grzyby - 15226 przepisów (strona:191/1016)

Flaczki z kani 161

również rewelacyjne. Ostatnio brat uraczył mnie całą reklamówką kań, a smażone już się przejadły. Zresztą ostatnio gotuję dla dwóch osób, więc postanowiłam wypróbować coś nowego, bo szkoda byłoby, aby grzyby się pomarnowały. Flaczki wyszły przeeepyszne i doprawiłam je tak, że smakiem przypominały te klasyczne - wołowe . Żeby nie kawałki grzybów - można byłoby się pomylić... Jednakże całość komponowała się tak smakowicie(...)Kanie należy oczyścić i odciąć nóżki (są niepotrzebne), a kapelusze dokładnie umyć i pokroić w cienkie paseczki. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na odrobinie oleju, a następnie wymieszać z grzybami. Całość lekko posolić i smażyć do miękkości. W międzyczasie z kurczaka i reszty warzyw - przygotować wywar. Mięso, warzywa starte na grubych oczkach tarki (marchew, pietruszkę, selera) i pokrojonego w paseczki

Di gotuje
Prosta salatka z opienkami miodowymi 137

ilości porcji jaką chcemy mieć.  Kroimy cebulkę i ser, ale nie układamy jeszcze na sałacie, robimy to dopiero po położeniu na niej grzybów. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła i podsmażamy oczyszczone grzyby. Jeśli są duże pokroić je na mniejsze części. Smażymy je na małym ogniu, dość krótko. Chodzi o to, żeby puściły sok, ale się nie rozgotowały(...)zachowały swoją jędrność. Kiedy na patelni zrobi się dużo wody, po prostu ją zlewamy i dodajemy pół łyżki masła na któreych krótko przesmażamy grzyby. Masło wydobędzie z nich cudowny leśny aromat. Opieńki układamy na sałacie, następnie ser i posypujemy cebulką. Polewamy sosem. Jeśli ktoś lubi może także doprawić pieprzem. Sałatkę najlepiej podawać z jasnym pieczywem lub z żytnim

Kuchnia od dwojga
Portobello faszerowane mięsem na ostro 148

Duże pieczarki czyli portobello wydrążyłam i piękne kapelusze garam masala oprószyłam.  Farsz z cebuli, grzybów, mięsa wołowego przygotowałam, do którego tymianek  i dużą ilość pieprzu, chili, bo na ostro! dodałam.  Kapelusze na patelni wysmażyłam, a przed podaniem świeżych kiełek dołożyłam.  To znakomita przystawka mięsno grzybowa, prosta i w smaku wyjątkowa.  Można je również(...)masala. Cebulę i wydrążone pieczarki siekamy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewany 2 łyżki oleju i podsmażamy na nim cebulę z dodatkiem soli. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekane grzyby i całość wysmażamy do momentu, aż cała woda z pieczarek odparuje. Dodajemy posiekaną chili i pozostawiamy do przestygnięcia. Mięso doprawiamy dużą ilością pieprzu, dodajemy wysmażone pieczarki i dokładnie mieszamy

Moniki Smakołyki
Kurczak w karmelu - wariacja na temat kuchni chinskiej. 160

kosteczkę, cebulę w ćwiartki, cukinię w średniej grubości talarki, a pora i papryczkę chilli w cienkie krążki.  Z papryczki można usunąć nasionka, jeśli chcemy uzyskać mniej ostry smak. Grzyby zalewamy gorącą wodą, jeśli są w całości przykrywamy na kilka min, a później kroimy w paski. Zostawiamy wodę z moczenia, później wlejemy ją do woka. Wstawiamy do gotowania ryż(...)Dodajemy selera, marchew, czosnek i imbir, zmniejszamy nieco ogień i smażymy przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Wlewamy sos sojowy i dodajemy cebulę, pora, papryczkę chilli i grzyby. Mieszamy, Dodajemy cukinię i paprykę i podlewamy wodą z grzybów. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Kolejność dodawania warzyw jest ważna - jedne smażą się krócej, drugie dłużej. Chodzi

Kuchnia od dwojga
Grzyby suszone 239

Zupełnie inaczej niż ze świeżych grzybów smakują potrawy przygotowane z dodatkiem grzybów suszonych. Smak zupy z suszonych grzybów jest wyrazisty, również zapach jest bardzo silny, a kolor zdecydowany. Suszone grzyby są niezastąpione do grzybowej zupy wigilijnej, sosów oraz pierogów z kapustą i grzybami. Czytaj dalej

Przepisy Kulinarne
Bigos z suszonymi pomidorami i grzybami 204

Bigos przygotowywany w warunkach domowych smakuje zawsze najlepiej. Długo gotowany, z ulubionymi dodatkami, aromatyczny i w moim przypadku niekoniecznie tłusty (tak właśnie lubię). Dodatek suszonych grzybów sprawia, że okres grudniowy zbliża się do mnie wielkimi krokami. Spróbujcie :) Składniki:  główka kapusty 30dag kiszonej kapusty 1kg chudego schabu bez kości (lub na kościach) słoiczek suszonych pomidorów żurawina (ilość według uznania(...)łyżki koncentratu pomidorowego 3 liście laurowe ziele angielskie   100ml czerwonego wytrawnego wina gałązka lubczyku 2 marchewki 3 łyżki suszonego majeranku sól/pieprz natka pietruszki Przygotowanie: Suszone grzyby zalewamy gorąca wodą, przykrywamy i zostawiamy na noc do zmięknięcia. Kapustę drobno siekamy. Mięso myjemy i wykładamy do dużego garnka, przykrywając je kapustą i zalewając wodą. Dodajemy liść laurowy, ziele

ChilliJemy
Grzyby w zalewie miodowo-octowej 342

cukru 2 łyżki miodu 1 łyżka soli Do każdego słoiczka: 1/2 łyżeczki gorczycy 1 liść laurowy kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu krążek cebuli Sposób wykonania: 1. Oczyszczone grzyby wrzucamy na gotujący się wrzątek z dodatkiem soli i gotujemy 10-15 minut. Następnie odcedzamy. 2. Składniki zalewy zagotowujemy. 3. Do umytych słoiczków wkładamy krążek cebuli, liścia laurowego, gorczycę(...)ziele angielskie i pieprz. Dodajemy grzyby i zalewamy zalewą. Zakręcamy. Słoiki pasteryzujemy ok 20 minut. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Kotlety z dyni z sosem grzybowym 141

grzybowy wybornie smakuje np. plackami ziemniaczanymi i kotlecikami z dyni Składniki 40 dag grzybów (borowików, podgrzybków,maślaków ) 1,5 szklanki wody 2 średnie cebule 2-3 łyżki masła liść laurowy kilka ziaren ziela angielskiego sól pieprz kilka łyżek śmietany 18-proc. koperek Wykonanie Grzyby oczyścić, opłukać i obgotować ,od zagotowania 6-8 minut. Odcedzić ,pokroić na średniej grubości plasterki(...)Cebule obierać i drobno pokroić. Pokrojoną cebulę zeszklić na maśle. Dorzucić pokrojone grzyby i podsmażyć przez ok. 10 minut delikatnie mieszając . Dodać po trochu wodę , listek laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz do smaku. Grzyby dusić przez następne 10-15 minut, do miękkości. Pokrojony koperek dodac do sosu grzybowego .Na koniec sos grzybowy zabielić śmietaną

w mojej kuchni
Roladki z mozzarellą i grzybami leśnymi duszone w sosie warzywnym. Poezja smaków 205

kulki mozzarelli - tłuszcz do smażenia - około 80 g mięsa wołowego na zrazy Cebulę grubo posiekaną podsmaż na smalcu razem z liściem laurowym, dodaj pokrojone i umyte grzyby. Gdy grzyby puszczą wodę dodaj sól i pierz. Duś na średnim ogniu aż do momentu gdy wyparuje woda , około 30 minut, mieszaj co jakiś czas, pod koniec dodaj posiekany czosnek. Zostaw(...)nitką. Sos - 2 marchewki - 2 pietruszki - 1/2 selera - 1 por - 2 łyżki koncentratu pomidorowego - olej lub smalec do podsmażenia mięsa - szklanka czerwonego wina wytrawnego - około pół litra wody z grzybów susz lub bulionu. Podsmaż na smalcu każdą roladkę z dwóch stron, poukładaj w naczyniu żaroodpornym. Pokrój warzywa w kostkę i podsmaż na oleju najpierw por a następnie dodaj resztę warzyw

Pasje Jolki
Tarta z kurkami 163

oliwek. Tarta z kurkami jest banalnie prosta w przygotowaniu. Jedynie należy bardzo dokładnie oczyścić grzyby z piasku, aby nie chrzęścił w zębach podczas konsumpcji. Płukanie grzybów należy powtórzyć kilka razy. Wkładam grzyby do dużej miski, zalewam dużą ilością wody, mieszam rękami i przekładam (ręcznie) na sito. Piasek z grzybów pozostaje na dnie miski. Czynność powtórzyć 2-3 razy

Codziennik Kuchenny
Gołąbki – przepisy na gołąbki 857

garść suszonych grzybów 4 łyżki pokrojonej natki pietruszki 1 jajko 5 szklanek ugotowanego ryżu, gruboziarnistego sól i pieprz do smaku 30 g masła 300 ml mięsnego bulionu sos kurkowy, tutaj przepis Umieść kapustę w dużym garnku i napełnij wodą. Lekko posól i blanszuj przez 30 minut. Odcedź kapustę i pozostaw do ostygnięcia. W między czasie zalej suszone grzyby wrzątkiem(...)mocz przez 20 minut. Pokrój cebulę w drobną kostkę i zeszklij na oleju. Pokrój namoczone grzyby i dodaj do cebuli wraz z pietruszką i pieprzem. Smaż przez 2 minuty. Ryż i mięso umieść w dużej misce. Dodaj cebulę z grzybami i pietruszką oraz jajko, dokładnie wymieszaj. Spróbuj farsz i ewentualnie dopraw więcej. Podziel kapustę na liście. Na każdy ułóż

codojedzenia
Wołowina w sosie ostrygowym 125

mąki 2 łyżki sosu sojowego 200 g pieczarek 5 grzybów shiitake (mogą być też świeże) 1/2 papryki czerwonej 1/2 pęczka szczypiorku 1 papryczka chilli 2 ząbki czosnku 4 łyżki sosu ostrygowego 4 łyżki oleju szczypta cukru trzcinowego pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Grzyby shiitake zalewamy gorącą wodą, kiedy woda ostygnie, grzyby(...)mąką. W woku rozgrzewamy olej wrzucamy posiekany czosnek i pokrojoną w paski czerwoną paprykę. Smażymy na średnim ogniu. Następnie wrzucamy oczyszczone, pokrojone na 4 pieczarki, pokrojone na plasterki grzyby shiitake i smażymy szybko na dużym ogniu. Następnie wrzucamy wołowinę, chwilę smażymy na bardzo dużym ogniu, cały czas mieszając. Po chwili dodajemy sos ostrygowy, cukier oraz pieprz i ponownie mieszamy

R'n'G Kitchen
Gołąbki z kaszą orkiszową, indykiem i suszonymi grzybami 277

przesmażonej cebuli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, by od ciepła cebuli stracił swój mocny, surowy aromat. Wszystkie elementy nadzienie po ostudzeniu przekładamy do dużej miski – kaszę, boczek, mielone grzyby, cebulę z czosnkiem, mięso. Wbijamy jajko, dodajemy od razu wszystkie przyprawy i ręcznie wyrabiamy składniki na jednorodną masę.   SKŁADANIE, PIECZENIE, SOS Farsz dzielimy na odpowiednią ilość porcji i nakładamy(...)lżejsze. Mięso mielone z indyka ma nieporównywalnie mniej tłuszczu od klasycznego nadzienia z wieprzowiny, a jego smak rewelacyjnie podkręca ultra zdrowa, lekko orzechowa w smaku kasza orkiszowa i suszone grzyby. SKŁADNIKI 1 spora kapusta (1,5-2kg) 200g kaszy orkiszowej (2 woreczki) 500g mielonego mięsa z indyka – najlepiej mieszanka mięsa ciemnego i jasnego 65-70g surowego wędzonego

Karo in the Kitchen
Panierowane boczniaki. Przepis na grzybowe a la schabowe. 226

Uwielbiam grzyby. A obok boczniaków nigdy nie umiałam przejść obojętnie. Dziś zapraszam Was na panierowane boczniaki, czyli przepis na grzybowe a la schabowe. Kiedyś podobne boczniaki przygotowywał mi mój tata. Ależ szybko znikały z talerza. Dodatkowo tylko kromka chleba i byłam najedzona. Teraz przygotowuje je rzadziej, bo mam małe dzieci, którym ich nie mogę podać. Ale dorośli mogą spokojnie(...)mąkę pszenną, do drugiego bułkę tartą, a w trzecim roztrzepujemy za pomocą widelca jajka. Każdego boczniaka obtaczamy w mące pszennej, następnie w roztrzepanym jajku, na koniec w bułce tartej. Grzyby smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron tak jak popularne schabowe. Ja smażę je na minimalnym ogniu, aby grzyby dobrze się wysmażyły. Podajemy same lub jajko dodatek

Słodkie okruszki