przygotowania uszek potrzebujemy: farsz: – grzyby – cebulę – sól, pieprz Grzyby moczymy przez noc. Cebulę siekamy i podsmażamy na patelni po czym dodajemy odcedzone, posiekane grzyby dalej smażymy ok 15 minut i studzimy. ciasto: – 1 szklanka mąki – pół szklanki wody – sól, pieprz – łyżka oleju Do miski przesiać mąkę, dodać olej, przyprawy
Szybko Tanio SmaczniePodblaszek gromadny Lyophyllum decastes i kępkowiec jasnobrązowy to jeden i ten sam gatunek grzyba. Grzyba jadalnego i smacznego, o którym porozmawiamy dzisiaj bo jeszcze rośnie o tej porze - zdjęcia robiłam zaledwie 3 dni temu. Tak to jest w polskiej nomenklaturze mykologicznej, że wiele gatunków grzybów ma nawet kilka różnych nazw. Naukowcy czasami nie mogą się dogadać i każdy uważa(...)jego nazwa jest ważniejsza albo trafniejsza. Jednak z czasem w głowie każdego miłośnika grzybów któraś z tych nazw utrwala się mocniej niż inne i tak właśnie kępkowiec zawsze będzie dla mnie podblaszkiem a siedzuń pozostanie szmaciakiem . Ale wróćmy do atlasowego opisu gatunku i zapoznajmy się z grzybem, którego można spotkać aż do późnej jesieni. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzaroku, Danuty Wyrybkowskiej. Jednym z nich jest przepis na flądry zapiekane . Według książki proporcje na 4-6 osób: 1 kg świeżych fląder, 40 g masła, 1 cebula, 3 grzyby suszone, natka pietruszki(...)użyłam 2 łyżki posiekanej natki), 100 ml tartej bułki, sól, pieprz, W oryginalnym przepisie użyto filety z flądry, ja wzięłam wypatroszone ryby, bez głowy, ze ściągnięta skórą – tuszki. Grzyby ugotować w jak najmniejszej ilości wody. Grzyby, cebulę, połowę masła, natkę, bułkę włożyć do malaksera i dokładnie zmiksować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Formę do zapiekania wysmarować resztą
królestwo garówduży batat 5 mini bakłażanów 1-2 średnie cebule 10 sztuk okry ( można ją zastąpić np. fasolką szparagową ) pół czerwonej papryki 10 pomidorków koktajlowych pół puszki przekrojonych na pól grzybów słomianych ( lub szklanka boczniaków) pęczek tajskiej bazylii świeża kolendra 1 paprychka chilli 3 łyżki pasty yellow curry ( jedna mała saszetka wystarczy ) 2-3 łyżki sosu rybnego 1-2 łyżeczki brązowego(...)pozostać chrupkie. Nie powinny się rozgotować. Ja zaczynam od batatów, po jakichś 5 min dodaję bakłażany, po kolejnych 3-5 min dodaję paprykę i okrę. Za chwilę grzyby i cebulę. Spróbować czy smak się zgadza, jeśli nie dodać jeszcze łyżkę, dwie sosu rybnego uważając aby z nim nie przesadzić. Powinno być lekko słodkawe. Na sam koniec, już
Jemy Pijemygrzybów w lasach, przynajmniej tych w moich okolicznych. Za to jest prawdziwy urodzaj kani. Znudziły mi się kanie opiekane w panierce, dlatego postanowiłam przygotować je podobnie jak flaczki. Po Internetach kursują przepisy na 'flaczki" z boczniaków, ale zapewniam Was, że z kani są równie pyszne. Składniki: 2 pietruszki 1 duża marchewka por, biała cześć ½ selera 3 cebule minimum(...)grubych oczkach. Por kroimy w krążki. Warzywa wkładamy do garnka. Cebulę obieramy, kroję w kostkę i podsmażamy razem z wędzoną i słodką papryką, na oleju. Wkładamy do garnka. Grzyby sczyścimy, kroimy w grube paski i wkładamy do garnka.Warzywa i grzyby w garnku zalewamy wodą, dodajemy sól, ziele, listki, pieprz. Gotujemy pod przykryciem około 60 minut do czasu
Bon Appetit MałgorzatyBorowiec dęty Suillus cavipes to grzyb z rodziny maślakowatych , nazywany inaczej maślakiem dętym lub borowikiem pustotrzonowym. Rośnie zawsze w pobliżu modrzewi, z którymi tworzy mikoryzę. To śliczny grzyb, z którym bardzo chciałam zapoznać się bliżej. Kilka dni temu miałam do tego niespodziewaną okazję i dzisiaj z przyjemnością wstawiam jego zdjęcia i opis do atlasu grzybów . Borowiec dęty jest gatunkiem dość(...)rzadkim i podlegającym w Polsce ochronie częściowej - tak jak smardze . Na Czerwonej Liście Grzybów Wielkoowocnikowych borowce dęte mają status "R"-rzadkie Ochrona częściowa gatunku grzyba oznacza, że z naturalnych stanowisk nie wolno ich zbierać ani niszczyć. Jeśli jednak wyrosną w prywatnym lesie zagospodarowanym przez człowieka to można je pozyskać. Ja właśnie miałam taką okazję bo borowce, które zbierałam
Smaczna PyzaSkładniki: 1 kg ziemniaków 4-5 suszonych grzybów lub 25 dag pieczarek 5 jajek ugotowanych na twardo 2 duże cebule sól, pieprz szklanka śmietany lub śmietany pół na pół wymieszanej z kefirem 1 surowe jajko 2 - 3 łyżki startego ostrego sera łyżka mąki 3 łyżki tłuszczu Sposób przygotowania: Grzyby namoczyć poprzedniego dnia, a nazajutrz ugotować w tej samej(...)obrać pokroić w krążki i zeszklić na łyżce tłuszczu. Jajka ugotować na twardo obrać i pokroić w plasterki. W płaskim wysmarowanym tłuszczem rondelku lub żaroodpornym naczyniu układać warstwami ziemniaki, grzyby, cebulę i jajka, każdą warstwę posypywać lekko solą i pieprzem, ostatnią wierzchnią warstwę powinny stanowić ziemniaki. Śmietanę wymieszać z mąką, jajkiem, dodać pół szklanki wywaru z grzybów
Z notatnikasoli zagnieść ciasto,przykryć i odstawić na 30 minut. farsz: 500 g kapusty kiszonej 2 dag suszonych grzybów leśnych 1 cebula 1 łyżka masła sól świeżo mielony pieprz listek laurowy 3 kulki ziela angielskiego 1 szkl. ugotowanej kaszy gryczanej Grzyby suszone płuczemy i zalewamy wodą (najlepiej to zrobić kilka godzin wcześniej). Kapustę kiszoną płuczemy,wkładamy do garnka,zalewamy(...)wodą,dodajemy przyprawy i namoczone grzyby,gotujemy do miękkości. Cebulę drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy masło,wrzucamy cebulę,smażymy do lekkiego przyrumienienia. Dodajemy odciśniętą ugotowaną kapustę,ugotowaną kaszę,mieszamy wszystko razem, doprawiamy do smaku. Odstawiamy do przestudzenia. Ciasto rozwałkować cienko,wykrawać kółka,nałożyć farsz,posklejać. Pierogi gotować w osolonym wrzątku do momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię wody. Podawać
Kolorowa kuchnia Elkismaku chrzanowym i postanowiłam go wykorzystać jako bazę do sosu, który wyszedł delikatny, z lekko wyczuwalną nutą chrzanu. Świetnie uzupełnił smak farszu, czyli mięsa mielonego z grzybami leśnymi i cukinią (grzyby leśne możecie zastąpić pieczarkami). Składniki na 4 porcje: Ciasto na 8 szt.: 1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (lub zwykłej) 1 szklanka mleka 3/4 szklanki wody gazowanej(...)jajka Szczypta soli 2 łyżki oleju Farsz: 500g mięsa mielonego z szynki 200g cukinii 300g grzybów leśnych lub pieczarek (świeże lub mrożone) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżka oleju Sól Pieprz Sos chrzanowy: 150g serka śmietankowego o smaku chrzanowym 5 łyżek jogurtu naturalnego 5 łyżek mleka krowiego pieprz Dodatkowo
Fabryka pomysłówIdzie zima. Wyciągamy koce, grube socksy, zakładamy dres i jemy. Bang! Składniki: 1 szklanka pęczaku 1 pierś z kurczaka 1 czerwona kapusta 1 jabłko 1 cebula 50 g suszonych grzybów 1 marchewka 1 pietruszka rozmaryn kolendra cząber goździki cynamon ocet winny (czerwony) cukier, sól, pieprz olej do smażenia 1 łyżka mąki Rozmaryn i kolendrę rozcieracie w moździerzu. Kurczaka kroicie(...)też wkładacie do garnka, podlewacie wodą albo czerwonym winem i dusicie, aż kapusta będzie miękka, a jabłka się rozpadną. Przyprawiacie wtedy cukrem, solą, pieprzem i octem z czerwonego wina. Grzyby zalewacie wrzątkiem. Po pięciu minutach odcedzacie i płuczecie. Kroicie je w paski, zalewacie 1 szklanką wody i gotujecie do miękkości. Marchew i pietruszkę myjecie, obieracie, kroicie w kostkę albo
GRUBY WAŁEKpyszną, taką typowo jesienną kolację. W menu chrupiące mini zapiekanki z grzybami leśnymi, bakłażanem i karmelizowaną cebulką. Pomysł idealny zarówno na kolację, jak i imprezową przekąskę na ciepło – koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: * duża bagietka – 1 szt * mały bakłażan – 1 szt * duża cebula – 1 szt * grzyby leśne ( różne ) – ok. 200 g * chili – 1 szt * ocet(...)smarujemy masłem , zapiekamy w piekarniku. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość masła, dodajemy posiekaną drobno cebulkę oraz chili, zasypujemy odrobiną cukru i przesmażamy. Wrzucamy pokrojonego w kosteczkę bakłażana i posiekane grzyby, Wszystko razem mieszamy i smażymy na wolnym ogniu do miękkości. Doprawiamy octem balsamicznym, solą i pieprzem. Podajemy na ciepło z chrupiącymi bagietkami. Smacznego
Ostra na SłodkoSkładniki: olej kokosowy do smażenia 2-3 ząbki czosnku papryczka chilli 2 szalotki 300g tofu marchewka sos sojowy 20-30g suszonych grzybów mun ½ słoiczka pędów bambusa opakowanie makaronu ryżowego do podania sos słodko kwaśny Sposób wykonania: Grzyby mun zalewamy wrzątkiem lub bulionem i zostawiamy na około 4-5 minut. Odcedzamy. Na rozgrzanym woku lub dużej patelni rozgrzewamy olej(...)papryczkę chilli oraz plasterki szalotki i smażymy do zeszklenia a następnie dodajemy pokrojony w kostkę tofu oraz posiekaną w małe słupki marchewkę. Po około 3 minutach dodajemy sos sojowy, grzyby mun, pędy bambusa, zmniejszamy ogień i przesmażamy razem do połączenia smaków. Serwujemy z dodatkiem makaronu ryżowego, skropione sosem słodko-kwaśym i posypane obficie posiekaną natką pietruszki lub dymką
Pyry na Gazwykorzystania. Składniki: Marynowane, grillowane papryki bez skóry 500 gram mięsa mielonego 100 gram ryżu ( 1 woreczek ) 100 gram sera żółtego Garść grzybów suszonych 1 jajko Sól Pieprz Papryka słodka i ostra Sos grzybowy lub pieczeniowy ( torebka ) olej Wykonanie: Grzyby namaczamy w gorącej wodzie. Ryż gotujemy. Gdy się wystudzi dodajemy do mięsa. Ser ścieramy na tarce warzywnej i również dodajemy(...)farszu. Grzyby odsączamy i drobno je kroimy. Również umieszczamy w masie. Dodajemy jajko. Mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem oraz paprykami. W wodzie po grzybach ( około 400 ml ) rozprowadzamy dokładnie sos grzybowy. Zagotowujemy. Papryki faszerujemy przygotowaną masą. Naczynie do zapiekania smarujemy olejem i układamy w nim papryki. Całość zalewamy przygotowanym sosem. Przykrywamy folią aluminiową i zapiekamy w piekarniku przez około
Smaki Ewywiec i potraw grzybowych więcej :) Składniki: ½ kg grzybów leśnych 3 łyżki masła ½ szklanki śmietany 2 łyżki mąki sól i pieprz do smaku ½ puszki zielonego groszku konserwowego 3 łodygi selera naciowego 1 mały por 1 czerwona papryka 300 ml bulionu warzywnego (może być z kostki) zioła do dekoracji świeże bułki Wykonanie: Grzyby oczyścić, opłukać, pokroić i włożyć na rozgrzane(...)masło, dusić przez 20 minut. Następnie grzyby przełożyć na talerz, a na tym tłuszczu podsmażyć pokrojoną paprykę, pora i selera. Wszystkie składniki przełożyć do garnka, zalać bulionem, wsypać groszek i dusić jeszcze przez chwilę. Na końcu doprawić śmietaną rozbełtaną z mąką, chwilę podgotować. Podawać w wydrążonych bułkach z dodatkiem świeżych ziół
Tradycyjna KuchniaCiasto jest podobne do masy na pyzy (z ziemniaków surowych i gotowanych), a do środka wkłada się różne farsze. W samym Opocznie na piątkowy stół przygotowywało się bomby z grzybami (w sezonie z grzybami świeżymi, zimą - z suszonymi) lub z grzybami i kapustą kiszoną, w Wygnanowie - z kapustą kiszoną, w Ogonowicach - z mięsem, ale ciasto jest takie jak na kluski(...)zeszklonej cebulki. Składniki (na ok. 14 klusek): ok. 1,7 kg ziemniaków (w tym 70 dag dużych dla wygody) 100 g mąki ziemniaczanej 40 dag gotowanych i rozdrobnionych grzybów 2 cebule sól pieprz mielony olej do smażenia Kilogram ziemniaków obrać i ugotować w mocno osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki rozgnieść dokładnie widelcem lub jeszcze lepiej przepuścić przez maszynkę. Cebule obrać
Weekendy w domu i ogrodzie