grzyby - 15226 przepisów (strona:235/1016)

Pasztet z kaczki 145

ząbki  czosnku Natka pietruszki 2 łyżki  majeranku 1 łyżka czabru 1 łyżka  gałki  muszkatalowej 1 paczka suszonych  grzybów Pieprz sól 3 liście  laurowe 6 ziaren owocu jałowca  Sposób: *Grzyby namaczamy na kilka godzin w misce z wodą. *Kaczkę  gotujemy około 2 godzin Możemy dodać kostkę rosółową dodajemy również spaloną cebulę,owoc(...)mielimy na drobnych oczkach dwa razy; (Kaczka ,boczek, warzywa z wywaru ,surowa cebula, bułki,czosnek ,połowę naszych grzybów *Dodajemy jajka,gałke  muszkatołowa,pieprz,sól,łyżkę czabru  ,majeranek Mieszamy  dodajemy  drobno posiekana natkę  pietruszki oraz drobno posiekane  grzyby które  nam zostały. Mieszamy aż wyrobimy jednolitą  masę Nagrzewamy piekarnik do 220°C Smarujemy

Viola cooks with passion
Sarna z puree kurkowym skąpana w czerwonym winie 139

ViolaPassion Uwielbiam dziczyzne,uwielbiam grzyby czas to  połączyć razem . Składniki;    (2osoby) 2 Filety z Sarny 300 g kurek Czerwone wino 0.5 l 5 ziarenek owoców jałowca 3 gałązki roznarynu 3 łyżki gęsiego smalcu 1 łyżka masła W moździerzu(...)robimy mieszankę sól,pieprz ,rozmaryn ,tymianek,owoc jałowca Sposób: Mięso oczyszczamy z błonek myjemy i marynujemy w czerwonym wytrawnym winie z owocami jałowca i świeżym rozmarynie. Minium 1 godzine. *Grzyby myjemy i gotujemy w rondelku na małym ogniu dodając najpierw masło i gdy grzyby puszczą sok dodajemy troche wody. Gotujemy do czasu  aż będą miękkie. Odcedzamy

Viola cooks with passion
Fusilli z grzybkami leśnymi 137

makaronu fusilli Malma 500 g grzybów leśnych 200 ml śmietany 22% 1 łyżka masła pół cebuli sól pieprz estragon oregano Grzyby gotujemy przez ok 10 minut, odcedzamy. Na maśle przysmażamy cebulę drobno posiekaną, dodajemy grzyby i dusimy kilka minut, następnie dodajemy śmietanę i gotujemy sos ciągle mieszając ok 5 min. doprawiamy do smaku solą, pieprzem i estragonem. Makaron

Gotowanie jest łatwe
Bigos „wypasiony”... na zimę, na święta.... 165

kiełbasy 2 łyżki smalcu kilka   suszonych grzybów kilka suszonych śliwek bez pestek 3 średnie cebule 4 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego 3 ziarenka jałowca ½ łyżeczki kminku sól i pieprz cukier lub 1 łyżeczkę miodu 200 ml czerwonego wina słoiczek przetartych pomidorów (najlepsze domowe) lub 2 łyżki przecieru pomidorowego Wykonanie: Grzyby namoczyłam (najlepiej na noc). Potem wstawiłam(...)gotowania. Kiedy były miękkie (po około 30minutach) zdjęłam z gazu.  Gotowałam krótko, ponieważ te grzyby będą długo gotowane w bigosie, dlatego nie ma potrzeby zbyt długiego gotowania. Kapustę kiszoną (była wyraźnie kwaśna) zalałam zimną wodą,   zamieszałam, wodę odlałam, a kapustę odcisnęłam z nadmiaru wody, poszatkowałam, przełożyłam do dużego garnka wsypałam kminek i zalałam do połowy

Kuchnia u Krysi
Grzybobranie, leśne wędrowanie! 162

grzybiarza? - drugi grzybiarz jedynie.... Kiedyś ktoś powiedział mi, że burżuje na grzyby nie chodzą, a tylko kupują, miało to chyba znaczyć, że kto ma kasę po lesie za grzybami chodzić nie musi? - jak myślicie?...., bo ja myślę, że to z gruntu źle pojęta myśl. Bo nie o statut społeczny tu przecież idzie, a o przyjemność przebywania bliżej natury(...)tego nie o ilość grzybów znalezionych chodzi, a jedynie o czas spędzony w lesie. Wrażliwsze dusze czują inaczej, mniej finansowo :). Cudowne popołudnie z moim synem i kosz grzybów do przerobienia. Cudne kozaki, prawdziwki, kurki i podgrzybki

Apetyczna babeczka
Kurki, magiczna fasola, musztarda i miód - taki mały "cud", Arla Apetina 126

SKŁADNIKI: - 250 g grzybów - kurki - 1 opakowanie serka Arla Apetina Musztarda i Miód - 4 ząbki czosnku - 2 łyżki śmietany 18% - 3 łyżki oliwy z oliwek wysokiej jakości - 2 łyżki masła klarowanego - sól himalajska - różowy pieprz - 2 szczypty otartej gałki muszkatołowej - garść fasolki fioletowej  - 70 ml wody - makaron wysokiej jakości najlepiej z mąki durum WYKONANIE: - grzyby umyj i obierz(...)całość podsmażaj około 2 minuty, następnie patelnię przykryj pokrywką i duś około 13-15 minut. - w tym czasie możesz ugotować makaron, postępuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu - do podsmażonych grzybów dodaj ugotowaną i pokrojoną na mniejsze części fasolkę, chwilę podsmaż i dodaj śmietanę, wodę, przyprawy i cały serek Arla Apetina. Całość duś na małym ogniu około 12 do 15 minut

SMYKWKUCHNI
PRAWDZIWKI W ŚMIETANIE 146

Zapach lasu. Czas wspomnień. Grzyby w śmietanie ... bo prościej już nie można ;-)  Składniki: świeże grzyby 1 cebula  masło gęsta śmietana ( u mnie ukwaszona 18%) sól, pieprz do smaku koper lub natka pietruszki Wykonanie:  Cebule pokroić w kostkę. Podsmażyć na maśle do zezłocenia, po czym dodać umyte i osuszone grzyby (jeśli są duże kroimy

Walijskie Pichcenie
Młoda kapusta z borowikami w śmietanie. 190

dużej) 300-400 g świeżych, leśnych grzybów (u mnie borowiki) 1 duża cebula olej 3 ziarna ziela angielskiego 1 listek laurowy około 1 i 1/2 szklanki rosołu 150-200 g śmietany 30 % 1 łyżka mąki sól pieprz pęczek koperku      Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Grzyby czyścimy i kroimy w średniej wielkości kawałki. W garnku(...)grubym dnie rozgrzewamy olej i szklimy na nim cebulę wymieszaną z grzybami. Kapustę siekamy, wrzucamy do cebuli, dodajemy ziele angielskie, listek laurowy, rosół. Całość mieszamy, przykrywamy pokrywką i dusimy do miękkości. W części śmietany rozprowadzamy mąkę i wlewamy do miękkiej kapusty, dolewamy resztę śmietany, doprawiamy solą i pieprzem, na koniec dorzucamy posiekany koperek i dokładnie mieszamy. Gotowe

Rozpustne gotowanie
PASZTET Z ZAJĄCA / KRÓLIKA – WIEDŹMIN 3: DZIKI GON – KREW I WINO – domowy pasztet z sosem żurawinowo-winnym 191

jeśli macie dostęp do mięsa zajęczego, to jak najbardziej skorzystajcie z tej pełnoprawnej wersji pasującej do przepisu z gry! 1. NAMACZANIE GRZYBÓW (2 min + 2h) Garść suszonych prawdziwków wkładamy do miseczki i zalewy wodą, tak aby przykryła grzyby. Odstawiamy do namoczenia na ok. 2h i zabieramy się za resztę przepisu. 2. PODZIAŁ MIĘSA (15 min) Teraz będzie krok nieco(...)jednocześnie nierozgotowane. Zawartość przecedzamy przez sitko (wywaru nie wylewamy, tylko zostawiamy w osobnym naczyniu) i zostawiamy do wystygnięcia. 6. SMAŻENIE GRZYBÓW, CEBULI ORAZ WĄTRÓBKI (15 min) Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i wrzucamy na to odsączone z wody grzyby (wodę z moczenia dolewamy do przecedzonego wywaru z mięsa). Smażymy je kilka minut na średniej mocy do zrumienienia, po czym

Nerds Kitchen
Jakie przyprawy i zioła podkreślają smak warzyw i grzybów? 178

Dziś zaprezentuję Wam jakie przyprawy i zioła pasują do niektórych warzyw i grzybów. Ja do niedawna nie wiedziałam, ale smak i aromat grzybów pięknie podkreśla lubczyk. Dzięki niemu grzyby są bardziej grzybowe:) A co z resztą naszych ulubionych warzyw? Poniżej, z pomocą Michela Morana podałam kilka warzyw, które po przyprawieniu odpowiednimi przyprawami idealnie smakują. Warzywa: Brukselka - gałka muszkatołowa(...)pieprz, natka pietruszki Szpinak - bazylia, czosnek, gałka muszkatołowa, pieprz, szczypior Ziemniaki - cząber, czosnek, gałka muszkatołowa, kminek, kolendra, koper, liść laurowy, lubczyk, majeranek, papryka, pieprz, natka pietruszki, rozmaryn, szczypior, tymianek Grzyby  - anyż, curry, cynamon, gałka muszkatołowa, lubczyk, papryka, pieprz, natka pietruszki, tymianek

Zasmakuj Kuchni
Roladki schabowe z kaszą gryczaną i białym serem 170

Jeśli znudziły Wam się tradycyjne schabowe i szukacie pysznego pomysłu na zdrowy i pożywny obiad to polecam takie roladki. Farsz z kaszy gryczanej, suszonych grzybów, cebuli i białego sera. Całość doprawiona ziołami. Naprawdę pyszne!  Składniki:    700g schabu bez kości ,  100g chudego białego sera,  100g kaszy gryczanej (użyłam Halina) ,  6 suszonych grzybków,  cebula(...)łyżka mąki pszennej,  olej do smażenia.  Wykonanie: Mięso umyć, osuszyć i pokroić na plastry. Każdy kawałek mięsa cienko rozbić i oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Grzyby namaczać w wodzie przez około 2 godziny. Kaszę gryczaną ugotować w osolonej wodzie, gotować około 15 minut. Odcedzić. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, zeszklić na odrobinie oleju. Dodać

Z miłości do słodkości
Rosół drobiowy - ozonowanie żywności 200

pomocą ozonu, który ma silne właściwości utleniające. Ozonowanie jest ekologiczne, bezpieczne, działa bakteriobójczo, wirusobójczo i grzybobójczo. Ozon usuwa zapachy np. odór papierosowy, usuwa zarodniki grzybów tworzących pleśnie, roztocza, drobnoustroje, pestycydy, fungicydy, azotany, pleśnie i grzyby z warzyw czy owoców, hormony, zanieczyszczenia w mięsie, drobiu, owocach morza, usuwa alergeny, pyłki kwiatowe i roślinne, pyłki z pomieszczeń domowych i biurowych, alergeny(...)grzybów i azotanów. Ozonowanie mięsa : do pojemnika szklanego wlać wodę z kranu, w wodzie zanurzyć mięso ( u mnie kawałek korpusu). Włożyć do wody końcówkę z dyfuzorem i ozonować przez 20 minut. Następnie wodę wylać, a mięso osuszyć na sitku. Mięso jest odświeżone, odkażone, pozbawione zanieczyszczeń metalicznych, hormonów, antybiotyków, mikroorganizmów, ozon usuwa powierzchniowo związki chemiczne służące do konserwacji żywności oraz grzyby

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Makaron razowy w sosie gorgonzola ze szparagami i grzybkami mung 200

spagetti (może być inny np. penne) 100 g sera pleśniowego Gorgonzola lub innego niebieskiego 100 g gęstej śmietany, gęstego jogurtu lub serka Ricotta 100-150 g namoczonych we wrzątku grzybów Mun 4-6 zielonych szparagów 2 łyżeczki kaparów 2 garście roszponki lub innego mixu młodych liści np. sałat, botwinki, szpinaku, rukoli itp. pieprz do samku skrawki sera Parmezan (opcjonalnie) białe(...)zblanszować przez 1 minutę we wrzątku (główki wrzucając na końcu tylko na 20-30 sekund). Jako, że zielone szparagi można jeść nawet na surowo, mozna je jedynie sparzyć wrzątkiem. Grzyby mun zalać wrzątkiem by nabrały jędrności. Nie trzeba ich gotować. Jeśli są bardzo duże, pociąć nożyczkami na mniejsze kawałki. W rondelku podgrzać na małym ogniu ser Gorgonzola i serek

Sztuka gotowania w/g Samiry
Papardelle z sosem smardzowo-warzywnym 124

szybkie, proste i bardzo pyszne danie. Świetne na bezmięsny obiad. Oczywiście jeśli mamy do dyspozycji smardze. Ja właśnie mam i nie zawaham się ich użyć. Takiego makaronu z grzybami nie powstydziłaby się dobra restauracja, ale niestety, ponieważ w Polsce dzikich smardzów zbierać nie wolno bo są pod ochroną więc nigdy nie spotkałam się z nimi w lokalu. Do niedawna nawet(...)wolno było nimi u nas handlować więc odpadał pomysł sprowadzenia ich zza granic. Ja żeby nazbierać smardzów wybieram się wiosną na Słowację. Różnie bywa z takimi zbiorami bo grzyby są kapryśne i ich pojawianie zależy mocno od pogody. Każdy rok jest inny i nie każdy grzybny. Trzeba po prostu trafić w odpowiednie miejsce o odpowiedniej porze. Od niedawna można

Smaczna Pyza
Boczniaki duszone po francusku 94

Boczniak jest grzybem o wysokich walorach konsumpcyjnych. Oprócz walorów smakowych boczniak jest bogaty w witaminy z grupy B, zawiera witaminy PP, związki mineralne, ponadto wykryto obecność B-D glukanu, substancji, która działa przeciwnowotworowo i kwas foliowy oraz enzymy obniżające poziom cholesterolu we krwi.  Składniki 500 g boczniaków 3 łyżki masła 1 cebula 75 ml białego wina 1 szklanka rosołu(...)masło i podsmażyłem. Wyjąłem grzyby i na tym samym tłuszczu obsmażyłem do szklistości bardzo drobno posiekaną cebule i czosnek. Połączyłem cebulę z grzybami i szklanką rosołu, posoliłem, doprawiłem pieprzem. Dusiłem na wolnym ogniu. Gdy grzyby zrobiły się prawie miękkie wlałem wino, a na koniec duszenia dodałem śmietanę z mąką i posiekaną natką pietruszki. Zagotowałem i doprawiłem do smaku

R'n'G Kitchen

Proponowane wyszukiwania