dobrej cenie, od razu powstał pomysł upieczenia tarty z kurkami i serem pleśniowym . Wielokrotnie już używaliśmy Lazura do przygotowywania różnych potraw i wiedzieliśmy, że wspólnie z grzybami stworzą bardzo ciekawy duet. Całość dopełniliśmy liśćmi rukoli, żeby przełamać słoność sera i wprowadzić świeży, chrupiący element. Z trzech bardzo różnych składników powstał smaczny obiad i z pewnością tarta z kurkami i serem(...)włożyć na 30 minut do lodówki. Nadzienie: Do garnka wlać mleko, wkruszyć ser pleśniowy, podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia się sera. Odstawić do przestygnięcia. Kurki umyć, osuszyć, duże grzyby dodatkowo pokroić na mniejsze kawałki. Na patelnię z rozgrzanym masłem wrzucić najpierw większe kurki, smażyć 5 minut, następnie dodać mniejsze i smażyć kolejne 5 minut. Na koniec oprószyć
niecodziennikparykarkówki 500 g łopatki wieprzowej 500 g rostbefu 500 g kiełbasy 3 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 5 ziarenek jałowca 10-12 ziarenek kolorowego pieprzu 10 g suszonych grzybów 150 g suszonych śliwek 250 ml czerwonego wina 2 średnie cebule 1 łyżeczka kminku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Dzień pierwszy: Grzyby opłukać, zalać szklanką zimnej wody, odstawić na godzinę(...)czasie z białej kapusty zdjąć zewnętrzne liście, wyciąć głąb i poszatkować. Kiszoną kapustę pokroić, a jeśli jest bardzo kwaśna, opłukać. Przełożyć do garnka, wsypać białą kapustę oraz grzyby, wlać wodę z namaczania grzybów, przemieszać. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, rozgnieciony jałowiec oraz ziarenka pieprzu, przykryć pokrywką, dusić dwie godziny. Kapustę z mięsem od czasu do czasu przemieszać, a jeśli
niecodziennikparyNigdy za grzybami nie przepadałam. Teraz trochę nadrabiam. Choć nadal nie ciągnie mnie do grzybowej zupy, czy sosu, to chętnie zjem jajecznicę z kurkami, komosę z pieczarkami i jajka sadzone w boczniakach. ok. 100 g boczniaków 1/2 średniej cebuli 1/4 średniej cukinii 2 jajka łyżeczka masła Grzyby kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w kostkę, dość drobną. Cukinię ścieramy(...)tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy grzyby i cebulkę, smażymy kilka minut. Następnie dodajmy cukinię, przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy 2-3 minuty. Odgarniamy warzywa robiąc „dziury” na jajka. W bijamy po jednym jajku i znowu przykrywamy, aby białka jajek się ścięły
KucharzycaNigdy za grzybami nie przepadałam. Teraz trochę nadrabiam. Choć nadal nie ciągnie mnie do grzybowej zupy, czy sosu, to chętnie zjem jajecznicę z kurkami, komosę z pieczarkami i jajka sadzone w boczniakach. ok. 100 g boczniaków 1/2 średniej cebuli 1/4 średniej cukinii 2 jajka łyżeczka masła Grzyby kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w kostkę, dość drobną. Cukinię ścieramy(...)tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy grzyby i cebulkę, smażymy kilka minut. Następnie dodajmy cukinię, przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy 2-3 minuty. Odgarniamy warzywa robiąc „dziury” na jajka. W bijamy po jednym jajku i znowu przykrywamy, aby białka jajek się ścięły
Kucharzycaszybkowaru Leczo z cukinią Kurczak z szybkowaru Ziemniaki po cygańsku Kiełki na patelnię i kasza bulgur Zupa gulaszowa Biała kiełbasa pieczona z warzywami Kalarepa na ciepło Kasza jęczmienna z grzybami leśnymi Bigos z dyni Fasolka po grecku Risotto z suszonymi pomidorami Orkiszowe risotto z białą kiełbasą Ryż z warzywami Curry z dynią, suszonymi pomidorami i komosą ryżową Czarne risotto Kaszotto(...)grzybami Stew z marchewki Zero waste Pieczarki duszone w pomidorach Risotto z grzybami Risotto z dynią Kapusta z soczewicą Kapusta z papryką Pilaw z grzybami Zapiekanka makaronowa z kozim serem Kaszotto ze szparagami Kapusta kiszona z dynią i mięsem mielonym Kapusta z kurczakiem wędzonym Danie jednogarnkowe z kapustą Danie jednogarnkowe z kiszoną kapustą i grzybami Łosoś w warzywach Leczo
Dorota SmakujeGłosów:6 Średnia:5/5] składniki na farsz: 300 g fasoli jaś 6 kawałków suszonych grzybów 1 cebula 2-3 łyżki bułki tartej sól, pieprz, majeranek, pieprz ziołowy tłuszcz do smażenia wykonanie: Fasolę i grzyby zalewamy wodą i pozostawiamy na noc do namoczenia. Następnie gotujemy. Ugotowaną fasolę i grzyby miksujemy blenderem na gładką masę. Cebulę obieramy, kroimy(...)kostkę i podsmażamy na tłuszczu. Do zmielonej fasoli z grzybami dodajemy podsmażoną cebulę, bułkę tartą i mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem. składniki: 450 g mąki 2 łyżki masła roztopionego 1 żółtko 180-200 ml ciepłej wody wykonanie: Do mąki dodajemy masło, żółtko oraz stopniowo wodę i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Gotowe możemy na chwilę odłożyć pod przykryciem
Domowy Smak Jedzeniadobrej jakości kiełbasy swojskiej 40 dkg ryżu 2 cebule 2 łyżki oleju sól, pieprz 1 główka kapusty 1 litr bulionu Składniki na sos grzybowy 0,5 kg grzybów świeżych, najlepiej prawdziwków 1 łyżka masła 2 łyżki oliwy 1 cebula 125 ml śmietanki 30% sól, pieprz Wykonanie Ryż gotujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. Boczek kroimy(...)liścia składamy do środka i zawijamy jak najciaśniej. Dno dużego garnka wykładamy niewykorzystanymi liśćmi kapusty, gołąbki układamy ściśle, zalewamy gorącym bulionem i gotujemy ok 45 min. Sos Grzybowy Grzyby dokładnie oczyszczamy, kroimy na kawałeczki, cebulę obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę, wkładamy cebulę i smażymy ok 6 min, dodajemy grzyby i smażymy jeszcze
Tajemnice Smakufinger food, ale jedna z nich szczególnie zasmakowała moim znajomym i postanowiłam podzielić się z Wami tutaj przepisem na nią... Chodzi o przepyszny tatar ze śledzia z marynowanymi grzybami, który podałam na maleńkich kromeczkach pumperniklu. Tatar robię błyskawicznie - do posiekanych śledzi dodaję pokrojone drobniutko grzyby, cebulę, czarne oliwki, koperek i natkę pietruszki, a następnie całość przyprawiam: musztardą, miodem(...)naprawdę rewelacja... 👌😋 To typowa, imprezowa przekąska idealna na jeden, dwa kęsy i znika ze stołu błyskawicznie! SKŁADNIKI: 2 filety śledziowe w oleju 1 średnia cebula 5 łyżek marynowanych grzybów (np. podgrzybków, borowików lub innych ulubionych) 10 oliwek czarnych 2 łyżeczki siekanej pietruszki 2 łyżeczki siekanego koperku 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka miodu 3/4 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżeczka
Słodko-Słony Świat Ilonyskładników zaopatrzyłam się ostatnio w jednym z hipermarketów, w którym przypadkowo trafiłam na promocję produktów kuchni azjatyckiej. Składniki (na 2 porcje): 100 g makaronu chow mein noodles garstka suszonych grzybów mun (najlepiej tych pokrojonych w paski) wrzątek 3 cm świeżego imbiru pół marchewki 50 g groszku cukrowego ok.10 cm pora 3 liście kapusty pekińskiej 3 łyżki sosu sojowego łyżka słodkiego(...)sosu chili kilka kropel oleju sezamowego olej do smażenia sól limonka Grzyby mun zalać wrzątkiem i odstawić na ok. kwadrans. Makaron ugotować w osolonym wrzątku według przepisu na opakowaniu. Marchew i imbir obrać i pokroić w zapałki. Kapustę posiekać według uznania. Pora pokroić w plasterki. W głębokiej patelni (najlepiej w woku) rozgrzać ok. dwóch łyżek oleju. Na patelnię wrzucić
Weekendy w domu i ogrodzieZapiekanka ziemniaczana z boczkiem i suszonymi grzybami - ulubiona zapiekanka w moim domu. Muszę zawsze jej przygotować dużo, bardzo dużo. Tak, aby została na następny dzień, a jakby dało radę to i na jeszcze następny ;) Zapiekankę robię na ta zwane oko, a zawsze wychodzi naprawdę pyszna. Podaję orientacyjne proporcje, które można troszkę zmieniać. Najlepsza jest następnego dnia, jak porządnie się „przegryzie(...)ziemniaków (najlepiej sałatkowe), 1 kg cebuli, 120 g suszonych grzybów: podgrzybki, prawdziwki, 700 g boczku surowego z dzika, 1 jajko, 200 ml śmietany 18%, sól, pieprz, ziele angielskie, tymianek, bulion, tłuszcz do smażenia (smalec, olej) Boczek pokroić w cienkie plastry, podsmażyć. Cebulę pokroić w pół plasterki i dusić na tłuszczu, w trakcie duszenia do cebuli dodać suszone (nie moczone) grzyby
królestwo garówUszka z suszonymi grzybami i gotowaną zieloną soczewicą to świetny dodatek do barszczu lub innej zupy. Można je również wykorzystać do innych dań zamiast tradycyjnego makaronu. Ja czasem smażę je z warzywami na patelnię, lub mięsem i sosem. Można je podać jako danie główne, okraszając je cebulką i skwarkami, lub odgrzewając na masełku. Takie uszka można też wykorzystać do sałatki(...)push({}); Składniki na ciasto: 3,5szkl. mąki tortowej ok. 1szkl. gorącej wody 70g masła szczypta soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na farsz: 1/3szkl. suchej zielonej soczewicy ok. 50g suszonych grzybów 1 łyżka bułki tartej 1 cebula sól, pieprz olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Grzyby przesypałam do miski i zalałam zimną wodą. Pozostawiłam je w tej wodzie
Waniliowe Improwizacjelesie. "Przydarzyło się", bo to był najmniej spodziewany wyjazd do lasu jaki pamiętam. I niech będzie chwała takim niespodziankom! Wielkie "DZIĘKUJĘ" dla Piotra za zrobienie cudnych zdjęć :) Tego grzyba nikt nie jadł. Miał ładne blaszki, więc doczekał się zdjęcia :) W Kampinosie czaiło się również sporo urokliwych miejsc... poplątanych, wykrzywionych drzew... Połacie wrzosów, które kąpały się w słońcu... ... Zwierzęta(...)były świetne :) ROJE jaszczurek i żab. Były też śliczne pająki, żuki i inne latające stwory, których nie umiem nazwać ;) I oczywiście były grzyby! Przede wszystkim podgrzybki. Do tego odrobinę kurek, maślaków i honorowy prawdziwek. :) Więcej do szczęścia nie trzeba! :) Z leśnych grzybów kolega Piotr ugotował pyszny sos do ziemniaków :) Jeśli lubicie kluchy - polecam przepis na makaron z sosem
Gary Bez dnaorientalnych smaków i uzyskuje się danie jedyne w swoim wydaniu, do którego potem chętnie się wraca. Składniki (na 6 placków): 150 ml kaszy jęczmiennej 2 ziemniaki szalotka malutka garść grzybów mun 2 cm imbiru pół łyżeczki mielonej kozieradki sól olej do smażenia Kaszę wypłukać w kilku wodach. Umieścić ją w garnku i dolać 300 ml zimnej wody. Doprowadzić do wrzenia(...)zniknięcia płynu. Przykryć kaszę pokrywką i odstawić ją na ok. kwadrans, by doszła. Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości w osolonym wrzątku. Odcedzić ziemniaki i rozgnieść np. widelcem. Grzyby mun zalać wrzątkiem i odstawić na 15 kwadrans. Kaszę i puree ziemniaczane umieścić w misce. Dodać do nich szalotkę posiekaną w drobną kostkę oraz rozdrobnione grzyby mun. Do masy
Weekendy w domu i ogrodzie