na zupę pokruszyłam sporą ilość glonów. Dodałam(...)liści pokrojonej sałaty lodowej. Posiekana drobno papryczkę chilli. Na jedna miseczkę dodałam również po łyżeczce sosu rybnego i sojowego oraz pół łyżeczki octu ryżowego. Wszystko zalałam gorącym bulionem z imbirem. Glony natychmiast zmiękły i były pyszne :) nadały zupie charakterystycznego smaku. Zupa smakowała podobnie do zupy miso. Następnym razem dodam jeszcze pokrojony drobno por :) Lubię
Jemy Pijemykremie kokosowym doprawionym tajskim zielonym curry w skład którego wchodzi kilka składników o wyrazistym cytrusowym aromacie czyli:trawa cytrynowa,zielone liście kaffir,tumeric,limonka oraz inne odświeżające jak imbir czy galangal a dodatkowo:czosnek,cebula i chili.Czy może być bardziej odświeżająco? Chłodnik wzbogacić można o kilka krewetek z patelni lub z grilla. 1 porcja zawiera: 212 Kcal SKŁADNIKI(...)porcje: 1 ogórek wężowy 15 g świeżej kolendry 200 g odmrożonych liści szpinaku 2 i ½ łyżki tajskiego zielonego curry w proszku 2 cm kawałek świeżego imbiru (oskrobany ze skórki) 2 puszki (230 g) gęstego cremu kokosowego (nie mylić z mleczkiem) 4 łyżki sosu rybnego 3 łyżki soku z cytryny garnisz: 125 g kiełków fasoli mung (taugè) kilka krążków
Sztuka gotowania w/g Samirytwarde kwaśne jabłka (użyłam zielonych) 150 g cukru brązowego 2-3 łyżki oleju z pestek winogron (lub rzepakowego, kukurydzianego) 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 cm kawałek imbiru 2 papryczki chili 100 ml białego wina 25 ml białego octu winnego Morele i jabłka kroję w kostkę. Cukier karmelizuję w garnku o grubym dnie, wrzucam owoce, mieszam(...)przykrycia na średnim ogniu, często mieszając. W tym samym czasie na patelni rozgrzewam olej, wrzucam cebulę pokrojoną w kostkę, żeby się zeszkliła. Do cebuli dorzucam drobno posiekany imbir, czosnek i papryczki chili. Podsmażam ok. 10 minut, nie dopuszczając do zbrązowienia. Podsmażoną cebulę, imbir, czosnek i chili dodaję do owoców. Gotuję wszystko razem 10 minut. Próbuję, lekko solę, wlewam
Kuchnia Prezydentowejmarynat i kolejnych chutneyów. Zmodyfikowałam troszkę przepis Gospodarnej Narzeczonej dodając oliwę z pestek winogron, limonkę zamiast cytryny (bo po mojemu limonka pasuje idealnie do kolendry) i podwójną ilość imbiru. Mój chutney wyszedł gorzkawy, pikantny i bardzo kolendrowy w smaku. Z dodatkiem śmietany lub jogurtu zmienia się w fantastyczny, orzeźwiający sos do ryb lub sałat, doprawia świetnie potrawy azjatyckie(...)wszelkie curry. I może długo stać w lodówce nie tracąc świeżości, j ednak nie dłużej niż 2 tygodnie (aktualizacja). Chutney kolendrowy Składniki: spory pęczek kolendry kawałek imbiru ok. 2 cm 1 duża łyżka jasnego miodu (u mnie akacjowy) sok wyciśnięty z jednej limonki 1 płaska łyżeczka soli 50 ml oliwy z pestek winogron Sok wlewamy do pojemnika blendera, wrzucamy
Kuchnia Prezydentowejpłaska łyżeczka startego imbiru (wieprzowego lub mieszanego) 1/2 łyżeczki płatków chili 1 łyżka sambal oelek(...)mleczka kokosowego 1 łyżka posiekanego imbiru 1 łyżeczka posiekanej kolendry 2 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanej kolendry 1 posiekana papryczka chili woda do wyrabiania mięsa
Kuchnia Prezydentowejkońca wierzyłam, że będzie to zjadliwe. „Nawet jeśli” – myślałam sobie - „to na pewno będzie >przeperfumowane<, z taką ilością intensywnych przypraw, dodatkowo wzmocnionych czosnkiem, imbirem i prażeniem na klarowanym maśle”. Czy się rozczarowałam? Miałam rację? O nie. Ale vindaloo jest wymagające. Jest wschodnią, hinduską tajemnicą i z pewnością jest w nim odrobina magii(...)piersi kurczaka lub piersi i udka - można pokroić w dużą kostkę, a można na większe kawałki, jak porcje kurczaka Marynata do mięsa: 2 ząbki czosnku ok. 2-centymetrowy kawałek imbiru świeżo wyciśnięty sok z limonki lub cytryny 2 łyżeczki białego octu winnego 1 średnia cebula 1 niecała płaska łyżeczka kurkumy 3 łyżeczki garam masala 1 płaska łyżeczka kminu rzymskiego
Kuchnia Prezydentowej