grzyby - 15226 przepisów (strona:227/1016)

Makaron z sosem borowikowym z letnią truflą i camembertem 219

grzyby zmiękną (ok. 30min). 2. Makaron ugotuj w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. 3. Czosnek drobno posiekaj i wrzuć na patelnię z lekko rozgrzanym olejem. 4. Namoczone grzyby pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do czosnku - przemieszaj całość. 5. Śmietanę wymieszaj z połową wody po namaczaniu grzybów i wlej całość na patelnię - doprowadź do wrzenia

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Tarta z grzybami i kiełbasą 158

mogłam to każdy może, spróbujcie ;) Składniki: Ciasto: 125 g miękkiego masła 260 g mąki pszennej szczypta soli ok. 20 ml zimnej wody 1 żółtko Farsz: ok. 300 g ugotowanych grzybów (można użyć mrożonych) 1 cebula 2-3 kiełbaski np. śląskie 1 jajko + białko, które zostało z ciasta kilka łyżek mleka pęczek natki pietruszki sól, pieprz, suszone oregano(...)Wszystkie składniki na ciasto wrzucić do miski, wymieszać i zagnieść na jednolitą masę. Ulepić kulę, zawinąć ją w folię i włożyć do lodówki na ok. 30 minut.   Świeże grzyby oczyścić, umyć i ugotować w osolonej wodzie (jeśli są mrożone to odpowiednio wcześniej je rozmrozić). Kiełbaski pokroić w półplasterki, cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć

Simply Food
,,Pizza z leśnymi grzybami” 118

oraz Frisco,   Składniki: Ciasto: 3 dag drożdży 1 płaska łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżka oleju 1 szklanka mleka 3 szklanki mąki Farsz 600 gramów świeżych grzybów leśnych (podgrzybki, kozaki) koło 12 plasterków ulubionej wędliny 15 dag sera mozzarela 10 dag sera żółtego sól i pieprz do smaku 3 łyżki przecieru pomidorowego bazylia, oregano, sól Wykonanie(...)Dodajemy olej i ciepłe mleko, mieszamy, na koniec wsypujemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Posypujemy mąką, przykrywamy i odstawiamy na ok 30 minut aż podwoi swoją objętość. W tym czasie grzyby oczyszczamy, kroimy w talarki podgotowujemy ok 10 minut w osolonej wodzie i odcedzamy. Następnie smażymy na łyżce oleju aż zmiękną. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, studzimy. Wyrośnięte ciasto

Podróż w kulinaria
Tani obiad-bataty, grzyby i sadzone jajko 220

masła i usmaż bataty na złoty kolor. Pod koniec smażenia dodaj pokrojoną cebulę i jarmuż. Smaż przez 2 minuty. Na drugiej patelni rozpuść masło. Pokrój pieczarki i usmaż. Dodaj grzyby do warzyw, wymieszaj i smaż przez 30 sekund. Usmaż jajka sadzone i podaj ze smażonymi warzywami.         Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara(...)Spara Spara Spara The post Tani obiad-bataty, grzyby i sadzone jajko appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Kluski śląskie z sosem grzybowym 189

krakus, #smacznieiszybko KLUSKI ŚLĄSKIE  z SOSEM GRZYBOWY Składniki: kluski: 500 g ugotowanych ziemniaków 150 g mąki ziemniaczanej 1 jajko szczypta soli sos: 200 g pieczarek 100 g suszonych grzybów 1 szkl koncentrat bulionu warzywnego lub drobiowego Krakus 3 szalotki lub 1 średnia cebula śmietana do zabielenia sól, pieprz do smaku olej do smażenia Przygotowanie: kluski: Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez(...)jajko, sól i zagniatamy ciasto. Z ciasta odrywamy kawałki z których formujemy kulki, na środku robimy palcem małą dziurkę. Kluski gotujemy we wrzącej wodzie aż wypłyną na powierzchnię. sos: Grzyby suszone moczymy, a następnie obgotowujemy ok. 10 minut.  Odcedzamy. Pieczarki i szalotki/ cebulę kroimy w plastry. Obsmażamy na oleju, a następnie dodajemy grzyby. Smażymy chwilę razem

Bon appetit mon amie
Gulasz z cielęciną i kaniami 149

Domowy gulasz z delikatnym mięsem cielęciną i moimi ulubionymi grzybami kaniami potocznie nazywanymi sowami.Jesienne rozgrzewające danie które szybko znika. 4 grzyby kanie 2 marchewki 30 dkg cielęciny 1 cebula 500 ml bulionu drobiowego 6 pomidorków koktajlowych 1 papryka zielona 1 łyżeczka curry 1/4 szklanki śmietany 30 % sól, pieprz estragon świeży, bazylia świeża 1 łyżeczka mąki pszennej olej rzepakowy Grzyby kanie myję, kroję na paski i przesmażam na oleju, doprawiam solą, pieprzem, wykładam na talerz. W tym samym garnku przesmażam cebulę pokrojoną drobno, dodaję pokrojoną cielęcinę na małe kawałki i dalej przesmażam około pięć minut. Dolewam bulion drobiowy i duszę na wolnym ogniu koło 30 minut. Marchew obieram i kroję w paski cienkie, paprykę kroję na kawałki. Dodaję

wesoła kuchnia
Gołąbki z kaszy z grzybami leśnymi 233

gotującej się wody (3 szklanki wody + 1 łyżka oleju rzepakowego + 0,5 łyżeczki soli). Gotujemy około 15 minut. Kaszę po ugotowaniu zostawiamy na wyłączonym gazie, aby wciągnęła całą wodę. Grzyby oczyszczamy i kroimy w ćwiartki. Szalotkę kroimy w drobną kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i wlewamy pozostałą łyżkę oleju rzepakowego. Na tłuszczu obsmażamy(...)pokrojone w ćwiartki grzyby.. Dodajemy do nich pokrojoną w kostkę szalotkę i wyciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę przesmażamy i dodajemy suszone śliwki pokrojone w paseczki. Całość doprawiamy majerankiem, świeżym koperkiem i pieprzem. Zawartość patelni przekładamy do miski wraz z kaszą. Dokładnie mieszamy W naczyniu do zapiekania gołąbków rozprowadzamy niewielką ilość oleju. Farszem wypełniamy liść kapusty tak, aby można

Anioły w kuchni
makaron z gulaszem mięsno grzybowym – LUBELLA I KOSZ GRZYBÓW 141

składniki: ok. 250 – 400 g makaronu Lubella Wstążki długie nr 11, Tagliatelle Rigate ok. 500 g mięsa (dziczyzny lub wieprzowiny) 200 g świeżych grzybów leśnych (np. prawdziwków, borowików…) 2 cebule 2 ząbki czosnku 250 ml śmietany 1 łyżka mąki sól, pieprz, słodka papryka w proszku, ulubione zioła do mięsa ziele angielskie, liść laurowy tłuszcz do smażenia natka pietruszki(...)kawałki, umieszczamy na patelni z tłuszczem, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, pokrojone w piórka cebule. Całość smażymy, aż mięso się zrumieni. Na osobnej patelni rozgrzewamy np. masło, dodajemy pokrojone grzyby, doprawiamy solą oraz pieprzem i smażymy. Następnie przekładamy je do mięsa. Dodajemy śmietanę wymieszaną z mąką i wszystko razem dusimy przez ok. 15-20 min. Makaron gotujemy zgodnie

Domowy Smak Jedzenia
Bezglutenowa tarta z grzybami leśnymi 109

jajko i masło i wyrabiamy ciasto, następnie zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy i wylepiamy nim formę do tarty.  Grzyby kroimy w plastry i podsmażamy na klarowanym maśle, lekko solimy. Ser ścieramy na tarce, na małych, lub średnich oczkach i mieszamy z rozbełtanymi 4 jajkami z dodatkiem łyżki mąki(...)doprawiamy solą pieprzem i świeżym rozmarynem, wylewamy na formę wyłożoną ciastem.  Białko jaja ubijamy na sztywną pianę. Należy ją lekko wmieszać w masę jajeczno-serową, na tym układamy grzyby. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40 minut. Mniej więcej w połowie pieczenia, przykrywamy wierzch tarty folią aluminiową, aby się za bardzo nie spiekł

Quinoa Raz!
Zupa grzybowa ze śmietanką 276

przygotowaniu i pyszna! Idealna na jesienny obiad. Zapraszam. Składniki: 500-600 g grzybów świeżych lub mrożonych 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki octu winnego balsamicznego 3 łyżki masła 1 l wywaru drobiowego 150 ml śmietanki 18% sok z cytryny sól pieprz natka pietruszki Wykonanie: Grzyby oczyścić, pokroić w plasterki, umyć i obgotować w osolonej wodzie ok 30 minut(...)łyżki masła, podsmażyć cebulę, pod koniec dodać czosnek, smażyć chwilę, podlać octem balsamicznym i trzymać na ogniu, aż odparuje. Po tym czasie dodać jeszcze 1 łyżkę masła i grzyby. Smażyć ok 10 minut, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie wlać wywar i gotować ok 15 minut. Do wysokiego naczynia wlać 3 chochle zupy i dolać śmietankę, wymieszać

Trufelkowo
Marynowane prawdziwki 70

Sezon w pełni. U nas w Lubuskie lasy wynagradzają poprzednie lata posuchy. A prawdziwki marynowane to chyba najsmaczniejsze marynowane grzyby.  Składniki 1 kg prawdziwków 1 szklanka octu 10 % pół litra wody liść laurowy kilka ziaren pieprzu kilka ziaren ziela angielskiego 1 łyżka cukru 1 cebula 1 łyżka soli     Przygotowanie(...)Prawdziwki oczyściłem, opłukałem. Tak przygotowane włożyłem do posolonego wrzątku z cebulą pokrojoną na ćwiartki. Gotowałem 15 minut ( czas gotowania zależy od wielkości grzybów, malutkie główki wystarczy gotować 10 minut, większe troszkę dużej), licząc od ponownego zawrzenia. Wyjąłem grzyby cedzakową łyżką, włożyłem do wrzącego octu z wodą, solą i cukrem, zagotowałem. Cebulę wyjąłem i po ostudzeniu włożyłem wraz z odcedzonymi

R'n'G Kitchen
Kołpaki z papryką w pomidorach 238

gorąco. To pyszna sałatka z płachetką zwyczajną , kołpakowata, którą można podgrzać i podać jak leczo. Malutkie kołpaki nadają się idealnie do marynowania! Płachetki to bardzo smaczne grzyby, które można wykorzystywać na wiele sposobów. Niedługo pokażę Wam, że można(...)zakisić, ale to za kilka dni. Warto płachetki po prostu zapasteryzować w słoikach żeby mieć ich zapas do różnych dań. Dzisiaj oddaję w Wasze ręce przepis na grzyby z papryką i cebulą w sosie pomidorowym, z dużą ilością przypraw. Jeśli chcecie możecie poeksperymentować z użyciem w tym przepisie innych grzybów bo myślę, że nie tylko kołpaki sprawdzą się doskonale

Smaczna Pyza
Grzybowe leczo 129

mega pyszne. Proporcje są mniej więcej takie: 1 miska grzybów już pokrojonych 1/2 miski dobrej kiełbasy pokrojonej w półplasterki 1/2 miski czerwonej papryki pokrojonej w dużą kostkę 1/2 miski pokrojonej w piórka cebuli pęczek natki pietruszki sól, pieprz, majeranek, czosnek Olej do smażenia   Cebule podsmażyć na patelni, dodać grzyby i smażyć 15 minut, przyprawiając. Paprykę oraz kiełbasę(...)podsmażyć osobno i wrzucić do grzybów. Całość dusić około 10 minut, pod koniec dodać natkę pietruszki

Jadło i czytadło
PSTRĄG ŁOSOSIOWY Z SOSEM KURKOWYM - TEST PATELNI BALLARINI KONKURS 123

pstrąga łososiowego 200 g świeżych kurek 150 ml śmietanki 30 % 1 drobno pokrojona dymka (zielona część) sól pieprz 1 łyżka masła przyprawa do ryb A jak to zrobić: Grzyby dobrze umyć, odsączyć z wody i pokroić na mniejsze kawałki, ale niezbyt drobno. Na patelni rozgrzać masło, dodać drobno pokrojoną szalotkę i czosnek, chwilkę podsmażyć uważając, żeby się nie przypaliło(...)Dodać grzyby, doprawić solą i pieprzem, smażyć 8-10 minut. Wlać śmietankę i dusić do jej odparowania i zgęstnienia sosu. Dodać pokrojoną dymkę i wymieszać. Rybę oprószyć przyprawą do ryb. Patelnię mocno rozgrzać, ułożyć na niej kawałki przyprawionej ryby, skórą do dołu i smażyć 2-3 minuty. Rybę przewrócić na drugą stronę i smażyć kolejne 3-4 minuty. Usmażoną

Kuchnia w opałach
Grzybowa pasta 138

ugotowanych grzybów mieszanych 1 kg marchewki 1 kg cebuli 200 g koncentratu pomidorowego sól pieprz szczypta chili 3 szkl oleju Grzyby mielimy na grubych oczkach. Cebulę również mielimy na grubych oczkach lecz osobno, marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Marchewkę i cebulę dusimy z olejem ok 20 min , od czasu do czasu mieszając. Dodajemy zmielone grzyby

Gotowanie jest łatwe