lepszego zimą niż słoiczek takiego dżemu do pszennej bułeczki i kubka gorącego kakao. Ten o lekko korzennym aromacie i smaku z dodatkiem rozgrzewającego imbiru i szczypty kardamonu podbije z pewnością nie jedno podniebienie. Należy wiedzieć, aby jednorazowo przygotowywać mniejsze porcje dżemu, ponieważ zagęszczenie trwa krócej i dzięki temu otrzymujemy dżem lepszej jakości, tym bardziej że przygotowujemy go z kwiatem czarnego(...)ważne-smaku. Polecam! Składniki: 2 kg świeżych truskawek 4 baldachimy kwiatów czarnego bzu 2 torebki cukru żelującego ze stewią 1 laska kory cynamonowej 2 cm korzenia świeżego imbiru Szczypta mielonego kardamonu Szczypta mielonej gałki muszkatołowej Sposób przygotowania: Truskawki obieramy z szypułek, płuczemy, całe owoce wsypujemy do rondla o grubym dnie, gotujemy, w trakcie wsypujemy cukier żelujący, dodajemy same
Wanilia i KardamonZupa z botwinki z mlekiem kokosowym i fasolką szparagową to orientalna wersja tradycyjnej zupy z botwinki. Mleczko kokosowe nadaje jej delikatności, a imbir z kolendrą i kminem rzymskim – zdecydowanego charakteru. Jeśli lubicie kumin to wiecie jak mały jego dodatek może odmienić danie. Dla mnie botwinka w tej zupie nabrała zupełnie innego wymiaru. Jest przepyszna i bardzo aromatyczna. Do tego(...)buraczki) 200 g fasolki szparagowej (świeża lub mrożona) 4 szklanki bulionu warzywnego 1 puszka mleka kokosowego (400 g) 2 ząbki czosnku 2 cebule szalotki 2 cm kawałek świeżego imbiru 3-4 średnie ziemniaki 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego (kuminu) 1/3 łyżeczki chili w proszku oliwa z oliwek do smażenia mały pęczek koperku listonic_type='fooddrink';listonic
Poezja smakusię do chłodnika (przepis) , wytrawnej tarty (przepis) , pierogów (przepis) , wiosennej zupy jarzynowej. Botwinka w połączeniu z mlekiem kokosowym to zdecydowanie strzał w dziesiątkę! Dodatkowo zupie wyrazu dodaje imbir i kilka innych aromatycznych przypraw. A robi się ją w oka mgnieniu i tak też znika z talerzy. Warto też wiedzieć, że botwina zawiera dużo witamin, żelaza i wapnia. Zupa(...)wygląd cery oraz usprawnia działanie wątroby. Uwierzcie, że smak tej zupy budzi chęć na dokładkę, a to chyba najlepsza rekomendacja. Składniki: 2 pęczki botwinki 2 szalotki 3 cm świeżego imbiru 2 ząbki czosnku 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 2 łodygi selera naciowego 200 ml koncentratu barszczu 200 ml mleka kokosowego liść laurowy szczypta kuminu szczypta ziaren kolendry sól pieprz
Smakowity Blog Kulinarnymakaronu wstążki 2 papryki czerwone 1 puszka groszku 3 ząbki czosnku 3 cebule koncentrat pomidorowy 1 kostka rosołowa 1 szklanka mleka 2 łyżki masła 2 łyżki mąki sól, pieprz, imbir, zmielona kolendra, imbir, vegeta, kurkuma zielona pietruszka, bazylia, majeranek cytryna *żółty ser - opcjonalnie Sposób przygotowania krok po kroku: 1. Do gotującej wody z solą wrzucamy makaron- wstążki - gotujemy wg czasu(...)podanego na opakowaniu. 2. Cebulę, paprykę, czoosnek kroimy w kostkę. 3. Do mięsa mielonego dodajemy: pokrojoną w kostkę cebulę, szczyptę imbiru, szczyptę kolendry, pieprz czarny do smaku, szczyptę soli, 1/2 łyżeczki vegety, posiekaną zieloną pietruszkę, bazylię, majeranek i szczyptę kurkumy. Tak doprawione mięso smażymy na patelni, przez ok. 20-30 minut. Na początku na dużym ogniu, a później na średnim
Kuchnia smakówKruche, pieczone mięso sprawdzi się na każdym obiedzie. Imbir, sól czosnkowa i oliwa cytrynowa nadają mięsu ciekawego smaku. 1 kg drobiowych udźców Przyprawa do kurczaka Słodka czerwona papryka Sól czosnkowa Pieprz Imbir Oliwa o smaku cytryny Dodatkowo: 150 g ryżu 0,5 szklanki mrożonego groszku 2 łyżeczki suszonej marchewki Udźce dokładnie myjemy i doprawiamy wszystkimi przyprawami, przyprawą do kurczaka, słodką(...)czerwoną papryką, solą czosnkową, imbirem i pieprzem. Układamy je w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy oliwą o cytrynowym smaku. Odstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie mięso pieczemy w 190*C przez 1 godzinę 10 minut. Do udźców podajemy dodatek ryżu z groszkiem i marchewką. W garnku gotujemy 500 ml wody. Delikatnie solimy i wsypujemy ryż, mrożony groszek i suszoną
VioletoweKucharzeniesię mój mąż i jak na razie wszystko było pyszne he :)) Tym razem do indyka wykorzystał pozostałości z suszonych pomidorów, które były w oleju ze skórką pomarańczy, dodatkowo starty imbir i czosnek niedźwiedzi. Mięsko wyszło bardzo smaczne i mięciutkie :)) Składniki: filet z indyka skórki pomarańczy (mu użyliśmy tych co zostały z pomidorów) czosnek niedźwiedzi imbir Indyk dzień wcześniej został zamarynowany(...)oliwą, czosnkiem niedźwiedzim, startym na tarce kawałkiem imbiru i suszoną skórka pomarańczy. Na drugi dzień indyka po prostu pieczemy w 180 stopniach jakieś 60 minut i gotowe :) Szybko i smacznie
kruche babeczkidynia już chwile czeka na swoją kolej ;) Tak mnie jakoś naszło, w domu miałam wszystkie składniki więc pokombinowałam i wyszła całkiem smaczna ta zupa. Oprócz dynia dodałam troszkę cukinii, imbir, gruszkę i marchewkę. Wcześniej podsmażyłam na masełku klarownym cebulkę, na końcu doprawiłam solą i sosem sojowym Kikkoman. No i słonecznik prażony, o nim nie można zapomnieć ;))) Miłego poniedziałku :)) Składniki(...)cebula kawałek dyni (ilość wedle uznania) kawałek cukinii (ilość wedle uznania) 1 większa marchewka 1 większa gruszka natka pietruszki 1 ząbek czosnku 3 plasterki świeżego imbiru sól różowa sos sojowy (u mnie Kikkoman) słonecznik masło klarowne Cebulkę pokroiłam i podsmażyłam w rondelku na wcześniej roztopionym masełku. Dodałam pokrojony czosnek. Jak cebula się zeszkliła, to dolałam do wszystkiego wody, dodałam obraną
kruche babeczkispecyfiku, który lubią również dzieci. Natura hojnie obdarzyła pokrzywę cennymi dla naszego zdrowia składnikami, jednak poskąpiła jej smaku i aromatu więc syrop aromatyzujemy i wzbogacamy miętą (wersja chłodząca) lub imbirem (rozgrzewająca). Znakomicie smakuje z herbatą, lodami i wszelkimi deserami. Szczelnie zamknięte i pasteryzowane na sucho słoiczki można przechowywać przez cały rok w ciemnym miejscu. Najlepszy surowiec zielarski to młode listki(...)zanieczyszczeń i zbiorów. Niech zielona moc będzie z Wami ;) Składniki: 5 l liści pokrzywy 500 g ksylitolu lub cukru 400 ml wody 10 listków mięty lub 5 cm imbiru w plastrach sok z 1 cytryny Przygotowanie: Z pokrzywy wyciśnij sok, wodę zagotuj z ksylitolem i miętą i/lub imbirem. Dodaj sok z pokrzywy, gotuj na małym ogniu 5 minut, dodaj
SzczyptaSmaQPotrzebowałam tej receptury jak powietrza. Coś mnie chyba "bierze" i czuję się rozbita, boli mnie gardło i mam lekki katar. Postanowiłam zadziałać i to szybko! Składniki 2 cm świeżego imbiru 500 ml wrzątku cytryna ksylitol czyli cukier brzozowy Skworcu Imbir i cytrynę sparzyć wrzątkiem. Umyć. Zetrzeć wraz ze skórką kłącze imbiru oraz skórkę z cytryny. Zalać wrzątkiem. Przykryć
Z Kuchni Do Kuchnisoczewicy (masur-dal) Przepis na 4-6 porcji Potrzebujemy: szklankę czerwonej soczewicy 2 duże pomidory 1 cebulę 2 ząbki czosnku 1 cm kawałek imbiru pół opakowania kotletów sojowych (opcjonalnie) 1 łyżeczkę kurkumy 1 łyżkę ziaren kolendry 1 łyżkę ziaren gorczycy 2 łyżeczki kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki sproszkowanego chilli 1/2 łyżeczki cynamonu olej lub oliwa(...)szklanki wody sok z cytryny natkę kolendry/pietruszki pieprz i sól Przygotowanie: Na początku soczewicę przepłukujemy zimną wodą. Cebulę, czosnek i imbir obieramy ze skórki. Pomidory sparzamy i również pozbywamy się skórki. Jeśli chcemy w naszym dalu użyć kotletów sojowych, to zalewamy je wrzątkiem i zostawiamy na chwilę. Wszystko dokładnie kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy olej
Bananowe Polepołączenie, do tej pory zawsze kończyło się w mojej kuchni sukcesem. Koniecznie spróbujcie tego połączenia- krwisty stek z tuńczyka w marynacie teriyaki i salsa z nektarynek, z dodatkiem marynowanego imbiru i świeżozmielonego pieprzu. Pycha! SKŁADNIKI (1-2 porcje) 1 stek z tuńczyka (200-250g) 2 łyżki sosu teriyaki 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka czarnego sezamu 1 łyżka oleju(...)sezamowego 1 łyżeczka posiekanej papryczki chilli salsa 3 nektarynki 1 łyżka marynowanego imbiru 1 łyżka octu ryżowego 1 łyżeczka brązowego cukru świeżozmielony pieprz świeża kolendra SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Sos teriyaki łączymy z sosem sojowym, papryczką chilli, olejem sezamowym i czarnym sezamem. Nacieramy tuńczyka powstałą marynatą ze wszystkich stron i odkładamy na 15 min. Nektarynkę kroimy w drobną kostkę. Rozgrzewamy łyżkę oliwy
DefinicjaSmakujest bardzo kolorowy i przepyszny. Jednak podstawą chaufa czyli smażonego ryżu z rybą po peruwiańsku (lub innym dodatkiem) są – oprócz ryżu i ryby – sos sojowy, czosnek, imbir i jajka. Podajemy Wam najprostszy przepis na smażony ryż z rybą po peruwiańsku – w wersji bardziej wyszukanej, rybę można podsmażyć w tempurze – z podsmażoną rybą bez panierki – szybko(...)jajka 2-3 ząbki czosnku 150-200g zielonego groszku łuskanego (może być mrożony) 150 g zielonej fasolki lub groszku cukrowego (całe strąki, bez łyka) 2 łyżki tartego świeżego imbiru 1-2 łyżeczki oleju sezamowego (koniecznie!) 100-150 g kiełków sojowych (można zastąpić np. kiełkami słonecznika) 2 młode cebulki ze szczypiorem 2 łyżki białego sezamu Wykonanie: Rybę pokroić w kawałki
Pociąg Do Kuchnioczywiście musiałam go zrobić w zdrowszej wersji czyli bez białej mąki i cukru więc dodałam migdały, mąkę owsianą cukier kokosowy i miód, a do tego smak podkręciła wanilia i imbir, z pozostałego rabarbaru zrobiłam pyszny dżem chia :) i już idę po następny bo mam na niego kolejne pomysły :) Składniki : rabarbar pęczek (ok 4-5 gałązek) 4 łyżeczki miodu(...)szklanki wody laska wanilii 1cm kawałek imbiru 2 szklanki zmielonych uprażonych migdałów 1/2 szklanki mąki owsianej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 100g masła klarowanego 1/2 szklanki cukru kokosowego 3 jajka ( żółtka i białka oddzielnie) 250 ml jogurtu greckiego kilka kropli domowego ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) Przygotowanie : Rabarbar tniemy na równie kawałki w zależności od tego
zdrowa vege kuchniaSkładniki (porcja na 1 osobę): - pół brokuła - około 0,5 l wody (najlepiej woda z ugotowanych brokułów) - łyzeczka oliwy - imbir - sól - pieprz - oregano Przygotowanie : Brokuła podzielić na różyczki i gotować około 20 minut. Imbir zetrzeć na drobnej tarce. Następnie ugotowanego brokuła zblendować razem z wodą. Całość przelać później z powrotem do garnka i gotować około 15 minut. W tym czasie(...)doprawić pieprzem, solą, oregano i startym imbirem. Na końcu dolać odrobinę oliwy. Zupa jest idealną propozycją na wiosenny obiad. Można ją podawać z ugotowanym na twardo jajkiem lub z grzankami. Smacznego
Kuchenne innowacjenadać jej bardziej egzotycznego, zamorskiego charakteru . Słodycz marchewki i pomidorów jest tu więc przełamana kwaśną nutą limonki . Mleczko kokosowe dodaje aksamitnego smaku. Ananas z kolei przynosi świeżą egzotykę. A imbir dodaje rześkości. Zapraszam na niecodzienn ą wersj ę zupy p omidorowej. Spr ó bujecie i nie będziecie chcieli przesta ć jeść! :) Składniki na 4-5 porcji: 1 cebula - średnia(...)marchewki - średni 3 3 plastry ananasów z puszki 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki Łowicz 1 puszka mleczka kokosowego [400ml] 1 limonka - starta skórka oraz sok kawałek świeżego imbiru [ kostka 1x2 cm] sól, pieprz biały - do smaku suszone płatki kokosowe - do dekoracji W garnku, w którym będzie gotowana zupa, wlać na dno oliwę. Dorzucić posiekaną w kostkę cebulę. Chwilę
Grunt to przepis!