grzyby - 15226 przepisów (strona:198/1016)

Pappardelle z polędwiczkami wieprzowymi w sosie grzybowo-śmietanowym 195

marynowania i pieczenia1 łyżka masła2 łyżki tartego parmezanuPolędwiczkę marynujemy w oliwie, suszonym majeranku, liściach laurowych, w kulkach ziela angielskiego oraz w kilku ząbkach czosnku prze kilka godzin. Suszone grzyby moczymy w zimnej wodzie przez minimum 1 h. Następnie kroimy w paseczki a cebulę(...)ząbki czosnku siekamy w kostkę. Pokrojone grzyby i cebulę, czosnek podsmażamy na oliwie. Zalewamy około 0,7 l wody i gotujemy przez 1,5 h do miękkości grzybów. Gdy grzyby są miękkie i woda się zredukuje, wlewamy śmietankę, chwilę podgrzewamy i zdejmujemy z ognia. Sos doprawiamy suszonym tymiankiem solą i pieprzem. Polędwiczkę podsmażamy na oliwie z każdej

Bon Appetit Małgorzaty
Barszcz wigilijny 218

dziś coś do pary do uszek z grzybami :) Składniki:1 marchewkakawałek selera1 pietruszka1 szklanka wywaru z suszonych grzybów (1 garść suszonych grzybów gotujemy do miękkości - grzyby zostawiamy do farszu do uszek, a wywar do barszczu)kilka ziaren pieprzukilka ziaren ziela angielskiego2 liście lauroweocet lub sok z cytryny do smakukoncentrat z buraków (domowy lub gotowy - lubię koncentrat firmy Krakus

Kuchnia domowa Ani
Marynowane turki 174

grzyb ma wiele nazw, nazywa się płachetką zwyczajną lub kołpakowatą, pieczarką leśną, szampionem itd, ale my mówimy na niego turek lub kołpak. Jego kapelusze świetnie nadają się do marynowania, nóżki z marynaty są twarde, dlatego przeznaczam je do suszenia. Składniki:kapelusze turkówcebulaliść laurowyziele angielskiegorczyca (ewentualnie) Zalewa:1 szklanka octu 10%4 szklanki wody1 łyżka soli4 łyżki cukruSposób przygotowania(...)Grzyby oczyszczamy, większe kapelusze kroimy na połówki.2. W garnku gotujemy wodę, dodajemy odrobinę soli. Na wrzątek wrzucamy grzyby, gotujemy na wolnym ogniu ok 10 minut. Odcedzamy.3. W osobnym garnku gotujemy składniki zalewy.4. Na dno każdego słoika wrzucamy po połowie posiekanej cebuli, napełniamy słoiki grzybami, dodajemy po 1 listku laurowym, kilka ziarenek ziela angielskiego i ewentualnie gorczycę. Zalewamy

Kuchnia domowa Ani
Mrożone duszone maślaki 134

cieszyć się smakiem świeżych grzybów zimą możemy je zamrozić. Przygotowałam kilka porcji duszonych maślaków do sosów i zup.Składniki:maślakimasłosól, pieprzSposób wykonania:1. Maślaki starannie obieramy, kroimy w grubsze plasterki lub kostkę.2. Na patelni rozgrzewamy masło, dorzucamy maślaki i dusimy 15-20 minut do odparowania wody.3. Doprawiamy solą i pieprzem.4. Ostudzone grzyby przekładamy do woreczków lub pojemników, opisujemy(...)jaki grzyb i data) i mrozimy. Takie maślaki możemy spokojnie przechowywać 6 miesięcy w zamrażarce. Nadają się świetnie do sosów, zup, zapiekanek, a także do duszonek z cebulką i śmietaną. Smacznego!!!Ciekawostkę o zbieraniu grzybów można było znaleźć w zeszłotygodniowym numerze Angory (nr 36/2014). Polecam postudiować mapkę :) Nic dziwnego, że u nas w Polsce zbieranie grzybów to sport narodowy

Kuchnia domowa Ani
Rosół grzybowy 176

grzankipietruszka lub kolendra do przybraniaprzygotowanieGrzyby zalać niewielką ilością wody, odstawić na godzinę do namoczenia. Ugotować w wodzie w której się moczyły. Rosół zagotować, dodać wywar z grzybów i pokrojone w drobne paski grzyby. Doprawić solą , pieprzem, ewentualnie sokiem z cytryny. Podawać z grzankami, przybrać pietruszką . Smacznego

Stare Gary
Jesienne risotto 157

wszędzie tam, gdzie mogę :)I dzisiaj, z dynią w roli głównej, polecam Wam risotto- cudownie aromatyczne dzięki gałce muszkatołowej i grzybom, apetycznie wyglądające i jeszcze lepiej smakujące :)Pyszności! :)))* ryż risotto- 1 szklanka* dynia- ok. 350 g* grzyby suszone- 100 g  * marchew- 1 średnia* cebula- 1 szt.* bulion warzywny- 1 litr* sól pieprz, gałka muszkatołowa* olej do smażeniaGrzyby(...)zalać 1 litrem wrzącego bulionu, odstawić na godzinę, a następnie wyciągnąć je i pokroić.Marchewkę oraz dynię pokroić w kostkę.Cebulę poszatkować i zeszklić na oleju, dodać grzyby i chwilę podsmażyć.Na patelnię z cebulą wsypać szklankę ryżu, wymieszać i smażyć do momentu, kiedy będzie szklisty, wtedy wlać szklankę bulionu.Od razu też wrzucić pokrojoną marchewkę wraz z dynią.Dusić

Kraina Miodem Płynąca
Świąteczny pasztet z kaczki z żurawinką 208

korpusu kaczki, po ugotowaniu rosołu)3 ugotowane marchewki2 ugotowane pietruszki1/3 ugotowanego selera1 ugotowany por (biała część)1/2 cebulki kilka suszonych grzybów, wymoczonych lub ugotowanych z warzywami 3 ziela angielskie2 liście laurowesólpieprzmajeranek1/2 szklanki suszonej żurawinyMięso i warzywa oraz suszone grzyby, z dodatkiem liści laurowych i zielem angielskim gotujemy przez godzinę w wodzie- do miękkości (jeśli przedłużymy proces gotowania(...)godzin na bardzo wolnym ogniu, zaczniemy od gotowania mięsa- następnie dodamy warzywa oraz grzyby i przyprawimy na końcu solą i pieprzem, uzyskamy pyszny, klarowny rosół- ale o tym innym razem). Ugotowane warzywa, grzyby i mięso (oddzielone od kości) przekładamy do kielicha blendera- doprawiamy obficie solą, pieprzem i majerankiem i blenderujemy na gładką masę (bądź mielimy, ja niestety

Mango Papaja
Współpraca - Nasza Chata - leśne specjały z Borów Tucholskich 209

przypadku - mam sto pomysłów. ;-) Przedwczoraj dostałam produkty od firmy Nasza Chata. Firma jest mi dobrze znana, ich produkty nie raz gościły na moim stole. W paczce znalazłam móstwo grzybów i owoców leśnych w różnej postaci. To, co od razu rzuca się w oczy to dobry skład: bez konserwantów, bez wszechobecnych "E". Przepisy już wkrótce na blogu! :-)Firma Nasza Chata oferuje(...)specjały prosto z Borów Tucholskich. :-) Ich działalność obejmuje skup i przetwórstwo, dzięki czemu - w trosce o jakość - mogą czuwać nad każdym etapem produkcji. W ofercie Nasza Chata ma: grzyby suszone, grzyby marynowane, dania gotowe i sosy, owoce leśne w formie przetworów, mrożonki. Produkty są najwyższej jakości, bez konserwantów. Strona internetowa: http://www.nasza-chata.plSklep internetowy: http://www.grzyby-sklep.pl

Szefowa kuchni
Zupa pieczarkowa-pyszna.Znaczenie zup 260

zwiazki fitochemiczne zwalczajace wiele chorob.Ponadto grzyby dostarczaja trudno dostepnych skladnikow odzywczych.Np. jeden grzyb portobello(ciemna odmiana pieczarki) sredniej wielkosci zawiera 21% zalecanej dziennej dawki selenu i 1/3 miedzi.Ma takze sporo potasu,tyle samo co sredni banan.Inne odmiany sa rownie bogate w mineraly.Co najwazniejsze grzyby nie traca skladnikow odzywczych nawet,jesli je podsmazamy,grilujemy czy przyrzadzamy w kuchence mikrofalowej.A

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Barszczyk Wigilijny 166

namoknięcia. Buraki umyć i ugotować do miękkości przez około 1,5 godziny. Następnie wyjąć je z wody i odstawić do ostygnięcia.Następnego dnia grzyby ugotować w wodzie, w której się moczyły z dodatkiem liści laurowych i czosnku, przez 20 minut. W między czasie obrać buraki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Wywar warzywny(...)ziele angielskie. Dodać starte buraki razem z sokiem, który puściły i gotować do 5 minut doprawiając solą i pieprzem. Barszcz przecedzić przez sito i dodać wywar z grzybów (razem z grzybami) oraz sok z cytryny.Po rozlaniu do talerzy można jeszcze doprawić majerankiem i pieprzem

Świat Domowej Kuchni
Kotlety mielone z jajkiem z sosem grzybowym 241

kajzerka250 ml mleka2 jajka3 ząbki czosnku2 cebule2-3 łyżki gęstego majonezu1 płaska łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego3-4 łyżki oleju5 łyżek bułki tartej2 łyżki masła 30 dkg rozmrożonych grzybów leśnych150 g śmietanki kremowej 30% biały pieprz i sól (do smaku)Jakiś czas temu znalazłam bardzo ciekawy przepis pozwalający w nietypowy sposób urozmaić zwykłe kotlety mielone. Pomysł okazał się(...)masy uformować średniej wielkości kotleciki. Obtoczyć je w bułce tartej i smażyć na złoto. Teraz czas na sos grzybowy. Drugą cebulę również obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Grzyby umyć, pokroić w drobne kawałki. Do garnka włożyć 1 łyżkę masła i roztopić je. Na roztopione masło wrzucić cebulę i podsmażyć ją na złoty kolor. Do podsmażonej cebuli dodać

Świat Domowej Kuchni
Gulasz wołowy z grzybami po katalońsku 183

sycące … i naprawdę łatwe danie!SKŁADNIKI:- wołowina ( najlepiej polędwica ) – 500 g- czosnek – 4 ząbki- sól- pieprz- mąka – 2 łyżki- oliwa z oliwek – 100 ml- grzyby leśne ( rydze , borowiki , podgrzybki ) – 400 g- cebula – 1 szt- marchew – 1 szt- pomidory miękkie – 4 szt- liść laurowy – 2 szt- ziele angielskie

Ostra na Słodko
Gulasz grzybowy z dynią i soczewicą 157

leśne grzyby …. dynię …. marchew … i tak lubianą przeze mnie czerwoną soczewicę!Danie nie tylko sycące , ale nie zdrowe!Podane z kuskusem zachwyciło na obiedzie!SKŁADNIKI :* grzyby leśne – 200 g* dynia – 150 g* soczewica – 1 garśc* marchew – 1 szt* cebula – 1 szt* koncentrat pomidorowy – 50 g* oliwa(...)ok.400 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :Soczewicę płuczemy , namaczamy ok. 30 minut.W garnku rozgrzewamy oliwę , dodajemy drobno posiekaną cebulkę i przesmażamy na złoto.Dodajemy oczyszczone , pokrojone w większe kawałki grzyby i odrobinę solimy.Marchew kroimy w cienkie plasterki , dynię w kostkę i po ok. 10 minutach dodajemy do garnka.Zalewamy gorącym bulionem , wsypujemy soczewicę i dodajemy koncentrat pomidorowy.Dokładnie mieszamy

Ostra na Słodko
Domowy makaron grzybowy - przepis 234

Suszone grzyby są jednym z elementów, które kojarzą mi się ze świętami i nie byłam bym sobą gdybym nie zrobiła makaronu grzybowego. Świetnie nadaję się do połączenia z różnymi sosami. Z jakim sosem ja go połączyłam(...)podałam pokarzę w następnym poście.SKŁADNIKI400 gram semoliny (jeśli nie posiadamy możemy użyć mąki pszennej)plus 3-4 łyżeczki do podsypywania40 gram grzybów suszonych4 jajka ( tem. pokojowa)1 łyżkę oliwy2 szczypty soliSPOSÓB WYKONANIA- wysuszone grzyby mielimy w młynku do kawy na drobny proszek lub rozcieramy w moździerzu- semolinę mieszamy wraz z jajkami, oliwą, solą i naszymi zmielonymi grzybami- wyrabiamy

Basia w kuchni
Zupa grzybowa 176

Kolejna potrawa z wykorzystaniem leśnych grzybów.Składniki:-30-40 dkg grzybów ( borowiki, podgrzybki )-4-5 ziemniaków-marchewka-cebula-natka pietruszki-250 ml słodkiej śmietany-warzywko-pieprz-2 l wody   Oczyszczone grzyby kroimy w kawałki.   Ziemniaki w dużą kostkę a marchewkę w plasterki.   Do wrzącej wody wrzucamy obraną cebulę, ziemniaki i marchewkę.Dodajemy warzywko(...)smaku.  Po ok. 5 minutach dosypujemy grzyby  i gotujemy na wolnym ogniu ok. 30 minut.   Odławiamy cebulę i dolewamy śmietanę, dodajemy pokrojoną natkę pietruszki, doprowadzamy do wrzenia i doprawiamy do smakuwarzywkiem i pieprzem.Za 5 minut zupa będzie gotowa.   Świetnie smakuje z chlebowymi grzankami.Smacznego

Maminek kulinarny