grzyby - 15226 przepisów (strona:229/1016)

Bigos 110

garście suszonych grzybów ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarnisty, papryka słodka, majeranek koncentrat pomidorowy Mięso pokroić na kawałki, doprawić, podsmażyć na rumiano. Przełożyć do dużego garnka z grubym dnem, podlać wodą, dodać liść laurowy, ziele, pieprz i poddusić przez około 30 min. Kapustę opłukać w zimnej wodzie, jeżeli jest bardzo kwaśna to czynność tą powtórzyć kilkakrotnie. Grzyby namoczyć(...)chwilkę obgotować. Z wywaru wyjąć mięso,dodać kapustę i dusić do miękkości w międzyczasie dodając grzyby. Odstawić, poczekać aż przestygnie i ponownie zagotować wraz z mięsem. Doprawić do smaku papryką, majerankiem, pieprzem i dodać koncentrat pomidorowy. Smacznego. Artykuł Bigos pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia
Kaszotto z kurkami (bez glutenu,paleo) 133

Lubicie zbierać grzyby? Tegoroczne lato i pogoda, która nas nie rozpieszczała sprawiły, że można cieszyć się z dość obfitych grzybobrań. Mamy cały czas bardzo dużo kurek , więc ciągle szukam różnych sposób na przerobienie tych ilości (bo ile można jeść jajecznicę z grzybami). A co ciekawszymi i smaczniejszymi przepisami dzielę się z wami Jak TEN śniadaniowy wpis na tosty(...)pyszne oraz idealnie się wpasowuje w dietę samuraja. Taka prosta inspiracja na weekendowy obiad. Dopiero piątek więc jeszcze spokojnie zdążycie nazbierać grzybów i przygotować kaszotto z kurkami (tak naprawdę nie muszą to być kurki nadadzą się każde grzyby). Składniki: 4 szklanki kurek (lub więcej) 1 ⅓ szklanka kaszy jaglanej 4 ząbki czosnku 1 por drobno pokrojony 1 cebula drobno pokrojona

PaleoLife
Bób na maśle z grzybami 118

czekały na człowieka w lesie i tak to zamykało się danie lata z trzech składników bez chemii, konserwantów i całej tablicy mendelejewa.  Składniki: - 500 g bobu - grzyby, u mnie prawdziwki zwane również borowikami - masło - sól 1. Bób gotujemy w lekko osolonej wodzie, próbujemy co jakiś czas aby się nie rozgotował i lekko twardy, odcedzamy. Na patelni rozpuszczamy masło(...)wrzucamy grzyby pokrojone w plastry i smażymy na rumiany kolor, a następnie dodajemy bób i razem zasmażamy, doprawiamy solą. Jeść polecam prosto z patelni

Apetyczna babeczka
Grzyby w śmietanie 116

roku..ale jakoś na razie ich mało w naszych lasach..Grzybki w śmietanie zrobione przez mojego męża. 1 kg dowolnych grzybów  cebulka 2 łyżki masła około 1 szkl.śmietany 18% sól, pieprz Grzyby pokroić,cebulę też pokroić.Na rozgrzanym maśle zeszklić cebulkę, dodać grzyby i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem 20 minut.Doprawi

Moje domowe kucharzenie
Sos z kurek-grzyby 122

grzyby) 1 łyżka oliwa 200gr. kremówki szklanka rosołu (warzywny lub na mięsie 2 ziele angielskie Sól i pieprz do smaku 1 liść laurowy 1 cebula koperek zielony Wykonanie Grzyby umyć i obgotować w wodzie ,odcedzić .Pokroić na mniejsze kawałki . Cebulę obrać i pokroić w piórka. Rozgrzać rondel z oliwą ,dodać cebulę ,zarumienić na zloty kolor. Cebulę wyjąć(...)samym tłuszczu obsmażyć kurki-grzyby. Dodać cebulę z powrotem do garnka, doprawić solą i pieprzem do smaku .Wszystko zalać szklanką rosołu i dusić około 5-6 minut . Następnie część rosołu wlać do kremówki ,wymieszać i całością zagęścić sos Kiedy sos jest w pożądanej konsystencji, zdjąć z ognia .Ten grzybowy sos jest prosty, szybki i bardzo aromatyczny

w mojej kuchni
Śniadaniowe jajka z cukinią i grzybami 148

biała cebula 1/3 cukinii Łyżka masła Łyżka oliwy Jajko Sól, czarny pieprz, tymianek, papryka w płatkach Sposób przygotowania : Pieczarki oczyszczamy, skrapiamy sokiem z cytryny, zalewamy woda tak, aby pokryła grzyby i zagotowujemy. Pozostawiamy w roztworze przez 10 minut. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i oleju. Cebulę kroimy w piórka i szklimy na rozgrzanym tłuszczu. Dodajemy pokrojona w słupki cukinie(...)plasterki grzybów. Przesmażamy razem kilka minut. Doprawiamy sola świeżo mielonym czarnym pieprzem, tymiankiem oraz płatkami papryki. W środku warzyw robimy gniazdko w które wbijamy jajko. Czekamy Aż biało się zetnie a żółtko pozostanie płynne, co zajmie kilka minut. Jako solimy i pieprzymy. Jemy na ciepło z dodatkiem pieczywa

Pyry na Gaz
Barszcz czerwony zabielany 136

warzywnym, także jest odpowiedni zarówno dla wegan jak i wegetarian. Smacznego:-) Składniki: buraki 1 kg, marchew 2 szt, koncentrat z buraków 200 g, cebula 1 szt, czosnek 5 ząbków, grzyby suszone zmielone 4 łyżki, liść laurowy 4 szt, ziele angielskie zmielone 1/4 łyżeczki, pieprz ziołowy 2 łyżeczki, majeranek 1 łyżeczka, koperek posiekany 2 łyżki, natka pietruszki posiekana 3 łyżki(...)Sposób przygotowania: Buraki i marchew obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Warzywa zalewamy zimną wodą i stawiamy na palnik. Dodajemy sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziołowy, zmielone grzyby i dwa ząbki czosnku. Cebulę obieramy, a następnie grillujemy i wkładamy do gotującego się barszczu. Możecie również pokroić ją w kostkę i usmażyć na oleju na złocisty kolor

kulinarne odsłony pati
Zapiekane cannelloni z kurczakiem i grzybami 194

Dzisiejsza nasza propozycja to pyszny nadziewany makaron cannelloni z kurczakiem i grzybami. Bardzo dużo przygotowujemy zapiekanek z makaronem. Jak zwykle w tego typu daniach nie mogło zabraknąć sosu beszamelowego, który w połączeniu z pomidorami daje ponadczasowy, tradycyjny smak. Zapraszamy do wypróbowania, na pewno wszystkim będzie smakować. Przepis Składniki: Sos pomidorowy: cebula ząbek czosnku rozmaryn dwie puszki pomidorów szczypta cukru sól(...)osiągnie złoto-brązowy kolor. Dodajemy powoli mleko i śmietanę, ciągle mieszając. Gotujemy około 10 minut, często mieszając. Na koniec dodajemy parmezan i przyprawiamy solą. Przechodzimy do wykonania nadzienia. Grzyby, cebule i mięso kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i około 3-5 minut podsmażamy mięso. Dodajemy cebulę i grzyby, przyprawiamy tymiankiem i kolejne 5 minut smażymy

KasiaiKrzysiu.pl
Portobello a'la pizza 124

wszystkie łodyżki, drobno pokroić. Chili i czosnek drobniutko posiekać, ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, korzonki grzybów obrać ze skórki i również drobno pokroić.  Wszystkie składniki przełożyć do miski, dodać jajka i przyprawy, dobrze wymieszać i tak przygotowanym farszem nadziewać grzyby. Farsz ma być położony obficie, z tzw. ” górką”, bo podczas zapiekania opadnie. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem(...)przełożyć na nie grzyby, wstawić do piekarnika z termoobiegiem    i piec 20-25 minut. Podawać zaraz po przygotowaniu. Smacznego

Gosia gotuje
Zupa krem z borowików wg Aleex 147

będzie już miękkie, wyjąć je na talerz. 3. Oddzielić mięso od kości. Mięso dodać do wywaru. 4. Do wywaru dodać warzywa starte na tarce jarzynowej I około 5 dag grzybów pokrojonych na kawałki. Ponieważ ja użyłam mrożonej zupy borowikowej, z mieszanki powybierałam kawałki grzybów, a resztę dodałam do wywaru. Doprawić solą i pieprzem. 5. Gdy warzywa będą już miękkie, odlać(...)dużą część wywaru. W garnku pozostawić warzywa i trochę bulionu. Zmiksować na dość gęsty krem. Gęstość zupy regulować ilością dolewanego bulionu, który wcześniej odlaliśmy. 6. Do kremu dodać kawałki grzybów, kostkę grzybową. Gotować jeszcze ok. 5-7 minut. 7. Podawać gorący krem tak, aby w każdej porcji były kawałki borowików. Ozdobić natką pietruszki. Smacznego

W mojej kuchni
Grzyby gatunkami. Pępowniczka dzwonkowata 194

jest trudny do pomylenia z innymi gatunkami. Poniższe zdjęcia pępowniczek zrobiłam na Orawie podczas majówki . Inne nazwy pępowniczki dzwonkowatej to: pniakówka dzwonkowata lub bedłka dzwoneczkowata. Zajrzyj do mojego atlasu grzybów i sprawdź czy znasz przedstawione tam gatunki grzybów. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Krem pieczarkowy z czosnkowymi grzankami 128

tygodni temu kupiłam kostkę do domowej uprawy pieczarek. Kostka jest tak plenna, że brakuje mi już pomysłów co zrobić z grzybami. Z części plonów zrobiłam już kilka sosów pieczarkowych, faszerowane pieczarki, pizzę, zapiekankę XD Nadal jednak pojawiają się nowe grzyby, więc tym razem (aby wykorzystać większą ilość) przygotowałam zupę, a resztę pieczarek cieniutko pokroiłam i postanowiłam ususzyć. Krem pieczarkowy(...)podania: śmietana 18% drobno posiekana natka pietruszki Pieczarki kroimy na plasterki. Podsmażamy je na maśle i solimy. Co jakiś czas mieszamy, aż odparuje z nich cała woda, a grzyby się skurczą i trochę się podpieką. Odkładamy 2-3 łyżki tak przygotowanych pieczarek, bo będą nam potrzebne do dekoracji. Resztę zalewamy bulionem. Do zupy dodajemy obrany i pokrojony w drobniutką

PatiGotuje
Bułki drożdżowe z borowikami, kminkiem i rozmarynem 188

mielonej wołowiny 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 1 łyżka masła 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego zmielonego, gałki muszkatołowej, sól posiekany szczypior oraz rozmaryn 200 borowików lub innych grzybów 1 jajko Ciasto: Mąkę przesiać do dużej miski. Do kubka włożyć pokruszone drożdże i rozetrzeć je. Dodać ciepłe mleko oraz 2 czubate łyżki mąki. Wymieszać. Miskę przykryć ściereczką odstawić(...)odparują i zmiękną, przez ok. 7 minut. Następnie dodać masło, posolić i zamieszać. Mięso zmielić. Masę mięsną doprawić solą, pieprzem czarnym, gałką.Wymieszać z grzybami i odstawić do wystygnięcia. Jak mięso i grzyby będą zimne dodać szczypior, posiekany rozmaryn oraz jajko. Wszystko dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Pieczenie. Podsypać mąkę stolnicę i rozwałkować ciasto na duży płat

Bon Appetit Małgorzaty
zupa ze smardzami i wieprzowiną 146

Pikantna zupa ze smardzami i wieprzowiną . Smardze zbierałam, przetwarzałam i jadłam pierwszy raz! Smardze to wczesne wiosenne grzyby jadalne, które można pomylić z piestrzenicą kasztanowatą. Są pod ochroną, bo są rzadkie, mają ciemnobrązowy lub beżowy kolor, mają pofałdowaną powierzchnię, są kuliste lub stożkowate i niestety jeśli je chcemy kupić są drogie. Moje nic nie kosztowały, gdyż zostały zebrane(...)kroimy, nóżki w plasterki, a kapelusze w paski. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy cebulę, szklimy, dodajemy grzyby i chwilkę smażymy. Kiedy z grzybów odparuje woda, przekładamy do miseczki. Na pozostałym tłuszczu smażymy mięso na złoto, dodajemy pastę paprykową, chwilkę wszystko razem dusimy, wlewamy wodę w której moczyły

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Grzyby gatunkami. Maślak żółty, modrzewiowy 253

dęty . Maślak żółty grzyb jadalny, tak samo jak inne maślaki. Przed przyrządzeniem powinno się jednak zdjąć skórkę z kapelusza. Dlaczego powinno się obierać maślaki? Znam już dość dużo gatunków grzybów, zarówno jadalnych jak i takich, których jeść nie wolno albo zjeść się nie dadzą. Ciągle poznaję nowe i uczę się czegoś nowego. Pomagają mi w tym spotkania z innymi grzybniętymi(...)wyprawy do lasu. W terenie nauka jest ciekawsza i wszystko łatwiej się przyswaja, ale warto mieć kilka atlasów by móc czerpać z nich wiedzę - czytać opisy i porównywać znalezione grzyby ze zdjęciami. Świat grzybów jest bardzo szeroki i ciekawy, ale zachęcam Was do własnych obserwacji i poznawania nowych gatunków. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza