grzyby - 15226 przepisów (strona:214/1016)

Po prostu bigos 119

się przyda? W końcu Święta tuż tuż. Spokojnego popołudnia życzę i zostawiam przepis. Składniki 3 kg kiszonej dobrej kapusty 2 duże cebule 1 duża marchewka 1 szkl suszonych grzybów 0,5 szkl suszonych, najlepiej wędzonych śliwek 1 pęto dobrej jakości kiełbasy cienkiej 30 dag wędzonego boczku 30 dag szynki wędzonej 2 białe kiełbasy 30 dag żeberek wieprzowych 30 dag karkówki(...)surowego boczku 1 ćwiartka z kurczaka 2 skrzydła z kaczki 30 dag wołowiny 2 łyżki smalcu pieprz ziarnisty, liść laurowy, ziele angielskie,jałowiec Grzyby krótko moczę a następnie gotuję w wodzie w której się moczyły.Studzę i jeśli są to całe kapelusze kroję je na większe kawałki.Wywar  zostawiam. . Wołowinę,  i skrzydła kacze podgotowuję z dodatkiem vegety

Co w garnkach piszczy
Pieczeń z wątróbką 101

Składniki : 1,30 kg szynki z dzika 50 dag wątróbki wieprzowej 45 dag karkówki 3 duże jajka 2 duże cebule 3 duże świeże grzyby sól, pieprz, majeranek, gałka muszkatołowa, papryka mielona ostra ok. 1/2 szklanki kaszy manny Przygotowanie: Surowe mięso z dzika i karkówkę mielimy Umytą wątróbkę gotujemy z obraną cebulą, dokładamy również kilka ziaren pieprzu oraz liść laurowy(...)solimy ( gotowałam ok.15 min.) Rozdrobnione grzyby smażymy razem z pokrojoną cebulą, studzimy Po przestudzeniu mielimy wątróbkę oraz grzyby z cebulą Mieszamy wszystko razem Ubijamy jajka, dosypujemy kaszę mannę, mieszamy i dodajemy do masy mięsnej Doprawiamy solą, pieprzem oraz ulubionymi przyprawami, ja dodałam takie jak w przepisie Piekłam w foremce   25 x 11 cm ok. 1 godz

Proste Potrawy
Tatar wołowy 109

Tatar wołowy – składniki 1 opakowanie wołowiny na tatar (200 g) 1 łyżka oliwy 2-3 łyżki zimnej wody 3 żółtka 1 / 2 małej cebuli kilka ogórków korniszonów kilka grzybów marynowanych łyżka małych kaparów sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Gotowe mięso na tatar przełożyć do miski, wlać oliwę oraz wodę, dodać żółtko. Wyrabiać przez kilka minut, doprawić(...)smaku solą oraz pieprzem. Cebulę obrać, pokroić w bardzo drobną kostkę. W drobną kostkę pokroić również ogórki, grzyby oraz kapary. Do zrobienia tatara w wersji warstwowej można wykorzystać okrągłą wykrawaczkę do ciastek. Wykrawaczkę położyć na talerzu, kolejno wsypywać i dociskać łyżeczką połowę pokrojonej cebuli, ogórków korniszonów, kaparów i grzybów. Na koniec wyłożyć połowę mięsa, na środku zrobić łyżką niewielkie

niecodziennikpary
Podudzia w cebuli z grzybami leśnymi. 66

Sezon grzybowy w tym roku dopisał. Jeśli macie zapasy (a pewnie tak jest) zróbcie sobie pyszny i szybki obiadek Co nam trzeba? Kilogram podudzi kurczaka 3 duże cebule 100g grzybów (ja miałam zamrożone świeże, obgotowane) przyprawy: sól, pieprz, słodka i ostra papryka (po pół łyżeczki) olej rzepakowy 3-4 łyżki woda 200ml Robimy! Na patelni podgrzewamy olej, wrzucamy posiekaną(...)grubsze plastry cebulę. Smażymy, aż zmięknie. Dodajemy grzyby pokrojone w ćwiarteczki podsmażamy, przyprawiamy i podlewamy wodą. Dodajemy podudzia i dusimy ok 40minut, raz mieszając by przeszło smakami Podajemy z ziemniaczkami. Smacznego! ps. nie masz grzybów leśnych? Daj pieczarki. Share 0 Tweet 0 Pinterest 1 1 Shares The post Podudzia w cebuli z grzybami leśnymi. first appeared on Latosiowy

Latosiowydom
Gołąbki ruskie – kuchnia podkarpacka 112

szklanka kaszy gryczanej 1/2 szklanki kaszy manny 500 g mięsa mielonego 2 jajka sól, pieprz bułka tarta do panierowania tłuszcz do smażenia Składniki na sos grzybowy: 40 g suszonych grzybów 1 cebula 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka masła Grzyby dzień wcześniej zalewamy wodą i moczymy przez noc. Gotujemy do miękkości i odcedzamy zachowując wodę. Cebulę kroimy w kosteczkę(...)solimy i podsmażamy na maśle. Dodajemy pokrojone w paski grzyby i chwilę razem smażymy. Podlewamy wodą z gotowania grzybów i gotujemy przez kilka minut. Na koniec do sosu dodajemy łyżkę mąki wymieszanej z wodą i zagotowujemy sos. Doprawiamy go do smaku solą i pieprzem. Kapustę drobno szatkujemy i wrzucamy na gotującą się, osoloną wodę. Gotujemy około 10 minut

Trzeci talerz
Rosół z kości pieczonej gęsi 94

dzisiaj publikujemy przepis na pyszny rosół, który gotowany jest na bazie pieczonych kości. Rosół z gęsi jest esencjonalny, wyrazisty w smaku i dużo ciemniejszy od tradycyjnego drobiowego rosołu. Suszone grzyby oraz suszone pomidory nadają dodatkowych walorów smakowych rosołowi gotowanemu z kości pieczonej gęsi . Polecamy taką niecodzienną odmianę domowego rosołu. Udostępnij Rosół z kości pieczonej gęsi – składniki kości(...)pieczonej gęsi 4 marchewki 1 duża pietruszka 1 kawałek selera 10 cm pora 3 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 3 ziarenka jałowca 3 suszone grzyby 3 suszone pomidory kilkanaście ziarenek kolorowego pieprzu kilkanaście łodyżek natki pietruszki 3 liście i łodygi z selera korzeniowego zielona część pora kilka gałązek świeżego lubczyku sól do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Marchewki

niecodziennikpary
Przepis na Domowe Sajgonki 1632

sztuki czosnek – 3 ząbki kapusta pekińska – 1 sztuka makaron ryżowy – 100 g sól, pieprz sos sojowy – 3 łyżki papier ryżowy – 1 opakowanie grzyby mun – 1 garść sos do sajgonek sos sojowy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Marchewkę obieramy, kroimy w paseczki lub ścieramy na tarce i gotujemy do miękkości. Cebulkę i czosnek drobno(...)podsmażamy na drugiej patelni w 2-3 łyżkach oleju. Następnie dodajemy mięso mielone i posiekaną kapustę pekińską. Doprawiamy pierzem solą, sosem sojowym i podsmażamy. Do mięsa dodajemy ugotowaną marchewkę. Grzyby mum przygotowujemy zgodnie z opakowaniem, makaron ryżowy również. Dodajemy makaron, pokrojone w paski grzyby mum i marchewkę. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowujemy papier ryżowy. Moczmy

Przepiski.pl
Piaskowiec modrzak, muchomor czerwony i piękna droga do Czarnej, czyli grzybo-niebranie w jesiennym słońcu 71

najbliższych. Każda chwila razem jest ważna. Każda mała przyjemność. Każda mała wygrana walka ze słabością ciała i bólem. Każda zrobiona rzecz, która nie jest związana z chorobą. Mama uwielbia grzybów zbieranie. W ostatni weekend pogoda dopisała i miałyśmy możliwość wybrania się na mamowo - córkowy spacer. Szkoda, że grzyby nie dopisały bo sukces byłby pełny. Mimo marnych zbiorów to sukces(...)sąsiedniej miejscowości lasem dotarłyśmy...  Nogi nam wlazły mnie powiem gdzie, ale dała radę bez dwóch zdań. Nie wiem, czy jeszcze w tym sezonie uda nam się wyskoczyć na grzyby... Wszystko zależy od pogody i przebiegu następnej chemii...jednak tych chwil nikt nam nie zabierze... to był dla mnie jeden z najbardziej pozytywnych dni w ostatnim czasie

Kuchnia po mojemu
Tosty francuskie na wytrawnie z jajkiem i grzybami! 107

Pyszne i proste danie, które możecie przygotować na śniadanie lub lunch, mocno sezonowe bo wykorzystamy leśne grzyby, ale zamiennie możecie użyć pieczarek lub boczniaków. Przepis na tosty francuskie: - 2- 3 kromki czerstwego chleba lub bułki lub bagietki - 2 jaja - 1/2 szkl. mleka - sól, pieprz - 2- 3 borowiki  - świeże zioła typu nać pietruszki lub oregano - łyżeczka parmezanu - 3 łyżki(...)masła - 2 łyżeczki oliwy z oliwek Na patelni na 2 łyżkach masła podsmaż grzyby, pokrojone w plasterki, mają się mocno zrumienić. Chleb namocz w mleku, potem w roztrzepanym jednym jajku. Tosty smażymy na połączeniu masła i oliwy z oliwek, na złoty kolor z każdej strony, ułożone na talerzu oprósz świeżo startym parmezanem. Jajko wybij na patelnie i usmaż

SMYKWKUCHNI
Kartoflanka z grzybami 65

Dzień dobry. Grzybowe szaleństwo trwa. Tym razem są to grzyby, które można kupić przez cały rok - pieczarki i boczniaki. To jedna z zup "nawinie". W lodówce miałam trochę jednych, trochę drugich grzybów, kawałeczek boczku. Oto efekt - pyszna  zupka. Potrzebujemy: 2 litry dowolnego rosołu 4 średnie ziemniaki 20 dag pieczarek 20 dag boczniaków 1 średnia cebula 0,5 szkl(...)miękkości.  Boczek kroję w paseczki, wkładam na rozgrzaną patelnię i na małym ogniu wytapiam.  Cebulę obieram, kroję w małą kostkę i dokładam do boczku.Chwilę smażę. Grzyby oczyszczam i kroję w plasterki. Dodaję do cebuli z boczkiem. Przykrywam pokrywką i duszę 10 min.     Ugotowane ziemniaki tłukę niezbyt dokładnie, tak aby część pozostała

Co w garnkach piszczy
Kozia broda marynowana 128

letnią, bieżącą wodą, podzieliłem je ostrożnie na mniejsze kawałki – w razie potrzeby opłukać jeszcze raz, a rdzeń pokroić nożem. W garnku doprowadziłem wodę do wrzenia (na około 1,5kg grzybów 2 litry wody), do wrzącej wody włożyłem kawałki grzybów – po paru chwilach stracą na objętości, więc spokojnie możemy dokładać kolejne porcje. Od razu po włożeniu zdjąłem garnek z ognia, zamieszałem(...)grzyby i odstawiłem na 5 minut, po czym odcedziłem na sicie. W garnku wymieszałem składniki zalewy, doprowadziłem do wrzenia i zdjąłem z ognia. Nastawiłem piekarnik na 125°C góra, dół, na środku piekarnika wstawić kratkę. Do wyparzonych, czystych i suchych słoików powkładałem przyprawy, poukładałem kawałki grzybów do 2/3 wysokości słoików. Zalewałem zalewą, zostawiając wolną przestrzeń w szyjce, zakręciłem. Wstawiłem

R'n'G Kitchen
Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym 64

zawsze był dla mnie taką oazą spokoju, gdy chodziłam po lesie zbierać grzyby, fizycznie zawsze się zmęczyłam, ale psychicznie niesamowicie wypoczywałam. Zapach lasu, zapach liści, zapach grzybów, a tych w tym roku wyjątkowo dużo. Ja ze względu na małego członka naszej rodziny do lasu wybrać się nie mogę, ale gdy tylko dostaję grzyby to jestem niesamowicie wdzięczna

dom-agi.pl
Pappardelle w sosie pieczarkowym z pomidorkami 74

gniazd) 400 g – 500 g pieczarek drobnych 1 cebula 1 ząbek czosnku 250 g pomidorków koktajlowych 200 ml śmietany 30% spora garść natki pietruszki sól, pieprz 15 g suszonych grzybów 1 łyżka oleju i 1 łyżka masła Przygotowanie: Grzyby namoczyć w ciepłej wodzie (aż będą miękkie). Oczyszczone pieczarki pokroić w ćwiartki a cebulę w kosteczkę. Do gotującej się wody(...)makaronu przygotować sos: Na rozgrzaną patelnię wlać olej oraz dodać masło. Wrzucić cebulkę i pieczarki. Smażyć na średnim ogniu ok. 5 minut. Po tym czasie dodać przeciśnięty ząbek czosnku, grzyby odsączone i drobno pokrojone, oraz pomidorki w ćwiartkach. Można podlać wodą z gotującego się makaronu. Smażyć ok. minuty. Dodać śmietanę, drobno posiekaną natkę pietruszki. Przyprawić pieprzem i solą

Moja Delicja
Piersi z kurczaka z sosem borowikowo-serowym z pieczonymi ziemniakami 78

bulionu drobiowego 1 ser chaource 200 g śmietanki 30% lub 36% 2 łyżki posiekanego świeżego tymianku świeżo mielony czarny pieprz Przygotowanie: Nagrzej piekarnik do 200°C (termoobieg) . Grzyby umieść w rondelku lub miseczce i zalej gorącą wodą. Ostaw na 30 minut . Ziemniaki obierz i pokrój w ćwiartki. Przełóż do dużego rondla z posoloną zimną wodą. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz(...)samą patelnię wrzuć posiekaną w kostkę cebulę i ząbek czosnku . Podlej odrobiną tłuszczu z kubeczka. Smaż przez chwilę ( 1-2 minuty ), a następnie dodaj namoczone i odsączone dobrze grzyby (w przypadku dużych grzybów pokrój je na mniejsze kawałki). Dodaj resztę zostawionego tłuszczu. Smaż, mieszając około 2 minut . Dodaj bulion, śmietankę. Zagotuj. Zmniejsz ogień. Nie przykrywaj. Ser chaource obierz

Moja Delicja