kapusty. Farsz z kapusty kiszonej z grzybami powinien mieć wyraźny i zdecydowany smak. Wtedy danie będzie najsmaczniejsze. PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Przygotowujemy farsz: rozdrobnioną kapustę zalewamy ciepłą wodą, dodajemy liść laurowy, nasiona kminku, ziarna pieprzu, gotujemy przez 10 minut na dużym ogniu, cedzimy na sicie, odrzucamy liść laurowy oraz ziarna pieprzu. Krok 2. Grzyby, namoczone wcześniej w mleku(...)będą miękkie, cedzimy na sicie, wywar odstawiamy, kapelusze drobno siekamy. Krok 3. Na oleju podsmażamy posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy kapustę, całość zasmażamy przez 2 minuty, dodajemy posiekane grzyby i nadal zasmażamy, często mieszając, aż wyparuje nadmiar soku. Przyprawiamy do smaku i odstawiamy do przechłodzenia. Farsz powinien być pikantny i wyrazisty w smaku. Krok 4. Przygotowujemy ciasto : wszystkie
Moja Książka Kucharskawieprzowa kilka suszonych pomidorów pokrojonych w paski Wykonanie: Kaszę, makaron lub ziemniaki ugotuj. Cebulę pokrój w drobno kostkę, czosnek posiekaj. Polędwiczkę oczyść z błon, pokrój w 1 cm plastry. Grzyby mocz w chłodnej wodzie przez około 1/2 godziny. Następnie odsącz(...)sitku. Borowiki umieść na suchej patelni i podgrzewaj je przez kilka minut – by odparować resztę wody. Gdy będą suche – dodaj 2 łyżki oleju roślinnego smaż przez kilka minut – aż grzyby ładnie się zrumienią. Grzyby przełóż na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszcz – uważając by pozostawić jak najwięcej oleju na patelni, gdyż będzie używana. W razie potrzeby – dodaj
Moja pasja smakuBoczniaki umyj, osusz i pokrój w paski. Mniejsze grzyby – pozostaw w całości. Na dużej patelni podgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek wraz z 1 łyżką masła, dodaj grzyby, dopraw solą i pieprzem. Smaż do momentu uzyskania pięknego złotobrązowego koloru (około 5 minut). Grzyby zdejmij z patelni i odłóż. Na tej samej patelni podgrzej 2 łyżki oliwy
Moja pasja smakułyżki startego parmezanu duża cebula 1/2 szklanki śmietany 12% kostka warzywna lub przyprawy (wedle uznania) sól pieprz Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle. Wrzucić wcześniej już pokrojone grzyby na patelnię do cebuli. Jeśli grzyby są świeże to wiadomo, że należy je wcześniej oczyścić i pokroić. Doprawić solą i pieprzem. W tym czasie obrać warzywa i gotować(...)wody przez 20 minut w przyprawach lub rozpuszczonej kostce warzywnej. Jeśli używamy selera, pora i kapustę to musimy je wyłowić (podobnie jak liście laurowe etc.). Wywar połączyć z grzybami. Gotować kolejne 10 minut. Zabielić śmietaną i w razie potrzeby ponownie doprawić. Odstawić zupę i zblendować na gładką masę. Podawać posypaną parmezanem i natką pietruszki. Niektórzy jedzą zupy krem z grzankami
Karola gotujeposiekać i podsmażyć na łyżce oleju.Dodać do ziemniaków.Posolić popieprzyć.Przyprawić maggi i majerankiem. SOS Z SUSZONYCH GRZYBÓW: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 3 dag.suszonych prawdziwków 2 cebule 1 łyżka tłuszczu(najlepiej masło) 1 łyżka mąki 1/2szkl.śmietany sól,pieprz ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Grzyby umyć i na noc namoczyć,Gotować na drugi dzień w tej samej wodzie.Po ok.30min.dodać całą cebulę(obraną(...)ugotować do miękkości.Grzyby wyjąć z wywaru i drobno posiekać ładniejsze kilka zostawić do dekoracji.Cebulę zmiksować.Dodać grzyby do zmiksowanej cebuli.Masło rozpuścić ,dodać mąkę i śmietanę(stopniowo),mieszać.Doprowadzić do wrzenia. Dodać do niej cebulę i grzyby.Można podlać wywarem aby było więcej sosu(ale wtedy trzeba go zredukować) aby się zagęścił.Doprawić.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkikawałek selera i pora) 60 g słoniny 3-4 liście laurowe kilka ziaren pieprzu 1 sucha bułka 3-4 jajka 20 g suszonych grzybów gałka muszkatołowa, sól i pieprz Przodek i podroby, boczek, oczyszczone warzywa i grzyby dobrze płuczemy, dodajemy liście laurowe i ziarna pieprzu, zalewamy wodą i gotujemy przez około 2 godziny na wolnym ogniu. W połowie gotowania(...)warzywami i grzybami z wywaru i zostawiamy do ostygnięcia. Wątróbkę myjemy, oczyszczamy z błon, kroimy i zalewamy ½ szklanki gorącego wywaru. Dusimy na wolnym ogniu przez kilka minut. Bułkę zalewamy szklanką wywaru, a kiedy zmięknie, odciskamy. Mięso, wątróbkę i bułkę przepuszczamy dwa razy przez maszynkę do mielenia. Warto również zmielić i dodać do pasztetu warzywa (bez pora) i grzyby
Trzeci talerzminerałów, smaczliwka dobrych tłuszczy, a quinoa i soczewica zaopatrzą nas w białko. Obróbka termiczna ograniczona jest do minimum, dwa ostatnie składniki, które wymieniłam zostały wcześniej namoczone i ugotowane, a grzyby podduszone z odrobiną klarowanego masła. Do zestawu dodałam sos zrobiony z soku z maraqui i oliwy z oliwek. Takim daniem z pewnością się najecie, długo(...)umiarkowanym apetycie, Pudzianowi trzeba dorzucić stek ;)). Składniki: 2/3 szklanki ugotowanej kolorowej quinoy 2/3 szklanki ugotowanej zielonej soczewicy 1 fioletowa marchew garść poszatkowanej czerwonej kapusty pół smaczliwki garść grzybów nameko 2 łyżki orzechów arachidowych parę łodyżek rukwi wodnej (można zastąpić roszponką) 1 łyżeczka klarowanego masła (opcjonalnie) 2 łyżki oliwy z oliwek sok z jednej marakui świeżo zmielony kolorowy pieprz sól
Quinoa Raz!arkusz ciasta francuskiego - opakowanie ok. 350 g mięsa mielonego ok. 1 szkl. mrożonych grzybów leśnych 1/2 czerwonej papryki 1 średnia cebula 1 jajko sól, pieprz ostra papryka - szczypta 2 łyżki przyprawy do mielonego Rama - smaż jak szef kuchni olej - 3 łyżki 1 łyżka wody Przygotowanie: Rozmrożone grzyby wkładamy na ciepłą i suchą (bez tłuszczu) patelnię - dopraw solą, pieprzem(...)ostra papryką - całość smaż chwilę aby odparowała woda. W tym czasie obierz i pokrój w kostkę cebulę. Teraz dodaj łyżkę Ramy i cebulę - smaż ok. 7 minut. Przesmażone grzyby i cebulę przełóż do pojemnika. Na tej samej patelni rozgrzej olej i usmaż mięso mielone - dopraw przyprawą do mięsa, dodaj łyżkę wody i smaż na małym ogniu. Mięso przełóż
Alutka-Gotujepodwójny filet z kurczaka 1 papryka czerwona 20 g grzybów mun 1 łyżeczka zmielonej trawy cytrynowej 1/2 łyżeczkai papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili 1 łyżeczka curry 1-2 łyżki sosu sojowego sól, pieprz 2-3 łyżki oliwy z oliwek 200 g makaronu ryżowego 5mm natka pietruszki Wykonanie: Grzyby mun zalewamy gorącą wodą i odstawiamy(...)nasiona i kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do kurczaka na patelni. Smażymy do momentu aż kurczak nie będzie surowy. Następnie wlewamy sok z limonki oraz sos sojowy i dodajemy grzyby mun. Chwilę smażymy i podlewamy całość niewielką ilością wody około 1/3 szklanki. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy i wrzucamy na patelnię. Całość mieszamy. Smażymy jeszcze około
Kuchnia MagdaLenyulubiony fix do potraw chińskich z torebki poszedł w odstawkę. Nadal jednak lubię jego wygląd, więc postanowiłam zrobić zdrowszą i świeżą wersję tego dodatku do ryżu. Składniki : garść grzybów mun pierś kurczaka duża marchew kawałek selera pół puszki pędów bambusa 2 cm świeżego imbiru ok. 15 cm pora suszona papryka chili lub świeża, jeśli macie o tej porze roku(...)przestanie być surowy, dorzucić krążki pora i imbir. Poddusić. Na patelnię wlać tyle wody, by przykryła mięso i warzywa. Dorzucić odcedzone pędy bambusa. Większe kawałki grzybów mun pokroić w paski. Wrzucić grzyby na patelnię. Dodać jeszcze mieloną kolendrę i sos ostrygowy. Dusić całość pod przykryciem do miękkości warzyw. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z ryżem ugotowanym
Weekendy w domu i ogrodzierzut ,jak zwykle, idą boczniaki smażone a’la schabowy , to ulubione danie moich synów , do tego frytki, jakaś zielenina i pycha ! Obiad tak przygotowany, znika sam z talerzy . Grzyby w chrupiącej panierce to delicja z najwyższej półki . Bardzo proste danie , a jakie smaczne , sami spróbujcie " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style(...)height: 1em; max-height: 1em;" /> Nawet jeśli nie chcecie ich uprawiać , bez problemu dostaniecie je w sklepach , to bardzo popularny i zdrowy grzyb . Boczniaki zawierają wysoko przyswajalne białko , nienasycone kwasy tłuszczowe , a także witaminę B ,wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, selen, sód i cynk . Pomagają obniżyć cholesterol i zwiększają wydolność naczyń krwionośnych, tak więc zdrowo i smacznie " class="wp-smiley
Ogrodnik w podróżyjest dosłowny ‘comfort food’ – mocny smak, minimum wysiłku, maksimum efektu. Spróbujecie? Pieczarki oczyszczamy wilgotną ściereczką lub papierowym ręcznikiem. Grzybów nie myjemy, nie lubią moczenia, chłoną wodę zachowując się jak gąbka – przez to rozcieńczają swój smak. Oczyszczone pieczarki pozbawiamy nóżek, kroimy grzyby na ćwiartki. Czosnek i cebulę obieramy, czosnek przeciskamy przez praskę, cebulę kroimy w cienkie półplasterki. Kruszymy fetę(...)dokładnie na sicie, odstawiamy. W dużym szerokim rondlu mocno rozgrzewamy klarowane masło –3 łyżki. Na gorący tłuszcz wrzucamy pieczarki i mieszamy, żeby równo otoczyły się w tłuszczu. Smażymy grzyby na dosyć wysokim ogniu, żeby nie pozwolić im puścić wody – mają się usmażyć, skarmelizować i zezłocić, nie udusić. Mieszamy i smażymy aż nabiorą złotego koloru i stracą około połowę
Karo in the Kitchencytryny 500 g mieszanki grzybów mrożonych: borowiki, podgrzybki, kurki 60 ml Ramy Smaż jak szef kuchni klasycznej 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 50 ml wermutu 2 łyżki balsamico białego 1 łyżka miodu 1 łyżeczka ostrej musztardy Dijon 1 łyżka mąki sól i pieprz. Na patelni rozgrzej 30 ml Ramy Smaż jak szef kuchni i podsmaż grzyby przez(...)Dodaj posiekany czosnek, dopraw solą i pieprzem. Podsmaż grzyby na złoto aż odparuje woda. Posyp posiekaną natką pietruszki, zdejmij z patelni i odstaw w ciepłe miejsce. Tą samą patelnię (bez mycia), podgrzej mocno, dodaj wermut, ocet balsamiczny, miód i połącz ze smakiem, który pozostał na patelni. Zredukuj całość do syropu. Dodaj sok z cytryny i musztardę. Na innej patelni
karmelowymajeranek, lubczyk świeży lub inne wg uznania sól i pieprz Przygotowujemy farsz. Grzyby zalewamy wrzątkiem i gotujemy do miękkości. Wodę po gotowaniu grzybów wykorzystujemy do ugotowania kaszy. Gotujemy ją według przepisu na opakowaniu. Ugotowane grzyby i mięso mielimy. Cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na patelni. Wszystkie składniki łączymy, dodajemy zioła oraz sól i pieprz. Wyrabiamy farsz
Trzeci talerzkrokiety i paszteciki oraz inne, które nie zmieściły się w żadnej z poprzednich kategorii. ZUPY Zupa rybna ; blog Pysznie i zdrowo Zimowa Zupa Grzybowa ; blog rabarbarowo Barszcz biały z grzybami ; blog Czerwień i błękit PIEROGI i USZKA Pierogi z soczewicą ; blog Weekendy w domu i ogrodzie Orkiszowe pierogi z ziemniakami i grzybami ; blog Weekendy w domu i ogrodzie Pierogi(...)kapustą i grzybami ; blog Barbara Maria w kuchni Pierogi z kapustą i grzybami ; blog W kuchni Katie Pierogi z karpiem ; blog MarcinChef Pierogi smażone ; blog Moje domowe kucharzenie Pieczone pierożki z tapenadą ; blog SZÓSTE NIEBO Uszka do barszczu wigilijnego ; blog Barbara Maria w kuchni Uszka z oscypkiem i żurawiną ; blog SZÓSTE NIEBO ŚLEDZIE Śledzie po kaszubsku w formie roladek ; blog
Weekendy w domu i ogrodzie