grzyby - 15226 przepisów (strona:204/1016)

Grzyby z jajkiem 134

Grzybki zebrane w tym roku przez mojego męża  ...takie grzybki można usmażyć razem z cebulką, dodać śmietankę..ale można także dodać jajka...i będzie jajecznica z grzybami.. grzyby [ u mnie podgrzybki] cebula jajka sól,pieprz Grzyby pokroić, umyć i ugotować.Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju, dodać ugotowane i odcedzone grzybki, sól, pieprz.Smażyć

Moje domowe kucharzenie
kotlet z piersi z sosem z prawdziwków... 180

olejem rzepakowym o smaku czosnek,bazylia, pomidory, schować do lodówki na godzinę w tym czasie grzyby prawdziwki pokroić na kawałki, opłukac na durszlaku, cebulę zeszklić na maśle, wsypać grzyby, kuchareka, pieprz i smażyć mieszając z 5 minut wlać wodę i dusić grzyby z 30 minut do odparowania wody, wlać śmietanę i gotować z 2 minuty, wsypac posiekany

W Mojej Kuchni Lubię
Pierogi z grzybami i kapustą. Wigilijna tradycja 170

garści suszonych grzybów leśnych , najlepiej podgrzybków 1 średnia kapusta świeża 1 cebula sól , pieprz ,do smaku 1 łyżeczka cukru 2 łyżki masła 1 szklanka wody Cebulkę siekamy drobno , lekko rumienimy na maśle , przelewamy z całą zawartością patelni do garnka . Kapustę szatkujemy lub cieniutko kroimy , wkładamy do garnka z cebulką , podlewamy szklanką wody , solimy , dodajemy cukier , suszone grzyby i wszystko(...)zlewamy zimną wodą , jak makaron ,żeby się zahartowały. Najlepiej smakują podsmażone , na złoto na maśle " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Smacznego !   Post Pierogi z grzybami i kapustą. Wigilijna tradycja pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Jarzynowa sałatka z marynowanymi grzybkami 131

marynowanymi grzybami. Dzisiaj przedstawiam Wam jej moją, dość skromną wersję.    Pomijam w niej jajka i ogórki kiszone, a zamiast groszku dodaję konserwową kukurydzę. Dzięki temu smak grzybów jest bardziej wyczuwalny.   Życzę smacznego! Składniki: 4 – 5 ziemniaków sałatkowych, 1 marchew, 1 pietruszka, jasna część 1 pora, ½ słodkiej papryki, 1 puszka kukurydzy, słoiczek marynowanych grzybków ( u mnie prawdziwki(...)pokroić w kostkę. Por oczyścić, przekroić wzdłuż i pokroić w cienkie półksiężyce. Przelać wrzątkiem na sicie. Paprykę oczyścić z ziaren, umyć i pokroić w drobną kostkę. Kukurydzę i grzyby osączyć z zalewy, grzyby pokroić w kostkę. Wszystkie składniki sałatki połączyć ze sobą, dodać jogurt, majonez, doprawić solą i pieprzem. Wstawić do lodówki na kilka godzin. W razie potrzeby

Nie tylko w kuchni
Drożdżowy wieniec grzybowo - cebulowy 149

pszennej, 2 dag świeżych drożdży, 200 ml letniego mleka, 2 jajka, 2 łyżki kwaśnej śmietany, 1/2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka soli, 2 łyżki oleju Na nadzienie: 3 garści suszonych grzybów, 5 cebul średniej wielkości, sól, pieprz, siemię lniane do posypania, jajko do posmarowania wieńca Sposób przygotowania: Z ok 50 ml mleka, łyżki mąki, drożdży i cukru zrobić zaczyn i odstawić(...)dość luźne - w razie potrzeby podsypywać mąką podczas wyrabiania).   Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia ( u mnie ok 50 min). W tym czasie przygotować nadzienie. Grzyby wrzucić do garnka, zalać niewielką ilością wody, posolić i ugotować. Przecedzić i pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w cienkie piórka, wrzucić na rozgrzany olej, dodać grzyby

Nie tylko w kuchni
Papryka w kapturkach faszerowana grzybami leśnymi i kaszą jaglaną. 134

Składniki: 4 kolorowe papryki, 100 g kaszy jaglanej, około 200 g grzybów (prawdziwki, podgrzybki, kurki), 1 duża cebula, 1 ząbek czosnku, 8 łyżeczek startego żółtego sera, sól, pieprz, słodka i ostra papryka w proszku, masło do smażenia (opcjonalnie olej) Sposób przygotowania: Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu, osączyć. Grzyby oczyścić, opłukać i dość grubo pokroić. Cebulę i czosnek obrać(...)drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło, zeszklić na nim cebulę. Następnie dodać grzyby i czosnek. Doprawić solą, pieprzem i obiema paprykami. Smażyć do czasu odparowania płynów. W misce wymieszać kaszę z grzybami i z 4 łyżeczkami sera. W razie potrzeby jeszcze doprawić. Paprykę umyć, odciąć wierzch i oczyścić z nasion. Środek lekko oprószyć solą. Każdą paprykę napełnić farszem

Nie tylko w kuchni
Danie jednogarnkowe 165

lodówki ..i proste oraz pyszne danie jednogarnkowe...przygotowane w multicookerze.. 1 cebula  1-2 marchewki  20-30 dkg grzybów [ u mnie maślaki] 1 pomidor kawałek papryki 30 dkg kiełbasy ziemniaki sól, pieprz listek , ziele Grzyby obrać, pokroić i ugotować. Do misy mulicookera  urządzenia wlać oliwę, dodać cebulę .U stawić program FRY na 10 minut.Smażyć(...)mieszając od  czasu do czasu, d odając grzyby , pokrojoną kiełbasę oraz marchewkę, pomidora i paprykę pokrojone w kostkę .Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki oraz przyprawy .Wymieszać i ustawić pr ogram STEW oraz czas 20 minut. Zamknąć pokrywę

Moje domowe kucharzenie
Gołąbki z grzybami leśnymi 108

suszonych grzybów 2 woreczki dowolnej kaszy u mnie jęczmienna 8 szklanek wody 1 kostka masła 2 duże cebule 1-2 jajka 1 kostka grzybowa Knorr sól, pieprz, vegeta WYKONANIE: Kapustę blanszujemy w osolonej wodzie z dodatkiem vegety, po kolei zdejmujemy odchodzące liście. Cebulę kroimy w kostkę, smażymy na maśle na złoty kolor. Grzyby obgotowujemy, gdy są gotowe drobno kroimy(...)małym ogniu, do momentu ,aż kasza wciągnie całą wodę. Składniki farszu łączymy ze sobą, dodając sól i pieprz do smaku. Zawinięte gołąbki układamy podsmażamy na maśle podlewając wywarem z grzybów. Można również zapiec w piekarniku

Kuchnia Beaty
Wołowy gulasz z miodem i suszonymi śliwkami 255

oprócz dobrego towarzystwa. Gotuje się go długo, ale warto poczekać. Polecam gorąco, a sama zmykam do kuchni, bo wzywa mnie makowiec ;)Wołowy gulasz na ciemnym piwie z miodem, suszonymi grzybami i śliwkamiporcja dla 3-4 osóbBędziemy potrzebować:500 g wołowiny2 cebule8-10 suszonych śliwek4-6 kapeluszy suszonych prawdziwków (wcześniej namoczonych lub podgotowanych w bulionie)200 ml ciemnego piwa (ja użyłam(...)słodsze)przyprawy: 4 ziarna ziela angielskiego, 2 liście laurowe, sól i pieprz do smakuolej do smażeniatrochę mąki do obtoczenia mięsaCebulę obieramy i kroimy w piórka, śliwki w paseczki, a grzyby na pół (jeśli nie są zbyt duże, to można zostawić całe). Mięso myjemy, kroimy w sporą kostkę, obtaczamy w mące. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy

Ratunku obiad
Risotto z boczniakami 141

pokroić w paski. Na patelni rozgrzać oliwę, na rozgrzany tłuszcz wrzucić pokrojoną cebulę - usmażyć na rumiano. Zdjąć cebulę z patelni, pozostawiając oliwę.  Na tej samem patelni podsmażyć boczniaki. Grzyby smażyć około 5-7 minut. Usmażone zdjąć z patelni. Na tą samą, nie mytą patelnię wsypać ryż - smażyć, mieszając aż ziarna zrobią się szkliste. Szklisty ryż podlać odrobiną bulionu(...)gotować. Gdy płyn wyparuje, ponownie uzupełnić i czynność powtarzać, aż ryż stanie się kremowy i miękki. Do ugotowanego ryżu dodać cebulę, grzyby i pietruszkę- wymieszać. Na koniec dodać starty ser oraz masło - całość raz jeszcze wymieszać. Jeśli risotto jest zbyt gęste - dolać jeszcze bulionu. Smacznego

kolorowotorcikowo
Zupa z zielonych gąsek 237

przeważnie można je znaleźć w srebrnych i zielonych mchach, czyli w miejscach gdzie jest najwięcej wilgoci w lesie. Zielonki są grzybami blaszkowatymi, ale nie można ich pomylić z innymi grzybami, mają piękny seledynowy kolor, natomiast ich siwa odmiana jest siwa z wierzchu, ale blaszki i nóżkę ma również delikatnie seledynową. Gdy nazbieramy sporo zielonek najchętniej panierujemy je i smażymy(...)ziarnistego 100 ml śmietany 1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub pietruszkę suszoną sól i biały pieprz Gąski bardzo dokładnie płuczemy na durszlaku, usuwając w ten sposób piasek z blaszek. Grzyby kroimy w paski, a mniejsze zostawiamy w całości. Zielonki dusimy na maśle, doprawiając je sola i pieprzem. W garnku wraz z listkiem laurowym oraz kilkoma ziarnami ziela angielskiego

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kotlety kurczaka z nadzieniem kurkowym 273

czyta naszego bloga wie, że jesteśmy fanami grzybów i ich zbierania. Gdy tylko rozchodzą się wieści, że w lesie pojawiły się grzyby wiadomo, że w lesie jesteśmy również my. I właśnie znów czas grzybowy uważam za rozpoczęty.Pojawiły się kurki, z których potrafię ugotować różne dania. Kotlety kurczaka z nadzieniem kurkowym wpadły mi do głowy, gdy przywieźliśmy z lasu(...)opłukać z piasku i dusić z cebulką, nie ma nic smaczniejszego niż czerwcowe kurki. Danie wyszło wyśmienite. Inne propozycje z kurkami: Kurki marynowane w delikatnej zalewie octowej Tartaletki z grzybami (kurki) Gołąbki z kurkami w sosie śmietankowo-koperkowym Zupa kurkowa po tajsku Zupa z kurek z karmelizowanym porem Pizza mini z kurkami Gołąbki z ryżem i kurkami Kotlety kurczaka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kapuśniaczki krucho-drożdżowe – kuchnia podkarpacka 42

się różnym przepisom, okazuje się, że różnice są spore. Choćby sama kapusta. Ugotowana, a później podsmażona kapusta przygotowywana jest na różne sposoby. W niektórych okolicach jest to kapusta z grzybami, a w innych kapusta z boczkiem albo kiełbasą. Dla jednych farsz z kapusty musi być kwaśny i doprawiony kminkiem. Są jednak i takie tradycje, gdzie kapustę odciska się dokładnie(...)Bywają też kapuśniaczki o kształcie owalnym i takie właśnie dzisiaj Wam proponuję. Zgodnie z przepisem Pani Zofii Magdziak z Koła Gospodyń Wiejskich w Spornem farsz z kiszonej kapusty z grzybami zawija się w ciasto krucho-drożdżowe. Dzięki temu kapuśniaczki zachowują smak ciasta drożdżowego i mogą być przechowywane kilka dni. Sam farsz warto dobrze doprawić, żeby ciasto nie zdominowało smaku kapusty

Trzeci talerz
Podgrzybki w sosie serowym z makaronem 52

votes) Podgrzybki w sosie serowym z makaronem Obfitości grzybów w tym roku nie ma końca . Co za tym idzie radości też co nie miara, tym bardziej, że kocham zbierać, jeść i przerabiać grzyby. Uprawiam tez zimą hodowlane ale nic nie może się równać z leśnymi. Szczególną sympatią darzę podgrzybki za ich mocny smak i piękny czarny kapelusik Polecam przepis(...)szybki i pyszny obiad , idealne poniedziałkowe danie. Smacznie zaczęty tydzień może jakoś lżej przeleci składniki na około 3-4 osoby: 2 szklanki, obgotowanych kapelusików małych podgrzybków (mogą być inne grzyby ale te są najpyszniejsze ;)) 1 duża łyżka masła (nie żałujmy sobie ) 1/2 płaskiej łyżeczki granulowanego czosnku mielona gałka muszkatołowa na czubeczku noża-szczypta 1 szklanka wody 5 plastrów sera

Ogrodnik w podróży
Bigos odchudzony 37

znajdziecie w nim boczku, karczku czy łopatki wieprzowej. Chciałam uzyskać delikatny smak i sprawić, aby był lżej strawny. Do takiego bigosu można dorzucić podczas gotowania suszone śliwki i grzyby. Podniosą nie tylko walory smakowe, ale i kolorystyczne.      Składniki:   -1 kg kapusty kiszonej -mała główka  kapusty słodkiej  -3 golonki indycze -1/2 kg dobrej(...)liście laurowe -4 ziela angielskie -olej do smażenia -łyżka koncentratu pomidorowego lub dwie sosu pomidorowego -100 g masła  -sól, pieprz -4 suszone śliwki  (opcjonalnie ) -4 suszone grzyby (opcjonalnie) Golonki zamarynować w mieszance przypraw: papryka słodka i ostra, pieprz, sól. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej, na noc. Na szerokiej i głębokiej patelni rozgrzać łyżkę oleju i obsmażyć

Kulinarne przemyslenia

Proponowane wyszukiwania