Niepozorne danie, które szybko się robi i rewelacyjnie smakuje. Przygotujecie je na jednej patelni, kolejno podsmażając przygotowane wcześniej składniki. Najpierw cebulkę, czosnek i imbir, później cukinię i paprykę, na koniec wbijając jajka. Całość krótko podgrzewamy z ugotowanym ryżem i doprawiamy olejem sezamowym, który nadaje charakterystyczny smak i zapach całej potrawie. Świeża kolendra, papryczka chili i sok z limonki także znacząco(...)przepisie. SKŁADNIKI / 2 porcje 1 szklanka ugotowanego ryżu ( np. z poprzedniego dnia) lub ¹⁄₂ szklanki suchego 2 łyżki oliwy 20 g masła 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka startego imbiru 2 jajka 2 łyżki posiekanego szczypiorku 1 mała cukinia (żółta lub/i zielona) 1 mała czerwona papryka ¹⁄₂ papryczki chili PRZYPRAWY 2 łyżki sosu sojowego 3 łyżeczki oleju sezamowego sól morska
cool and mintyupalne dni idealne połączenie smaków. Woda z dodatkiem lekko pikantnego imbiru przełamanego słodyczą miodu. Z dodatkiem pomarańczy i cytryny. Musisz go spróbować! Jeśli jesteś bardzo spragniony chłodu możesz do niego wrzucić kostki lodu. Składniki: 1,5 litra niegazowanej wody łyżeczka imbiru w proszku łyżka płynnego dowolnego miodu połowa cytryny ze skórką 1 pomarańcza ze skórką Wykonanie: Wodę wlej do dzbanka(...)przypraw imbirem, dodaj miód, dokładnie wymieszaj. Wyszoruj dokładnie skórki pomarańczy i cytryny, pokrój w plasterki, wrzuć do napoju. Przed nalaniem wymieszaj. Miłego orzeźwienia
Zasmakuj Kuchnikrewetek * 550 ml bulionu ** 250 ml mleka kokosowego 80 g liści szpinaku 1 papryka czerwona 1 mała papryczka chili 2 cebule dymki 2 ząbki czosnku 5 cm imbiru 1 łyżka czerwonej pasty curry 3 liście kafiru *** 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżka pasty tamaryndowej 1 płaska łyżeczka cukru trzcinowego 2-3 łyżki oliwy Dodatkowo 200 g makaronu ryżowego nitki(...)łyżka czarnego sezamu 4 plasterki limonki Instrukcje Cebulę, czosnek i papryczkę chili drobno siekamy. Imbir obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Z czerwonej papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paseczki. W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę, czosnek, chili,imbir, liście kafiru i pastę curry. Chwilę podsmażamy, mieszając. Całość zalewamy bulionem, dodajemy mleko kokosowe, sos rybny, cukier
Wędrówki po kuchniKurczak w w sosie pomidorowym z przyprawami orientalnymi Uwielbiam potawy orientalne. Kolendra, imbir czy garam masala to przyprawy, które uwielbiam i często goszczą u mnie w kuchni. Łączę je zarówno zarówno z rybą jak i mięsem. Przyprawy tego typu czasem przemycam też do polskiej kuchni, by nadać jej nowoczesnego i bardziej wyrazistego smaku. Sos do tej potrawy wymyśliłam już dawno(...)cukinia 2 papryki ( żółta i czerwona) pół szklanki mrożonego groszku łyżeczka płatków chilli 1 puszka pomidorów w puszce ¾ szklanki wody 2 płaskie łyżeczki przyprawy garam masala 2 płaskie łyżeczki imbiru w proszku garść ziaren kolendry 2 łyżki sosu sojowego limonka/ cytryna pieprz sól oliwa z oliwek do smażenia 1 łyżka cukru/miodu do smaku PRZYGOTOWANIE: Kurczaka pokroić w kostkę , odłożyć. Obrać
Calzonella.comlepszego zimą niż słoiczek takiego dżemu do pszennej bułeczki i kubka gorącego kakao. Ten o lekko korzennym aromacie i smaku z dodatkiem rozgrzewającego imbiru i szczypty kardamonu podbije z pewnością nie jedno podniebienie. Należy wiedzieć, aby jednorazowo przygotowywać mniejsze porcje dżemu, ponieważ zagęszczenie trwa krócej i dzięki temu otrzymujemy dżem lepszej jakości, tym bardziej że przygotowujemy go z kwiatem czarnego(...)ważne-smaku. Polecam! Składniki: 2 kg świeżych truskawek 4 baldachimy kwiatów czarnego bzu 2 torebki cukru żelującego ze stewią 1 laska kory cynamonowej 2 cm korzenia świeżego imbiru Szczypta mielonego kardamonu Szczypta mielonej gałki muszkatołowej Sposób przygotowania: Truskawki obieramy z szypułek, płuczemy, całe owoce wsypujemy do rondla o grubym dnie, gotujemy, w trakcie wsypujemy cukier żelujący, dodajemy same
Wanilia i KardamonZupa z botwinki z mlekiem kokosowym i fasolką szparagową to orientalna wersja tradycyjnej zupy z botwinki. Mleczko kokosowe nadaje jej delikatności, a imbir z kolendrą i kminem rzymskim – zdecydowanego charakteru. Jeśli lubicie kumin to wiecie jak mały jego dodatek może odmienić danie. Dla mnie botwinka w tej zupie nabrała zupełnie innego wymiaru. Jest przepyszna i bardzo aromatyczna. Do tego(...)buraczki) 200 g fasolki szparagowej (świeża lub mrożona) 4 szklanki bulionu warzywnego 1 puszka mleka kokosowego (400 g) 2 ząbki czosnku 2 cebule szalotki 2 cm kawałek świeżego imbiru 3-4 średnie ziemniaki 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego (kuminu) 1/3 łyżeczki chili w proszku oliwa z oliwek do smażenia mały pęczek koperku listonic_type='fooddrink';listonic
Poezja smakusię do chłodnika (przepis) , wytrawnej tarty (przepis) , pierogów (przepis) , wiosennej zupy jarzynowej. Botwinka w połączeniu z mlekiem kokosowym to zdecydowanie strzał w dziesiątkę! Dodatkowo zupie wyrazu dodaje imbir i kilka innych aromatycznych przypraw. A robi się ją w oka mgnieniu i tak też znika z talerzy. Warto też wiedzieć, że botwina zawiera dużo witamin, żelaza i wapnia. Zupa(...)wygląd cery oraz usprawnia działanie wątroby. Uwierzcie, że smak tej zupy budzi chęć na dokładkę, a to chyba najlepsza rekomendacja. Składniki: 2 pęczki botwinki 2 szalotki 3 cm świeżego imbiru 2 ząbki czosnku 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 2 łodygi selera naciowego 200 ml koncentratu barszczu 200 ml mleka kokosowego liść laurowy szczypta kuminu szczypta ziaren kolendry sól pieprz
Smakowity Blog Kulinarnywoda z kawałkami owców, ziół i warzyw. Dzięki połączeniu różnych ich zdrowotnych właściwości możemy uzyskać inny efekt i oczywiście smak. Po kilku eksperymentach z różnymi składnikami, woda z granatem, imbirem, miętą i cytryną jest ostatnio moją ulubioną. Owoc granatu to super wybór, aby dodać do swojej wody. Zawiera polifenole, czyli związki przeciwutleniające, które hamują powstawanie wolnych rodników, co zmniejsza ryzyko(...)tkanki tłuszczowej. Dodatkowo ma bardzo dużą zawartość witaminy C, K oraz wapń, . Granat jak również truskawki uważany jest za afrodyzjak. Oba te owoce nadadzą delikatnie słodkiego smaku naszej wodzie. Imbir działa przeciwbólowo, pomaga spalić tłuszcz, łagodzi mdłości, zwiększa koncentrację i leczy migreny. Cytryna pomaga wypłukać toksyny, pobudza procesy trawienne. Mięta miedzy innymi, łagodzi problemy żołądkowe, działa rozkurczowo i przeciwwzdęciowo. Odświeży
PaleoLifemakaronu wstążki 2 papryki czerwone 1 puszka groszku 3 ząbki czosnku 3 cebule koncentrat pomidorowy 1 kostka rosołowa 1 szklanka mleka 2 łyżki masła 2 łyżki mąki sól, pieprz, imbir, zmielona kolendra, imbir, vegeta, kurkuma zielona pietruszka, bazylia, majeranek cytryna *żółty ser - opcjonalnie Sposób przygotowania krok po kroku: 1. Do gotującej wody z solą wrzucamy makaron- wstążki - gotujemy wg czasu(...)podanego na opakowaniu. 2. Cebulę, paprykę, czoosnek kroimy w kostkę. 3. Do mięsa mielonego dodajemy: pokrojoną w kostkę cebulę, szczyptę imbiru, szczyptę kolendry, pieprz czarny do smaku, szczyptę soli, 1/2 łyżeczki vegety, posiekaną zieloną pietruszkę, bazylię, majeranek i szczyptę kurkumy. Tak doprawione mięso smażymy na patelni, przez ok. 20-30 minut. Na początku na dużym ogniu, a później na średnim
Kuchnia smakówKruche, pieczone mięso sprawdzi się na każdym obiedzie. Imbir, sól czosnkowa i oliwa cytrynowa nadają mięsu ciekawego smaku. 1 kg drobiowych udźców Przyprawa do kurczaka Słodka czerwona papryka Sól czosnkowa Pieprz Imbir Oliwa o smaku cytryny Dodatkowo: 150 g ryżu 0,5 szklanki mrożonego groszku 2 łyżeczki suszonej marchewki Udźce dokładnie myjemy i doprawiamy wszystkimi przyprawami, przyprawą do kurczaka, słodką(...)czerwoną papryką, solą czosnkową, imbirem i pieprzem. Układamy je w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy oliwą o cytrynowym smaku. Odstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie mięso pieczemy w 190*C przez 1 godzinę 10 minut. Do udźców podajemy dodatek ryżu z groszkiem i marchewką. W garnku gotujemy 500 ml wody. Delikatnie solimy i wsypujemy ryż, mrożony groszek i suszoną
VioletoweKucharzenieryż ma w 100g około 150 kalorii – przekonało mnie to w 100%. Do takiego kalafiorowego ryżu świetnie nadają się słodko-ostre krewetki. Połączenie miodu, chilli, mleka kokosowego i imbiru a także kolendry nadaje im niesamowitego smaku. Wszyscy Ci, którzy już przygotowywali, któreś z moich propozycji wiedzą i nie muszę ich ponownie przekonywać, że to kolejne szybkie i łatwe danie(...)przyrządzić. Składniki: 500 gram krewetek ¼ kubka oliwy kalafior sól i pieprz do smaku ⅓ szklanki mleka około 1 łyżki startego świeżego imbiru 1 papryczka chilli posiekana 3 łyżki masła klarowanego 1 łyżeczka kminku 2 łyżki miodu 4 wyciśnięte ząbki czosnku świeża kolendra i bazylia Przygotowanie kalafiora: Wrzucamy go surowego do blendera. Blendujemy pulsacyjnie, aby rozpadł się na małe kawałki, jednak trzeba
PaleoLifesię mój mąż i jak na razie wszystko było pyszne he :)) Tym razem do indyka wykorzystał pozostałości z suszonych pomidorów, które były w oleju ze skórką pomarańczy, dodatkowo starty imbir i czosnek niedźwiedzi. Mięsko wyszło bardzo smaczne i mięciutkie :)) Składniki: filet z indyka skórki pomarańczy (mu użyliśmy tych co zostały z pomidorów) czosnek niedźwiedzi imbir Indyk dzień wcześniej został zamarynowany(...)oliwą, czosnkiem niedźwiedzim, startym na tarce kawałkiem imbiru i suszoną skórka pomarańczy. Na drugi dzień indyka po prostu pieczemy w 180 stopniach jakieś 60 minut i gotowe :) Szybko i smacznie
kruche babeczkidynia już chwile czeka na swoją kolej ;) Tak mnie jakoś naszło, w domu miałam wszystkie składniki więc pokombinowałam i wyszła całkiem smaczna ta zupa. Oprócz dynia dodałam troszkę cukinii, imbir, gruszkę i marchewkę. Wcześniej podsmażyłam na masełku klarownym cebulkę, na końcu doprawiłam solą i sosem sojowym Kikkoman. No i słonecznik prażony, o nim nie można zapomnieć ;))) Miłego poniedziałku :)) Składniki(...)cebula kawałek dyni (ilość wedle uznania) kawałek cukinii (ilość wedle uznania) 1 większa marchewka 1 większa gruszka natka pietruszki 1 ząbek czosnku 3 plasterki świeżego imbiru sól różowa sos sojowy (u mnie Kikkoman) słonecznik masło klarowne Cebulkę pokroiłam i podsmażyłam w rondelku na wcześniej roztopionym masełku. Dodałam pokrojony czosnek. Jak cebula się zeszkliła, to dolałam do wszystkiego wody, dodałam obraną
kruche babeczkispecyfiku, który lubią również dzieci. Natura hojnie obdarzyła pokrzywę cennymi dla naszego zdrowia składnikami, jednak poskąpiła jej smaku i aromatu więc syrop aromatyzujemy i wzbogacamy miętą (wersja chłodząca) lub imbirem (rozgrzewająca). Znakomicie smakuje z herbatą, lodami i wszelkimi deserami. Szczelnie zamknięte i pasteryzowane na sucho słoiczki można przechowywać przez cały rok w ciemnym miejscu. Najlepszy surowiec zielarski to młode listki(...)zanieczyszczeń i zbiorów. Niech zielona moc będzie z Wami ;) Składniki: 5 l liści pokrzywy 500 g ksylitolu lub cukru 400 ml wody 10 listków mięty lub 5 cm imbiru w plastrach sok z 1 cytryny Przygotowanie: Z pokrzywy wyciśnij sok, wodę zagotuj z ksylitolem i miętą i/lub imbirem. Dodaj sok z pokrzywy, gotuj na małym ogniu 5 minut, dodaj
SzczyptaSmaQPotrzebowałam tej receptury jak powietrza. Coś mnie chyba "bierze" i czuję się rozbita, boli mnie gardło i mam lekki katar. Postanowiłam zadziałać i to szybko! Składniki 2 cm świeżego imbiru 500 ml wrzątku cytryna ksylitol czyli cukier brzozowy Skworcu Imbir i cytrynę sparzyć wrzątkiem. Umyć. Zetrzeć wraz ze skórką kłącze imbiru oraz skórkę z cytryny. Zalać wrzątkiem. Przykryć
Z Kuchni Do Kuchni