grzyby - 15226 przepisów (strona:202/1016)

Barszczyk Wigilijny 138

namoknięcia. Buraki umyć i ugotować do miękkości przez około 1,5 godziny. Następnie wyjąć je z wody i odstawić do ostygnięcia.Następnego dnia grzyby ugotować w wodzie, w której się moczyły z dodatkiem liści laurowych i czosnku, przez 20 minut. W między czasie obrać buraki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Wywar warzywny(...)ziele angielskie. Dodać starte buraki razem z sokiem, który puściły i gotować do 5 minut doprawiając solą i pieprzem. Barszcz przecedzić przez sito i dodać wywar z grzybów (razem z grzybami) oraz sok z cytryny.Po rozlaniu do talerzy można jeszcze doprawić majerankiem i pieprzem

Świat Domowej Kuchni
Kotlety mielone z jajkiem z sosem grzybowym 212

kajzerka250 ml mleka2 jajka3 ząbki czosnku2 cebule2-3 łyżki gęstego majonezu1 płaska łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego3-4 łyżki oleju5 łyżek bułki tartej2 łyżki masła 30 dkg rozmrożonych grzybów leśnych150 g śmietanki kremowej 30% biały pieprz i sól (do smaku)Jakiś czas temu znalazłam bardzo ciekawy przepis pozwalający w nietypowy sposób urozmaić zwykłe kotlety mielone. Pomysł okazał się(...)masy uformować średniej wielkości kotleciki. Obtoczyć je w bułce tartej i smażyć na złoto. Teraz czas na sos grzybowy. Drugą cebulę również obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Grzyby umyć, pokroić w drobne kawałki. Do garnka włożyć 1 łyżkę masła i roztopić je. Na roztopione masło wrzucić cebulę i podsmażyć ją na złoty kolor. Do podsmażonej cebuli dodać

Świat Domowej Kuchni
Gulasz wołowy z grzybami po katalońsku 146

sycące … i naprawdę łatwe danie!SKŁADNIKI:- wołowina ( najlepiej polędwica ) – 500 g- czosnek – 4 ząbki- sól- pieprz- mąka – 2 łyżki- oliwa z oliwek – 100 ml- grzyby leśne ( rydze , borowiki , podgrzybki ) – 400 g- cebula – 1 szt- marchew – 1 szt- pomidory miękkie – 4 szt- liść laurowy – 2 szt- ziele angielskie

Ostra na Słodko
Gulasz grzybowy z dynią i soczewicą 128

leśne grzyby …. dynię …. marchew … i tak lubianą przeze mnie czerwoną soczewicę!Danie nie tylko sycące , ale nie zdrowe!Podane z kuskusem zachwyciło na obiedzie!SKŁADNIKI :* grzyby leśne – 200 g* dynia – 150 g* soczewica – 1 garśc* marchew – 1 szt* cebula – 1 szt* koncentrat pomidorowy – 50 g* oliwa(...)ok.400 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :Soczewicę płuczemy , namaczamy ok. 30 minut.W garnku rozgrzewamy oliwę , dodajemy drobno posiekaną cebulkę i przesmażamy na złoto.Dodajemy oczyszczone , pokrojone w większe kawałki grzyby i odrobinę solimy.Marchew kroimy w cienkie plasterki , dynię w kostkę i po ok. 10 minutach dodajemy do garnka.Zalewamy gorącym bulionem , wsypujemy soczewicę i dodajemy koncentrat pomidorowy.Dokładnie mieszamy

Ostra na Słodko
Wigilijny żur z grzybami 156

barszcz z uszkami z nadzieniem z suszonych grzybów oraz żur z mocnym aromatem grzybów, które nałogowo przez całe lato i jesień zbiera mój tata. Do tej pory nigdzie nie jadłam smaczniejszego żuru niż w rodzinnym domu, choć staram się za każdym razem dogonić smak maminej potrawy... Grzyby zbieramy już sami, bo nałóg grzybiarski przechodzi z pokolenia na pokolenie(...)wywaru warzywnego 350 ml zakwasu na żur 2 garści suszonych grzybów 8 ząbków czosnku 1 niewielka cebula 2 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego pół szklanki słodkiej śmietany 18% cukier i sól do smaku świeżo mielony czarny pieprz 2 łyżki majeranku Do wywaru dodać grzyby, listki laurowe, pokrojoną w plastry cebulę i obrany czosnek. Gotować ok. 20 minut. Wlać

Czerwień i błękit
Domowy makaron grzybowy - przepis 202

Suszone grzyby są jednym z elementów, które kojarzą mi się ze świętami i nie byłam bym sobą gdybym nie zrobiła makaronu grzybowego. Świetnie nadaję się do połączenia z różnymi sosami. Z jakim sosem ja go połączyłam(...)podałam pokarzę w następnym poście.SKŁADNIKI400 gram semoliny (jeśli nie posiadamy możemy użyć mąki pszennej)plus 3-4 łyżeczki do podsypywania40 gram grzybów suszonych4 jajka ( tem. pokojowa)1 łyżkę oliwy2 szczypty soliSPOSÓB WYKONANIA- wysuszone grzyby mielimy w młynku do kawy na drobny proszek lub rozcieramy w moździerzu- semolinę mieszamy wraz z jajkami, oliwą, solą i naszymi zmielonymi grzybami- wyrabiamy

Basia w kuchni
Zupa grzybowa 146

Kolejna potrawa z wykorzystaniem leśnych grzybów.Składniki:-30-40 dkg grzybów ( borowiki, podgrzybki )-4-5 ziemniaków-marchewka-cebula-natka pietruszki-250 ml słodkiej śmietany-warzywko-pieprz-2 l wody   Oczyszczone grzyby kroimy w kawałki.   Ziemniaki w dużą kostkę a marchewkę w plasterki.   Do wrzącej wody wrzucamy obraną cebulę, ziemniaki i marchewkę.Dodajemy warzywko(...)smaku.  Po ok. 5 minutach dosypujemy grzyby  i gotujemy na wolnym ogniu ok. 30 minut.   Odławiamy cebulę i dolewamy śmietanę, dodajemy pokrojoną natkę pietruszki, doprowadzamy do wrzenia i doprawiamy do smakuwarzywkiem i pieprzem.Za 5 minut zupa będzie gotowa.   Świetnie smakuje z chlebowymi grzankami.Smacznego

Maminek kulinarny
Pasztet z pieczarkami 157

czerstwe bułki-1 marchew-2 cebule-2 duże ząbki czosnku-garść suszonych grzybów-pieprz ziołowy i naturalny-warzywko, przyprawa do mięs-liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty   Do garnka z wodą dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty,warzywko, ząbek czosnku, marchewkę, suszone grzyby oraz 2/3 łopatki.Gotujemy do miękkości mięsa.   Cebulę i czosnek kroimy(...)odławiamy mięso, marchew, czosnek i grzyby.Rosół możemy wykorzystać na zupę.   Moczymy i odciskamy bułki.Ugotowane oraz pozostałe surowe mięso kroimy na kawałki.   Mięso, marchew, grzyby, wątróbkę, cebulę, czosnek i bułkę mielimy .   Dodajemy jajka, przyprawiamy pieprzem naturalnym i ziołowym oraz warzywkiemi dokładnie wyrabiamy.   Foremkę natłuszczamy i posypujemy bułką tartą

Maminek kulinarny
Wigilijne kapuśniaczki - paszteciki 666

Pora odhaczyć kolejną pozycję na święta Bożego Narodzenia a mowa tu oczywiście o pasztecikach- kapuśniaczkach. Pyszne ciasto drożdżowe połączone z domową kapustą kiszona i leśnymi grzybami suszonymi. Malutkie kapuśniaczki, które znikają jeden za drugim.SKŁADNIKI:składniki na ok 40 - 50 szt- 350 g letniego mleka- 60 g roztopionego masła- pół łyżki cukru- 2 łyżeczki soli- 2 duże jajka(...)drożdży świeżychdodatkowo do posmarowania 50 g roztopionego masła a do  posypania nasionka maku, kminku, czarnuszki, soli morskiej itp.FARSZ - kapusta kiszona 1kg (pisałam o tym tu klik)- grzyby suszone garść  - sól, pieprz- ziele angielskie- kolendra w ziarnie lub mielona- liść laurowySPOSÓB WYKONANIA - Drożdże rozpuścić w połowie mleka, odczekać 5 minut. Resztę mleka rozmieszać z 60 g masła

Basia w kuchni
Bakłażan z Newellą, grzybami mun i sezamem 149

sezamu, podana na usmażonych plastrach bakłażana stanowi bardzo smaczną przystawkę Składniki:1/2 opakowania Newelli klasycznej1 mały bakłażan10 g grzybów mun1-2 łyżki sosu sojowego1/2 łyżeczki kurkumymalutki kawałeczek chili1/2 łyżeczki suszonego imbiru1 łyżka świeżej kolendry1 łyżeczka sezamu1 łyżeczka soku z limonkisólPrzygotowanie:Grzyby moczyć w gorącej wodzie przez 15 minut. Zmienić wodę i gotować przez około 10 minut. Odcedzić i pokroić(...)oliwy i usmażyć je z obu stron na rumiano. Wyjąć i delikatnie posolić. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy, wrzucić zamarynowaną Newellę i smażyć przez około 2 minuty. Dodać pokrojone grzyby mun i podsmażać kolejna minutę. Wyłączyć gaz, dodać posiekaną kolendrę i wymieszać. Nałożyć na plastry bakłażana i posypać uprażonym na suchej patelni sezamem.Smacznego

Oryginalny smak
GRZYBOWY RARYTAS DO SŁOIKÓW 182

takze świetnie sprawdzi się jako farsz do naleśników, krokietów, pierogów. Otwieramy słoik i w kilka chwil danie gotoweSkładniki:1,5 kg grzybów leśnych0,5 kg marchwi0,5 kg cebulimały słoiczek koncentratusól,pieprz-do smakuolej do duszeniaWykonanie:Grzyby gotujemy w osolonej wodzie ok 15 minut i przepuszczamy przez maszynke o grubych oczkach. Marchew starkowac na tarce buraczanej,cebulę pokroic(...)grubą kostkę,dusić na oleju ok.10 minut.Na drugiej patelni poddusić zmielone grzyby ok.10 minut.Dodać marchew,cebulę,koncentrat pomidorowy.Przyprawić wg uznania solą i pieprzem.Powkładać do słoikczków,wekować 15 minut na wolnym ogniu

Z Majeczką w kuchni
Zupa tajska z dynią i grzybami mun 175

drobiowegokawałek imbiru (około 1/2 kciuka)1 cebulka500 g dyni (zważonej bez skóry i pestek)2 ząbki czosnku300 ml mleka kokosowego1 łyżka sosu rybnego15 g grzybów mun1 marchewka4 łyżeczki czerwonej pasty curry3-4 łyżki sosu sojowegoPrzygotowanie:Grzyby moczymy w gorącej wodzie przez 15 minut. Odcedzamy i kroimy w cienkie paseczki. Zalewamy wodą i gotujemy przez około 10 minut.Makaron gotujemy, odcedzamy(...)marchewkę i chwilę podsmażamy. Zawartość patelni przekładamy do garnka, dolewamy bulion, gotujemy do miękkości i miksujemy. Dolewamy mleko kokosowe, sos sojowy, sos rybny, pastę curry i mieszamy. Dodajemy ugotowane grzyby mun i gotujemy przez około 5 minut. Doprawiamy solą lub sosem sojowym.Gotową zupę podajemy z makaronem w kształcie ryżu.Smacznego

Oryginalny smak
Croissanty z borowikami 189

croissantówSkładniki:270 g  ciasta francuskiego150 g borowików10 g suszonych grzybówpęczek szczypiorkisól, pieprz1 jajko - do posmarowaniaPrzygotowanie:Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy na 15 minut aby zmiękły. Grzyby mielimy przez maszynkę na najdrobniejszych oczkach.  Szczypiorek siekamy bardzo drobno, dodajemy do grzybów, dobrze mieszamy i doprawiamy do smaku.Ciasto tniemy na trójkąty, przy szerszej krawędzi układamy łyżeczkę

Niezły Młynek
PODGRZYBKI W ŚMIETANIE 157

Ponieważ mam u siebie w sklepie mrożone podgrzybki postanowiłam je wypróbować. Dotychczas robiąc grzyby w śmietanie korzystałam ze świeżych darów lasu i nigdy nie sądziłam, że te mrożone nie będą wcale ustępowały świeżym... ani smakiem... ani zapachem.Uczta była niebiańska...Składniki:ok 50 dkg (oczywiście może być więcej) podgrzybków1 duża lub 2 mniejsze cebule2 łyżki masła2 łyżki oliwy z oliwekduży(...)pieprzGrzyby odmrozić, pokroić na mniejsze kawałki.Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Natkę opłukać i pokroić.Na patelni rozgrzać oliwę i masło, wrzucić pokrojoną cebulę, oprószyć solą i zeszklić. Dodać grzyby i na silnym ogniu smażyć chwilę, delikatnie mieszając. Trzeba pilnować aby się nie przypaliły.Do grzybów dodać sporo natki pietruszki oraz śmietanę, doprawić solą i pieprzem i dusić

Walijskie Pichcenie