grzyby - 15226 przepisów (strona:186/1016)

Makaronowe muffinki z grzybami. 154

grzybów ( u mnie prawdziwki ) 15 dag śmietany 18 % sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku zioła prowansalskie według uznania cząber suszony szczypta papryka słodka mielona według uznania oregano suszone według uznania 1 łyżeczka masła 1 łyżka oleju Wykonanie: 1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie z łyżką oleju, miękki odcedzamy i dokładnie studzimy ( makaron można ugotować dzień wcześniej ). Grzyby(...)gotujemy do miękkości, dokładnie odcedzamy i studzimy ( tak jak makaron można je ugotować dzień wcześniej ). 2. Do miski dajemy jajka i śmietanę, następnie lekko roztrzepujemy, dodajemy ser żółty i grzyby, mieszamy i przyprawiamy do smaku przyprawami i ziołami. 3. Formę do pieczenia muffinek smarujemy  masłem, następnie do każdego wgłębiania wkładamy porcję makaronu formując takie jakby gniazdka, następnie zalewamy

Izabelawkuchni
Grzyby w zalewie pomidorowej 231

musiałam zabrać z zamrażarki leśne grzyby i robić miejsce na maliny. Ile razy popatrzyłam na tę górę grzybów, to ogarniała mnie niemoc twórcza 😅 . No i pomyślałam sobie że skoro są śledzie po kaszubsku, to może i sprawdzą się też grzyby w takiej zalewie. Miałam rację. Są bardzo smaczne. Potrzebujemy: Czytaj więcej

Tylko pysznie
Boczniaki alla ryba po grecku do słoików. 125

Witajcie :) Mamy już jesień i okres grzybowy, bardzo lubię chodzić do lasu i zbierać grzyby ale jeść je to już nie bardzo. Grzyby z reguły są ciężko strawne i nie zbyt zdrowe wciągają wszystkie toksyny z ziemi. Jedynym grzybem pysznym i zdrowym jest boczniak.    Boczniaki są bogatym źródłem łatwo przyswajalnych substancji mineralnych. Wykazano(...)słoiki i zalewamy ciepła wodą do 3/4 wysokości słoika. Od  zagotowania wody gotujemy pod przykryciem około 25 minut. Przechowujemy w chłodnym miejscu. Smacznego :)       Boczniaki to grzyby o niezwykłych właściwościach zdrowotnych. Obniżają poziom cukru i cholesterolu, a także niszczą komórki nowotworowe. Dodatkowo są źródłem białka, witamin i soli mineralnych. Warto włączyć je do diety, jeśli chcesz

Sama słodycz i szczypta chili
Risotto z kurczakiem, warzywami i grzybami leśnymi 168

jest zdecydowanie pyszny. SKŁADNIKI 400 g piersi z kurczaka oliwa 1 brokuł 2 czerwone papryki 1 mała cukinia 200 g ryżu 300 ml koncentratu bulionu drobiowego Krakus garść suszonych grzybów leśnych sól, świeżo mielony pieprz WYKONANIE Kurczaka umyć, pokroić w kostkę, przełożyć do głębokiej patelni, skropić oliwą i przyprawić solą i pieprzem. Smażyć do momentu, aż mięso nie będzie surowe(...)palnik. Ryż w torebkach wrzucić do wrzątku i gotować 10 minut. Po tym czasie wodę wylać, torebki rozciąć i wsypać ryż do garnka, zalać koncentratem bulionu drobiowego, dodać suszone grzyby i gotować, aż ryż nie będzie twardy. W razie potrzeby dolać wody. Ugotowany ryż przełożyć do mięsa i warzyw, wymieszać i doprawić świeżo mielonym pieprzem. Uwagi: Grzyby leśne

Passions hobbies life
Placki ziemniaczane z sosem z maślaków 124

stało się, mamy październik. A październik to coraz chłodniejsze dni, dłuższe wieczory, kolorowe liście na drzewach i grzyby. W Polskich lasach już jakiś czas temu nastąpił wysyp grzybów, toteż zaopatrzyłam się w kilka woreczków między innymi maślaków, które rosną dosłownie na naszej działce. Dokładnie je oczyściłam, część z nich zamroziłam a część z nich ususzyłam. Dzięki temu(...)placków chcecie usmażyć): ziemniaki, starte na tarce o drobnych oczkach mąka ziemniaczana jajko sól oraz pieprz Przygotowanie: Przygotowujemy sos. Cebulkę oraz czosnek rumienimy na maśle. Gdy będą gotowe dodajemy grzyby i gotujemy je przez około 10 minut. Za każdym razem dodajemy masło by grzyby się nie przypaliły. Dodajemy śmietankę i jeszcze chwilkę jeszcze wszystko razem gotujemy. Doprawiamy solą

Życie ze smakiem
Kanie w panierce naleśnikowo grzybowej z dynią 132

papryką. Do ciasta naleśnikowego dodałam sos grzybowy, przez co ma fajny posmak.Całość polałam sosem grzybowym i posypałam parmezanem.Jesienne kolorowe danie dla miłośników  grzybów.   Zniknęło w mig. ciasto naleśnikowe: 4 grzyby kanie 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanka wody gazowanej 1/2 szklanka mleka 1 jajko 3/4 opakowania sos grzybowy Winiary olej rzepakowy do smażenia farsz(...)żółte i czerwone 1/4 opakowania sosu grzybowego Winiary 2 łyżki startego parmezanu sól, pieprz ciasto naleśnikowo grzybowe: Do miski wsypuję mąkę, dodaję mleko, wodę, jajko, sos grzybowy i miksuję. Grzyby kanie myję, osuszam i panieruję w cieście naleśnikowo grzybowym. Smażę na rozgrzanym oleju. Farsz: Makaron gotuję aldente w osolonej wodzie. Dynię obieram i kroję w kostkę, paprykę też kroję

wesoła kuchnia
Zupa grzybowa ze świeżych grzybów 175

lasu i od razu powstała myśl, aby ugotować zupę grzybową. Była pyszna. Reszta wylądowała w sosie a ja już nie mogę się doczekać kolejnej porcji grzybów :) Składniki: 30 dag grzybów  1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 1 cebula 1 ząbek czosnku około 1 litra bulionu warzywnego 4 łyżki śmietany kremówki świeżo posiekana pietruszka lub koperek 1 łyżeczka masła(...)selera obieramy i kroimy w drobną kostkę. Cebulę obieramy i drobno siekamy. W garnku rozpuszczamy oliwę i masło. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy cebulę i smażymy na złoty kolor. Grzyby kroimy w większe kawałki. Dorzucamy do cebuli. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę wszystko razem smażymy. Dorzucamy pokrojone warzywa korzeniowe i chwilę wszystko przesmażamy, po czym zalewamy bulionem

My simple kitchen
Zupa warzywna z grzybami i soczewicą 113

font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Kolejna zupa z serii czyszczenie lodówki. Wyszła wyśmienita, pełna smaku…a te grzyby <3 mega! Składniki 1 marchew 1 pietruszka 1 kawałek selera 200 g kalafiora 3 ziemniaki średniej wielkości 4-5 podgrzybków 2 łyżki masła 2 ząbki czosnku 1 liść(...)mała puszka soczewicy natka pietruszki sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Jarzyny ścieramy na tarce o dużych oczkach, ziemniaki kroimy w kostkę, grzyby oczyszczamy i kroimy na plasterki. Kalafior dzielimy na różyczki. Warzywa i grzyby dusimy na maśle przez 10 min, następnie wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, liść laurowy, ziele angielskie

R'n'G Kitchen
Sos grzybowy z pieczonym czosnkiem / Roasted garlic mushroom sauce 156

English Sos grzybowy z pieczonym czosnkiem (4 porcje) Składniki: 1 główka czosnku, w całości oliwa sól, pieprz 2 łyżki masła klarowanego 1 cebula, pokrojona w kostkę 250 g grzybów, pokrojonych w plasterki listki z 3 gałązek tymianku 100 ml białego wytrawnego wina 100 ml bulionu drobiowego 1/2 szklanki śmietanki 36 % Przygotowanie: Obierz czosnek z łupiny, pozostawiając cienką skórkę na ząbkach(...)ostygnięcia, po czym wyciśnij upieczone ząbki ze skórki do miseczki i rozgnieć widelcem. Rozgrzej większą patelnię na dużym ogniu, dodaj masło i cebulę i podsmaż do zeszklenia. Następnie dodaj grzyby i tymianek i smaż przez około 5 minut aż grzyby zmiękną. Wlej wino i gotuj na dużym ogniu aż większość odparuje. Następnie wlej bulion i śmietankę, wmieszaj czosnek

karmelowy
Schab nadziewany śliwką w sosie śmietanowo- grzybowym 135

obiad): 1,5 kg schabu  100 gram suszonych śliwek  majeranek, wędzona papryka, sól i pieprz  oliwa z oliwek do smażenia  Sos śmietanowo- grzybowy: 1 kg grzybów: czarnych łebków, podgrzybków  1 czerwona cebula  1 ząbek czosnku  rozmaryn  sól i pieprz  szklanka śmietany 30%  1 lampka białego wina  2 łyżki masła(...)mocnego zarumienienia a następnie przełóż do naczynia żaroodpornego. Piecz 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.  Na maśle podsmaż posiekaną cebulę i czosnek z rozmarynem. Dodaj pokrojone grzyby. Wlej białe wino i zredukuj. Dodaj śmietanę, sól i pierz. Gotuj 5 minut do zgęstnienia. Porcję schabu podaj z sosem oraz ulubionymi dodatkami.  Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
GRZYBY MARYNOWANE 2021

Lasy w tym roku obrodziły w grzyby. Jest ich mnóstwo, wystarczy się wybrać na godzinny spacer do lasu i wraca się z całym koszyczkiem. Ja część swoich zbirów już zasuszyłam, ale też zrobiłam słoiczki na zimę z marynowanymi grzybkami. Zwykle(...)wykorzystuję małe podgrzybki i robię je w zalewie octowej zrobionej w proporcji 4:1, tj.  na 4 szklanki wody, 1 szklankę octu, plus przyprawy.  GRZYBKI MARYNOWANE Składniki: Grzyby np. podgrzybki, prawdziwki 4 szklanki wody 1 szklanka octu 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli kilka ziaren ziela angielskiego kilaka ziaren pieprzu 4 liście laurowe Przygotowanie: Grzyby oczyszczamy

Bon appetit mon amie
Marynowane maślaki 89

Sezon na grzyby w pełni. Trzeba więc czerpać z darów natury.  Składniki 1 kg maślaków 1 szklanka octu 10 % 1 l wody liście laurowe ziele angielski 1 cebula 1 pełna łyżka soli 1 pełna łyżka cukru ziarna pieprzu     Przygotowanie Maślaki obrałem ze skórki, oczyściłem z błon, dokładnie(...)opłukałem. Tak przygotowane grzyby włożyłem do posolonego wrzątku z cebulą pokrojoną na ćwiartki. Gotowałem 15 minut ( czas gotowania zależy od wielkości grzybów, malutki główki wystarczy gotować 10 minut, większe troszkę dużej), licząc od ponownego zawrzenia. Wyjąłem grzyby cedzakową łyżką, włożyłem do wrzącego octu z wodą, solą i cukrem, zagotowałem. Cebulę również wyjąłem i po ostudzeniu włożyłem wraz

R'n'G Kitchen
Zupa z maślaków 120

ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} W zasadzie z maślaków pierwszy raz robiliśmy taką zupę. Jednak ze świeżych grzybów jest najlepsza. Polecamy, palce lizać. Składniki 500 g maślaków (grzyby) 1 cebula 1 marchew 1 kawałek selera korzeniowego 1 pełna łyżka mąki 50 ml mleka 1 łyżka masła 2 łyżki śmietany 100 g kaszy jęczmiennej(...)perłowej 1 łyżeczka suszonego lubczyku natka pietruszki sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Grzyby oczyszczamy, kroimy w paski. Marchew i seler ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy w piórka. Masło roztapiamy, wrzucamy warzywa i grzyby do garnka, lekko oprószamy solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem około 30, zalewamy

R'n'G Kitchen
Grzyby marynowane z cebulką. 400

Składniki : 1 kg grzybów ( kurki, podgrzybki, maślaki, gąski lub innych ) 1 l wody 1 cebula 1 łyżka soli Marynata : 1/2 l wody 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu czarnego ziarnistego 1 łyżka ziela angielskiego 3-4 listki laurowe 1 cebula 2/3 szklanki octu Sposób wykonania :   G rzyby dokładnie oczyść, opłucz, wrzuć do wrzącej osolonej wody wraz(...)obraną i pokrojoną w cienkie plastry cebulą. Gotuj do momentu, aż zmiękną ( maślaki około 10 minut, podgrzybki, borowiki około 30 minut ). Następnie odcedź z nadmiaru wody. Ugotowane grzyby przełóż do słoiczków do wysokości 2/3 słoika.  Marynata : Obierz drugą cebulę , pokrój w plasterki, wrzuć do wody wymieszanej z octem. Garnek z wodą postaw na ogniu, dodaj pozostałe składniki przeznaczone

Przepisy i porady kulinarne
Polędwiczki z kurkami w sosie śmietanowym z winem 112

Cześć! Polędwiczka + grzyby + śmietana + wino to połączenie idealne. To się po prostu nie może nie udać! Ostatnio dużo u mnie kurek, wiem. Jednak próbuję maksymalnie wykorzystać sezon i przygotować dla Was jak najwięcej smakowitych propozycji. Jak Wam się podobają kurki w takiej odsłonie? Składniki (2 porcje): do wyboru: biała kasza gryczana, makaron lub ziemniaki 200 g kurek(...)razy. Kurki umieść na suchej patelni i podgrzewaj je przez chwilę – by odparować resztę wody. Gdy będą suche – dodaj 2 łyżki oliwy i smaż przez kilka minut – aż grzyby ładnie się zrumienią. Grzyby przełóż na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu – uważając by pozostawić jak najwięcej oleju na patelni, gdyż będzie używana. W razie potrzeby – dodaj

Moja pasja smaku