grzyby - 15226 przepisów (strona:194/1016)

Zupa grzybowa z suszonych grzybów 127

domu zawsze był barszcz czerwony ale od kilku lat został zastąpiony taką zupą grzybową.  Składnik: - 100 g suszonych grzybów - 2 marchewki - 1 pietruszka - 1 cebula - śmietana - olej - 1,5 l bulionu - liść laurowy - ziele angielskie - sól - pieprz - uszka Przygotowanie: Grzyby zalewamy gorącą wodą i zostawiamy na noc. Na drugi dzień gotujemy w wodzie, w której się moczyły(...)laurowym. Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na oleju. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i szklimy na oleju. Marchewkę i pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę.  Ugotowane grzyby wyjmujemy i kroimy na małe kawałki. Wodę przecedzamy, aby pozbyć się nieczystości. Przekładamy do niej pokrojone grzyby, marchewkę z pietruszką i cebulę. Dodajemy bulion i gotujemy do miękkości

Kulinarne życie
Tarta jaglano-owsiana z grzybami leśnymi i szpinakiem 69

łyżki oleju ryżowego 0,5 łyżeczki soli 0,5 opakowania szpinaku mrożonego - najlepiej w liściach 2 ząbki czosnku 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej sok z połówki cytryny 20 g grzybów leśnych  0,5 cebuli 1 łyżka oleju kokosowego pieprz, sól Przygotowanie: Do miski dodajemy mąki sól, oliwę i wyrabiamy ciasto stopniowo dolewając wodę. Jeżeli zajdzie potrzeba można dodać więcej(...)wylepiamy ciastem. Spód dziurawi my widelcem, następnie pieczemy w piekarniku przez ok. 25 min w 180 st. Na patelni podsmażamy pokrojona w kostkę cebulę, jak się zeszkli dodajemy grzyby (ja dała mrożone podgrzybki). Całość przyprawiamy pieprzem i solą i smażymy, aż grzyby będą miękkie.  Następnie na kolejnej patelni wrzucamy rozmrożony szpinak, dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku, gałkę muszkatołową

Łycha smaków
Wegetariański bigos 118

główki białej kapusty 20 suszonych grzybów 2 cebule 5 śliwek suszonych oliwa  2 ząbki czosnku  10 ziaren pieprzu 5 ziaren ziela angielskie 3 goździki 4 liście laurowe 1 łyżeczka kminu 1 łyżeczka majeranku 0,5 łyżeczki kolendry 1 łyżeczka cząbru 0,5 łyżeczki słodkiej papryki 0,5 łyżeczki gorczycy sól, pieprz Przygotowanie: Grzyby zalewamy zimną wodą(...)godziną ciągle mieszając i dolewając wodę tak aby zakrywała dno. Na drugiej patelni podsmażamy na oliwie drugą cebulę jak się zeszkli dodajemy pokrojone (i namoczone przez noc grzyby).  Po godzinie dodajemy grzyby, śliwki podlewamy wodą i gotujemy ciągle mieszając przez kolejne 0,5 godziny

Łycha smaków
Krokiety z kapustą i grzybami 380

szklanki wody gazowanej 0,5 szklanki oleju 2 jajka szczypta soli Farsz: 1 kilogram kapusty kiszonej 1 cebula garść suszonych grzybów sól, pieprz Dodatkowo: 2 jajka bułka tarta do panierowania olej do smażenia Sposób przygotowania: Grzyby przekładamy do miski , zalewamy gorącą wodą, pozostawiamy na kilka godzin, gotujemy do miękkości, odcedzamy. Kapustę przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy(...)miękkości, studzimy i odciskamy z nadmiaru wody. Cebulę kroimy w pióra, przesmażamy na rozgrzanym oleju. Grzyby, kapustę i cebulę mielimy w maszynce na sitku o dużych oczkach, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, wlewamy mleko, wodę gazowaną, olej i miksujemy mikserem, lekko solimy do smaku. Ciasto odstawiamy na pół godziny żeby odpoczęło

Bajeczna Kuchnia
Gryczane pierogi nadziane grzybami i ricottą 131

mąki dodajemy sól i drożdże. Następnie dolewamy gorącą wodę i oliwę z oliwek. Wyrabiamy elastyczne ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Szalotki i namoczone grzyby kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy szalotki. Smażymy chwilę i dodajemy grzyby. Doprawiamy ziołami, glazurą balsamiczną i smażymy jeszcze kilka minut. Można dodać odrobinę wody(...)Wierzch można posmarować białkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Gryczane pierogi pieczemy przez 25 - 30 minut. Polecam także przepis na  pieczone mini pierogi z kapustą i grzybami

My Chcemy Jeść
Pierogi z boczniakami i kiszoną kapustą duszoną w cydrze 169

żółtko,   mąka do podsypania ciasta.   Przygotowanie: Farsz   Grzyby zalej w rondlu wodą, mocz 30 minut, doprowadź do wrzenia i gotuj 30 minut. Ugotowane grzyby wyłów łyżką cedzakowa a wywar przecedź przez gęste sito.   Mocno odciśniętą k apustę posiekaj lub rozdrobnij robotem, zalej wywarem z  grzybów  i cydrem,  duś  na małym(...)ogniu przez godzinę.   W między czasie posiekaj lub rozdrobnij robotem  grzyb y , śliwki i suszone jabłka,  dod aj  do kapusty i duś dalej przez 30 minut, mieszając od czasu do czasu.    Jeśli masz czas odstaw kapustę na noc i  dokończ  gotowanie następnego dnia. Jeśli nie masz czasu pomiń ten etap

SzczyptaSmaQ
12 potraw wigilijnych. Dania wigilijne. 3419

których sami możecie skomponować swoje 12 potraw wigilijnych! Wigilia zaczyna się u nas od podania zupy, a tradycyjną zupą wigilijną w całej naszej rodzinie jest barszcz i uszka z grzybami ale w innych regionach jada się zupę grzybową, zupę rybą lub zupę migdałową Jako przystawki ważne miejsce pośród 12 potraw wigilijnych zajmują: – obowiązkowo rolmopsy , ale też śledzie w oleju(...)różnymi postaciami, – ryba w pomidorach – kapusta z grochem Wigilijne dania główne to: – Pierogi z kapustą i grzybami – karp smażony – Karp w galarecie – naprzemiennie krokiety z kapustą i grzybami. / rogaliki z kapustą i grzybami , / kapuśniaczki/ – łazanki z kapustą i grzybami A na wigilijny deser podajemy: – struclę makową lub makowiec z kruszonką , czasami seromakowiec

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kapusta z fasolą – wigilijna potrawa 189

ziarnka ziela angielskiego kminek sól i pieprz do smaku kilka kropel maggi 100 g grzybów suszonych Przepis: Kapusta z fasolą wymaga, aby dzień wcześniej opłukać fasolę na sicie pod bieżącą wodą, a następnie zalać ją letnią wodą w garnku i odstawić na noc. Grzyby również płuczemy, zalewamy wodą i odstawiamy na noc. Rano płuczemy fasolę ponownie i ugotujemy(...)świeżej wodzie (ok. 40 minut). Pod koniec gotowania dodajemy soli. Grzyby gotujemy w tej samej wodzie, bez ponownego płukania, ponieważ dzięki temu nasza kapusta z fasolą będzie miała bardziej wyrazisty smak. Kapustę kiszoną należy wypłukać pod bieżącą wodą, żeby nie była zbyt kwaśna i poszatkować. Włożyć do garnka, dodać pokrojone grzyby wraz wodą w której się moczyły

Gotowanie-uk
Uszka z grzybami 119

Składniki: farsz 50 g suszonych grzybów 1 cebula 2-3 łyżki masła sól, pieprz ciasto 2 szklanki mąki 1 jajko ok 2/3 szklanki gorącej wody sól Wykonanie: Grzyby zalać wodą i odstawić na godzinę. po tym czasie ugotować w tej wodzie co się moczyły. Cebulę oraz ugotowane grzyby drobno posiekać. Cebulę podsmażyć na masełku, dodać grzyby, doprawić

magiczna kuchnia Kasi
KLOPSIKI Z LEŚNYMI GRZYBAMI I KOPYTKAMI 157

pulpeciki: 500 g mielonego z łopatki 2 łyżeczki musztardy sól pieprz olej do smażenia  kostka rosołowa do gotowania pulpetów sos grzybowy: 400 g mrożonych grzybów leśnych ( u mnie mrożone podgrzybki, borowiki, maślaki) 1 łyża masła 1 cebula 150 ml śmietanki kremówki 30-36 % sól pieprz kopytka: 3 duże ziemniaki 200 g mąki typ 650 1 jajko Zaczynamy od pulpecików(...)odstawiamy. Wodę po gotowaniu zostawiamy do kopytek. Na patelni ze 100 ml wywaru, pogotowaniu pulpetów, wrzucamy zamrożone grzyby( użyłam grzybów wcześniej obsmażonych na maśle z cebulką i zamrożonych. Jeśli takich nie masz usmaż cebulkę, a potem dodaj grzyby) Kiedy się rozmrożą, dodajemy łyżę masła i śmietankę kremówkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, tłuczemy

KuchcikoweLove
Kaczka faszerowana grzybami 227

ziarna jałowca , rozgniecione 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu sól (u mnie czubata łyżeczka) 2 łyżki klarowanego masła Farsz 400 g małych pieczarek 200 g mieszanych grzybów leśnych (u mnie mrożone) 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 3 łyżki klarowanego masła 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 2 kromki dobrej jakości chleba pszennego sól i pieprz Kaczkę opłukać wewnątrz(...)przykryć. Odstawić na 12 godzin do lodówki. Pół godziny przed pieczeniem kaczkę wyjąć z lodówki. Piekarnik nagrzać do 180°C. Przygotować nadzienie. Pieczarki opłukać, pokroić na połówki lub ćwiartki. Grzyby pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek obrać, posiekać w kostkę. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła, zeszklić cebulę. Dodać czosnek, pieczarki i grzyby, oprószyć solą. Podsmażyć

Pełny talerz
Śledzie z suszonymi grzybami i cebulą 167

Dziś pierwsza z propozycji wigilijno-bożonarodzeniowych śledzi. Będą następne! Składniki: kilka marynowanych płatów śledziowych 1 duża cebula duża garść suszonych grzybów sól, czarny pieprz, suszony rozmaryn listek laurowy, 3 kulki jałowca olej do smażenia Grzyby moczyć pół godziny w szklance wody. Następnie ugotować z listkiem, rozmarynem i jałowcem. Cebulę pokroić w piórka, posolić, dusić na oleju z 1/2 szklanki(...)wody. Kiedy cebula zmięknie, dodać grzyby i dusić do odparowania płynu. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Grzyby wyłożyć na zrolowane płaty śledziowe. Udekorować koperkiem

Czerwień i błękit
Risotto z jarmużem i grzybami 161

przepisach. Prawdziwa eksplozja smaku. Super danie dla smakoszy ryżu i włoskiej kuchni. Risotto z jarmużem Składniki: 4 porcje 250 ml ryżu, u mnie arborio 100 g jarmużu 200 g grzybów, u mnie mrożone pieprzniki 1 cebula 1 ząbek czosnku około1 l warzywnego bulionu 2 łyżki oleju 1 łyżka masła sól i pieprz do smaku otarta skórka z połowy cytryny Pokrój(...)solą i pieprzem. Oddziel jarmuż od grubych łodyg i grubo pokrój. Podsmaż na oleju z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dodaj otartą skórkę z cytryny. Na drugiej patelni usmaż oczyszczone grzyby. Dodaj do jarmużu, dopraw solą i pieprzem. Kiedy risotto jest już kremowe dodaj jarmuż z grzybami i lekko wymieszaj. Podaj do mięsa lub ryby. The post Risotto z jarmużem

codojedzenia
Pasztet z fasoli 128

grzybów. Pasztet nabrał fajnego, leśnego smaku. Przyprawy i zioła bez wątpnienia wzbogacają smak pasztetu. Pasztet z fasoli to typowy pasztet do smarowania. Kremowy i delikatny w smaku. Polecam! Pasztet z fasoli Składniki: ½ kg fasoli, u mnie fasola pinto 50 ml oleju 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 nasiona jałowca 1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu 1 jajko 4 suszone grzyby sól do smaku ¼ łyżeczki czarnego pieprzu ¼ łyżeczki słodkiej czerwonej papryki ¼ łyżeczki chili Fasolę namocz przez noc, a następnie ugotuj w lekko osolonej wodzie. Odcedź. Zalej suszone grzyby wrzątkiem. Odcedź po 20 minutach. Cebulę, czosnek i grzyby pokrój w kostkę i podsmaż na oleju. Dodaj rozgnieciony jałowiec, przyprawy i rozmaryn. Zmiksuj lub przepuść przez maszynkę fasolę i usmażone

codojedzenia
Wigilijne uszka z farszem grzybowym..i grosik 193

roku.. Kto wie. Najważniejsze, że Święta spędzamy razem, w gronie rodzinnym:) To już nie zanudzam podaję przepis :) Farsz : 150 g. suszonych grzybów średnia cebula ( drobno posiekana) 2 łyżki masła pieprz i sól Wykonanie : Grzyby należy namoczyć min. przez 12h (ja moczyłam swoje nieco dłużej), odlać wodę, dokładnie opłukać i drobno pokroić. Cebulę obrać, drobno pokroić i zeszklić(...)maśle. Dodać grzyby i dusić na średnim ogniu – do miękkości. W trakcie smażenia dolewałam odrobinę wody, by farsz się nie przypalił. Pod koniec doprawiłam zmielonym pieprzem i solą – ilość zależy od Waszych upodobań. Przed lepieniem uszek farsz wystudzić. Ponieważ pewnie jak wiele z Was na co dzień pracuję pomyślałam, że przygotuję część potraw wcześniej. Korzystając z wolnej

Niebieski kubek z kawa