grzyby - 15226 przepisów (strona:207/1016)

WIEPRZOWINA W SOSIE WŁASNYM 33

Duże kawałki karkówki i łopatki w ciemnym aromatycznym sosie z dodatkiem grzybów zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy mięsa wieprzowego. Smacznie, klasycznie i prosto 😋 Do tego tylko ziemniaki/kasza i ulubione dodatki: u mnie zazwyczaj są to buraczki, ogórek i jakaś surówka. Ale i np. gotowana, kiszona kapusta pasuje tutaj doskonale. Składniki: 500 g karkówki 500 g łopatki 2 cebule(...)ząbki czosnku 150 g suszonych grzybów ziele angielskie  liść laurowy papryka słodka i ostra sól ziołowa pieprz majeranek smalec lub olej do smażenia Wykonanie: Grzyby suszone zalewamy niewielką ilością wody. Mięso myjemy, kroimy w dużą kostkę posypujemy dokładnie przyprawami i wstawiamy do lodówki co najmniej na 1h. Ja zazwyczaj takie zabieg przeprowadzam poprzedniego dnia i mięso ląduje

Walijskie Pichcenie
Kozia broda a’la schabowy – siedzuń w panierce 36

Kozia broda a’la schabowy, czyli siedzuń sosnowy, bądź szmaciak w panierce. Grzyb ten dzięki swojej strukturze po usmażeniu jest rewelacyjnym wegetariańskim zamiennikiem schabowego. W środku miękki i soczysty, a z zewnątrz chrupiący, rewelacyjnie smakuje zwłaszcza z sosem śmietanowo-koperkowym . Zobacz również więcej  przepisów na zamienniki mięsa oraz przepis na flaki z koziej brody . Pozostałe przepisy z grzybami(...)znajdziecie  tutaj   Pamiętajcie, że grzybów leśnych nie podajemy niemowlętom i dzieciom do co najmniej 12 roku życia! Jeśli masz wątpliwości, spytaj pediatrę. Przepis na kozią brodę a’la schabowy Składniki duża kozia broda (siedzuń sosnowy, wielkości melona) 2 jajka 1-1½ łyżeczki soli ½ łyżeczki pieprzu kilka łyżek bułki tartej 5-7 łyżek oleju

WegePrzepis
Prosty barszcz grzybowy ze świeżych grzybów 31

Czasami aż trudno uwierzyć, że małym nakładem pracy i czasu można ugotować coś tak pysznego! Sama nie zbieram grzybów, ale czasami jakaś dobra dusza podzieli się ze mną swoimi zbiorami i wtedy mogę zaszaleć. Tak było tez tym razem. Dostałam grzyby i radę, żeby ugotować  … The post Prosty barszcz grzybowy ze świeżych grzybów appeared first on Polska

Polska Zupa
Pierogi z kapustą i grzybami 19

Składniki: ciasto na pierogi: 3 szklanki mąki pszennej (ja używam poznańskiej) 1 szklanka gorącej wody 3 łyżki oleju szczypta soli farsz: 700 g kiszonej kapusty 3 garści suszonych grzybów 1 duża cebula 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka oleju rzepakowego lub masła sól pieprz (przepis na około 60 pierogów) Grzyby płuczemy i moczymy w wodzie(...)ziele angielskie, gotujemy około 30 minut. W międzyczasie można dolewać wody, jeżeli wyparowała. Cebulę kroimy w drobną kostkę, smażymy na złoty kolor. Do kapusty dodajemy pokrojone w małe kawałki grzyby i wodę, w której się moczymy, podsmażoną cebulę, sól, pieprz, gotujemy wszystko 15 minut. Odparowujemy maksymalnie wodę. Jeżeli kapusta wyszła dla Was mało kwaśna, dodajcie odrobinę soku, który wcześniej

Kardamonovy
Biała kiełbasa pieczona w kiszonej kapuście 21

strzał idzie biała kiełbasa pieczona z kiszoną kapustą. Przepis w sumie przypadkowy, kiełbasa została nam z grillowania, kiszoną kapustę kupiłam z ciekawości w mikołowskim warzywniaku, chciałam też wykończyć resztę grzybów. Z tego przypadku wyszło coś bardzo świątecznego.  Składniki: 200 g kiszonej kapusty 2 białe parzone kiełbasy mała garść suszonych grzybów 1 cebula 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego(...)sól pieprz tłuszcz do smażenia (ja użyłam gęsiego smalcu) Grzyby zalewamy wodą, odstawiamy na godzinę. Tłuszcz rozgrzewamy na patelni, wrzucamy na nią pokrojoną w drobną kostkę cebulę, chwilę smażymy. Dodajemy poszatkowaną z grubsza kapustę, grzyby razem z wodą, w której się moczyły, liść laurowy, ziele i dodatkowo pół szklanki wody, mieszamy, przykrywamy pokrywką i gotujemy do miękkości kapusty

Kardamonovy
Boczniakowy kebab z grilla 35

wielu imigrantów powinno się utrzymywać z produkcji kebabów i umarł jako niezbyt zamożny człowiek. Co roku hoduje sobie boczniaki. Ostatnio obrodziły, więc dostaniecie kilka przepisów z użyciem tych cudownych grzybów. Postanowiłem zrobić coś na kształt kebaba, z tym, że nie korzystając z rusztu, a starego sprawdzonego sposobu, dzięki któremu wygrałem kilka lat temu mistrzostwa Śląska w grillowaniu. Tylko, że wtedy(...)grillowałem na silniku, a teraz skorzystałem z tradycyjnego grilla.  Generalnie uważa się, że grzyby nie mają wartości odżywczych. Jeśli ktoś Wam tak powie i ma zamiar obstawać przy swoim, to zakończcie tą rozmowę, bo to jak zapasy ze świnią w błocie :) Prawda jest taka, że grzyby mają wiele minerałów, niektóre z nich mają naukowo stwierdzone substancje lecznicze

Kryzysowa Książka Kucharska
Karczek wieprzowy na parze 34

/karczek-na-parze-198x164.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2023\/12\/karczek-na-parze-320x200.jpg"],"recipeIngredient":["5 plastr\u00f3w karczku wieprzowego,\r","2 cebule,\r","3 z\u0105bki czosnku,\r","\u0142y\u017cka koncentratu pomidorowego,\r","5 grzyb\u00f3w suszonych,\r","500ml wody,\r","3 \u0142y\u017cki oleju,\r","papryka s\u0142odka,\r","odrobina papryki ostrej,\r","s\u00f3l, pieprz"],"name":"Karczek wieprzowy na parze","recipeCategory":"dania(...)pokroi\u0107 drobno (czosnek mo\u017cna przecisn\u0105\u0107 przez prask\u0119).\r","Do garnka wla\u0107 wod\u0119. Doda\u0107 rozdrobnione cebul\u0119 i czosnek, koncentrat pomidorowy i grzyby.\r","Gotowa\u0107 na parze nad t\u0105 wod\u0105 plastry karczku przez ok 40 minut.\r","Wod\u0119 spod karczku zmiksowa\u0107 - powstanie sos.\r","Podawa\u0107 plastry

Bardzo Gruby Smok
Makaron ze Szparagami: 6 Pysznych Przepisów i Praktyczne Porady na Udane Danie 32

wyjątkowe połączenie smaków, które zaskoczy każdego smakosza. Składniki: makaron (np. capellini, bucatini, gemelli) zielone szparagi krewetki cytryna czosnek sól, pieprz oliwa z oliwek natka pietruszki (opcjonalnie) Makaron ze szparagami, grzybami i sosem śmietanowo-musztardowym Makaron ze szparagami, grzybami i sosem śmietanowo-musztardowym to propozycja dla osób, które poszukują wyrafinowanych smaków i nietypowych połączeń. Aromatyczne grzyby, soczyste szparagi i pikantny(...)tworzą wyjątkowe danie, które z pewnością zaskoczy swoją oryginalnością. Składniki: makaron (np. orecchiette, trenette, cavatappi) zielone szparagi grzyby (np. pieczarki, borowiki, shiitake) śmietana 30% musztarda (np. dijon, włoska, angielska) cebula czosnek sól, pieprz oliwa z oliwek tymianek (opcjonalnie) Jak wybrać, przechowywać i przygotować szparagi? Wybór, przechowywanie i przygotowanie szparagów mają kluczowe znaczenie dla smaku i jakości dania. Oto kilka

Marcepanowa kuchnia
Pierogi ze słodką kapustą i suszonymi grzybami 29

przepadam. Pamiętam również minę mojej koleżanki, która spodziewała się u mnie na obiedzie pierogów ruskich, a zastała słodkie z serem. Inny „rodzinny” farsz to słodka kapusta z grzybami, i uwielbiam te pierożki. Ale nie smakują mi z kolei takie z kiszoną kapustą. Nie ukrywam, że pierogi są bardzo pracochłonne, u nas w domu goszczą więc bardzo rzadko(...)pierogów Ciasto ? 1/2 szklanki gorącej wody ? 1/2 szklanki ciepłego mleka ? 2 łyżki oleju ? 1 jajko ? mąka pszenna – ok. 2,5 szklanki ? szczypta soli Farsz ? 2 garści suszonych grzybów ? 1 mała kapusta biała ? 1 cebula ? sól, pieprz do smaku ? 2 liście laurowe ? 5 ziaren ziela angielskiego ? 3 łyżki oleju Do gotowania ? sól ? 1 łyżka oleju Wykonanie: Farsz ? Grzyby namoczyć

To co kocham
Risotto z grzybami 32

konsystencję i najlepiej smakuje, kiedy jest podane natychmiast po przygotowaniu. Jeśli wychodzi zbyt gęste, należy jeszcze dodać bulion lub wodę i przyprawić. Składniki: ? 300 g ryżu Arborio ? 500 g grzybów, u mnie mrożone podgrzybki ? 1,5 litra wody/3 kostki bulionowe, u mnie warzywne ? 1 cebula ? 3 łyżki suszonej włoszczyzny ? 2 łyżki oliwy ? 2 łyżki masła Wykonanie: ? Cebulę drobno posiekać(...)zeszklić. ? Wrzucić ryż i smażyć przez 2 minuty, dolewając w trakcie łyżkę bulionu. ? Wlać resztę bulionu, suszoną włoszczyznę, przyprawić pieprzem, ewentualnie dosolić i gotować 15 minut cały czas mieszając. ? Grzyby rozmrozić, drobno posiekać i gotować 3 minuty w osolonej wodzie. ? Do ryżu dodać grzyby, dokładnie wymieszać, pogotować kilka minut. Odstawić na chwilę i podawać.{jcomments

To co kocham
Bigos wigilijny z suszonymi grzybami i wędzonymi śliwkami 39

Taki postny jada się tylko raz w roku, na kolację wigilijną. Aby smakował równie dobrze jak świąteczny z mięsem, należy go napakować dużą ilością grzybów suszonych i śliwek wędzonych. Muszą być koniecznie wędzone, a nie suszone. W każdym domu robi się go inaczej, ale mój robi się praktycznie sam, bo piekę go bez mieszania i zaglądania do niego. Można przygotować(...)Bigos jarski postny to również idealna propozycja na co dzień dla wegan i wegetarian. Składniki: – 1 kg kapusty białej – 1 kg kapusty kiszonej – duża garść suszonych grzybów – 200 g śliwek wędzonych – 4 cebule – 1 łyżeczka majeranku – 1/2 łyżeczki papryki wędzonej – sól, pieprz do smaku – 5 liści laurowych – po 10 ziaren

To co kocham
Tofu wędzone z mieszanką warzywną i grzybami Shii Take 39

Najszybsze i najprostsze dania są najlepsze! Przedstawiam ciekawą propozycję na obiad z wykorzystaniem grzybów Shii Take od Eko Grzyby ! Składniki: 180 g tofu wędzonego 225 g mieszanki warzywnej po indyjsku  50 g grzybów Shii Take przyprawa z mieszanki warzyw 10 ml oleju rzepakowego do smażenia Sposób przygotowania: Tofu pokroić w kostkę. Podsmażyć na patelni z olejem. Dodać mieszankę(...)warzyw oraz przyprawy. Na koniec dodać grzyby Shii Take. Całość dokładnie wymieszać. Danie można podać z swoimi ulubionymi dodatkami. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Pierogi z kapustą i grzybami 2 30

Ciasto: mąka pszenna - 3 szkl sól- szczypta żółtko - 1 szt masło stopione - 2 łyżki ciepła woda- ok 3/4 szkl Farsz: kapusta kiszona - 400 g grzyby suszone - 1 szkl cebula - 2 szt sól pieprz olej Farsz: Grzyby suszone opłukać zalać letnią wodą i odstawić na ok 40 minut. Cebulę obrać, opłukać i posiekać, na rozgrzanym oleju przesmażyć(...)smaku. Kapustę opłukać, pokroić drobno i gotować do miękkości, następnie odcedzić i przestudzić. Gtzyby gotować w wodzie w której się moczyły do miękkości. Następnie odcedzić i ostudzić. Kapustę, grzyby i cebulę drobno posiekać, doprawić do maku solą i pieprzem. Ciasto: Mąkę przesiać na stolnice, dodać sól,  Utworzyć kopczyk, w środku niego zrobić dołek, wbić żółtko  i powoli

Camilla w kuchni
Bánh xèo 48

XVIII i XIX wieku.  Najpiękniejsze w tym daniu jest to, że ilu kucharzy, tyle wersji. Ja osobiście postanowiłem użyć typowo wietnamskich składników. Składniki: - ryż - kurkuma - szczypior - cebula - szpinak - grzyby Wykonanie: Ryż mielimy, mieszamy z wodą, żeby powstało nam lejące się ciasto naleśnikowe. Dodajemy trochę kurkumy, pokrojony szczypiorek, a następnie z tak przygotowanej mieszanki smażymy naleśniki. Grzyby podsmażamy(...)Cebulę kroimy na ćwierćplasterki i smażymy na małym ogniu, aż będą rumiane. Naleśniki faszerujemy grzybami, cebulą i świeżym szpinakiem

Kryzysowa Książka Kucharska