grzyby - 15226 przepisów (strona:209/1016)

Makaron udon z panierowanym tofu 56

podgotowanego grubego makaronu udon 200 g. tofu naturalnego 1 cebula 1 duży ząbek czosnku 1-2 cm. plasterek imbiru 1 marchewka 1/2 małej cukinii 15 szt. suszonych grzybów shiitake 4 łyżki oleju 1 łyżeczka oleju sezamowego 2 łyżki sosu sojowego 4 łyżki sosu ponzu 1 łyżka sezamu 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki panierki panko Tofu pokrój w kostkę(...)godziny. Cukinię i marchewkę pokrój w julienne, czyli czyli bardzo cieniutkie paseczki (zapałki) długości 4-5 cm. Cebulę pokrój w piórka. Imbir i czosnek zetrzyj na drobnej tarce. Grzyby shiitake zalej wrzątkiem na 15 minut, następnie gotuj 10 minut. Odcedź i posiekaj w paski. Tofu przekładaj do miseczki z mąką ziemniaczaną i dokładnie obtaczaj w niej. Wrzuć z powrotem

Delicious Place
Szklisty makaron z kurczakiem i warzywami. Znasz go z chińskiej knajpy, bardzo łatwo przygotujesz w domu. PRZEPIS 911

często zamawialiśmy je w azjatyckich barach i restauracjach, dziś robimy też w naszej kuchni. Smakuje świetnie i jest gotowy w 15 minut – nie licząc czasu potrzebnego na namoczenie grzybów. Przepis na szklisty makaron z kurczakiem i warzywami Składniki: 100 gramów szklistego makaronu chińskiego bardzo cienkie nitki – powinniście znaleźć na dziale azjatyckim w supermarkecie, 1 większa pierś z kurczaka(...)maksymalna ilość do przyrządzenia na raz ze względu na metodę stir-fry, a więc szybkiego smażenia na dużym ogniu. Jak zrobić szklisty makaron z kurczakiem i warzywami? Grzyby mun zalej gorącą wodą, zostaw na minimum pół godziny Makaron przygotuj według przepisu na opakowaniu – zazwyczaj wystarczy zalać go wrzątkiem. Dokładnie odcedź. Kurczaka pokrój w cienkie płatki, oprósz solą

Kulinarna Polska
Klopsiki mięsno-ryżowe w sosie grzybowym. Można jeść je bez żadnych dodatków, bardzo smaczne. PRZEPIS 157

sosie. Wychodzą bardzo smaczne, w dodatku przepis jest oszczędny. Przepis na klopsiki mięsno-ryżowe Składniki: Pół kilograma mięsa mielonego – wieprzowina lub indyk, 100 gramów ryżu , 200 gramów świeżych grzybów (tym razem użyliśmy kurek ale mogą być też inne grzyby leśne lub pieczarki), 2 większe cebule, 1 jajko, 200 ml śmietanki kremówki 30 proc., 100 ml mleka, płaska łyżka(...)Pozostaw na około 10 minut, aby nieco stężała. Z masy formuj małe klopsiki, przesmaż na oleju, zdejmij. Smażące się klopsiki. Na patelnię wrzuć drugą posiekaną cebulę o raz pokrojone grzyby (kurki mogą być w całości). Smaż do lekkiego zrumienienia. Śmietankę połącz z mlekiem, wsyp mąkę i rozrób dokładnie trzepaczką, wlej na patelnię, od razu mieszając. Po zagotowaniu sos zgęstnieje

Kulinarna Polska
Zupa pieczarkowa 56

litry (własnej roboty) 1/2 kg pieczarek 2 średbie cebule 2 gotowane marchewki 1 średni ziemniak 200 g śmietany Olej rzepakowy (lub masło klarowane) do smażenia sól, pieprz 3 suszone grzyby (jeśli lubicie bardziej grzybowy smak) makaron kolanka, lub grzanki Przygotowanie: Odmierzamy 2 l bulionu. Jeżeli nie przygotowaliascie go wcześniej, możecie przygotować go według naszego przepisu na domowy bulion(...)złoty kolor. Połowę pieczarek z cebulą odkładamy na bok, resztę zalewamy 2 l bulionu. Do zupy d odajemy pokrojonego w kostkę ziemniaka i połowę ugotowanej marchewki i 2-3 grzyby suszone. (Jeżeli chcecie mieć zupę całkowicie gładką bez kawałków grzybów nie musicie odkładać na bok ani marchewki ani grzybów – wszystko dodajcie do zupy w tym momencie.) Zupę gotujemy

Kulinarna Patilogia
Żurek z gotowanym grochem 64

grochem - przepis na 8 porcji Do przygotowania żurku będą Ci potrzebne: ok. 500ml zakwasu żytniego, wędzona kość schabu, 3 marchewki, 2 pietruszki, 3 cebule, zielone liście pora, 30g suszonych grzybów, 3 liście laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego, 2 łyżki majeranku, 200g łuskanego grochu, sól i pieprz do smaku, 8 jajek. 1. Grzyby opłucz i zalej wodą, najlepiej na całą(...)możesz związać je nitką, żeby później łatwiej było je wyjąć), wszystko zalej 2 litrami wody, dopraw zielem angielskim, liśćmi laurowymi i gotuj przez godzinę. 4. Pod koniec gotowania dodaj grzyby wraz z wywarem, który powstał podczas ich gotowania oraz zakwas i gotuj zupę jeszcze ok. 15 minut. 5. Wyjmij z garnka warzywa (możesz zrobić z nich np. sałatkę jarzynową

Z notatnika dietetyka
Krupnik z kapustą kiszoną 67

kasza jęczmienna: 1/2 – 3/4 szklanki marchewka: 1 szt. pietruszka: 1 szt. kawałek selera opalona cebula: 1 szt. liść laurowy: 1 szt. ziele angielskie: 2 – 3 ziarna suszone grzyby: 2 – 3 szt. majeranek: 1 łyżka sól i pieprz do smaku Krupnik z kapustą kiszoną Przygotowanie: Żeberka dokładnie myjemy i kroimy na porcje. Włoszczyznę obieramy. Mięso oraz warzywa(...)przekładamy do garnka, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy suszone grzyby oraz opaloną cebulę i zalewamy 2 litrami przefiltrowanej wody. Gotujemy do miękkości mięsa. Wywar mięsny przecedzamy. Na talerz przekładamy żeberka, grzyby oraz warzywa. Następnie wywar dzielimy na dwie równe części. W jednej gotujemy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz przepłukaną na sicie kaszę jęczmienną. W drugiej części gotujemy

Kuchnia Na Wypasie
Curry z krewetkami wakame i grzybami 57

Aromatyczne curry które podałam z czarnym ryżem,krewetkami watakame i grzybami schitake. Do to moje ulubione wędzone tofu. Trochę Azji na talerzu  w te zimowe dni. Rozgrzewające syte danie które przenosi nas z klimat orientalny.       składniki: 2 łyżki pasty curry  1 cebula 2 ząbki czosnku 500 ml bulionu warzywnego 300 ml mleczka kokosowego 1 papryka(...)czerwona 200 g krewetki bio Primofrost papryczka chili 1/2 szklanki ryżu czarnego 1 garść mała  algi wakame 1 garść mała grzyby schitake 100 g tofu wędzone sól, pieprz, mix ziół, czarny sezam, kawałek imbiru 2 łyżki pasaty pomidorowej 1 cytryna Ryż gotuję według instrukcji opakowania. Krewetki odmrażam, osuszam przekładam do miseczki. Dodaję dwie łyżki oliwy, sól, pieprz, chili

wesoła kuchnia