grzyby - 15226 przepisów (strona:213/1016)

Wigilijny barszcz czerwony czysty na zakwasie 101

składników. Aby ugotować barszcz wigilijny potrzebujemy: 1 szklankę zakwasu z buraków 1 kg buraków czerwonych 2 marchewki 1 pietruszkę kawałek pora (około 5 cm) około 1 garstki suszonych grzybów ziele angielskie, liść laurowy, sól, ziarenka pieprzu (wszystkiego około 2-3 sztuki) Odrobina cukru Zobacz jak krok po kroku zrobić barszcz czerwony na Wigilię Krok1. Moczenie grzybów. Przygotowanie tej pysznej zupy(...)tradycjami zaczynamy oczywiście od namoczenia grzybów. Robię to minimum na 3 godziny przed jej gotowaniem. W tym celu garstkę suszonych grzybów zalewam zimną woda z kranu i odstawiam na blat kuchenny. Krok 2. Przygotowuję warzywa. W miedzy czasie mogę pomału zaczynać przygotowywać warzywa. Buraki obieram i kroje w drobną kostkę, można też zetrzeć na tarce z grubymi oczkami do warzyw

Ania gotuje
Pierogi Z Kapustą Kiszoną I Grzybami 99

wodą szczypta soli 1 i 1/2 łyżki oleju rzepakowego Farsz: 300 g kapusty kiszonej 1/3 korzenia marchewki 6-8 grzybków suszonych 3/4 główki cebuli sól, pieprz olej Farsz 1. Grzyby namaczamy na noc w wodzie. 2. Następnego dnia gotujemy je przez około 1 godzinę. Po tym czasie grzyby albo mielimy albo drobniutko siekamy na desce i dodajemy(...)razu cała główkę udusić z kapustą), następnie dodajemy poszatkowaną kapustę, solimy i pieprzymy całość. Podsmażamy przez 10 minut, następnie podlewamy odrobiną wody i przykrywamy przykrywką. 5. Kapustę wraz z grzybami i marchewką dusimy przez około 60 minut, co jakiś czas mieszając ją  i podlewając wodą. Gotowy farsz smakujemy i przyprawiamy jeszcze ewentualnie do smaku. Ciasto 6. Z mąki, szczypty

Gotowanie...to proste !
Kulebiak z kapustą, gryczaną kaszą i grzybami 81

masła olej rzepakowy ciasto: 2 dkg drożdży 200 ml mleka letniego 300 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli szczypta cukru 40 g masła pozostałe: 1 jajko kminek Farsz:   Grzyby moczę całą noc. Przekładam do garnka z wodą i gotuję około godzinę do miękkości. Kapustę przekładam do garnka, wlewam litr wody, dodaję liść laurowy, ziele angielskie i gotuję(...)miękkości. Kaszę gotuję w osobnym garnku w jednej szklance wody około 15 minut aż wchłonie wodę i będzie miękka. Grzyby odcedzam z wody, kroję drobno. Kapustę odcedzam z wody. Na patelni przesmażam pokrojoną cebulę, dodaję grzyby, kapustę i smażę razem. Na końcu dodaję kaszę, masło, doprawiam solą, pieprzem,majerankiem. Ciasto:   Drożdże przekładam do miski, wlewam

wesoła kuchnia
Krokiety z kapustą i grzybami 102

krokietów) Naleśniki: Mąka pszenna 2 szklanki Woda 1 i 1/2 szklanki Mleko szklanka Jajko Cukier płaska łyżeczka (opcjonalnie) Sól 1/2 łyżeczki Olej łyżka Farsz: Kapusta kiszona 800 g Grzyby suszone 40 g Cebula średnia Sól Pieprz Dodatkowo: Olej do smażenia Bułki tarta Jajko Przygotowanie: Grzyby namoczyć w wodzie całą noc. Kolejnego dnia ugotować w tej samej wodzie(...)miękkości ok 1 godzinę. Kapustę ugotować od miękkości z dodatkiem soli i odrobimy cukru. Cebulę pokrojoną w kosteczkę zeszklić na oleju. W maszynie przemielić kapustę oraz grzyby. ( Możemy również wszystko drobno pokroić). Całość wymieszać dodać podsmażoną cebulkę. Doprawić solą oraz pieprzem i ponownie wymieszać.  Wszystkie składniki na naleśniki oprócz mąki zmiksować. Na koniec dodać mąkę i ponownie zmiksować

Kulinarne przygody
Krokiety z kapustą i grzybami 82

Obiad bezmięsny też może być pyszny, co potwierdza przepis na krokiety z kapustą i grzybami . Aromatyczny, bardzo smaczny farsz z kiszonej kapusty oraz pieczarek w chrupiącym naleśniku, to bez wątpienia godna uwagi propozycja na postny obiad . Krokiety z kapustą i grzybami warto przygotować w większej ilości. Można wtedy część z nich zamrozić pamiętając, aby zrobić to bez panierki. Tym sposobem(...)wersję bezmięsną. Zachęcamy również do sprawdzenia innych naszych przepisów na obiady w wersji bezmięsnej. Min. na pyszne domowe krokiety z pieczarkami i serem , doskonałą postną kapustę z grzybami , oraz pierogi z białym serem na słodko . Krokiety z kapustą i grzybami Składniki na 12 sztuk Ciasto naleśnikowe: woda gazowana: 0,5 szklanki mleko: 0,5 szklanki mąka: 1 szklanka jajko

Kuchnia Na Wypasie
KOSATKI GRZYBOWE 74

już czai się za rogiem. Ja pewne poczynania mam już za  sobą. W ostatnią niedzielę będąc na weekendzie u siostry dostałam prezent mikołajkowy w postaci dużego słoja suszonych grzybów. Ach co to jest za zapach, coś wspaniałego. Już milion pomysłów kotłuje mi się w głowie, co to ja z nich nie wyczaruje. Na chwile obecną przegotowałam owe towarzystwo(...)hopla na punkcie oszczędzania wody, nie marnowanie jedzenie itp. zachowań na miarę XXI wieku, zmierzające do naprawy tego zepsutego świata przez człowieka, uzyskaną wodę  z gotowanych grzybów postanowiłam  nie wylewać do czajki  tylko zamrozić w naczynku do kostek lodu i w ten sposób uzyskałam aromatyczne kostki grzybowe, które podczas świątecznego gotowania będą nie zastąpione. Bardzo trudno jest

pieprzny smaczek
Wigilijne uszka z grzybami 87

Składniki: (na ok .40 sztuk) (szklanka 250 ml) Ciasto:  Mąka pszenna 1 i 1/2 szklanki  Woda gorąca 1/2 szklanki Sól 1/2 łyżeczki Farsz: Grzyby suszone 30 g Cebula mała  Sól Pieprz Przygotowanie: Grzyby namoczyć w wodzie całą noc. Kolejnego dnia ugotować w tej samej wodzie do miękkości ok 1 godzinę. Cebulę pokrojoną w kosteczkę(...)zeszklić na oleju. W maszynce przemielić na średnich oczkach  grzyby. ( Możemy również wszystko drobno pokroić). Całość wymieszać dodać podsmażoną cebulkę. Doprawić solą oraz pieprzem i ponownie wymieszać.  Z mąki, wody, oleju i soli zagnieść gładkie ciasto. ( w razie konieczności podsypać odrobiną mąki). Cienko rozwałkować i za pomocą kieliszka wyciąć kółka. Po kolei do każdego kółka włożyć kulkę

Kulinarne przygody
ŻUR STAROPOLSKI NA WIEJSKIEJ KIEŁBASIE: tradycyjny przepis na żurek 71

Żurek na zakwasie z wiejską kiełbasą i jajkiem. Prosty przepis na staropolski żur na wiejskiej kiełbasie. Tradycyjny żurek z jajkiem, kiełbasą wędzoną i grzybami, doprawiony chrzanem i majerankiem, żur zabielany śmietaną. Przepis na staropolski, prawdziwy żur na zakwasie pszennym. Pyszny żurek na wędzonce! Jak zrobić prawdziwy, domowy żurek na kiełbasie wiejskiej? Oto wypróbowany przepis, składniki, przyprawy oraz przygotowanie żurku(...)kiełbasą: 2,5 l rosołu 400 g wiejskiej, wędzonej kiełbasy w naturalnej osłonce 1,5 - 2 szklanki dobrego, nie skwaszonego zakwasu pszennego na żurek  kilka kapeluszy suszonych grzybów 1 mały kubek śmietany 12% sól, pieprz, majeranek i chrzan tarty do smaku dodatkowo na wkładkę: jajka ugotowane na twardo pieczone lub duszone mięso  Tradycyjny przepis na żurek. Przepis

Moja Książka Kucharska
Zalewajka tuszowska – kuchnia podkarpacka 78

kiszonych ogórków, kwas kapuściany (nazywana bywa kwasówką) albo zakwas na biały barszcz. Zupa zagęszczona jest zwykle śmietaną, a czasem dodatkowo żółtkiem. Bywa, że smak zalewajki urozmaicony jest suszonymi grzybami. Jej przygotowanie zajmuje niewiele czasu, składniki są tanie, a smak swojski i rozgrzewający. Zalewajka często okraszona jest skwarkami, co jest typowe dla tych najprostszych, najskromniejszych regionalnych dań. Smak za to jest(...)natomiast dzisiaj proponuję zalewajkę na zakwasie na barszcz. Zakwas można przygotować samemu, ale można go równie dobrze kupić. Jak przystało na stare lasowiackie danie do zalewajki tuszowskiej dodajemy suszone grzyby. Przepis pochodzi z Tuszowa Narodowego w powiecie mieleckim i można go znaleźć w ciekawej publikacji 39 gmin północnego Podkarpacia i Małopolski pt. „Turystyczny szlak dobrego smaku. Poznaj, spróbuj, ugotuj

Trzeci talerz
Uszka z kapustą i grzybami 94

Uszka z kapustą i grzybami robię równie często, jak uszka z grzybami. No i wbrew pozorom nie tylko na Święta Bożego Narodzenia. Takie uszka z kapustą i grzybami moja rodzinka uwielbia zajadać nawet w środku roku, oczywiście w towarzystwie barszczu cz The post Uszka z kapustą i grzybami appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Naleśniki z kapustą i kaszą gryczaną 114

suchej kaszy gryczanej 2 szkl wrzątku sól 0,5 kg kapusty kiszonej 0,5 kg białej kapusty świeżej 100g boczku wędzonego – można pominąć w wersji postnej 5 dag suszonych grzybów – duży wybór suszonych grzybów znajdziecie tutaj 1 duża cebula 2 liście laurowe 8 szt ziela angielskiego olej roślinny sól pieprz Jak zrobić naleśniki z kapustą i kaszą gryczaną: Zaczynamy(...)wodzie i odcedzamy na sicie, wrzucamy do garnka, zalewamy wrzątkiem, solimy i gotujemy do miękkości (zobacz dokładną instrukcję Jak gotować kaszę gryczaną ). Teraz czas na przygotowanie kapusty. Najpierw grzyby suszone wrzucamy do miseczki i zalewamy wrzątkiem. W następnym kroku cebulę obieramy, kroimy w drobną kosteczkę. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię z kilkoma łyżkami oleju. Podsmażamy aż się zeszkli. Boczek kroimy

Dorota Smakuje
Pierogi z kapustą i grzybami 117

Składniki: (na ok. 50 sztuk) Ciasto: Mąka pszenna 500 g Olej 3 łyżki Woda gorąca 1 i 1/4 szklanki Sól łyżeczka Farsz: Kapusta kiszona 800 g Grzyby suszone 40 g Cebula średnia Sól Pieprz Przygotowanie: Grzyby namoczyć w wodzie całą noc. Kolejnego dnia ugotować w tej samej wodzie do miękkości ok 1 godzinę. Kapustę ugotować od miękkości(...)dodatkiem soli i odrobimy cukru. Cebulę pokrojoną w kosteczkę zeszklić na oleju. W maszynce przemielić na średnich oczkach kapustę oraz grzyby. ( Możemy również wszystko drobno pokroić). Całość wymieszać dodać podsmażoną cebulkę. Doprawić solą oraz pieprzem i ponownie wymieszać.  Z mąki, wody, oleju i soli zagnieść gładkie ciasto. ( w razie konieczności podsypać odrobiną mąki). Cienko rozwałkować i za pomocą

Kulinarne przygody
Po prostu bigos 119

się przyda? W końcu Święta tuż tuż. Spokojnego popołudnia życzę i zostawiam przepis. Składniki 3 kg kiszonej dobrej kapusty 2 duże cebule 1 duża marchewka 1 szkl suszonych grzybów 0,5 szkl suszonych, najlepiej wędzonych śliwek 1 pęto dobrej jakości kiełbasy cienkiej 30 dag wędzonego boczku 30 dag szynki wędzonej 2 białe kiełbasy 30 dag żeberek wieprzowych 30 dag karkówki(...)surowego boczku 1 ćwiartka z kurczaka 2 skrzydła z kaczki 30 dag wołowiny 2 łyżki smalcu pieprz ziarnisty, liść laurowy, ziele angielskie,jałowiec Grzyby krótko moczę a następnie gotuję w wodzie w której się moczyły.Studzę i jeśli są to całe kapelusze kroję je na większe kawałki.Wywar  zostawiam. . Wołowinę,  i skrzydła kacze podgotowuję z dodatkiem vegety

Co w garnkach piszczy
Pieczeń z wątróbką 101

Składniki : 1,30 kg szynki z dzika 50 dag wątróbki wieprzowej 45 dag karkówki 3 duże jajka 2 duże cebule 3 duże świeże grzyby sól, pieprz, majeranek, gałka muszkatołowa, papryka mielona ostra ok. 1/2 szklanki kaszy manny Przygotowanie: Surowe mięso z dzika i karkówkę mielimy Umytą wątróbkę gotujemy z obraną cebulą, dokładamy również kilka ziaren pieprzu oraz liść laurowy(...)solimy ( gotowałam ok.15 min.) Rozdrobnione grzyby smażymy razem z pokrojoną cebulą, studzimy Po przestudzeniu mielimy wątróbkę oraz grzyby z cebulą Mieszamy wszystko razem Ubijamy jajka, dosypujemy kaszę mannę, mieszamy i dodajemy do masy mięsnej Doprawiamy solą, pieprzem oraz ulubionymi przyprawami, ja dodałam takie jak w przepisie Piekłam w foremce   25 x 11 cm ok. 1 godz

Proste Potrawy