grzyby - 15226 przepisów (strona:206/1016)

Podgrzybki w sosie serowym z makaronem 42

votes) Podgrzybki w sosie serowym z makaronem Obfitości grzybów w tym roku nie ma końca . Co za tym idzie radości też co nie miara, tym bardziej, że kocham zbierać, jeść i przerabiać grzyby. Uprawiam tez zimą hodowlane ale nic nie może się równać z leśnymi. Szczególną sympatią darzę podgrzybki za ich mocny smak i piękny czarny kapelusik Polecam przepis(...)szybki i pyszny obiad , idealne poniedziałkowe danie. Smacznie zaczęty tydzień może jakoś lżej przeleci składniki na około 3-4 osoby: 2 szklanki, obgotowanych kapelusików małych podgrzybków (mogą być inne grzyby ale te są najpyszniejsze ;)) 1 duża łyżka masła (nie żałujmy sobie ) 1/2 płaskiej łyżeczki granulowanego czosnku mielona gałka muszkatołowa na czubeczku noża-szczypta 1 szklanka wody 5 plastrów sera

Ogrodnik w podróży
Bigos odchudzony 31

znajdziecie w nim boczku, karczku czy łopatki wieprzowej. Chciałam uzyskać delikatny smak i sprawić, aby był lżej strawny. Do takiego bigosu można dorzucić podczas gotowania suszone śliwki i grzyby. Podniosą nie tylko walory smakowe, ale i kolorystyczne.      Składniki:   -1 kg kapusty kiszonej -mała główka  kapusty słodkiej  -3 golonki indycze -1/2 kg dobrej(...)liście laurowe -4 ziela angielskie -olej do smażenia -łyżka koncentratu pomidorowego lub dwie sosu pomidorowego -100 g masła  -sól, pieprz -4 suszone śliwki  (opcjonalnie ) -4 suszone grzyby (opcjonalnie) Golonki zamarynować w mieszance przypraw: papryka słodka i ostra, pieprz, sól. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej, na noc. Na szerokiej i głębokiej patelni rozgrzać łyżkę oleju i obsmażyć

Kulinarne przemyslenia
Zupa grzybowa z kładzionymi kluseczkami - kuchnia podkarpacka 74

Zupa grzybowa z kładzionymi kluseczkami - kuchnia podkarpacka Lokalizacja: gmina Rymanów, powiat krośnieński Na Podkarpaciu zupy gotowane na suszonych grzybach zwykle podawane są jako polewki na prażonej mące lub na zakwasie na barszcz. Zupa grzybowa z okolic Rymanowa bynajmniej nie jest polewką. To bogata zupa, pełna warzyw, zabielana śmietaną i podawana z kładzionymi kluseczkami. Będzie doskonałym wyborem zarówno na codzienny(...)świąteczny obiad. Przepis pochodzi z publikacji: Kulinarne podróże z „Jasiem Wędrowniczkiem”. Zupa grzybowa z kładzionymi kluseczkami - kuchnia podkarpacka Składniki: garść suszonych grzybów 1 marchew 1 pietruszka 1/2 selera 1/3 pora 2 l rosołu 1 łyżka mąki pszennej 1/2 szklanki kwaśnej śmietany sól pieprz Kluseczki: 3 jajka 50 ml mleka 15 dag mąki pszennej 1/3 łyżeczki soli Zupa: Grzyby zalewamy

Trzeci talerz
Pora na knedle! 95

mąki 250 g fileta z piersi kurczaka 150 g wędzonego boczku 80 g zielonego groszku sól i czarny pieprz do smaku Do podania 3 czerwone cebule 300 g leśnych grzybów Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę. Dodać jajko, mąkę i zagnieść puszyste ciasto. Oprószyć mąką i podzielić na 4 porcje. Zrolować na wałek i podzielić na kawałki o wielkości(...)wrzucić knedle. Gotować około 4 minut, aż knedle wypłyną na wierzch. Ułożyć na talerzu opłukanym zimna wodą. Na patelni rozgrzać masło i zeszklić cebulę pokrojoną w piórka. Dodać grzyby i smażyć przez 3 minuty, cały czas mieszając, aby grzyby się nie przypaliły tylko szybko odparowały nadmiar wody. Podać gorące knedle posypane z grzybami i cebulą. Smacznego

codojedzenia
Pieczarki faszerowane szynką 47

Pieczarki faszerowane szynką , parmezanem i panko to pomysł na pyszną przystawkę , którą podać można zarówno na ciepło jak i na zimno. Do przygotowania faszerowanych grzybów potrzebne są sztuki o dużych rozmiarach kapeluszy, stad też najlepiej w tym daniu sprawdzają się pieczarki portobello . Grzybów tych nie obieram, wykręcam z nich nóżki, drobno kroję i podsmażam z czosnkiem i oliwą. Po podsmażeniu(...)podaję te w wersji wegetariańskiej czy też te w wersji mięsnej. Dla mnie liczy się także czas, jaki muszę włożyć w przygotowanie moich przystawek oraz przekąsek. W przypadku faszerowanych grzybów jest on na ogół krótki, dlatego też faszerowane pieczarki są na liście tych dań, po które sięgam często robiąc imprezy okolicznościowe. Na ciepło są świetną przystawką, natomiast podane na zimno

MeCooks
Sos kurkowy 173

mięs – na przykład do tradycyjnego schabowego. W okresie letnio-jesiennym, kiedy tylko nadarzy się okazja wyjeżdżamy do lasów w poszukiwaniu kurek, borowików, podgrzybków, itp. Kurki, jak i pozostałe grzyby można wykorzystać na wiele sposobów. Między innymi robiąc na śniadanie jajecznicę na kurkach. Można też je marynować w occie. Te ostatnie zostawiam w spiżarni na zimę, a w sezonie(...)dzięki której sos jest aksamitny i delikatny. Kurki w sosie śmietankowym są jędrne, smaczne i można je podawać ze świeżym pieczywem. Oczywiście najlepszy sos kurkowy jest ze świeżych grzybów i taki zrobimy tylko w sezonie jesiennym. Natomiast jeżeli najdzie nas ochota na sos kurkowy poza sezonem to w takiej sytuacji sprawdzą się kurki mrożone. W tym przypadku grzybów nie rozmrażamy

Danka Pichci
WIEPRZOWINA W SOSIE WŁASNYM 38

Duże kawałki karkówki i łopatki w ciemnym aromatycznym sosie z dodatkiem grzybów zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy mięsa wieprzowego. Smacznie, klasycznie i prosto 😋 Do tego tylko ziemniaki/kasza i ulubione dodatki: u mnie zazwyczaj są to buraczki, ogórek i jakaś surówka. Ale i np. gotowana, kiszona kapusta pasuje tutaj doskonale. Składniki: 500 g karkówki 500 g łopatki 2 cebule(...)ząbki czosnku 150 g suszonych grzybów ziele angielskie  liść laurowy papryka słodka i ostra sól ziołowa pieprz majeranek smalec lub olej do smażenia Wykonanie: Grzyby suszone zalewamy niewielką ilością wody. Mięso myjemy, kroimy w dużą kostkę posypujemy dokładnie przyprawami i wstawiamy do lodówki co najmniej na 1h. Ja zazwyczaj takie zabieg przeprowadzam poprzedniego dnia i mięso ląduje

Walijskie Pichcenie
Kozia broda a’la schabowy – siedzuń w panierce 41

Kozia broda a’la schabowy, czyli siedzuń sosnowy, bądź szmaciak w panierce. Grzyb ten dzięki swojej strukturze po usmażeniu jest rewelacyjnym wegetariańskim zamiennikiem schabowego. W środku miękki i soczysty, a z zewnątrz chrupiący, rewelacyjnie smakuje zwłaszcza z sosem śmietanowo-koperkowym . Zobacz również więcej  przepisów na zamienniki mięsa oraz przepis na flaki z koziej brody . Pozostałe przepisy z grzybami(...)znajdziecie  tutaj   Pamiętajcie, że grzybów leśnych nie podajemy niemowlętom i dzieciom do co najmniej 12 roku życia! Jeśli masz wątpliwości, spytaj pediatrę. Przepis na kozią brodę a’la schabowy Składniki duża kozia broda (siedzuń sosnowy, wielkości melona) 2 jajka 1-1½ łyżeczki soli ½ łyżeczki pieprzu kilka łyżek bułki tartej 5-7 łyżek oleju

WegePrzepis
Prosty barszcz grzybowy ze świeżych grzybów 39

Czasami aż trudno uwierzyć, że małym nakładem pracy i czasu można ugotować coś tak pysznego! Sama nie zbieram grzybów, ale czasami jakaś dobra dusza podzieli się ze mną swoimi zbiorami i wtedy mogę zaszaleć. Tak było tez tym razem. Dostałam grzyby i radę, żeby ugotować  … The post Prosty barszcz grzybowy ze świeżych grzybów appeared first on Polska

Polska Zupa
Pierogi z kapustą i grzybami 21

Składniki: ciasto na pierogi: 3 szklanki mąki pszennej (ja używam poznańskiej) 1 szklanka gorącej wody 3 łyżki oleju szczypta soli farsz: 700 g kiszonej kapusty 3 garści suszonych grzybów 1 duża cebula 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka oleju rzepakowego lub masła sól pieprz (przepis na około 60 pierogów) Grzyby płuczemy i moczymy w wodzie(...)ziele angielskie, gotujemy około 30 minut. W międzyczasie można dolewać wody, jeżeli wyparowała. Cebulę kroimy w drobną kostkę, smażymy na złoty kolor. Do kapusty dodajemy pokrojone w małe kawałki grzyby i wodę, w której się moczymy, podsmażoną cebulę, sól, pieprz, gotujemy wszystko 15 minut. Odparowujemy maksymalnie wodę. Jeżeli kapusta wyszła dla Was mało kwaśna, dodajcie odrobinę soku, który wcześniej

Kardamonovy
Biała kiełbasa pieczona w kiszonej kapuście 24

strzał idzie biała kiełbasa pieczona z kiszoną kapustą. Przepis w sumie przypadkowy, kiełbasa została nam z grillowania, kiszoną kapustę kupiłam z ciekawości w mikołowskim warzywniaku, chciałam też wykończyć resztę grzybów. Z tego przypadku wyszło coś bardzo świątecznego.  Składniki: 200 g kiszonej kapusty 2 białe parzone kiełbasy mała garść suszonych grzybów 1 cebula 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego(...)sól pieprz tłuszcz do smażenia (ja użyłam gęsiego smalcu) Grzyby zalewamy wodą, odstawiamy na godzinę. Tłuszcz rozgrzewamy na patelni, wrzucamy na nią pokrojoną w drobną kostkę cebulę, chwilę smażymy. Dodajemy poszatkowaną z grubsza kapustę, grzyby razem z wodą, w której się moczyły, liść laurowy, ziele i dodatkowo pół szklanki wody, mieszamy, przykrywamy pokrywką i gotujemy do miękkości kapusty

Kardamonovy
Boczniakowy kebab z grilla 38

wielu imigrantów powinno się utrzymywać z produkcji kebabów i umarł jako niezbyt zamożny człowiek. Co roku hoduje sobie boczniaki. Ostatnio obrodziły, więc dostaniecie kilka przepisów z użyciem tych cudownych grzybów. Postanowiłem zrobić coś na kształt kebaba, z tym, że nie korzystając z rusztu, a starego sprawdzonego sposobu, dzięki któremu wygrałem kilka lat temu mistrzostwa Śląska w grillowaniu. Tylko, że wtedy(...)grillowałem na silniku, a teraz skorzystałem z tradycyjnego grilla.  Generalnie uważa się, że grzyby nie mają wartości odżywczych. Jeśli ktoś Wam tak powie i ma zamiar obstawać przy swoim, to zakończcie tą rozmowę, bo to jak zapasy ze świnią w błocie :) Prawda jest taka, że grzyby mają wiele minerałów, niektóre z nich mają naukowo stwierdzone substancje lecznicze

Kryzysowa Książka Kucharska
Karczek wieprzowy na parze 39

/karczek-na-parze-198x164.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2023\/12\/karczek-na-parze-320x200.jpg"],"recipeIngredient":["5 plastr\u00f3w karczku wieprzowego,\r","2 cebule,\r","3 z\u0105bki czosnku,\r","\u0142y\u017cka koncentratu pomidorowego,\r","5 grzyb\u00f3w suszonych,\r","500ml wody,\r","3 \u0142y\u017cki oleju,\r","papryka s\u0142odka,\r","odrobina papryki ostrej,\r","s\u00f3l, pieprz"],"name":"Karczek wieprzowy na parze","recipeCategory":"dania(...)pokroi\u0107 drobno (czosnek mo\u017cna przecisn\u0105\u0107 przez prask\u0119).\r","Do garnka wla\u0107 wod\u0119. Doda\u0107 rozdrobnione cebul\u0119 i czosnek, koncentrat pomidorowy i grzyby.\r","Gotowa\u0107 na parze nad t\u0105 wod\u0105 plastry karczku przez ok 40 minut.\r","Wod\u0119 spod karczku zmiksowa\u0107 - powstanie sos.\r","Podawa\u0107 plastry

Bardzo Gruby Smok
Makaron ze Szparagami: 6 Pysznych Przepisów i Praktyczne Porady na Udane Danie 36

wyjątkowe połączenie smaków, które zaskoczy każdego smakosza. Składniki: makaron (np. capellini, bucatini, gemelli) zielone szparagi krewetki cytryna czosnek sól, pieprz oliwa z oliwek natka pietruszki (opcjonalnie) Makaron ze szparagami, grzybami i sosem śmietanowo-musztardowym Makaron ze szparagami, grzybami i sosem śmietanowo-musztardowym to propozycja dla osób, które poszukują wyrafinowanych smaków i nietypowych połączeń. Aromatyczne grzyby, soczyste szparagi i pikantny(...)tworzą wyjątkowe danie, które z pewnością zaskoczy swoją oryginalnością. Składniki: makaron (np. orecchiette, trenette, cavatappi) zielone szparagi grzyby (np. pieczarki, borowiki, shiitake) śmietana 30% musztarda (np. dijon, włoska, angielska) cebula czosnek sól, pieprz oliwa z oliwek tymianek (opcjonalnie) Jak wybrać, przechowywać i przygotować szparagi? Wybór, przechowywanie i przygotowanie szparagów mają kluczowe znaczenie dla smaku i jakości dania. Oto kilka

Marcepanowa kuchnia

Proponowane wyszukiwania