curry 2-3 łodygi selera naciowego 1-1,5l bulionu warzywnego lub drobiowego 2 łyżki masła 2 szalotki 2 ząbki czosnku 2 marchewki 1/2 czerwonej papryki 3 cm świeżego imbiru 400 ml mleka kokosowego 2 łyżki sosu rybnego 2 łyżki soku z limonki skórka otarta z 1 limonki świeża kolendra albo natka pietruszki 1-2 łyżki brązowego cukru 1/2-1 papryczka(...)jeśli korzystacie z tych w całości, należy je zalać wodą, a potem pokroić w cienkie paski; jeśli macie już suszone w paskach, nie trzeba ich przygotowywać wcześniej. Imbir zetrzeć na drobnych oczkach, z limonki zetrzeć skórkę. Kukurydzę odsączyć. Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć krewetki (ale nie do miękkości). Krewetki zdjąć z patelni i odłożyć. Na tej samej patelni
Pociąg Do Kuchniwykonanie: 4 pomarańcze 2 cytryny 25 g imbiru 150 g cukru 1 łyżeczka soli 60 ml wody wykonanie: Imbir obieramy, kroimy w plasterki, zalewamy wodą wymieszaną z 1 łyżką soku z cytryny oraz solą. Po zagotowaniu odcedzamy. Pomarańcze i cytryny dokładnie myjemy (szorujemy szczoteczką) i sparzamy. Obieramy ze skórek, i białej gorzkiej części. Owoce przekładamy do garnka, dodajemy imbir oraz
Domowy Smak JedzeniaDziś proponujemy surówkę z selera korzeniowego w nowej odsłonie :) Tym razem w połączeniu z imbirem, który nada surówce nieco ostrości i rzodkiewką. Smacznego :) Składniki 1 seler, około 1/2 kg pęczek rzodkiewek sok z jednej cytryny około 2 cm kawałek imbiru sól, cukier do smaku Sprzęt tarka do jarzyn ostry nóż Przygotowanie Seler i imbir obieramy, myjemy, ścieramy na tarce
Kulinaria - potrawy z różnych stron światarodzinny obiad. Jest to jedno z tych dań, które rozgrzewa w takie chłodne, jesienne dni jak dzisiejszy. Łagodność i słodycz dyni, przeplatana lekką nutą ostrości podkreśloną przez chili i imbir w towarzystwie brązowego ryżu i liści rukoli tworzą obiad idealny. Musicie tego spróbować! Przepis na 6-8 porcji. Składniki: - 600g dyni - 400ml mleka sojowego (lub zwykłego) - 400ml bulionu (400ml wody(...)200g czerwonej soczewicy - 100g rukoli - 1 papryka - 3 małe czerwone cebule - 2 ząbki czosnku - 1 łyżka oleju - 1 łyżeczka kurkumy - 1 łyżeczka papryki słodkiej - 1/2 łyżeczka chili - 1/2 łyżeczka imbiru - 1/2 łyżeczka gałki muszkatołowej Dynię myjemy, osuszamy, kroimy na pół, wydrążamy i kroimy w kostkę. Paprykę myjemy, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w kosteczkę. Cebule kroimy w piórka. Ryż
Be Fit Be Strongkomu nie smakowała. Ostrość trzeba dostosować do swoich możliwości i upodobań – u mnie jada się zdecydowanie na ostro. Podstawą tej zupy jest dobry rosół, a niezbędne składniki to imbir, trawa cytrynowa, mleczko kokosowe i chili oraz cytryna. Jest dość podobna to tom kha gai, o czym dowiedziałam się odwiedzając blog Mirabelkowy , choć w moim przepisie galangal nie jest według(...)litry dobrego rosołu drobiowego · 6 listków kafiru (3+3) · 5-6 łyżeczek świeżego imbiru · 300-400 ml mleczka kokosowego · kilka ostrych papryczek (u mnie 5 taotao
Bazując na smakumoim przepisie zalecam również upiec dynię, zamiast gotować ją z resztą warzyw. Dlaczego? Ponieważ pieczona dynia jest smaczniejsza i ma cudowny słodki smak. Rozgrzewające właściwości uzyskamy zaś dzięki dodatkowi imbiru, chili i cynamonu. Dzięki nim, zupa nie tylko świetnie smakuje, ale i powoduje, że po zjedzeniu ciepło we wspaniały sposób rozchodzi się po naszym ciele. Nie zapomnijcie również o solidnej(...)ziarenek czarnego pieprzu 1 łyżeczka soli morskiej Zupa: 1 kg ulubionej dyni 1 puszka mleka kokosowego (400 ml) ½ łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki wędzonej papryki ¼ łyżeczki płatków chili 5 cm imbiru 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku Do podania: groszek ptysiowy lub grzanki kwaśna śmietana lub śmietanka kokosowa * PRZYGOTOWANIE Bulion Wszystkie warzywa umyj i obierz. Pietruszkę i marchew natnij
Food Squaretłuszczu, 36 g węglowodanów oraz 12 g błonnika pokarmowego. SKŁADNIKI: Dla 4 osób. 1 dynia Hokkaido 1 duża cebula 1 pomarańcza 4 - 5 ząbków czosnku 1 cm kawałek imbiru 2 małe papryczki chili 2 łyżki oliwy z oliwek 1 gałązka świeżego rozmarynu 2 liście laurowe 4 - 5 goździków 2 - 3 ziarenka ziela angielskiego 6 - 8 ziarenek pieprzu 1 - 2 łyżki(...)naturalnego (do podania) 4 kromki ciemnego pieczywa (do podania) pestki dyni (do podania) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Dynię obieramy ze skórki, pozbawiamy pestek, kroimy na mniejsze kawałki. 2. Cebulę, czosnek, imbir obieramy, również kroimy na mniejsze kawałki. 3. Pomarańcze obieramy, kroimy na plasterki, chili drobno siekamy. 4. Przekładamy składniki na blachę do pieczenia, skrapiamy oliwą z oliwek, dodajemy goździki, liście laurowe
W kuchni Katiepracy czy z innych zajęć marzymy o czymś rozgrzewającym. Dlatego też, dziś na blogu przepis na gulasz. Z królową jesieni - pękatą, pomarańczową, jędrną dynią. Przygotowując tę potrawę sięgnęliśmy po imbir, goździki, owoce jałowca - przyprawy, które kojarzą nam się ze Świętami. Nie wiem dlaczego, ale może tęsknimy już za tą specyficzną, wspaniałą atmosferą? Do Świąt jeszcze kawałek - póki co spróbujcie rozgrzać(...)osób. 300 g mięsa wołowego (np. pieczeń wołowa) 150 ml wytrawnego czerwonego wina (opcjonalnie) 2 łyżki oleju roślinnego 2 średnie cebule 2 - 3 ząbki czosnku 1 cm kawałek imbiru 2 listki laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 4 owoce jałowca 6 goździków 8 ziarenek pieprzu 2 papryczki chili (opcjonalnie) 500 g dyni (bez skóry i bez pestek) sól, pieprz do smaku
W kuchni Katieochotę na pożywną, gęstą zupę. Zupa - krem to fantastyczne i sycące danie, a krem z marchewki jest chyba najlepszym z nich. Delikatna, słodka, o wspaniałym kolorze, z dodatkiem ostrego imbiru i odrobiną papryczki chili, jest wspaniale rozgrzewająca - idealna na pierwsze chłodniejsze dni. 1 średnia cebula 6-8 średnich marchewek 1 łyżka startego swieżego imbiru kilka cienkich plasterków papryczki chili(...)smażenia Cebule drobno posiekać i przesmażyć na niewielkiej ilości oleju aż zrobi sie szklista, w razie potrzeby podlać bulionem. Dodać obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę, chwilę smażyć, dodać imbir i papryczkę chili. Wszystko wymieszać, i jeszcze chwilę smażyć. Zalać bulionem i gotować pod przykryciem na niewielkim ogniu, do czasu aż marchewka będzie miękka. Zdjąć z ognia, dokładnie zmiksować, doprawić
Codzienne GotowanieSkładniki na 2 porcje: 2 obrane pomarańcze 1 żółta gruszka ze skórką 1 czerwone jabłko ze skórką garść malin 1 cm obranego imbiru 1 łyżka syropu klonowego odrobina wody CZAS PRZYGOTOWANIA: 5 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie: Wszystkie składniki umieszczamy w misie blendera i miksujemy, aż do uzyskania jednolitego koktajlu. W razie potrzeby dodajemy odrobinę wody i ponownie miksujemy(...)bogate w potas, magnez i sód. POMARAŃCZE obfitują w błonnik pokarmowy, który usprawnia przemianę materii. Dodatkowo zawierają mnóstwo witamin, takich jak witamina C, B i potas. IMBIR przyczynia się do wytwarzania przez nasz organizm śliny i soków żołądkowych, dzięki czemu przyspiesza trawienie. Dodatkowo działa odkażająco, przeciwwymiotnie i przeciwzapalnie, więc jeśli zjedliście coś "wątpliwej świeżości", imbir z pewnością Wam pomoże
My Culinary Artlepiej. Zapraszam do przygotowań! Składniki na 2 porcje: 1 zielone jabłko ze skórką 1 zielona gruszka ze skórką 1 biały grejpfrut bez skórki 1 kiwi bez skórki 2 cm imbiru, obrane szczypta cynamonu 2 łyżeczki miodu 1/4 -1/2 szklanki wody CZAS PRZYGOTOWANIA: 5 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie: składniki umieszczamy w misie blendera i miksujemy, aż do uzyskania(...)karotenu oraz potasu. KIWI Kiwi obniżają poziom cholesterolu we krwi, wspomagają trawienie, mają działanie przeciwzapalne. Są źródłem przede wszystkim witaminy C. Kiwi zawierają także serotoninę, która redukuje zaburzenia snu. IMBIR Pobudza krążenie, co przyspiesza spalanie tłuszczu oraz redukcję cellulitu. Dodatkowo imbir działa przeciwzapalnie, przeciwwymiotnie i przeciwobrzękowo. CYNAMON Cynamon ma właściwości przeciwzapalne, bakteriobójcze i przeciwgrzybiczne. Poprawia krążenie, przyspiesza przemianę materii
My Culinary Artpóki możemy. Z dyni naprawdę można wyczarować mnóstwo różnych i smacznych potraw, zarówno na słodko jak i na słono. Dzisiaj proponuję rozgrzewającą zupę krem z dyni z marchewką i imbirem, podaną z uprażonymi pestkami dyni. Wyjątkowo prosta do przygotowania i pyszna. Polecam Składniki: 1 kg dyni (zważonej bez skóry i pestek) 2 marchewki korzeń imbiru (około(...)oleju rzepakowego 1 łyżka masła 2 łyżki pestek dyni biały pieprz sól Przygotowanie: Na dużej patelni rozgrzać olej z masłem, wrzucić posiekaną cebulę, pokrojone w kosteczkę marchewki i starty imbir lub drobniutko pokrojony. Chwilę smażyć i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Delikatnie wszystko podsmażyć. Dynię umyć, obrać, usunąć pestki i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka i zalać bulionem. Chwilę
Oryginalny smakPrzepis poniżej to nieco egzotyczny miks smaków, który może nasuwać skojarzenia np. z kuchnią indyjską. Połączenie zwłaszcza imbiru, cynamonu, curry oraz miodu i cytryny nada tak przyrządzonemu kurczakowi oryginalnego wyrazu. Uzupełnimy to słodką czerwoną cebulą i suszonymi śliwkami oraz migdałami. Podajmy z ryżem, najlepiej basmati. Efekt końcowy jest tyleż oryginalny smakowo, co i całkiem dobrze wygląda. Z jednej strony(...)udka + 3 podudzia (900g) 2 średnie czerwone cebule 1 średnia cytryna 30g grubo krojonych migdałów 75g suszonych słodkich śliwek 4 łyżki miodu 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka soli Do podania ryż (najlepiej basmati) Instrukcje Jeśli używamy całych nóg z kurczaka, dzielimy je na pół w stawie; w każdym wypadku usuwamy
Kulinarna PokusaDeCare.pl 500 g mieszanki chińskiej mrożonej (możecie użyć świerzych warzyw-dymka, marchew, papryka, groszek cukrowy, do tego kiełki fasoli Mung, pędy bambusa, grzyby Mun) 1 czubata łyżka startego świeżego imbiru 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka brązowego cukru pół łyżeczki papryki ostrej w proszku lub mała papryczka chili sok z połowy limonki 4 łyżki sosu sojowego jasnego 1 łyżka sosu sojowego(...)Pierś ze wszystkich stron nacieramy solą morską, skórę nacieramy solą i octem. Tak przygotowane mięso odstawiamy na ok 15-20 minut. W tym czasie możemy drobno posiekać czosnek, zetrzeć imbir, odsączyć warzwa. Kaczkę układamy na zimnej patelni (najlepiej teflonowej lub ceramicznej) skórą do dołu, ustawiamy średni ogień. Dzięki temu tłuszcz zacznie nam się ładnie wytapiać, a skórka się zarumieni
Zawsze głodna!