grzyby - 15226 przepisów (strona:221/1016)

BIGOS WIGILIJNY 176

suszonych grzybów 150 ml brandy lub czerwonego wina 5 łyżek sosu sojowego 1 l bulionu warzywnego lub wody PRZYPRAWY: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, po 2 łyżeczki: kminku, ziaren kolendry, gorczycy, suszonego oregano, pieprzu ziołowego, tymianku; po 4 kulki: ziaren jałowca i ziela angielskiego, 4 listki laurowe 1 łyżka mąki pszennej 25 g masła WYKONANIE Grzyby płuczemy na sicie(...)pokrywką i gotujemy 20 minut na małym ogniu. Co jakiś czas mieszamy.  Zwiększamy płomień do dużego, dodajemy suszone śliwki wraz z alkoholem w którym się moczyły oraz namoczone grzyby wraz z wodą w której się moczyły, sos sojowy i powidła śliwkowe. Wprost do garnka z bigosem ścieramy na tarce jabłko wraz ze skórką. Mieszamy i dodajemy kiszoną kapustę

cool and minty
Uszka z kapustą i grzybami. 166

grzybów suszonych 1 cebula sól, pieprz Wykonanie: Ciasto: Mąkę wsypać do miski, dodać sól, wlać wodę i olej. Mieszać ręką, do czasu połączenia składników. Kiedy powstanie zwarte ciasto, przełożyć na stolnicę i zagniatać, aż ciasto będzie elastyczne. Następnie odłożyć ciasto i przykryć miską, żeby odpoczęło. Wystarczy 20-30 minut. Farsz: Farsz przygotowałam dzień wcześniej. Grzyby namoczyć na kilka godzin(...)następnie ugotować w tej samej wodzie. Kapustę ugotować. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na maśle. Wystudzoną kapustę i grzyby przełożyć na durszlak i odcisnąć. Następnie zmielić. Ja mielę część na dużych oczkach nr.8, a część na małych nr.5, ale to już jak kto woli. Do zmielonego farszu dodać podsmażoną cebulę, doprawić solą i pieprzem. Ciasto podzielić

Agusiowe smakołyki
Wigilijny rybny kapuśniak 137

tradycyjnej wigilijnej zupy w nowatorskiej odsłonie. Wigilijny rybny kapuśniak z pewnością zaskoczy naszych gości i bez wątpienia będzie hitem świątecznej kolacji. Składniki: 2kg karpia 250g kiszonej kapusty 10g suszonych grzybów np. borowików 3 marchewki 2 pietruszki 60g selera 10cm por 2 ząbki czosnku sok i skórka z 1/2 cytryny 5 liści laurowych 4 ziarna ziela angielskiego 180g pomidorów z puszki(...)oprószyć solą i pieprzem. Pozostawić na około 60 minut aby karp się zamarynował. 3. Warzywa umyć, obrać, marchewkę i pietruszkę pokroić w kostkę. 4. Kapustę kiszoną drobno pokroić, a grzyby namoczyć i podgotować. 5. Do dużego garnka wlać olej, dodać masło, marchew, pietruszkę, resztę liści laurowych i ziele angielskie. Chwilę smażyć, a następnie dodać grzyby i kapustę kiszoną

Szalona Kuchnia Eweliny
Kwas wigilijny - kuchnia podkarpacka 142

około 2/3 podanej ilości będzie można wykorzystać do innego celu) 100 g kaszy jaglanej 100 g suszonych grzybów 4 l wody łyżka stołowa soli kuchennej Dodatki: 2 duże główki białej cebuli 2 kg ziemniaków 30 ml oleju lnianego tłoczonego na zimno Grzyby zalewamy wodą (około 3 szklanki) dzień wcześniej. Na drugi dzień gotujemy je do miękkości około 45 minut(...)Wywar grzybowy odcedzamy i zachowujemy. Grzyby kroimy w paseczki. Kapustę płuczemy w 4 litrach zimnej wody i otrzymujemy tak zwaną „ kwaśną wodę”. Około 1/3 kapusty wkładamy z powrotem do wody i gotujemy pół godziny (pozostałą kapustę można wykorzystać do przygotowania innych dań). Do gotującej się zupy wsypujemy kaszę i gotujemy aż zmięknie. Do kwasu kapuścianego dodajemy pokrojone w paseczki

Trzeci talerz
Paszteciki z kapustą i grzybami 107

która przyda się na pewno do bigosu czy kapusty z grochem . Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 400g kapusty kiszonej 50g mieszanki suszonych grzybów leśnych 1 duża cebula masło sól, pieprz, liść laurowy, cukier, kminek, suszony majeranek białko jajka Przygotowanie: Grzyby wkładamy na małego rondelka i zalewamy wrzątkiem by zmiękły – trwa to ok 20 minut. Następnie kroimy je w mniejsze(...)cebulę, szklimy. Kapustę przekładamy na sitko i płuczemy pod bieżącą wodą na tyle by odpowiadała nam jej kwaśność. Przekładamy na deskę i drobno kroimy. Dodajemy do cebulki wraz z grzybami i mieszamy. Dodajemy kolejna łyżkę masła i dusimy na małym ogniu ok 20 minut uważając by nic nie przypalić. Dodajemy sól, pieprz, liść laurowy, szczyptę cukru oraz kminek. Mieszamy, wyjmujemy

Życie ze smakiem
Pieczeń z suszonymi grzybami i śliwką z nutą majeranku 180

szynki 250 g mielonej wołowiny 0,5 szklanki suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki) 0,5 szklanki suszonej śliwki 1 cebula 2 łyżki świeżej natki pietruszki 1 łyżka otrąb owsianych 2 łyżki bułki tartej 2 jajka Sól Pieprz 0,5 łyżeczki majeranku 100 g wędzonego boczku w plastrach Suszone grzyby oraz śliwki zalewamy gorącą wodą, odstawiamy na 30 minut. Do miski(...)cebulę oraz natkę pietruszki. Wbijamy jajka oraz wsypujemy bułkę tartą i otręby. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Na końcu dodajemy odsączone i pokrojone na mniejsze kawałki suszone grzyby i śliwki.  Całość wyrabiamy na gładką, zwartą masę. Foremkę aluminiową o wymiarach 24*12 cm wykładamy folią aluminiową. Na dnie oraz po bokach rozkładamy plastry wędzonego boczku. Środek

VioletoweKucharzenie
Ziemniaczane krokiety z grzybami 130

przez rozpuszczony ser, który nadaje im świetną teksturę i smak.  Ziemniaczane paluszki z grzybami Potrzebujemy: 20 g suszonych podgrzybków 6 średnich ugotowanych ziemniaków 1 cebula sól, pieprz 1 jajko + 1 jajko do panierowania bułka tarta do panierowania olej roślinny Krokiety usmażone na patelni Ambition Grzyby zalewamy wrzątkiem. Czekamy 30 minut, aż namokną, następnie je odcedzamy i bardzo drobno(...)siekamy.  Ziemniaki ścieramy na ta tarce, na grubych oczkach. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na patelni na złoty kolor. Podsmażoną cebulkę dodajemy do grzybów i startych ziemniaków. Na malutkich oczkach ścieramy żółty ser i dodajemy do pozostałych składników.  Całość doprawiamy solą i pieprzem, wbijamy 1 całe jajko i dokładnie mieszamy. Teraz rolujemy długi wałek z uzyskanej masy

MamaOskarka
Pieczone gołąbki z karpiem, suszonymi grzybami i kaszą owsianą 153

kapusty włoskiej, 300g filetu z karpia bez skóry, 1 saszetka kaszy owsianej, 30g suszonych grzybów, 1 cebula, 1 jajko, 1/2 szklanki bulionu warzywnego, sól, pieprz, oliwa. PRZYGOTOWANIE: 1. Filet z karpia mielę przez maszynkę do mielenia. Kaszę owsianą gotuję około 15 minut w osolonej wodzie. Grzyby namaczam i kroję na mniejsze kawałki. Cebulę obieram i kroję w kostkę(...)oliwie szklę cebulę. Dodaję grzyby oraz karpia. Wszystko razem smażę około 10 minut. Studzę. Następnie do podsmażonych grzybów i ryby dodaję kaszę, jajko oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie mieszam. 3. Z kapusty włoskiej zdejmuję liście. Liście wrzucam na ok. 2 minuty do wrzącej wody. Na każdy z liści nakładam porcję farszu. Liście składam w kopertę. 4. Gołąbki

Tradycyjna kuchnia Kasi
PASZTET DROBIOWY Z GRZYBAMI, BEZGLUTENOWY 164

jakiegoś czasu przygotowuję nasz ulubiony pasztet drobiowy z dodatkiem grzybów.  W moim odczuciu jest jeszcze smaczniejszy. My po prostu uwielbiamy grzyby. Fajne w tym pasztecie jest to, że przygotowuje się go partiami. Już jakiś czas wcześniej odkładam czyste kawałki mięsa pozostające od obiadu. Pakuję je do worków, opisuję i zamrażam. I tak paczka do paczki i ponad kilogram(...)smażonych mięs - 100g wędzonej słoniny lub boczku - 4 jajka - 300g pieczarek - 500g surowej wątróbki - 2 duże cebule - 3 ząbki czosnku - 1 ugotowana marchew - kawałek ugotowanego korzenia pietruszki - ok.10g suszonych grzybów (u mnie podgrzybki) - 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej - 1 łyżeczka mielonego imbiru (można pominąć, ja nie dałam tym razem, bo nie miałam...) - 6 kulek ziela angielskiego (zmiażdżyć je przed dodaniem

Smaczne Zdrowe
Pierogi z kaszą i grzybami 145

pewno zagoszczą na wigilijnym stole. Ciasto: 2,5 szkl mąki pszennej 2 łyżki oleju szkl gorącej wody Farsz: 100 g kaszy gryczanej garść suszonych grzybów mała cebulka łyżka masła klarowanego sól, pieprz Farsz: Grzyby zalać niewielką ilością wody i gotować ok pół godziny. Ostudzić i posiekać. Kaszę ugotować z dodatkiem wody z gotowania grzybków. Cebulkę posiekać i zeszklić

Smakołyki Asi
Poledwiczki w sosie grzybowym 92

sposobów. Dziś przygotowałam ją w boczku i sosie grzybowym. SKŁADNIKI: 1 polędwiczka wieprzowa boczek surowy w plastrach sól,pieprz garść suszonych grzybów śmietana 18% słodka 2 łyżki masła klarowanego 1 cebula bulion zielona pietruszka do dekoracji WYKONANIE: grzyby namoczyć na noc, polędwiczkę pociąć na 4 cm kawałki, lekko zgnieść, owinąć polędwiczkę plastrami boczku, smażyć na maśle klarowanym z cebulką(...)zrumienienia, dodać namoczone i pokrojone na mniejsze kawałki grzyby, bulion połączyć z wodą od namaczania grzybów, podlewać polędwiczki, dusić pod przykryciem do miękkosci mięsa

Kuchnia Beaty
Grzyby w sosie śmietanowo-serowym / Mushrooms with creamy cheese sauce 188

szybkie i bardzo łatwe w przygotowaniu, a komponują się doskonale z każdym daniem głównym. Zamiast pieczarek można użyć innych grzybów np. leśnych lub boczniaków i efekt też będzie bardzo satysfakcjonujący. Zapraszam po przepis! Scroll down for recipe in English Grzyby w sosie śmietanowo-serowym (4 porcje) Składniki: 2 łyżki masła 1 łyżka oleju roślinnego 400 g pieczarek, w całości(...)cheese, herbes de Provence, stir and cook until the sauce is smooth and thickened. Season with salt and pepper if necessary. Garnish with fresh parsley and serve! Enjoy! Artykuł Grzyby w sosie śmietanowo-serowym / Mushrooms with creamy cheese sauce pochodzi z serwisu Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

karmelowy
Pierogi z kapustą i grzybami na święta 177

kapusty kiszonej 15 dag grzybów (np. prawdziwki) 1 cebula sól i pieprz margaryna lub masło Dodatkowo: 20 dag boczku 1 cebula Ciasto: mąkę przesiać przez sito, następnie dodać masło i sól. Wymiesza, a następnie dodać ciepłą wodę. Rozrobić do uzyskania ciasta. W miarę potrzeby dodawać mąki. Ciasto musi odchodzić od ręki. Grzyby podgrzać na patelni, dodać je do wcześniej

Gotuję Testuję
Kwaśnica z Dynowa – kuchnia podkarpacka 150

kapusty (lub mniej) 250- 300 g suszonych grzybów 100 g kaszy jęczmiennej liść laurowy ziele angielskie sól i pieprz Do około dwóch litrów wody wlewamy kwas z kiszonej kapusty (ponieważ bywa on mniej lub bardziej kwaśny, warto wlać połowę podanej ilości, a w razie potrzeby dolać później pozostałą część). Następnie dodajemy suszone grzyby, liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy

Trzeci talerz
KURCZAK W SOSIE Z DYNIĄ I GRZYBAMI 158

kurczak soczysty. SKŁADNIKI / 2-3 PORCJE 2 małe filety z kurczaka (2x150 g) 150 g dyni (obranej i pokrojonej w kostkę) 1 cebula 2 ząbki czosnku 40 g suszonych grzybów (użyłam borowików) 30 g masła 1 łyżka oleju 2 szklanki wody 1/2 szklanki śmietany 30% 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka mąki PRZYPRAWY: sólo, świeżo zmielony czarny pieprz, 1 łyżeczka(...)kroimy w poprzek na pół, a następnie, grubszą część, dodatkowo w poziomie. Doprawiamy solą, pieprzem, kurkumą i szczyptą chili. Odstawiamy do zamarynowania (można na noc, jeśli jest taka możliwość). Grzyby dokładnie płuczemy na sitku, przekładamy do miski i zalewamy 2 szklankami zimnej wody. Odstawiamy na minimum 30 minut do namoczenia (najlepiej na noc).  Cebulę kroimy w kostkę, czosnek

cool and minty