tradycjonalistką.Słodki smak zupy zupełnie mi nie odpowiadał (dla mnie za słodki,bardziej deserowy), no ale skoro już ją zrobiłam trzeba było ją jakoś uratować. Dodałam trochę chilli i imbiru zmieniając charakter zupy na bardziej hinduski i dzięki temu mogłam ją zjeść. Jeśli lubicie słodkie klimaty spróbujcie tego połączenia o smaku dalekiego wschodu. KREM Z GRUSZKI I PIETRUSZKI(...)szklanka bulionu 3-4 pietruszki 2 gruszki 1 cebula 100 ml mleka liść laurowy 3 szt ziele angielskie 3 szt szczypta soli szczypta chilli ok. 1 cm świeżego imbiru Przygotowanie: Pietruszkę kroimy na kawałki i przekładamy do garnka. Gruszki obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy na kawałki i dodajemy do pietruszki. Potem dodajemy posiekaną cebulę. Całość zalewamy bulionem, dodajemy ziele
Bon appetit mon amieuważam za udany. Zupa ze słodkim batatem i masłem orzechowym domagała się aby użyć wyrazistych w smaku przypraw, stąd znalazły się w niej kumin, kolendra, pieprz kajeński, curry, świeży imbir oraz plasterki papryczki chili. Zupa doskonale rozgrzewa od środka i zapewnia uczucie sytości. Do tego, jak większość zup kremów, jest banalnie prosta i szybka w przygotowaniu. Składniki: 2 średniej(...)litra bulionu warzywnego 3 łyżki masła orzechowego 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki ziaren kolendry 1/2 łyżeczki curry w proszku 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego 2 łyżki świeżo tartego imbiru sól pieprz Do podania: orzeszki ziemne listki świeżej kolendry papryczka chili sok z limonki Przygotowanie: W dużym garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojoną w kostkę szalotkę, a po minucie dodajemy posiekane
Smakowity Blog Kulinarnypyszną sałatką, którą wymyślił mój mąż, zajadaliśmy się przez cały weekend (została powtórzona 2 razy). Jest przepyszna i bardzo oryginalna. Wyjątkowego, świeżego oraz orientalnego posmaku nadaje jej marynowany, różowy imbir w słodko-octowej zalewie, którego często używa się do sushi. W sałatce znajdziecie też całe mnóstwo innych dodatków: czerwoną paprykę, papryczkę chilli, natkę pietruszki, trochę świeżego majeranku, a także sporo(...)oleju 1 czerwona papryka 1/2 papryczki chilli (bez pestek) pęczek natki pietruszki 1 łyżka posiekanego świeżego majeranku 1 łyżka sosu rybnego 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka marynowanego różowego imbiru (w zalewie) 1 płaska łyżka cukru trzcinowego sok z połowy cytryny sól pieprz Wykonanie: Ryż gotujemy według wskazówek na opakowaniu (uważając, by go nie rozgotować). Po ugotowaniu odstawiamy do całkowitego
MyCookBook.plkilka dni z dobrą książką i kubkiem rozgrzewającego napoju. Ostatnio czułam się osłabiona, mało spałam i ‚coś’ zaczęło mnie rozkładać. Zwalczyłam to świństwo pijąc codziennie szklankę napoju z imbirem, limonką, goździkami i miodem. Dziś dzielę się z Wami przepisem na szklankę tego dobra. Składniki (2 porcje): 500 – 600 ml wody 4 – 5 cm kawałek imbiru sok wyciśnięty(...)limonki 4 goździki 2 łyżeczki miodu Wykonanie: Imbir obierz ze skórki i pokrój na plasterki. Wrzuć do rondelka razem z goździkami, zalej wodą, doprowadź do wrzenia i gotuj około 10 minut. Zdejmij z ognia, dodaj sok z limonki, wymieszaj. Rozlej na kubki. Gdy napój trochę przestygnie – dodaj po płaskiej łyżeczce miodu. Zaszyj się pod kocem z kubkiem napoju
Moja pasja smakuZiarno Kawa Piernik Ze skórką Pomarańczy Rozpuszczalna Kawa Piernik Rozpuszczalna Kawa Creme Brulee Rozpuszczalna Kawa Czekoladowo Miętowa Arabica Ziarno Ostropest Plamisty Ziarno Ostropest Plamisty Mielony Catuaba Wiśnie Suszone Imbir Kandyzowany Kostka Aloes Suszony Kandyzowany Pestki Moreli Gorzkie Orzechy Pecan Orzechy Brazylijskie Kasza Bulgur Pomidory Suszone Igiełki Możliwość samodzielnego dobrania produktów, daje mi ten komfort, że w 99% jestem "przygotowana(...)bardzo intensywny, aromat staje się zdecydowany zaraz po zaparzeniu kawy, nie dajcie się zwieść lekkiemu zapachowi po otwarciu opakowania. Magia dzieje się, po przygotowaniu kawy. Owoce suszone Imbir kandyzowany to od teraz mój cukier do kawy lub herbaty. Smakuje wyśmienicie, nadaje lekkiego ostro-słodkiego smaku. Aloes za to świetnie sprawdził się w przyrządzaniu naparów. Oglądając ofertę sklepu znajdziecie
Gotowanie i blogowaniepekińskiej (biała część) Ø pęczek szczypioru (z 3 dymek) Ø 2-3 marchewki Ø 2 piersi z kurczaka Ø 2 cm świeżego imbiru Ø 2 łyżki oliwy lub oleju do woka Ø 500 ml słodkiego sosu chili Ø sól i pieprz Przygotuj(...)lodówki; najlepiej zrobić to ok. godziny przed przyrządzaniem (tak, żeby nie obniżał temperatury na patelni). Zaczynamy od krojenia warzyw. Marchewki kroimy w cienkie słupki, szczypior siekamy nie za cienko, imbir natomiast siekamy drobniutko lub ścieramy na tarce (obieramy łyżeczką). Kapustę pekińską kroimy podobnie do marchewek, w paski. Kurczaka kroimy w około jednocentymetrową kostkę, solimy, pieprzymy i dokładnie obtaczamy w oliwie
Bazując na smakujestem nim zachwycona. Jest gęsty, słodki i pikantny, choć ograniczyłam ilość chilli w stosunku do oryginalnego przepisu. Jego głównym składnikiem jest mango, a pozostałe to rodzynki, suszone daktyle, imbir, czosnek, wspomniane chilli i cynamon. Przepis pochodzi z książki Shehzad Husain „Kuchnia indyjska”. Składniki na około 500 ml: 2 średnie mango (łącznie około 500g) 1 łyżka soli 300 ml wody(...)cukru 225 ml octu 1 łyżeczka świeżego imbiru (drobno posiekanego) 1 łyżeczka czosnku (przeciśniętego przez praskę) 1 łyżeczka chilli w proszku (dałam mniej) 2 laseczki cynamonu (lub pół łyżeczki) 40 g rodzynek 50 g suszonych daktyli bez pestek Mango obieramy, usuwamy pestki i kroimy w niewielką kostkę. Wkładamy do miski, zalewamy wodą i dodajemy sól. Odstawiamy na noc. Następnego dnia
Trzeci talerzZupa tajska z mlekiem kokosowym Składniki: 1,5 litra wywaru warzywnego 2 piersi z kurczaka 300 g zielonej fasolki szparagowej 6-7 pieczarek 1 duża, czerwona cebula świeży imbir (2 cm) oliwa z oliwek 2 puszki mleka kokosowego sól Pieczarki i cebulę obrałam i pokroiłam w plasterki. Fasolkę pokroiłam na połówki, ugotowałam i odlałam wodę. Piersi z kurczaka(...)pokroiłam w kostkę. Imbir obrałam i przecisnęłam przez praskę do czosnku. Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy podsmażyłam kurczaka, cebulę i pieczarki. Do wcześniej przygotowanego wywaru warzywnego dodałam ugotowaną fasolkę, podsmażonego kurczaka z pieczarkami i cebulką. Następnie dodałam mleko kokosowe, imbir, sól i gotowałam
nietadietabyła zupa, rozgrzewająca i pełna aromatów, a tak prosta do zrobienia. Zupa z krewetkami i mlekiem kokosowym 1,5 litra wody 2 gałązki trawy cytrynowej 3 cm kawałek imbiru 2 dkg grzybów mun 25 dkg krewetek 2 ząbki czosnku 3 ostre papryczki 2 łyżki sosu rybnego 2 łyżki cukru trzcinowego Pół puszki mleka kokosowego Świeże listki kolendry Grzyby(...)wstaw do gotowania, gotuj przez 10 minut. Krewetki obierz z pancerzyków, pancerzyki odłóż do garnka zalej wodą, dodaj jedną lekko zgniecioną i przekrojoną na pół trawę cytrynową, dodaj połowę imbiru, pokrojonego na drobne kawałeczki i zagotuj. Pogotuj ten wywar przez 10 minut, po tym czasie wyłów dodane przyprawy i pancerzyki. W tym czasie zmiksuj papryczki z czosnkiem, imbirem oraz
Kuchnia na wzgórzuCześć ! Jeśli lubicie połączenie makaronu i warzyw – bez mięsa – mam coś dla Was ! Takie dania jak to, mogłabym jeść codziennie ! Sos sojowy, do tego świeży imbir i czosnek, składają się na bardzo aromatyczne danie. Zapraszam na miseczkę pysznego makaronu soba z czerwoną kapustą, szpinakiem i żółtą papryką. Składniki (2 – 4 porcje): makaron soba 250 świeżych liści szpinaku(...)umytych i osuszonych 2 – 3 ząbki czosnku – drobno posiekane 2 cm kawałek imbiru – starty na tarce o małych oczkach 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka miodu olej roślinny do smażenia 1 średnia czerwona cebula – pokrojona w drobną kostkę 1 szklanka drobno posiekanej czerwonej kapusty 1 mała żółta papryka – pokrojona w cienkie plastry 2 łyżeczki nasion białego sezamu sól i świeżo
Moja pasja smakurazem zamieszczam przepis z roszponką, która została z wczorajszego obiadu i którą trzeba było zużyć. Poniższy koktajl jest słodki i ostry jednocześnie, a to ze względu na dodatek imbiru. W miejsce świeżych liści bazylii możesz śmiało dorzucić listki mięty – wówczas koktajl zyska nieco bardziej orzeźwiający wymiar. Składniki: 2 spore garście roszponki (ok. 70 g) 3 łodygi świeżej bazylii 1 kiwi(...)dojrzałe banany 2 cm kawałek imbiru świeżo wyciśnięty sok z 2 dużych pomarańczy (ok. 350 ml) Roszponkę dokładnie umyj i osusz. Z łodyg bazylii poobrywaj wszystkie listki. Kiwi obierz i pokrój na mniejsze plasterki. Banany oraz imbir obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki przełóż do blendera, zalej pomarańczowym sokiem i zmiksuj na gładkie zielone smoothie. Przelej do szklanek
Roślinna - blog wegańskimarchewki pokrojonej w kostkę 200 ml mleka kokosowego 1 duża czerwona cebula, jest łagodniejsza i szybciej się podsmaża szczypta cynamonu świeża bazylia , do dekoracji 2 cm świeżego kłącza imbiru 4 ząbki czosnku pół łyżeczki curry SKWORCU pół łyżeczki kurkumy olej kokosowy virgin do smażenia SKWORCU szczypta gałki muszkatołowej sok z pół cytryny sól morska bądź himalajska do smaku(...)piekarnik do 180 stopni, myjemy, kroimy dynię w kostkę. Układamy na blasze i skrapiamy oliwa z oliwek oraz delikatnie solimy. Pieczemy do 15 minut. Międzyczasie, cebulę kroimy w piórka, imbir ścieramy na drobnej tarce a czosnek kroimy w plasterki. Jarmuż pozbawiamy stwardniałych części. Rozgrzewamy szeroki rondel lub garnek, dajemy 1 łyżkę oleju kokosowego. Gdy ten się rozgrzeje wrzucamy cebulę
Z Kuchni Do KuchniUwielbiam, gdy w mojej kuchni powstają i czarują nas nietypowe połączenia smakowe, lekko orientalne - dlatego bardzo często używam curry, kurkumy, gałki muszkatołowej, kolendry, cynamonu, kuminu, czy imbiru. Nadają one potrawom wyjątkowy aromat i bardzo pozytywnie wpływają na procesy trawienne! Zupa na bazie takich smaków jest rozgrzewająca, a wzbogacona dodatkowo czosnkiem, papryką ostrą, zieloną soczewicą i szpinakiem - naprawdę wyśmienita(...)zieloną soczewicą i szpinakiem Składniki: 1 litr bulionu 60 g zielonej soczewicy 120 g mrożonego (!) szpinaku w liściach łyżka oleju kokosowego 1 cebula 4 ząbki czosnku 3 cm korzenia imbiru 150 ml śmietany (12%) 50 g kaszy jęczmiennej przyprawy: sól himalajska, gałka muszkatołowa, curry, kurkuma, cynamon, papryka ostra, papryka słodka, kumin, kolendra (mielona) Przygotowanie zupy jest naprawdę łatwe i szybkie
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!grochem zamiast soczewicy i jarmużem zamiast szpinaku. Ale te składniki można stosować wymiennie, jeśli ktoś woli. Zupa i tak wyjdzie pyszna, pod warunkiem, że nie pominiemy dodatku świeżego imbiru. To podstawa w tej zupie! 6-8 porcji -2 marchewki -2 łodygi selera naciowego - 1 duża cebula -3-4 ząbki czosnku - oliwa 2-3 łyżki(...)kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka (dajmy mniej jeśli zupę będą jadły dzieci) - około 2 litrów bulionu warzywnego - 300- 400 g żółtego grochu łuskanego -4 średnie liście jarmużu - 10 pomidorków koktajlowych (awaryjnie sprawdzą się też pomidory z puszki) -sól i pieprz do smaku Do dużego garnka na rozgrzaną oliwę wrzucamy pokrojoną w mała kostkę cebulę oraz marchew
Simple Dishkostka do pieczenia Kasia Ekstra Maślany Smak (250 g) - 1,5 szklanki cukru pudru (230g) - 1,5 szklanki mąki (250g) - 15 g proszku do pieczenia - 100 g kandyzowanego imbiru - 4-5 pomarańczy - 2 cytryny - 4 jajka - szczypta soli - cukier puder do posypania Przygotowanie: Imbir posiekaj. Pomarańcze obierz tak by usunąć białą skórkę i pokrój na centymetrowe plastry. Z cytryn otrzyj(...)utrzyj z cukrem pudrem, dodaj sól i otartą skórkę z cytryn. Ciągle ucierając dodaj po kolei, jedno po drugim, jajka. Na koniec dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, imbir i 3 łyżki soku z cytryn. Wymieszaj. Ciasto wyłóż na dużą płaską blachę o wymiarach 30x35 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Na cieście rozłóż plasterki pomarańczy. Wstaw do nagrzanego
Kulinarne życie