grzyby - 15226 przepisów (strona:183/1016)

Kotleciki z suszonych grzybów 156

szczypta gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku Dodatkowo: mleko do namoczenia bułki bułka tarta do obtoczenia kotletów olej do smażenia granat i listki pietruszki do dekoracji Sposób przygotowania: Grzyby umyć, przełożyć(...)garnka i zalać zimna wodą. Zagotować i gotować około 15 minut. W międzyczasie pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju cebulę. Bułkę namoczyć w mleku i dobrze odcisnąć. Grzyby odcedzić z wody, przestudzić. Przez maszynkę do mięsa przekręcić grzyby, bułkę i podsmażoną cebulę, dodać jajko, pietruszkę i przyprawy. Dokładnie wymieszać i uformować niewielkie płaskie kotleciki, obtoczyć w bułce

Gosia gotuje
Sycący kapuśniak z mięsem i grzybami / Cabbage soup with meat and mushrooms 183

Umieść średni rondel na średnim ogniu, włóż mięso i podsmaż do zarumienienia rozdrabniając drewnianą łyżką na mniejsze kawałki. Dodaj kapustę, cebulę i czosnek wraz z bulionem drobiowym, pomidorami, groszkiem, grzybami i przyprawami, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 30 minut, aż kapusta będzie miękka. Następnie dodaj śmietanę, dopraw cukrem, solą i pieprzem do smaku i podgrzewaj na małym ogniu przez(...)podawaj. Przygotowanie TCC: Do misy TCC wyposażonej w mieszadło dodaj mięso, cebulę i czosnek i uruchom program P1 slow cook na 5 minut. Dodaj kapustę, bulion, pomidory, groszek, grzyby i przyprawy i uruchom program P2 slow cook 100 oC na 30 minut. Dodaj śmietankę i uruchom program P1 Slow cook na 10 minut. Dopraw do smaku i podawaj! Smacznego

karmelowy
Makaron z sosem miesnym, z podgrzybkami czyli Niedzielne Milenie odc.44 147

sosem mięsnym i podgrzybkami 500 g mielonego mięsa wieprzowego (ja użyłam łopatki i przekręciłam ją przez maszynkę z grubym sitkiem) 1 cebula 30 g grzybów suszonych np. podgrzybków 50 g parmezanu 300 g makaronu Grzyby wkładamy do miseczki i zalewamy 400 ml wrzątku, przykrywamy i odstawiamy. Na łyżce oleju podsmażamy mięso, rodziekając grudki, dodajemy posiekaną cebulę. Grzyby odcedzamy(...)której się moczyły, kroimy je i dorzucamy do mięsa. Podsmażamy całość 10 minut a gdy wszystko się zacznie ładnie rumienić wlewamy łyżkę octu winnego i wodę z moczenia grzybów (bez śmietków z dna) i dusimy pod przykryciem ok 15 minut. W tym czasie gotujemy makaron al dente. Odcedzamy pozostawiając szklankę wody z gotowania. Makaron wkładamy do sosu, wsypujemy starty parmezan

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ryż jaśminowy z grzybami mun, porem i kapustą 127

imbiru 2 ząbki czosnku 3/4 małego pora garść grzybów mun 150 g posiekanej białe kapusty 2 łyżki pestek dyni 2 łyżki sezamu szczypta brązowego cukru 3 łyżki octu ryżowego  5-6 łyżek sosu sojowego olej do smażenia Przygotowanie: Ryż gotujemy uważając aby go nie rozgotować , może być al dente. Grzyby zalewamy wodą i moczymy. Po około 30 minutach(...)kroimy w pióra. Kapustę siekamy. Na 2-3 łyżkach oliwy podsmażamy posiekany czosnek oraz imbir. Kiedy się zarumienią odcedzamy na sicie, ale nie wylewamy oliwy. Na tej oliwie podsmażamy grzyby, kapustę i pora, a kiedy będą miękkie dodajemy ugotowany ryż. Całość mieszamy, dodajemy odrobinę brązowego cukru , ocet ryżowy, oraz wyciągnięte wcześniej z oliwy czosnek i imbir. Ponownie mieszamy

Bon appetit mon amie
Zupa grzybowa z pyrkami 116

wody 1 marchew 1 pietruszka 1 mały seler biała część pora 20 g suszonych grzybów poł kg ziemniaków 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren czarnego pieprzu 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 1 mała cebula lubczyk sól pieprz Przygotowanie Grzyby namoczyłem kilka godzin wcześniej. Odcedziłem, dodałem do pietruszki, marchwi, selera i pora. Zalałem wodą, dodałem ziele(...)liść laurowy. Doprowadziłem do wrzenia, gotowałem do miękkości, odcedziłem. Warzywa i przyprawy zachowałem. Do wywaru z warzyw dodałem pokrojone w kostkę ziemniaki, gotowałem do ich miękkości, odcedziłem. Usunąłem przyprawy. Grzyby i warzywa drobno posiekałem. Wrzuciłem do   wywaru. Z masła, drobno posiekanej cebuli i mąki zrobiłem zasmażkę, dodałem do zupy, zagotowałem, doprawiłem do smaku solą, pieprzem i lubczykiem. Podałem

R'n'G Kitchen
Kotlety z kaszy jęczmiennej – kuchnia podkarpacka 149

kaszy jęczmiennej (użyłam łamanej) 3 marchewki 1 pietruszka niewielki kawałek selera 20 g suszonych grzybów 1 cebula 1 jajko kilka łyżek bułki tartej do panierowania tłuszcz do smażenia sól, pieprz, majeranek Kaszę gotujemy na sypko w osolonej wodzie i odstawiamy do wystygnięcia. Grzyby zalewamy 1 szklanką wody i moczymy co najmniej pół godziny. Gotujemy je w płynie, w którym(...)Marchew, pietruszkę i seler obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy wodą, lekko solimy i gotujemy do miękkości. Odcedzamy. Cebulę siekamy w drobną kostkę i smażymy na złoto na tłuszczu. Grzyby i warzywa mielimy, dodajemy do kaszy i wbijamy jajko. Doprawiamy pieprzem, majerankiem i ewentualnie solą, dokładamy cebulę, mieszamy i formujemy nieduże kotleciki. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy

Trzeci talerz
Jesienne spaghetti z rydzami 180

rydzami, prosciutto i oscypkiem (lub parmezanem). Pasta con funghi to włoski klasyk. Włosi w umiłowaniu grzybów są lepsi nawet od Polaków. Jak Italia długa i szeroka (raczej długa) naród zbiera owoce runa leśnego. Włoskie powiedzenie mówi, że jeśli przyszły teść zaprasza cię na grzyby to albo bardzo cię polubił, albo chce zgubić w lesie Sprawdź też przepis na jesienne(...)rydzami jednak wygrywa. Zwłaszcza, że nie jest łatwo spotkać rydze w warszawskiej restauracji, a prawdziwki z makaronem jednak są dostępne cały rok. Polowanie na rydza Rydz jest niezwykle aromatycznym grzybem, pięknie wygląda i usmażony zawsze smakuje al dente, bo ma w sobie tę chrupkość jakiej brakuje większości grzybów. Idealnie pasuje do niego dobrze podsmażona szynka parmeńska, a hitem jest tarty

Niedzielny kucharz
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i grzybami / Chicken and mushroom pasta bake 253

garści szpinaku baby, lub klasycznego posiekanego 1 łyżka oleju roślinnego 2 piersi bez kości, pokrojone w cienkie paski 1 cebula, pokrojona w kostkę 250 g pieczarek (lub jeszcze lepiej grzybów leśnych), pokrojonych w plasterki 3 ząbki czosnku, posiekane 1/2 szklanki białego wina 600 ml passaty pomidorowej 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 szklanka bulionu drobiowego 1/3 szklanki śmietanki(...)makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, aż będzie al dente, czyli lekko twaradawy i odcedź. W dużej i głębokiej patelni rozgrzej na średnim ogniu olej, dodaj kurczaka, cebulę i grzyby i dopraw solą i pieprzem. Smaż przez około 5-7 minut, aż kurczak zacznie się rumienić, dodaj czosnek i smaż przez około 30 sekund. Podkręć ogień, wlej wino

karmelowy
KNEDLE Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI 128

suszonych grzybów sól , pieprz, sos sojowy oliwa 2 łyżki bułki tartej Ciasto: Ziemniaki ugotować i ostudzić. Przecisnąć przez praskę. Wyłożyć na dno miski wyjąć ¼ części i w to miejsce wsypać mąkę, dodać sól i jaja. Szybko zagnieść jednolite ciasto. Farsz : Kapustę kiszoną płuczemy w zimnej wodzie. Przekładamy na garnka i gotujemy przez około pół godziny na dużym ogniu. Grzyby należy namoczyć w gorącej wodzie. Gdy zmiękną wyjmujemy je, a wodę przelewamy do kapusty. Cebulę kroimy na drobne kawałki, smażymy na patelni z oliwą. Grzyby kroimy na cienkie paski a następnie wrzucamy na patelnię. Dodajemy bułkę tartą i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym. Farsz smażymy przez kilka minut ciągle mieszając. Na oprószonej mąką stolnicy formujemy

Słodki Zakątek
KROKIETY Z BOROWIKAMI 138

dowolnych grzybów 2 cebule Sól, pieprz Ponadto: Bułka tarta 2 jaja Naleśniki : Jaja wbijamy do miski, wlewamy olej i mleko, solimy. Cały czas mieszając stopniowo dodajemy mąkę. Mieszamy aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję. Na rozgrzaną patelnię nalewamy ciasto, smażymy na złoty kolor z obu stron. Farsz : Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. Grzyby wrzucamy na patelnię do cebuli(...)użyłam grzybów mrożonych. Przed zamrożeniem gotowałam je ok 30 minut). Przyprawiamy do smaku i sparzymy ok 25 minut. Na każdy naleśnik nakładam trochę farszu. Zakładam boki i zwijam w kostkę. Tak złożone naleśniki obtaczam w roztrzepanym jajku oraz bułce tartej. Smażymy z każdej strony do uzyskania złotego koloru.   Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, bardzo proszę

Słodki Zakątek
Risotto z borowikami 139

parmezanu + odrobina do posypania dania Wykonanie: Grzyby mocz w chłodnej wodzie przez około 1/2 godziny. Następnie odsącz je na sitku. Pozostaw wodę, w której borowiki były moczone! Większe grzyby pokrój na mniejsze kawałki. W rondelku podgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek wraz i 2 łyżki masła, dodaj drobno posiekaną cebulę i smaż około 1 – 2 minut. Dodaj borowiki(...)smaż jeszcze minutę. Dodaj ryż, dokładnie wymieszaj tak, by każde ziarenko było otoczone warstwą tłuszczu. Następnie wlej wino, często mieszaj. Do bulionu dolej wodę, w której moczyły się grzyby. Gdy ryż ‚wypije’ wino, dodawaj stopniowo bulion – chochelka po chochelce, za każdym razem czekając aż ‚wypije’ poprzednią porcję bulionu. Gdy ryż uzyska pożądaną miękkość – rondel zdejmij z ognia. Dodaj drobno

Moja pasja smaku
Zupa grzybowa 117

innym razem wcale. Wtedy wyczuwalny jest mocny aromat grzybów i świeżego kopru lub natki. Zupę grzybową podaję z grzankami, makaronem lub bez dodatków. Składniki: 2 l bulionu warzywnego słoik grzybów leśnych przesmażonych na tłuszczu, podgrzybki, prawdziwki 300 g pieczarek 3 cebule duży ząbek czosnku masło do smażenia lubczyk, sól, pieprz, słodka papryka śmietana kremówka lub śmietana 18% świeży koper, natka(...)tymianek do podania Przygotowanie: Na maśle w garnku przesmażam dobrze umyte i posiekane w plasterki pieczarki oraz drobno posiekaną cebulę i cały ząbek czosnku. Po kilku minutach dodaję grzyby ze słoika. Duszę, doprawiam lubczykiem i solą. Następnie wyjmuję ząbek czosnku, wlewam bulion, całość lekko zagotowuję. Śmietankę hartuję – wlewam trochę gorącego bulionu do szklanki i dodaję śmietankę. Mieszam, dodaję

Zasmakuj Kuchni
Wigilijna zupa grzybowa czysta 226

taką również preferuję). Najlepsza jest na prawdziwkach, czyli borowikach, które są słodsze od podgrzybków, lepsze gatunkowo i najbardziej cenione (zupa grzybowa na podgrzybkach zawsze wychodzi mi gorzka). Wybierając grzyby suszone w sklepie wybierajmy te jaśniejsze i te, które mają widoczne kapelusze. Jasna barwa grzybów(...)suszonych świadczy o użyciu świeżego, dobrego surowca oraz starannemu przeprowadzeniu procesu suszenia. Im ciemniejsza barwa suszonych grzybów, tym gorszej jakości towar. “Wigilijna zupa grzybowa czysta” jest prosta w przygotowaniu. Wystarczy ugotować wywar z dużego pęczka włoszczyzny, zalać nim namoczone wcześniej, suszone grzyby i ugotować do miękkości. Wigilijną zupę grzybową czystą można podawać z uszkami z farszem grzybowym

Moja Delicja
Duch wigilijnych gołąbków ujarzmiony 151

gołąbków na ten przykład. Do listy zakupów dopisałam główkę kapusty i powiedziałam "Mama, będą gołąbki!" POSTNE GOŁĄBKI Z KASZĄ GRYCZANĄ I GRZYBAMI 1 ładna główka włoskiej kapusty 40g suszonych grzybów (nasze!) 200g białej niepalonej kaszy gryczanej  1 suszony listek laurowy 3 ziarna ziela angielskiego 1 duża cebula 1 łyżka masła  1 łyżeczka suszonego majeranku (nasz(...)kapusty włoskiej, bo jej liście są delikatniejsze. Obrywamy zewnętrzne liście i wkładamy do garnka z gorącą wodą. Gotujemy 15 minut, po czym odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia. Przygotowujemy nadzienie. Grzyby drobno kroimy i wrzucamy do garnka. Dodajemy kaszę, liść laurowy oraz ziele angielskie i zalewamy 400 mililitrami gorącej wody. Zagotowujemy nie mieszając, po czym gotujemy na małym ogniu jeszcze

les mirabelles
Bezglutenowe pierogi z kapustą, grzybami i wędzoną śliwką 139

gorąca woda (około 100 ml)  garść suszonych grzybów 2 boczniaki mikołajkowe (eryngi) 4 małe pieczarki 1 cebula 250 gram kiszonej kapusty 3 łyżki klarowanego masła 2 nieduże wędzone śliwki majeranek pół łyżeczki mielonej kozieradki pół łyżeczki mielonej kolendry pieprz sól Wykonanie:  Zaczynamy od farszu, żeby zdążył się schłodzić. Grzyby suszone kilka zalewamy niewielką ilością gorącej wody już(...)kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na klarowanym maśle, gdy zacznie się rumienić, dodajemy starte na tarce, lub posiekane w rozdrabniaczu pieczarki i boczniaki, delikatnie solimy i dusimy, aż grzyby zmiękną, w międzyczasie dodajemy posiekane suszone grzyby, wodę od ich moczenia możemy stopniowo dodawać podczas duszenia. Następnie dodajemy drobno posiekaną kapustę kiszoną i dusimy, aż zmięknie w razie

Quinoa Raz!