grzyby - 15226 przepisów (strona:222/1016)

"Grzyby i warzywa jesienne 3." - podsumowanie akcji 201

Woziłam arabskie księżniczki" autorka: Badylarka | blog: Weekendy w domu i ogrodzie Kaszotto z brokułami i "Lokatorka" autorka: Badylarka | blog: Weekendy w domu i ogrodzie Soczewiaki z sosem z suszonych grzybów autorka: justyna9220   | blog: Kuchnia w Słońcu Skąpana Zupa grzybowa autorka: czarrna  | blog: czarrna od kuchni Kopytka z brukselką i dynią autorka: czarrna   | blog: czarrna od kuchni Gołąbki(...)kaszą i grzybami autorka: czarrna   | blog: czarrna od kuchni Kaszotto z podrobami i grzybami autorka: czarrna   | blog: czarrna od kuchni Gulasz wołowy z pieczarkami autorka: cybog   | blog: Dad in the Kitchen Schab duszony w sosie z suszonych leśnych grzybów autorka: okawrosoleczylikafkagotuje  | blog: Oka w rosole czyli KaFk gotuje Barszcz z kiszonych opieniek i jesiennych warzyw. autor

Weekendy w domu i ogrodzie
Kulebiak krucho-drożdżowy z kiszoną kapustą i grzybami 232

borowikami. Farsz do kulebiaka przygotowałam z kiszonej kapusty i ciemnych, bardzo aromatycznych pieczarek. Można za jednym zamachem przygotować więcej farszu do pierogów z kapustą i grzybami wykorzystując je jako nadzienie do kulebiaka. Grzyby z kapustą jedzono wierząc, że dodadzą sił w trudnych chwilach. Choć znaczenie potraw różni się w zależności od regionu, kapusta i grzyby są obecne(...)pieczarek usunąć wilgotną ściereczką ewentualne zabrudzenia i podciąć nóżki. Pokroić w cienkie plasterki. Na patelni zeszklić pokrojoną w kostke cebulę, dodać pieczarki i dusić, aż odparuje cała woda z grzybów. Na patelnię dołożyć kapustę, wymieszać farsz ciasto rozwałkować na kształ prostokąta. Ścinki ciasta odłożyć i przykryć ściereczką. Na rozwałkowane ciasto wyłożyć farsz, zostawiając po 2 cm wolnego miejsca przy brzegach

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Nut roast – wegańska pieczeń z orzechami 244

dania głównego. Oprócz warzyw i dużej ilości orzechów mogą zawierać zboża (często pod postacią bułki tartej) lub strączki, zwłaszcza soczewicę. Traficie również na przepisy z dodatkiem jajek bądź sera, grzybów czy suszonych owoców. Tym jednak, co łączy wszystkie niemięsne pieczenie są zioła i przyprawy, nadające im głęboki i wyrazisty smak. Nut roast w moim wydaniu uzupełniłam kasztanami oraz płatkami gryczanymi(...)ugotowanych kasztanów (użyłam sprzedawanych w całości i gotowych do spożycia) 75 g płatków gryczanych /użyj certyfikowanych, jeśli jest taka konieczność 2 suszone pomidory 3 – 4 większe suszone grzyby, wcześniej namoczone w zimnej wodzie garstka suszonej żurawiny (opcjonalnie) 1 łyżka zmielonych nasion chia lub siemienia lnianego + 3 łyżki wody 1 łyżka oleju nierafinowana sól, przyprawy i zioła: 2 liście

Even Better Food
Grzyby panierowane 277

Składniki: suszone kapelusze grzybów leśnych 1 jajko sól, pieprz mąka bułka tarta olej do smażenia Przygotowanie: Kapelusze grzybów ugotować w zupie grzybowej lub barszczu, wyciągnąć, ostudzić i w razie potrzeby … Czytaj dalej Grzyby panierowane

czarrna od kuchni
Pielmienie z grzybami 727

grzybów świeżych lub mrożonych 1 cebula olej do smażenia sól pieprz szczypta estragonu 3-4 łyżki bułki tartej ciasto 450 g mąki 300 ml wrzątku 1 łyżeczka soli 1 łyżka oleju Grzyby i cebulę mielimy lub bardzo drobno siekamy, w głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy grzyby. Dusimy pod przykryciem przez pół godziny następnie odparowujemy cały płyn, doprawiamy

Gotowanie jest łatwe
Paszteciki z grzybami i barszczyk czysty 591

ciasta francuskiego 500 g grzybów świeżych lub mrożonych pół cebuli olej do smażenia sól pieprz majeranek estragon 1 jajko 4 łyżki bułki tartej Grzyby mielimy np przy pomocy robota razem z cebulą. W głębokiej patelni dusimy grzyby bez przykrycia aż odparuj cały płyn , doprawiamy do smaku i studzimy. Dodajemy jajko i bułę tartą , mieszamy. Rozwijamy ciasto francuskie

Gotowanie jest łatwe
Koreańskie bulgogi z boczniaków 201

bazie grzybów boczniaków. Jest to proste w wykonaniu, ale zarazem bogate smakowo danie z pysznymi grzybami, słodką cebulą, chrupiącą marchewką i smakowitym sezamowym sosem. Polecam Składniki: 500 g grzybów boczniaków 1 mała cebula 1mała marchewka Sos: 3 łyżki sosu tamari (lub sojowego) 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżka prażonych ziaren sezamu 2 łyżeczki octu ryżowego cebulka dymka do przybrania prażone(...)cebulę w wiórka. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cebulę aż się zeszkli. W miseczce mieszamy sos sojowy, cukier, ocet ryżowy i ziarna sezamu. Gdy cebula jest gotowa, dodajemy grzyby, marchewkę i zalewamy sosem. Delikatnie mieszamy. Zmniejszamy ogień i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem aż grzybki będa miękkie. Podajemy z ryżem lub makaronem ryżowym. Polecam hojnie posypać prażonymi

Lamarida.pl
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i warzywami 178

Witam Kochani Zapraszam na pyszną i sycącą zapiekankę :) SKŁADNIKI -1 kg ziemniaków pokrojonych  w plastry -3 udka z kurczaka -100g grzybów (ja użylam  mrożonego prawdziwka,można dac suszone grzyby lub pieczarki) -1 spora cebula  -sól i pieprz do smaku -1 kolba kukurydzy lub 100g kukurydzy mrożonej -200g cukini -2 nieduże marchewki lub 1 duża(...)mleka -natka z pietruszki -szczypta wegety -pieprz do smaku -spora szczypta oregano Ćwiartki z kurczaka gotujemy. Studzimy i obieramy z mięsa .Mięso siekamy na drobno.  Grzyby kroimy drobno i  smażymy na maśle -dodajemy do mięsa z kurczaka,doprawiamy solą i pieprzem.  Do garnka dajemy pokrojoną cebulę,startą na tarce lub w nitki marchew i cukinię oraz

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Pierogi z kapustą i grzybami 182

Składniki : Ciasto: 4 szklanki mąki 2 łyżeczki soli 1 łyżka oleju około 2 szklanek ciepłej wody Farsz: 100 suszonych grzybów- u mnie borowiki 500 g kiszonej kapusty 1 marchewka 1 pietruszka sól i pieprz 3 łyżki oleju 2 cebule Przygotowanie : grzyby opłucz, zalej zimną wodą i odstaw na 6 godzin lub na całą noc. Następnego dnia zagotuj, dodaj obraną(...)będą miękkie – około 45 minut. Pod koniec gotowania dopraw solą i pieprzem kapustę ugotuj w 150 ml wody do miękkości z dodatkiem soli – 60 minut, dokładnie odciśnij. Grzyby, marchewkę i pietruszkę odcedź, razem z kapustą zmiel w maszynce do mięsa o bardzo dużych oczkach na patelni na oleju zesmaż cebule, dodaj do farszu. Składniki farszu dobrze wymieszaj

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Fit bigos 220

kapusty kiszonej 200 g wędzonego fileta z kurczaka 200 g świeżego fileta z kurczaka 1 cebula 20 g suszonych grzybów 10 suszonych śliwek 3 łyżki przecieru pomidorowego 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, sól, pieprz, majeranek, 2 ząbki czosnku Przygotowanie: grzyby namocz przez 3 godziny w wodzie, nie wylewaj wody z ich moczenia, dodasz ja do bigosu kapustę odcedź(...)kurczaka, dodaj cebulkę pokrojoną w kostkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, a na końcu pokrojony w kostkę wędzony filet z kurczaka dodaj zawartość patelni do garnka z kapustą, wymieszaj grzyby i śliwki pokrój w mniejsze kawałki, dodaj do garnka, dolej wodę z grzybów, zamieszaj dodaj sól, pieprz, majeranek oraz koncentrat pomidorowy gotów pod przykryciem jeszcze godzinę Smacznego

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Zrazy wołowe nadziane kaszą i grzybami 213

miękkiej wołowiny 100 g kaszy (mieszanka pęczaku, owsianej i czerwonego ryżu) +  1 i 1/4 szklanki wody 80 g wędzonego boczku 1 cebula 3 garście suszonych grzybów 2-3 łyżki musztardy sarepskiej mąka do obtoczenia 2 listki laurowe 3 kulki ziela angielskiego 2 szklanki wody  sól, pieprz Olej Wielkopolski Słonecznikowy do obsmażenia mięsa do podania pieczone buraki Przygotowywanie(...)jakiś czas przemieszać, aby nie przywarła do dna garnka. Gdy kasza wchłonie większość wody to garnek zdjąć z ognia i pozostawić pod pokrywką, aż do ostudzenia kaszy. W międzyczasie grzyby zalać odrobiną wrzącej wody. Cebulę obrać i drobno posiekać. Rozgrzać patelnię i wrzucić pokrojony boczek. Smażyć, aż do wytopienia większości tłuszczu. Następnie dodać cebulkę i smażyć

Ugotować
Roladki z kurczaka w boczku 468

wersji. ROLADKI z KURCZAKA w BOCZKU Składniki: 1 duży filet z kurczaka 300 g kapusty kiszonej 1 garść grzybów suszonych 1 cebula liść laurowy 3 łyżki masła pieprz i sól do smaku 12 plastrów boczku kilka gałązek świeżego rozmarynu (opcjonalnie) Przygotowanie: Grzyby moczymy, a następnie kroimy. Kapustę gotujemy z liściem laurowym. Kiedy zacznie robić się miękka dodajemy grzyby i gotujemy kilka minut razem. Po ugotowaniu całość odcedzamy z wody i studzimy. Wystudzoną kapustę z grzybami dodatkowo odciskamy z wody. Cebulę siekamy i podsmażamy na patelni. Następnie dodajemy do kapusty, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy. Filet kroimy na 4 plastry, które lekko rozbijamy. Filety smarujemy miękkim masłem, na środku układamy farsz zawijamy w roladkę , a następnie owijamy

Bon appetit mon amie
Krupnik z brukselką 112

natką, estragonem, grzybami, liściem laurowy i zielem gotujemy przez 30 min z dodatkiem ¼ łyżeczki soli. Jarzyny obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Por kroimy w piórka. Brukselkę oczyszczamy z zewnętrznych, zwiędłych liści, większe kroimy na pół. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w dużą kostkę. Na rozgrzanym oleju, smażymy warzywa razem z kaszą ( przez 10-12 min ) Grzyby i mięso(...)wyciągamy z wywaru, bulion przecedzamy. Mięso z kurczaka oddzielamy od kości, grzyby kroimy w paski, dodajemy do zupy. Do wywaru wrzucamy podsmażoną kaszę z warzywami i gotujemy do ich miękkości. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z posiekaną natką pietruszki. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size

R'n'G Kitchen
Gulasz wieprzowy z suszonymi grzybami 163

obiad... na poniedziałkowy również 😋 Składn iki: ok. 1/2 kg szynki wieprzowej dwie garście suszonych grzybów - użyłam mieszanki prawdziwków i podgrzybków 1 duża cebula 3 łyżki oleju przyprawy: sól, pieprz, tymianek, czosnek granulowany lub 2 ząbki czosnku świeżego, ziele angielskie, liść laurowy 2 łyżki śmietanki 30% Grzyby należy dzień wcześniej namoczyć i zostawić na noc. Następnego dnia obgotować z dodatkiem(...)dusić do miękkości mięsa. Od czasu do czasu całość należy przemieszać i ewentualnie dolać więcej wody. Duszenie mięsa zajmie minimum 1 godzinę. Gdy mięso zmięknie do gulaszu dodać posiekane grzyby, wymieszać i dusić dalej na niewielkim ogniu przez około 10 minut. Po dodaniu grzybów gulasz należy często mieszać bo łatwo może się przypalić. Gulasz mocno zgęstnieje więc

Ze smakiem bez glutenu
Rolada z indyka z grzybami leśnymi i suszonymi pomidorami 188

fileta z indyka 370 g indyka mielonego 1 małe jajko 6 plasterków szynki szwarcwaldzkiej 50 g suszonych pomidorów w oleju ( odsączonych ) Garść suszonych grzybów leśnych Mały pęczek natki pietruszki Sól Pieprz Wykonanie: Grzyby suszone namaczamy w gorącej wodzie aby zmiękły ( najlepiej na godzinę przed ). Filet z indyka kroimy aby uzyskać jak największą powierzchnię do rolady. Rozbijamy przez folię. Staramy(...)się aby nie uszkodzić mięsa. Następnie przyprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Do mielonego mięsa dodajemy jajko. Grzyby, pomidory i pietruszkę siekamy. Dodajemy do farszu. Całość przyprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy na jednolitą masę. Równomiernie wykładamy na rozbitego fileta i zawijamy roladę. W naczyniu do pieczenia wykładamy 3 plasterki szynki. Na szynkę kładziemy roladę i ponownie szynkę. Spinami

Smaki Ewy