imbir - 9508 przepisów (strona:84/634)

Pierniczki imbirowe 119

Zapachu jaki roznosi się po kuchni przy wypieku pierniczków chyba raczej nie muszę Wam reklamować, moje są mocno podkręcone imbirem więc w nosie tworzy się niezwykle intensywny aromat. Od lat do wypieku pierników i pierniczków dodaję swoją kompozycję przypraw, które tworzą wspaniałej jakości korzenną przyprawę do pierników , i uwierzcie mi, że nie ma nic wspólnego z gotowcami w sklepie. Pierniczki(...)mąki pszennej - 15 dag masła - 4 łyżeczki przyprawy do piernika - 3 pełne łyżki miodu spadziowego - 1 kopiasta łyżeczka kakao naturalnego - 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej - 2 łyżeczki mielonego imbiru - 1 jajko - 1 żółtko - 25 dag cukru - 1/2 łyżeczki soli Dobrej jakości przyprawy możecie zamówić na  www.Skworcu.com.pl . 1. Masło rozpuszczamy, zdejmujemy z kuchenki do lekkiego przestudzenia, łączymy z cukrem

Apetyczna babeczka
Kurczak z papryką, ananasem i ryżem 203

ananasem i ryżem Drukuj przepis Porcji: 3 Czas gotowania: 40 minut Składniki podwójna pierś z kurczaka 3 kolorowe papryki połowa puszki ananasa średnia cebula 3 ząbki czosnku kawałek startego imbiru, bądź imbir w proszku 5 łyżek ketchupu sok z puszki z ananasa 2 łyżki sosu sojowego papryka ostra do doprawienia łyżeczka cukru sól oraz pieprz do smaku olej do smażenia(...)ryż do podania Przepis 1 Czosnek siekamy, imbir ścieramy na tarce. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Kiedy składniki się zeszklą dodajemy kurczaka i podsmażamy. 2 Następnie zalewamy całość sokiem z ananasa i dodajemy pokrojoną w pióra cebulę, paprykę pokrojoną w kostkę i pokrojonego w kostkę ananasa. 3 Czekamy, aż całość się zagotuje i dodajemy pozostałe składniki: 5 łyżek ketchupu, 2 łyżki

Kuchnia Bazylii
Boczek po japońsku 173

kawe nowych sma­ków. Skład­niki: 600 – 700 g boczku ład­nie poprze­ra­sta­nego chu­dym mię­sem 7 cm korze­nia świe­żego imbiru 1 łyżeczka soli 1/2 łyżki oleju 1 cebulka dymka (może być zwy­kła, tylko wtedy odro­binę mniej cukru dodać) 1/3 szklanki sake (może być wytrawne białe wino) 1/3 szklanki sosu sojo(...)około 10 minut). Boczek wło­żyć do garnka o gru­bym dnie, zalać wodą do cał­ko­wi­tego jego zanu­rze­nia, dodać cebulkę, pokro­jony imbir, sake i sos sojowy wymie­szany z cukrem. Gar­nek przy­kryć folią alu­mi­niową, na całej powierzchni folii zro­bić nożem małe dziurki. Tak przy­kryty boczek

Kuchcik gotuje
Krewetki w pikantnym sosie pomidorowo-paprykowym 179

pomidorowej (przetarte pomidory) 400 ml mleka kokosowego dobrej jakości Ok. 300 g mrożonych lub świeżych krewetek tygrysich 2 ząbki czosnku, drobno posiekany 1 papryka czerwona 1 łyżka drobno posiekanego imbiru Połowa średniej papryki, drobno posiekana 1 łyżka masła klarowanego 2 łyżeczki kurkumy w proszku 1/2 – 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku lub pół łyżeczki chilli w proszku. PRZYGOTOWANIE: Do średniego(...)osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Krewetki mrożone rozmrozić w ciepłej, ale nie gorącej wodzie i dokładnie osuszyć. Oderwać ogonki, oczyścić. Paprykę pokroić w kostkę i poszatkować drobno imbir, czosnek i cebulę. Na patelni rozgrzać masło, włożyć  imbir, czosnek i cebulę i smażyć przez około 3 minuty lub do czasu aż składniki lekko się zrumienią. Następnie włożyć krewetki, doprawić

Calzonella.com
KREM MARCHEWKOWO-IMBIROWY 129

hasło ZDROWE-GOTOWANIE.   Dla 4-6 osób Czas przygotowania: ok. 40 minut Czas chłodzenia: 2-3 godziny Składniki: 1 cebula 500 g marchewki 1 łyżka świeżego drobno startego imbiru*   1 łyżka masła 2 łyżeczki cukru 1 litr bulionu warzywnego 250 g gęstej śmietany** Sok z jednej limonki Sól i pieprz Kilka listków kolendry do dekoracji (opcjonalnie) Starta skórka(...)Wykonanie: Cebulę obierz i drobno posiekaj. Marchewkę obierz i pokrój w cienkie talarki. W rondlu rozpuść masło i podsmaż cebulę do momentu, aż się zeszkli. Wrzuć marchewk ę , starty imbir i cukier, i podsmaż całość przez kilka minut, mieszaj ąc. Podlej bulionem warzywnym i gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut do zupełnej miękkości. Całość zblenduj na jednolity, gładki

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Tajska zupa khao soi z kurczakiem 180

północnej Tajlandii oraz Birmie (Myanmar) tajska zupa khao soi z kurczakiem jest gęstą zupą przygotowywaną na drobiowym bulionie; dodaje się do niej sporo chili, szalotkę, kolendrę i kurkumę, świeży imbir, curry, limonkę, a kremowości nadaje jej mleko kokosowe. Tajska zupa khao soi z kurczakiem jest niesamowicie aromatyczna, pikantna (wystarczy dostosować ilość curry i chili do swoich upodobań). Jednocześnie jest bardzo(...)uwaga: taka ilość jest dla wersji bardzo ostrej! jeśli lubicie dania pikantne, ale które nie palą kubków smakowych polecam użyć 2 papryczek) 2 szalotki 4 ząbki czosnku 3cm świeżego imbiru 1 łyżeczka kolendry mielonej 1 łyżeczka kurkumy mielonej 1-2 łyżeczki czerwonej pasty curry House of Asia 2 łyżki oleju 2 łyżki świeżej kolendry 2 puszki mleka kokosowego (800ml) House

Pociąg Do Kuchni
Krem z dyni z indyjskim akcentem 147

całość 1,3 kg. pół łyżeczki całych ziaren kuminu pół łyżeczki całych ziaren kolendry pół łyżeczki suszonej papryczki chilli lub 1 świeża 2-3 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego imbiru lub świeży wielkości kciuka sól pieprz pół puszki mleczka kokosowego, ok. 200 ml. oliwa 2-3 łyżki pestek dyni świeża kolendra - do dekoracji woda Wskazówki: polecam Hokkaido - nie trzeba(...)obierać, ma cienką, delikatną skórkę, doskonale się blenduje, Chilli - jeżeli lubicie ostre polecam nie usuwać nasionek, to w nich jest najwięcej kapsaicyny odpowiedzialnej za ostrość. Imbir - jeżeli kupujecie świeży, zwróćcie uwagę, aby po odłamaniu wystawało jak najmniej włókien, wtedy nie jest zdrewniały i jest świeży, przechowywać go najlepiej w chłodnym miejscu, Czosnek - aby dobrze się obierał można

Kuchnia od dwojga
Kurczak w karmelu - wariacja na temat kuchni chinskiej. 159

papryczka chilli lub cayenne   2 czubate łyżki cukru   olej (może być kokosowy)   sok z połowy cytryny i otarta skórka   4-5 cm obranego imbiru   sos sojowy   50 g ryżu (u nas basmati)   1 łyżeczka kurkumy Pierś kroimy w grubą kostkę i marynujemy przez min. 30 min. Seler i marchew kroimy w słupki, paprykę(...)krążki, czosnek i imbir w drobną kosteczkę, cebulę w ćwiartki, cukinię w średniej grubości talarki, a pora i papryczkę chilli w cienkie krążki.  Z papryczki można usunąć nasionka, jeśli chcemy uzyskać mniej ostry smak. Grzyby zalewamy gorącą wodą, jeśli są w całości przykrywamy na kilka min, a później kroimy w paski. Zostawiamy wodę z moczenia, później wlejemy

Kuchnia od dwojga
Słodko ostry krem z pasternaku 134

prychną widząc jakich niewielkich ilości przypraw do niej dodałam, ale ja bardzo pikantnych przypraw nie lubię i niespecjalnie mogę. Jeśli ktoś lubi "żyletki w buzi", może spokojnie zwiększyć ilość imbiru i ostrej papryki, a nawet dodatkowo doprawić zupę pieprzem. Smacznego :) SKŁADNIKI: 50 dag pasternaku 20 dag marchwi 20 dag ziemniaków kilkucentymetrowy kawałek pora 2 łyżki klarowanego masła sól 1/2 łyżeczki(...)kurkumy łyżeczka świeżo startego imbiru ostra lub słodka sproszkowana papryka sok z cytryny gęsta śmietana lub jogurt naturalny WYKONANIE: Pasternak, marchew i ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w kawałki. Pora dokładnie opłukać z ziemi, przekroić wzdłuż na pół, a następnie pokroić w plasterki. Warzywa wrzucić na rozgrzane masło, smażyć na wolnym ogniu kilka minut, cały czas mieszając i uważając

Kuchenne zapiski Edyty
Zioła na odporność – Monika Fijołek – Recenzja 160

doprowadzać do stosowania leków. Na blogu min. opisywałem syrop piniowy , który warto zrobić sobie samemu w domu. Spożywane przeze mnie w ilościach hurtowych w okresie jesiennym cebula, czosnek oraz imbir i miód niejednokrotnie uratowały mnie przed wizytami u lekarzy, gdy dzieciaki przynosiły ze szkoły jakieś katary, grypy i inne tego typu niespodzianki. Dlatego też bardzo ucieszyłem się, gdy dotarł(...)rumianek czy dziką różę. W niektórych przypadkach po roślinę będziemy się musieli wybrać do sklepu, lecz nie będzie najmniejszego problemu z jej zakupem. Mowa tutaj o cebuli, czosnku czy imbirze. Każdy rozdział zaczyna się krótką charakterystyką danej rośliny. Dowiemy się skąd pochodzi, gdzie występuje naturalnie oraz jak wygląda (niestety tylko opisowo o czym później) Pozyskamy informacje

Mr. Taste
Tajska zupa Tom Yum Goong 151

Zupa jest słodko-kwaśna, lekko ostra i bardzo aromatyczna. Składniki: 15 średnich krewetek (obranych, oczyszczonych) 500ml bulionu warzywnego 6 pomidorków koktajlowych 8 liści kaffiru House of Asia 4 plastry imbir 2 łodygi trawy cytrynowej 1 papryczka chili 4 średnie pieczarki 3 łyżki mleczka kokosowego House of Asia garść świeżej kolendry Zaprawa 3 łyżki sosu rybnego 4 łyżki soku z limonki(...)cukru trzcinowego 1 łyżeczka pasty chilli (może być sambal) 1 łyżka pasty Tom Yum House of Asia Trawę cytrynową kroimy wzdłuż na małe kawałki, około 2-3cm. Chili, imbir i pieczarki kroimy w plasterki. Krewetki obieramy, oczyszczamy (wyciągamy czarną nitkę). Podgrzewamy bulion, dodajemy chili, imbir, pieczarki, liście kaffiru, gotujemy 10 minut na wolnym ogniu. Następnie dodajemy mleczko kokosowe

Gotowanie i blogowanie
FLAKI WOŁOWE NA AROMATYCZNYM ROSOLE 219

pociętych flaczków cały kurczak 80 dag mięsa wołowego 2 duże marchewki 1 duża pietruszka kawałek selera 1 cebula 4-5 liści laurowych 7-8 kulek ziela angielskiego gałka muszkatołowa imbir sól,pieprz papryka ostra i słodka majeranek Odmrożone flaki przepłukać w zimnej wodzie,odcedzić na durszlaku. Zalać zimną wodą,zagotować.Po zagotowaniu odlewamy wodę i ponownie zalewamy zimną - gotujemy flaki(...)ziele angielskie i liść laurowy - solimy.Gotujemy kolejną godzinę. Mięso kurczaka oraz wołowe kroimy w paseczki,warzywa ścieram na grubej tarce i wrzucam pod koniec gotowania.Całość doprawiam pieprzem,gałką,imbirem,papryką ostrą i słodką oraz majerankiem. Można użyć gotowej przyprawy do flaków,ale zapewniam Was,że jeśli użyjecie świeżego imbiru,gałki oraz pozostałe przyprawy wymienione przeze mnie flaki będą bardzo

Niespełnione zdolności kulinarne
ZUPA KREM Z DYNI, POMARAŃCZY I IMBIRU 116

moja kolejna propozycja na wykorzystanie dyni,tym razem zrobiłam aromatyczny krem dyniowy z dodatkiem imbiru i soku z pomarańczy. Do zupy można dodać ser mozzarella lub śmietankę, a całość posypać prażonymi pestkami ,które zostaną nam po oczyszczeniu dyni.  Składniki: 500 g dyni  1 pomarańcza  2 łyżeczki startego imbiru  1 l bulionu warzywnego  2 ząbki czosnku(...)sól pieprz  1 łyżka masła  Przygotowanie: Dynię obierz, usuń pestki, pokrój w kostkę. Do garnka dodaj 1 łyżkę masła wrzuć dynię, imbir, ząbki czosnku i smaż przez 3 minuty.  Następnie wyciśnij sok z pomarańczy i dodaj wraz z bulionem. Zupę dopraw solą i pieprzem.  Gotuj, aż dynia będzie miękka, zupę zmiksuj na gładki krem. Podaj

Kukuleczki
Dyniowa zupa curry z mleczkiem kokosowym 120

nutą dzięki chili. Dyniowa odsłona curry połączona z delikatnym mleczkiem kokosowym. Tej zupy trzeba spróbować! Składnik: 1kg (waga obranej i oczyszczonej dyni) 400ml mleczka kokosowego 400ml bulionu warzywnego/rosołu imbir - kawałek ok. 5cm 3 płaskie łyżki przyprawy curry 3 płaskie łyżki nasion kolendry (roztartych w moździerzu) garść świeżej bazylii cytrynowej pasta chili (może być sambal) dwie szczypty soli Dynię oczyszczamy(...)kroimy w półksiężyce, ściągamy skórę obieraczką i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20 minut w temperaturze 180*C. Imbir obieramy, ścieramy na tarce z drobnymi oczkami. Bulion podgrzewamy, dodajemy upieczoną dynię, garść bazylii, dwie szczypty soli, curry oraz kolendrę oraz imbir, blendujemy na gładki krem. Zupę podgrzewamy, wlewamy mleczko kokosowe i intensywnie mieszamy

Gotowanie i blogowanie
Zupa krem z dyni. Zupa dyniowa z imbirem, serem feta i mietą. 185

Zapraszam na typowo jesienną zupę. Dyniowa.... z dodatkiem imbiru, z serem feta i miętą to idealna propozycja na chłodne jesienne dni, świetna w smaku, mocno rozgrzewająca, sycąca, pożywna i zdrowa, a przy tym w słoneczno-pomarańczowym poprawiającym nastrój kolorze. :) Składniki - 2,5 kg dyni - 1 duża cebula - 1 duży ziemniak - 1 marchewka - 1 pietruszka - kawałek selera - kawałek świeżego imbiru(...)wypestkowaną dynię, ziemniaka i pozostałe warzywa kroje w kostkę i przekładam do garnka, zalewam bulionem i gotuję na wolnym ogniu do miękkości. Pod koniec gotowania dodaje starty na tarce imbir, pokrojony serek topiony i tymianek. Całość miksuję przy pomocy blendera aż do uzyskania jednolitego kremu. na koniec w razie potrzeby gotową zupę doprawiam solą i pieprzem. Gorącą zupę rozkładam

Kuchnia z widokiem na ogród