grzyby - 15226 przepisów (strona:235/1016)

Krokiety z kapustą i grzybami i barszczykiem 374

cebule 300 g kiszonej kapusty Sól Pieprz Do panierki: 2 jajka Bułka tarta Barszcz czerwony: 1,5 l bulionu drobiowego (jak na rosół) 3 duże czerwone buraki Kilka suszonych grzybów 1 szklanka koncentratu do barszczu Rolnik  (klik) 2 liście laurowe Kilka ziaren ziela angielskiego 1 łyżka majeranku 2 łyżki cukru 2 ząbki czosnku Krokiety: W misce miksujemy mąkę, mleko(...)doprawiamy solą i pieprzem.  Przygotowany farsz układamy na każdym naleśniku i zwijamy w kopertę. Każdego krokieta obtaczamy w jajku i bułce tartej. Obsmażamy na rumiano na patelni. Barszcz: Grzyby moczymy w 0,5 szklanki wody przez całą noc. Buraki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy do wywaru drobiowego i gotujemy około 1 godziny. Jeżeli wywar nam odparuje

VioletoweKucharzenie
Łazankowe kule zapiekane z serem 148

osób: 40g suszonych grzybów leśnych (podgrzybki, kozaki) 300g pieczarek 300g kiszonej kapusty 2 ząbki czosnku 150g chudego wędzonego boczku 2 łyżki oleju sól, pieprz do smaku 400g makaronu typu wstążki 1 jajko 3 łyżki majonezu 250g sera żółtego w kawałku (typu gouda) pęczek szczypiorku Dodatkowo: Olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Grzyby namaczamy w wodzie na minimum 7 godzin(...)kosteczkę i delikatnie opiekamy. Dodajemy umyte, osuszone i pokrojone drobno pieczarki oraz 2 łyżki oleju. Kapustę przelewamy zimną wodą by zmyć nadmiar kwasu. Siekamy wraz z odciśniętymi na sicie grzybami leśnymi. Dodajemy do podpieczonego z pieczarkami boczku. Wgniatamy 2 ząbki czosnku i doprawiamy solą oraz pieprzem. Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju, ok 4-5 minut ciągle mieszając

Kuchnia w czekoladzie
Zupa pieczarkowa 193

litry (własnej roboty) 1/2 kg pieczarek 2 średbie cebule 2 gotowane marchewki 1 średni ziemniak 200 g śmietany Olej rzepakowy (lub masło klarowane) do smażenia sól, pieprz 3 suszone grzyby (jeśli lubicie bardziej grzybowy smak) makaron kolanka, lub grzanki Przygotowanie: Odmierzamy 2 l bulionu. Jeżeli nie przygotowaliascie go wcześniej, możecie przygotować go według naszego przepisu na domowy bulion(...)złoty kolor. Połowę pieczarek z cebulą odkładamy na bok, resztę zalewamy 2 l bulionu. Do zupy d odajemy pokrojonego w kostkę ziemniaka i połowę ugotowanej marchewki i 2-3 grzyby suszone. (Jeżeli chcecie mieć zupę całkowicie gładką bez kawałków grzybów nie musicie odkładać na bok ani marchewki ani grzybów – wszystko dodajcie do zupy w tym momencie.) Zupę gotujemy

Kulinarna Patilogia
Wigilijna zupa grzybowa 143

suszonych grzybów, 5l bulionu warzywnego lub mięsnego, 4 łyżeczki śmietany 18%, 1 cebula ( większa),   Składniki na kluski ziemniaczane:   3 kg ziemniaków, 2 łyżeczki soli,   mąka pszenna (nie podaję ilości ponieważ daję na” oko”, zależy to od rodzaju ziemniaków)     Wykonanie zupy:   Do gotującego bulionu dodajemy całą cebulę. Gotujemy przez 10 minut. Grzyby parzymy(...)zalewamy gorącą wodą. Następnie odcedzamy je i dodajemy do bulionu. Gotujemy aż grzyby będą miękkie. Jeżeli potrzeba to doprawiamy solą i pieprzem. Jak już zupa będzie gotowa zabielamy ją śmietaną. Przed wlaniem śmietany do zupy trzeba ją zahartować tzn. łyżkę śmietany zalać gorącą zupą, wymieszać potem dodać kolejną łyżkę śmietany i   wymieszać zupę. Czynność powtórzyć jeszcze

Passion of Cooking
Dynia makaronowa z kaszą gryczaną i suszonymi grzybami 175

Składniki: 2 dynie makaronowe lub piżmowe garść suszonych grzybów (namoczonych przez noc w wodzie) 10 dag ostrego salami (najlepiej paprykowe) 1 duża czerwona cebula słoik zielonych oliwek słoik suszonych pomidorów 15 dag kaszy gryczanej 10 dag tartej mozarelli oliwa z oliwek sól ziołowa RAFEX pieprz tłuszcz do smażenia sos: 6 łyżek zalewy z pomidorów 3-4 ząbki czosnku   łyżeczka(...)czasie kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Salami kroimy w cienkie paski. Cebulę kroimy w piórka. Cebulę i wędlinę wrzucamy na patelnię. Po ok. 10 minutach dodajemy grzyby. Podlewamy wodą pozostałą po ich moczeniu. Dusimy do czasu aż grzyby staną się miękkie. Pomidory kroimy w cienkie paseczki. Zalewę z pomidorów mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i ziołami

Pobite gary Barbary
Czerwony barszcz z pieczonych buraków 240

litra barszczu) 2,5 kg średniej wielkości buraków 2 średnie cebule (po 150g) 2 małe lub 1 średni por (200g) kawałek selera (100g) garść suszonych grzybów 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego ok. 10 ziaren czarnego pieprzu 2-3 goździki ocet z czerwonego wina sól cukier Instrukcje Buraki dokładnie płuczemy w zimnej wodzie, wycieramy papierowym ręcznikiem(...)środku zdrowa. Pora kroimy na mniejsze kawałki i dokładnie płuczemy (zwłaszcza zielone liście, pomiędzy którymi zbiera się piasek), seler również kroimy na mniejsze części. Ząbki czosnku obieramy z łupinek. Grzyby namaczamy (i przy okazji płuczemy) w szklance ciepłej wody. Warzywa oraz przyprawy – liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i goździki wkładamy do dużego garnka. Dodajemy również 3 łyżki octu oraz

Kulinarna Pokusa
Kurczak z grzybami na słodko 138

łyżki miodu 150 ml bulionu 1-2 łyżeczki zagęszczacza do sosów, można użyć na przykład mąki kukurydzianej. sól i pieprz Przygotowanie: Cebulę kroimy na cienkie paski, bądź w piórka. Grzyby czyścimy i kroimy(...)połówki, bądź ćwiartki. Pierś z kurczaka również kroimy w paski, lub nieduże kawałki, doprawiamy pieprzem. Smażymy mięso na oliwie, aż się ładnie zarumieni. Zdejmujemy z pieca. Osobno smażymy grzyby z cebulą. Ocet balsamiczny, miód i bulion mieszamy razem i dodajemy do podsmażonych grzybów z cebulą. Chwilę gotujemy i dodajemy zagęszczacz, lub mąkę. Czekamy aż się zagotuje i dodajemy podsmażone

KasiaiKrzysiu.pl
Pasztet jaglany z pieczarkami i suszonymi grzybami 197

mierzona u góry 30x10cm. Składniki: 1 i 3/4 szklanki kaszy jaglanej 1 i 3/4 szklanki ( około 800ml) wody ziele angielskie liść laurowy 15g suszonych grzybów 400g pieczarek 1,5 cebuli 2 marchewki jajko sól, pieprz Grzyby suszone namaczamy wcześniej przez 4-6 godzin w zimnej wodzie. Kaszę jaglaną płuczemy. Zalewamy 1 i 3/4 szklanki wody, dodajemy sól, ziele angielskie(...)czasu podanego na opakowaniu, często mieszając- kasza lubi przywierać do garnka. Studzimy. Wyjmujemy ziele i listki. Cebulę i pieczarki kroimy w plasterki, podsmażamy na łyżce oleju. Następnie dodajemy suszone grzyby wraz z wodą, w której się moczyły. Dusimy, aż nadmiar wody odparuje. Kaszę mieszamy z grzybami i blendujemy na gładką masę- tutaj uwaga, jest ona dosyć klejąca. Dodajemy startą

Czerwona Porzeczka
Prawdziwki marynowane w modzie 159

Grzyby marynowane w zalewie miodowej są bardzo smaczne i aromatyczne, mają fajny delikatny smak, zamiast prawdziwków możemy użyć innych grzybów. Składniki: 2 kilogramy prawdziwków Zalewa: 1 szklanka octu 4 szklanki wody 2 płaskie łyżeczki soli 5 łyżek miodu prawdziwego po 5 ziaren ziela angielskiego i pieprzu 3 listki laurowe kilka ziaren gorczycy Dodatkowo: kwasek cytrynowy  Sposób przygotowania: Prawdziwki(...)oczyszczamy, dokładnie myjemy, obgotowujemy przez 10 minut w osolonej wodzie z dodatkiem kwasku cytrynowego, odcedzamy, przelewamy kilkakrotnie zimną wodą. Składniki zalewy umieszczamy w garnku zagotowujemy, grzyby przekładamy do umytych słoików, wkładamy listek laurowy, ziarna ziela angielskiego, pieprzu oraz gorczycę. Zalewamy gorącą zalewą, pasteryzujemy przez 10 minut od momentu zagotowania

Bajeczna Kuchnia
Kopytka z sosem grzybowym 132

Kopytka z takim sosem grzybowym bardzo często goszczą w moim domu, jest to jedno z moich ulubionych dań. Zawsze mam duży zapas grzybów mrożonych. Składniki: Kopytka: 0,5 kilograma ugotowanych ziemniaków 1 jajko 130 gram maki pszennej Dodatkowo: Mąka do podsypania Sól 1 łyżka oleju Sos grzybowy: 0,5 kilograma świeżych lub mrożonych maślaków 1-2 cebule 2 łyżki smalcu(...)jajko i szybko zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy cienkie wałeczki, podsypujemy mąką, nożem kroimy kopytka. Wrzucamy partiami na osolony wrzątek z dodatkiem oleju, gotujemy 2 minuty od momentu wypłynięcia. Grzyby kroimy w plastry, cebulę kroimy w kostkę. W rondlu rozpuszczamy smalec, dodajemy grzyby i cebule. Dusimy pod przykryciem przez 30-40 minut. Dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku solą

Bajeczna Kuchnia
Sos grzybowy 173

grzybowy możemy wykorzystać jako dodatek do makaronu, kopytek lub ziemniaków, jest smaczny i aromatyczny. Składniki: 1 kilogram świeżych grzybów 2 cebule 3 łyżki smalcu 1 szklanka śmietany 18% Sól, pieprz Pęczek natki pietruszki Sposób przygotowania: Grzyby oczyszczamy, dokładnie myjemy, kroimy w plasterki. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, przesmażamy na smalcu, dodajemy pokrojone grzyby, wlewamy niewielką ilość wody

Bajeczna Kuchnia
Sałatka z pęczaku, grzybów i karmelizowanej cebuli 179

łyżka brązowego cukru 2 łyżki oliwy 2 łyżki posiekanej pietruszki 1 łyżka świeżego rozmarynu 300 g leśnych grzybów, u mnie pieprzniki trąbkowate 2 ząbki czosnku ¼ łyżeczki anyżu czarny pieprz grubomielony do smaku sól Ugotuj pęczak w lekko osolonej wodzie na sypko. Grzyby jeśli mrożone wrzuć na rozgrzaną patelnię. Smaż w wysokiej temperaturze do odparowania wody. Dodaj zioła, przyprawy

codojedzenia
Pieczeń rzymska 174

łyżeczki papryki ostrej sól, pieprz 2 łyżki musztardy stołowej 2 szalotki 3 łyżeczki majeranku 2 łyżeczki tymianku 1 łyżeczka mielonej kolendry 2 ząbki czosnku kilka suszonych grzybów Wykonanie: Bułkę namoczyć w mleku. Grzyby zalać gorącą wodą i zostawić. Cebulę, czosnek i szalotkę posiekać, zeszklić na patelni. Marchew obrać i zetrzeć na tarce (duże oczka), albo posiekać w malakserze. Grzyby odsączyć, drobno posiekać. W misce wymieszać mięso (o temperaturze pokojowej) z przyprawami, cebulami, grzybami, musztardą. Dodać odsączoną bułkę i jajka – dokładnie wymieszać. Jeśli chcecie sprawdzić, czy mięso jest dobrze przyprawione, to na gorącą patelnię wrzućcie małą kulkę mięsa (wielkości łyżeczki) i podsmażcie. Foremkę keksówkę (ja używam wielkości 23×12) delikatnie wysmarować masłem i wyłożyć przygotowaną masą mięsną

Pociąg Do Kuchni
Falafele dyniowe z sosem pomidorowo-grzybowym 190

łyżeczki suszonej mięty 2 łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżeczka mielonej kurkumy sól, pieprz olej do smażenia (u mnie był to rzepakowy rafinowany) Sos pomidorowo-grzybowy: 25 g suszonych leśnych grzybów, np. borowików oliwa 1 papryczka peperoncino lub 1 łyżeczka płatków chilli (lub do smaku) 1 ząbek czosnku 2 puszki (po 400 g) krojonych pomidorów sól, pieprz Przygotowanie: Zacznij od przygotowania(...)falafeli. Przełóż zmiksowaną masę do miski, przykryj szczelnie folią spożywczą (aby nie obsychała) i wstaw do lodówki na kilka godzin lub na noc. Zajmij się sosem pomidorowo-grzybowym. Suszone grzyby włóż do miseczki, zalej 1/2 szklanki wrzątki i odstaw na 10 minut.  Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć rozkruszone peperoncino, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę oraz drobno posiekane grzyby

Chilli Czosnek i Oliwa
Zupa krem z suszonych grzybów 146

Małe wspomnienie jesiennego grzybobrania   Składniki marchewka, 2 sztuki seler, 1/2 małego pietruszka, 1 sztuka grzyby suszone, 2 szklanki makaron, 1/2 opakowania sól, pieprz, ziele angielskie kostka rosołowa, 1 sztuka śmietana, 100ml(...)mąka pszenna, 2 łyżki Przygotowanie Marchewkę, seler oraz pietruszkę zalewamy dwoma litrami wody. Dodajemy kostkę rosołową oraz ziele angielskie i gotujemy do miękkości warzyw. W osobnym garnku gotujemy suszone grzyby przez co najmniej 1,5godz. Z gotowego już bulionu wyciągamy kulki ziela angielskiego. Warzywa wyciągamy, kroimy na kawałki i wrzucamy z powrotem do bulionu. Dodajemy ugotowane grzyby, całość

Gotowanie moimi oczami