Uszka z suszonymi grzybami i gotowaną zieloną soczewicą to świetny dodatek do barszczu lub innej zupy. Można je również wykorzystać do innych dań zamiast tradycyjnego makaronu. Ja czasem smażę je z warzywami na patelnię, lub mięsem i sosem. Można je podać jako danie główne, okraszając je cebulką i skwarkami, lub odgrzewając na masełku. Takie uszka można też wykorzystać do sałatki(...)push({}); Składniki na ciasto: 3,5szkl. mąki tortowej ok. 1szkl. gorącej wody 70g masła szczypta soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na farsz: 1/3szkl. suchej zielonej soczewicy ok. 50g suszonych grzybów 1 łyżka bułki tartej 1 cebula sól, pieprz olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Grzyby przesypałam do miski i zalałam zimną wodą. Pozostawiłam je w tej wodzie
Waniliowe Improwizacjelesie. "Przydarzyło się", bo to był najmniej spodziewany wyjazd do lasu jaki pamiętam. I niech będzie chwała takim niespodziankom! Wielkie "DZIĘKUJĘ" dla Piotra za zrobienie cudnych zdjęć :) Tego grzyba nikt nie jadł. Miał ładne blaszki, więc doczekał się zdjęcia :) W Kampinosie czaiło się również sporo urokliwych miejsc... poplątanych, wykrzywionych drzew... Połacie wrzosów, które kąpały się w słońcu... ... Zwierzęta(...)były świetne :) ROJE jaszczurek i żab. Były też śliczne pająki, żuki i inne latające stwory, których nie umiem nazwać ;) I oczywiście były grzyby! Przede wszystkim podgrzybki. Do tego odrobinę kurek, maślaków i honorowy prawdziwek. :) Więcej do szczęścia nie trzeba! :) Z leśnych grzybów kolega Piotr ugotował pyszny sos do ziemniaków :) Jeśli lubicie kluchy - polecam przepis na makaron z sosem
Gary Bez dnaorientalnych smaków i uzyskuje się danie jedyne w swoim wydaniu, do którego potem chętnie się wraca. Składniki (na 6 placków): 150 ml kaszy jęczmiennej 2 ziemniaki szalotka malutka garść grzybów mun 2 cm imbiru pół łyżeczki mielonej kozieradki sól olej do smażenia Kaszę wypłukać w kilku wodach. Umieścić ją w garnku i dolać 300 ml zimnej wody. Doprowadzić do wrzenia(...)zniknięcia płynu. Przykryć kaszę pokrywką i odstawić ją na ok. kwadrans, by doszła. Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości w osolonym wrzątku. Odcedzić ziemniaki i rozgnieść np. widelcem. Grzyby mun zalać wrzątkiem i odstawić na 15 kwadrans. Kaszę i puree ziemniaczane umieścić w misce. Dodać do nich szalotkę posiekaną w drobną kostkę oraz rozdrobnione grzyby mun. Do masy
Weekendy w domu i ogrodziePierogi to tradycyjne świąteczna potrawa, której nie może zabraknąć podczas wigilijnej kolacji. Kruche, nadziane grzybami z lasu i kiszoną kapustą są idealne do świątecznego czerwonego barszczu lub zupy grzybowej. Składniki: Ciasto: 500g mąki 30g świeżych drożdży 250ml mleka 65g masła extra 2 jajka 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru Farsz: 50g suszonych grzybów 600g kapusty kiszonej 2 cebule(...)masło (lekko ciepłe). Całość dokładnie wymieszać, zagnieść i wyrobić rękoma na jednolite ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce, nakryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość). 2. Farsz: Grzyby zalać niewielką ilością wody i odstawić na około 4 godziny lub całą noc. Po tym czasie gotować około 30 minut aż do miękkości. Wystudzić i drobno posiekać. Kapustę przepłukać
Szalona Kuchnia EwelinyPaszteciki to tradycyjna świąteczna potrawa, której nie może zabraknąć podczas wigilijnej kolacji. Drożdżowe, mięciutkie, nadziane pachnącymi grzybami, które idealnie komponują się z wyrazistą kiszoną kapustą są świetnym uzupełnieniem świątecznego czerwonego barszczu. Składniki: Ciasto: 300g mąki pszennej 125ml mleka 13g świeżych drożdży 30g masła 1 jajko 1/2 łyżeczka soli szczypta cukru Farsz: 60g suszonych leśnych grzybów 270g kapusty kiszonej(...)ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość). 2. Farsz: Kapustę drobno posiekać, przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować około 40 minut aż do miękkości kapusty. Suszone grzyby zalać wrzątkiem i odstawić na pół godziny. Po tym czasie odcedzić i drobno posiekać. Cebulę i czosnek drobno poszatkować, zeszklić na oleju, dodać posiekane grzyby i chwilę smażyć
Szalona Kuchnia EwelinyMagda Zestawienie kapusty z grzybami to nas rodzinny ulubiony zestaw, więc pojawia się gdzie tylko może – w pierogach, krokietach czy jako micha parującej gotowanej kapusty z grzybami. W tym roku przyszedł czas na kulebiak, gdyż ostatnio coraz chętniej poczyniam sobie z ciastem drożdżowym, z dużymi sukcesami. W środku ulubiony farsz, na wierzchu chrupiące, złociste ciasto, czego chcieć więcej. Pyszny(...)żółtko do posmarowania ciasta szczypta soli 2 łyżki oleju łyżeczka maku do posypania – opcjonalnie Farsz: 250g kiszonej kapusty 1 średnia cebula 25g namoczonych w zimnej wodzie suszonych grzybów łyżeczka suszonego majeranku 2 liście laurowe 1/3 łyżeczka mielonego ziela sól i pieprz do smaku łyżka oleju Zaczynamy od zrobienia zaczynu – do ciepłego mleka wykruszamy drożdże, dodajemy do nich
Smaczna StronaWidełki aż po Cmolas i Majdan Królewski, na bazie barszczu gotowano wigilijną zupę grzybową podawaną z ziemniakami. W okolicach Baranowa Sandomierskiego do barszczu dodawano zaś zaledwie kilka suszonych grzybów, natomiast barszcz zagęszczany był kaszą jaglaną i zaprawiony śmietaną. Poniżej, za Panią Anną Rzeszut z Zespołu Obrzędowego Lasowiaczki, podaję przepis na wspomniany barszcz biały wigilijny z kaszą jaglaną (oryginalnie przepis opublikowano(...)Zapraszam również na Barszcz grzybowy z Cmolasu , do którego osobiście mam największy sentyment :) Barszcz biały wigilijny - kuchnia podkarpacka Składniki: 1/2 l zakwasy na barszcz 2 l wody kilka suszonych grzybów 1 łyżka wypłukanej kaszy jaglanej 3 łyżki gęstej śmietany 1 ząbek czosnku sól Wodę zagotowujemy i dodajemy do niej grzyby i ząbek czosnku. Kiedy grzyby zmiękną wsypujemy kaszę
Trzeci talerzwięcej nabiera aromatu i staje się bogatszy w smaku. Część bigosu można wykorzystać jako farsz do pasztecików drożdżowych . SKŁADNIKI 1 kg kapusty kiszonej 1 marchewka 250-500 g grzybów leśnych mrożonych 2 cebule 2 łyżki oliwy lub oleju (np. ze słoiczka z pomidorami) 1/2 szklanki czerwonego wina 100 g suszonej żurawiny 4 łyżki suszonej czerwonej soczewicy(...)WYKONANIE Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Kapustę kiszoną kroimy na mniejsze kawałki i jeśli jest bardzo kwaśna opłukujemy na sicie. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Grzyby zostawiamy na blacie do rozmrożenia. Soczewicę opłukujemy na sicie. Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki. W większym garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy lub oleju. Dodajemy cebulę i marchewkę
cool and mintyciasta pierogowego dodałam zakwas buraczany dzięki czemu mają fajny różowy kolor. Taki zakwas jest też bardzo zdrowy więc dlaczego go nie przemycić do pierogów. Wersja z gryczaną i grzybami suszonymi. Pierogi posypuję kruszonką z kaszy którą uprażyłam na patelni dzięki czemu jest fajna chrupiąca. ciasto: 20 dkg mąki pszennej szczypta soli 1 jajko małe 2 łyżki oleju rzepakowego 1/4 szklanki(...)zakwasu buraczanego farsz: 1 garść suszonych podgrzybków 1 cebula 1 woreczek kaszy gryczanej sól, pieprz czarny, czerwony tymianek, rozmaryn olej rzepakowy Farsz: Grzyby namaczam w zimnej wodzie na noc. Na drugi dzień gotuję do miękkości. Odcedzam z wody i kroję drobno. Cebulę kroję przesmażam na oleju, dodaję grzyby, rozmaryn, tymianek, sól, pieprz i chwilę smażę. Kaszę gotuję
wesoła kuchniawarstwie zapiekanki. Kapuściana zapiekanka Potrzebujemy 1 duża włoska kapusta, 350g mielonego mięsa wieprzowego lub drobiowego, 250g wędzonego boczku w plasterkach lub innej wędzonki, 3 duże cebule, 1 jajko, 300g grzybów leśnych / teraz mrożonych / lub pieczarek, 2 torebki brązowego lub zwykłego ryżu, pęczek natki pietruszki, sól i pieprz do smaku. odrobinę smalcu. Kapustę przygotowujemy jak do gołąbków. Ścinamy(...)liście. W osolonej wodzie, w której gotowana była kapusta, gotujemy ryż. Po ugotowaniu odsączamy. Cebulę kroimy w pół talarki, szklimy na patelni z dodatkiem tłuszczu. Dodajemy pokrojone w kostkę grzyby. Dusimy do chwili aż wyparuje sok. Przyprawiamy solą i pieprzem, zdejmujemy z patelni do miski. Na patelnię wkładamy mielone mięso i smażymy do zrumienienia. Dodajemy mięso do ryżu, doprawiamy
Leśny Zakątekpomysł na przystawkę na świąteczne i przedświąteczne przyjęcia. Można je podawać na ciepło, podgrzewając tuż przed podaniem, ale sprawdzą się też jako przystawka na zimno. Bez świątecznej kapusty z grzybami czy domowego bigosu trudno sobie wyobrazić święta, ale nie zawsze musi to być tradycyjnie podane danie. A jeśli chodzi o serwowanie świątecznych dań chciałabym polecić Wam stronę ambition.pl , na której(...)TARTALETKI BIGOSOWE Składniki: tartaletki: 400 g mąki 3 żółtka 200 g margaryny 1/2 łyżeczki soli bigos/kapusta: 500 g kapusty kiszonej 1 cebula 1 marchew 30 g suszonych grzybów 1 szkl. bulionu 1/2 łyżeczki miodu 3 łyżeczki sosu sojowego 2 liście laurowe 2-3 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka tymianku sól i pieprz do smaku Przygotowanie
Bon appetit mon amiesoli 1 całe jajko 2 żółtka 1 łyżka cukru 100 g drożdży 250 g margaryny/masła 1/2 szklanki śmietany Farsz: 1/2 kg kiszonej kapusty 15 dag pieczarek garść suszonych grzybów 2 cebule 2 łyżki oleju szczypta cukru 4 liście laurowe 4 ziela angielskie 1 łyżka majeranku 1/2 łyżki tymianku sól, pieprz Sposób wykonania: 1. Zrobić farsz. Suszone grzyby zalać(...)ugotowaniu usunąć liście i ziele. Pieczarki obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej. Cebulę obrać, drobno posiekać. Zrumienić na niewielskiej ilości oleju po czym dodać pieczarki. Następnie dodać odciśniętą kapustę, pokrojone grzyby, całość chwilę dusić, doprawić solą, pieprzem i ziołami. 2. Zrobić ciasto, do śmietany wkruszyć drożdże, dodać cukier i całość wymieszać. 3. Na stolnicę przesypać mąkę, dodać masło/margaryn
Kuchnia domowa AniKawałki ryby w towarzystwie chrupiących konserwowych ogórków, wyrazistej cebulki niezwykle aromatycznych suszonych grzybów z pewnością będą hitem świątecznego stołu i zadowolą fanów popularnego śledzika. Składniki: 700g płatów śledziowych Matias w oleju 70g suszonych grzybów mix 8 ogórków konserwowych 4 cebule 8 łyżeczek koncentrat pomidorowego 4 łyżki oleju sól i pieprz Wykonanie: 1. Płaty śledziowe, odsączyć z nadmiaru oleju(...)pokroić w grubsze kawałki. 2. Suszone grzyby zalać wodą i moczyć przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc. Po tym czasie ugotować do miękkości. 3. Ogórki pokroić w małą kostkę, a cebulę pokroić w piórka. 4. Cebulę przesmażyć chwilę na rozgrzanym oleju, dodać odsączone grzyby i razem smażyć około 10 minut. Po tym czasie dodać koncentrat pomidorowy
Szalona Kuchnia Ewelinym.in. serotoniny i melaniny. Wegetariańska wersja kaszotto Ristotto można zrobić w wersji wegetariańskiej, bez szynki, która w daniu odgrywa rolę raczej słonej przyprawy niż istotnego składnika. Pierwsze skrzypce grają grzyby, dlatego dobrze, żeby to były grzyby charakterne, mięsiste, jak np. boczniaki. Choć pieczarki, szczególnie małe, przyrządzone w całości, też dadzą radę. Składniki: Kilka plastrów szynki parmeńskiej(...)Znowu przełóż patelnię na kuchenkę, wlej na nią dwie łyżki oliwy. Zaczekaj aż się rozgrzeje. Wtedy wyłóż na nią boczniaki pokrojone w paski. Smaż na dość intensywnym ogniu, aż grzyby delikatnie się podpieką. Zdejmij z patelni. Krok 4 I znowu: patelnia na palnik. Zmniejsz nieco temperaturę. Posiekaj drobno szalotki i wysyp na patelnię. Zamieszaj i przesmaż przez kilkanaście sekund
Niedzielny kucharzPlacek smażymy z obu stron na złoty kolor. Placek po zbójnicku Gulasz wieprzowy – składniki: 1kg szynki wieprzowej, 2 cebule, 3-4 papryki konserwowe, 3-4 ogórki konserwowe, Suszone grzyby 50g, Koncentrat pomidorowy, Olej do smażeni, 6 ziaren ziela angielskiego Liść laurowy, Pieprz, sól, papryka słodka i ostra w proszku do smaku, Mąka pszenna. Suszone grzyby zalewamy(...)smażymy aż się zeszkli, następnie do cebuli dodajemy mięso i smażymy, aż nabierze złotego koloru, następnie dodajemy ok. 500ml wody, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, oraz wcześniej namoczone grzyby. Mięso dusimy pod przykryciem ok. 1.5h aż będzie bardzo miękkie. Kiedy mięso będzie gotowe dodajemy pokrojone w kosteczkę ogórki i paprykę konserwową, oraz doprawiamy do smaku koncentratem pomidorowym
Księga-Smaku