grzyby - 15226 przepisów (strona:208/1016)

Aromatyczny bigos z dyni 42

wielką ochotą. Ten wegański bigos, na który dziś zapraszam, jest bogaty w smaku dzięki dodatkowi wielu wschodnich przypraw. Składniki : dynia odmiany Hokkaido 2 średnie cebule 2 czerwone papryki garść grzybów mun garść shitake pół łyżeczki mielonej kozieradki pół łyżeczki ostrej papryki w proszku pół łyżeczki czarnego pieprzu ziarnistego łyżeczka nasion kolendry 3 cm świeżego imbiru płaska łyżeczka kurkumy sól olej(...)Patelnię przepłukać wodą, zebrać z niej smak i przelać do garnka z warzywami. Na koniec na niewielkiej ilości oleju poddusić paprykę, a potem przełożyć ją do garnka z warzywami. Grzyby shitake i mun zalać wrzątkiem. Po 15 minutach grzyby pokroić i dodać do warzyw. Całość dusić jeszcze ok. 15 minut. Danie najlepiej smakuje następnego dnia, gdy smaki się

Weekendy w domu i ogrodzie
Boczniaki teriyaki 36

Zima zimą, ale na grzyby chodzić trzeba. Jest to bardzo przyjemne, bo podnosi poziom dopaminy, a także pożyteczne, bo nawet najmniejsza aktywność fizyczna, zwłaszcza w terenie zielonym jest dobra dla organizmu, a także dlatego, że dostarcza darmowego źródła pożywienia, pozwalając zaoszczędzić pieniądze i zbliżyć Was do upragnionego Porsche :) Ostatnio chodzę sobie co tydzień i poluję głównie na dwa rodzaje(...)grzybów. Jednym z nich są boczniaki ostrygowate, dość powszechnie dostępne w polskich sklepach z uwagi na łatwość hodowania. Oto zdjęcie z przedwczoraj :) Z uwagi na to, że sam hoduje je co lato, już kilka przepisów z ich udziałem było, a tym samym ciężko jest wymyśleć coś ciekawego. Przypomniało mi się jak ponad 10 lat temu robiłem sam sos teryaki, gdyż

Kryzysowa Książka Kucharska
PIECZONE BATATY Z PIECZARKAMI 46

piekarnika na około 20 min. Pieczarki oczyść, odkrój spody nóżek, pokrój w grube plasterki. Czosnek obierz, usuń twardy rdzeń, drobno posiekaj. Masło rozpuść na patelni, podsmaż czosnek, dodaj plasterki grzybów i smaż przez około 10 minut, mieszając, pod koniec dodaj odrobinę masła lub oliwy i smaż na dużym ogniu, tak, by grzyby lekko się przyrumieniły. Kiedy bataty będą upieczone(...)sprawdź ostrzem noża, czy są miękkie), przewróć je na drugą stronę i piecz jeszcze przez 5 minut. Wyłóż bataty na talerze, na wierzchu ułóż smażone grzyby i podaj. Możesz dodatkowo podać bataty z jogurtowym dipem, mieszając 300 g jogurtu greckiego ze szczypiorkiem, natką kolendry lub pietruszki, tak też smakują wybornie! Smacznego

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Jakie potrawy na święta Bożego Narodzenia zrobić? Lista 56

witalności, a ich liczba będzie nawiązywać do dwunastu apostołów. 24 grudnia na każdym stole mogą pojawić się następujące dania jarskie: barszcz czerwony z uszkami, najczęściej faszerowanymi kapustą i grzybami, zupa grzybowa z makaronem, przygotowana z borowików, podgrzybków i kurek oraz zabielona śmietaną, karp pieczony, smażony, w galarecie bądź po żydowsku – zależnie od upodobań gości, ryba po grecku – smażona miruna, tilapia(...)dorsz, przykryta warstwą marchewki i pietruszki w sosie pomidorowym, śledź w śmietanie lub oleju, z cebulą oraz kwaśnym jabłkiem, pierogi z kapustą i grzybami, przysmażone na patelni i okraszone cebulką, łazanki z kapustą i grzybami, kapusta kiszona z gotowanym grochem, cebulą i dodatkiem majeranku, kulebiak z kapustą, kluski z makiem, czyli makaron z mielonym makiem, miodem i bakaliami, makowiec, popularne

Rozdomowiona
Babka ziemniaczana z grzybami 57

kiszoną) lub sosu np czosnkowego. Moim zdaniem babka jeszcze lepsza drugiego dnia, odsmażona na patelni na tłuszczu. Polecam też Babkę ziemniaczaną z ugotowanych ziemniaków . PRZEPIS NA BABKA ZIEMNIACZANA Z GRZYBAMI Składniki: 1,5 kg ziemniaków 4 cebule 50ml oleju, oliwy lub smalcu 50ml oliwy aromatyzowanej truflami 500g pieczarek 250g (lub więcej) kiełbasy wędzonej 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej(...)ryżowej w wersji bezglutenowej 2 łyżki majeranku 1 łyżka przyprawy suszone mielone grzyby 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki pieprzu Jak zrobić babkę ziemniaczaną z grzybami: Najpierw obieramy ziemniaki, dokładnie myjemy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Następnie obieramy cebule. Jedną z cebul ścieramy na tarce do ziemniaków. Dwie pozostałe kroimy w kosteczkę

Dorota Smakuje
Kotlety brokułowe z jajkiem i grzybami 44

Kotlety brokułowe z dodatkiem grzybów oraz jajek. Jak przekąska do lunchboxa na zimno, ale także jako obiad podany na ciepło wraz z sałatką. Składniki: duży brokuł, 5 jajek, 200 g grzybów świeżych (waga po ugotowaniu), 2 ząbki czosnku, łyżka posiekanego szczypiorku, łyżka posiekanej natki pietruszki sól, pieprz, 2 bułki tartej, masło do smażenia Przygotowanie: Z brokuła odcinamy różyczki, wrzucamy(...)Gotujemy przez około 10 minut, aż będą bardzo miękkie. Odcedzamy z wody na sitku i rozdrabniamy (np. za pomocą tartki) Trzy jajka gotujemy na twardo, obieramy, kroimy w kostkę. Grzyby kroimy w małą kosteczkę. Warzywa - brokuł, szczypiorek, natkę, grzyby mieszamy wraz z ugotowanymi jajkami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, szczyptą soli, pieprzu oraz dwoma surowymi jajkami i bułką tartą

Lena Gotuje
Ragoût z gęsi z grzybami 56

Ragoût z gęsi z suszonymi grzybami w porterze . Z nóg gęsi zdjąć skórę, wyciąć kości. Ze skóry wytopić tłuszcz. Kości zostawić do zupy. Mięso pokroić w paski krojąc w poprzek włókien. Oprószyć solą i mąką. Cebule pokroić w cienkie półplasterki. Grzyby rozdrobnić. Na patelni rozgrzać trochę wytopionego tłuszczu gęsiego, wrzucić mięso. Obsmażyć ze wszystkich stron. Przełożyć do garnka, wlać(...)gorący bulion i trzymać na małym ogniu. Na patelnię włożyć trochę tłuszczu, wrzucić cebulę i razem przesmażyć. Dodać grzyby i smażyć kilka minut mieszając. Dodać przyprawy, rozgnieciony czosnek, przesmażyć. Wlać 200 ml wody i dusić cebulę do miękkości. Przełożyć do mięsa. Na patelnię wlać piwo, zagotować, wlać do mięsa. Wsypać 1/2 łyżeczki soli, dodać miód, wlać 300 ml wody

królestwo garów
Pasta z pieczarek 30

Pieczarki to najczęściej uprawiane grzyby na świecie. W Europie możemy znaleźć ok. 100 gatunków pieczarek, jednak największa popularność zyskały trzy z nich, głównie dzięki stosunkowo łatwej uprawie. W Polsce na imponującą skalę uprawia się pieczarkę białą - jesteśmy jej największym producentem w Europie i jednym z największych na świecie. Choć generalnie mówi się, że grzyby nie dostarczają nam żadnych(...)wartości odżywczych lub ich bardzo niewielkie ilości okazuje się, że nie jest to prawda. Wprost przeciwnie - regularne jedzenie grzybów może obniżać ryzyko chorób serca czy rozwoju niektórych typów nowotworów. Pieczarki należą do produktów niskokalorycznych - dostarczają zaledwie 26kcal w 100g. Jednocześnie zawierają jednak sporo składników odżywczych, m.in. potas, żelazo, cynk, witaminę D czy E. Dodatkową korzyścią jest obecność w pieczarkach polisacharydów

Z notatnika dietetyka
Kapelusze podgrzybków w białym winie 44

lasu z miłym benefitem w postaci koszyka podgrzybków. W tym miejscu - jako jesieniara wnoszę, o zachód słońca chociaż ze dwie godzinki po zakończeniu pracy… 19:30 byłoby super!.  Grzyby tylko czekały w napięciu, co się z nimi stanie. Stał się jeden pokaźny słoik marynowany, duża patelnia smażonych z rozmarynem na jutro do jajecznicy i te nieziemskie kapelusze - grzybów(...)jakże!) Odwróć i smaż kolejne 3-5 min.  Dodaj posiekany czosnek i daj mu minutkę. Chluśnij białym winem i wrzuć łyżkę zwykłego masła. Zredukuj wino i jeśli grzyby wyglądają jak w śmietankowo-sosowej pierzynce - to czas, żeby je zjeść. Podaj z wcześniej uprażonymi ziołami i np. bagietą lub dobrym żytnim  do maziania w masełku

Cytryna&Co.
Kanapka z borowikami i jajkiem sadzonym 56

masło do smażenia Cebule kroję w piórka, czosnek siekam. Obsmażam na niewielkiej ilości oliwy,  odsuwam na bok patelni. Borowiki kroję w plastry, wykładam na patelnię, smażę aż grzyby będą złociste z każdej strony. Mieszam z cebulą, posypuję tymiankiem. Na grzyby wbijam jajko, posypuje solą, posiekanymi ziołami.  W międzyczasie podpiekam chleb w tosterze lub na patelni. Chleb(...)smaruję serkiem. Jajko z grzybami wykładam na grzankę, posypuję czerwonym pieprzem.   Smacznego

Obiad gotowy
Zupa grzybowa z makaronem 53

skusi na taką zupkę i zainspiruje się przepisem. Zupa jest bardzo smaczna, więc polecam ☺️ Do przygotowania zupy grzybowej, będziemy potrzebowali: garnek o pojemności około 4 litrów około 500 gramów grzybów 200 gramów makaronu – użyłam kokardek które na opakowaniu mają czas gotowania 10 minut – czyli w zupie po około 15 minutach makaron powinien być ugotowany. por (nie za duży) lub cebula(...)łyżki masła i około 2 L wody (ilość wody zależy jak gęstą zupę lubimy) Link do filmiku z przepisem na: Zupa grzybowa z makaronem Przygotowanie składników: Oczyszczone i umyte grzyby kroję na mniejsze kawałki. Pora kroję w cienkie ćwierć plasterki i przekładam do osobnej miseczki. Oczyszczoną marchew, pietruszkę, selera, drobno kroję. Natkę pietruszki siekam. Gotowanie zupy: W garnku

Uwaga Babcia Gotuje
SOS GRZYBOWO- ŚMIETANOWY 47

grzybowo- śmietanowy to idealna propozycja na sos do obiadu po grzybobraniu. Teraz sezon na grzyby w pełni, więc trzeba to wykorzystać. Sos jest przepyszny, aromatyczny i naprawdę szybki w przygotowaniu. Idealny do podania z plackami ziemniaczanymi, kaszą, kluskami śląskimi czy kopytkami. Oczywiście w takim sosie nie może zabraknąć cebulki i świeżej natki pietruszki. Pyszota ;) Sos grzybowo- śmietanowy - składniki: * około(...)podgrzybków * 2-3 łyżki masła * około 200 ml słodkiej śmietany (najlepiej 30%) * 1 cebula * solidna garść posiekanej natki pietruszki * do smaku sól i pieprz czarny mielony Wykonanie: Grzyby dobrze oczyścić, pokroić w mniejsze kawałki lub paseczki. Na patelni rozpuścić masło. Zeszklić obraną i drobno posiekaną cebulę. Następnie dodać grzyby, wszystko razem smażyć około 15-20 minut

Zrób to smacznie
Sos grzybowy z mięsem mielonym do makaronu. Kremowy i bardzo aromatyczny. PRZEPIS 56

Jeśli lubisz grzyby, ten sos skradnie twoje serce. Jest bardzo aromatyczny, idealnie kremowy, świetnie pasuje do makaronów, ale można podać go też z wszelkiego rodzaju kluseczkami albo kaszą. Przepis na sos grzybowy z mięsem mielonym Składniki: 500 gramów mięsa mielonego, użyliśmy z indyka, ale może być też wieprzowe lub mieszane, 2 cebule, 400 gramów świeżych grzybów leśnych(...)olej, sól, pieprz. Jak zrobić sos grzybowy z mięsem mielonym do makaronu? Na głębokiej patelni rozgrzej trochę oleju, wrzuć drobno posiekaną cebulę i mięso mielone, smaż, rozdrabniając mięso łopatką. Grzyby oczyść, pokrój w plasterki, dorzuć na patelnię, smaż nadal jeszcze przez kilka minut, aż składniki lekko się zrumienią. Śmietankę wlej do miseczki, dodaj drugie tyle wody i łyżeczkę mąki

Kulinarna Polska
Siedziuń sosnowy - najprostszy sposób podania 44

Niedawny, pierwszy w tym roku wypad na grzyby okazał się dość owocny. Nie dość, że w koszykach znalazło się sporo podgrzybków, to jeden kosz wypełniliśmy siedziuniem sosnowym. O tym grzybie naczytałam się wielu pozytywnych zdań co do jego walorów smakowych. W naszych lasach rośnie go sporo, ale nigdy nie zbieraliśmy, bo nie wiedzieliśmy, że jest jadalny i tak smaczny(...)polskich lasach jest go sporo i z tej listy siedziuń sosnowy został usunięty, na szczęście polskich grzybiarzy i grzybowych smakoszy 😊😋 Dziś zapraszam na najprostszy sposób przygotowania i podania tego grzyba. Warto zacząć od tego przepisu, by poznać wyjątkowy smak siedziunia sosnowego. Składniki : kawałek siedziunia o wielkości dwóch połączonych pięści 2 łyżki masła sól pieprz natka pietruszki Wypłukać dokładnie, umieścić

Weekendy w domu i ogrodzie