grzyby - 15226 przepisów (strona:182/1016)

Żurek z białą kiełbasą i grzybami / Sour rye soup with sausage and mushrooms 260

suszonych grzybów 500 ml zakwasu lub koncentratu żytniego cztery kawałki surowej białej kiełbasy 200 g boczku, pokrojonego w kostkę 1 duża cebula, pokrojona w kostkę 2 łyżeczki tartego chrzanu 1 ząbek czosnku, rozgnieciony 1/2 szklanki śmietanki 36% 1-2 łyżki suszonego majeranku sól i pieprz do smaku jajka ugotowane na twardo do podania Przygotowanie: W małym rondelku umieść grzyby(...)przykryciem przez około 15 minut, aż zmiękną. Następnie odcedź i posiekaj. Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu, włóż boczek i podsmaż do zarumienienia. Następnie dodaj cebulę wraz z posiekanymi grzybami i podsmaż do zarumienienia cebuli. W większym rondlu podgrzej bulion, dodaj zawartość patelni wraz z białą kiełbasą i gotuj na małym ogniu przez 40 minut. Po tym czasie dodaj zakwas

karmelowy
Makaron z grzybami - castellane z suszonymi grzybami 118

być inny), 1 cebula, 50 g grzybów suszonych, 1 ząbek czosnku, 1 płaska łyżka świeżego tymianku, 2 łyżki masła, 2 łyżki oleju rzepakowego, sól, cukier, sok z cytryny, świeżo starty parmezan, Cebulę pokroić w cienkie półplasterki. Czosnek posiekać. Cebulę z czosnkiem podsmażyć na oleju z masłem, dodając szczyptę soli i cukru. Dodać pokruszone grzyby i tymianek. Wlać(...)wody. Dusić aż grzyby będą miękkie, w razie potrzeby dolać trochę wody. Doprawić do smaku solą, sokiem cytrynowym (kilka kropel) i cukrem (szczypta, dwie). Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić. Przełożyć do grzybów. Wymieszać na patelni. Przed podanie posypać parmezanem. zastawa

królestwo garów
Wigilijne pierogi wg przepisu Prababci Anastazji 182

się do samodzielnego wyrabiania, wałkowania lepienia pierogów - oczywiście pod czujnym okiem Pani Gosi :) Poniżej przepis na wigilijne pierogi z kapustą i grzybami wg przepisu prababci Anastazji. Składniki na farsz// ok 50 pierogów kapusta kiszona - 1 kg suszone grzyby - 5 dkg cebula - 20 dkg sól pieprz Grzyby zalewamy wodą i moczymy przez dwie godziny po czym gotujemy do miękkości

Wylizany Rondel
Pulpeciki drobiowo-jaglane w sosie grzybowym 174

więc czemu nie. Ja użyłam podgrzybków (czarnych łebków) i kilku prawdziwków. Kozaki też się nadadzą, jednak sos będzie ciemniejszy. A Wy co najbardziej lubicie z grzybów? Składniki: 1 kg grzybów leśnych 0,5 kg mięsa mielonego z kurczaka lub indyka 70   kaszy jaglanej 150 ml śmietanki 12 %  100 ml wody 3 łyżki mąki 2 łyżki bułki tartej(...)Dodajemy kilka drobno pokrojonych ugotowanych grzybków. Dosypujemy kolendrę. Formujemy pulpety i wrzucamy wrzątek z łyżką MAGGI, na około 20 minut. W tym czasie kroimy cebule, podsmażamy na oleju, dodajemy grzyby, przyprawiamy solą i pieprzem. Po 5 minutach zalewamy wodą i gotujemy do odparowania połowy wody, wcześniej doprawiając pozostałym majerankiem, solą i pierzem.  Po tym czasie roztrzepujemy wodę, śmietankę

CynamonemPoOczach
Barszcz grzybowy 133

ziarna ziela angielskiego, 6 ziaren pieprzu czarnego, sól, 60 g grzybów suszonych, 1,5 l kwasu chlebowego, 3 – 4 ziemniaki (typu A -sałatkowe), Włoszczyznę umyć, obrać, pokroić na kawałki, włożyć do garnka razem z przyprawami. Zalać 1 litrem zimnej wody. Gotować, aż warzywa będą miękkie. Wywar przecedzić zalać nimi grzyby i gotować, aż będą miękkie. Ziemniaki umyć, obrać, pokroić(...)kostkę. Ugotować w niewielkiej ilości lekko osolonej wody, nie rozgotować! Ugotowane grzyby pokroić nie za drobno, dodać do nich ugotowane kartofle wraz z wodą, w której się gotowały. Wlać wywar z gotowania grzybów, wlać kwas chlebowy. Doprawić do smaku solą Gotować na małym ogniu około 30 - 40 minut. zastawa

królestwo garów
Domowe wywary bez dodatku chemii 136

dobrze ostygnie, zdejmij z wierzchu warstwę tłuszczu UWAGA ! Wywar będzie przejrzysty, jeśli go sklarujesz. GRZYBOWY Składniki: 16 suszonych grzybów 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 1/2 korzenia selera 1 mały por liść laurowy kilka ziaren ziela angielskiego Sposób przygotowania: Umyj i namocz grzyby. Oczyść i umyj  marchew, pietruszkę, seler i por. Warzywa i grzyby zalej wodą. Gotuj(...)miękkości pod przykryciem. Pod koniec gotowania dodaj liść laurowy, ziele angielskie. Gotowy wywar przecedź. UWAGA ! Gotowane grzyby możesz wykorzystać do pierogów

The Slow Life Wife
Barszcz czerwony z grzybami i śliwkami 136

buraków, 50 – 60 g grzybów suszonych (podgrzybki, prawdziwki), 100 g śliwek wędzonych, 400 – 500 ml kwasu buraczanego , sól, cukier, Z mięsa, obranej włoszczyzny, przypraw i grzybów ugotować wywar. Następnie go przecedzić. Grzyby drobno pokroić. Śliwki pokroić w paski, zalać zimną wodą, ugotować do miękkości. Buraki umyć, obciąć końce, zawinąć w folię i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni(...)miękkości (około 1,5 godziny). Buraki ostudzić, obrać, zetrzeć na tarce o średnich otworach. Buraki przełożyć do garnka, zalać przecedzonym wywarem. Dodać grzyby, śliwki wraz z płynem w którym się gotowały. Zagotować. Wlać kwas buraczany. Zagotować. Doprawić do smaku świeżo zmielonym pieprzem, solą i cukrem. Jeszcze raz zagotować. Podałam z tłuczonymi ziemniakami i śmietaną. zastawa

królestwo garów
Kotleciki z suszonych grzybów 160

szczypta gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku Dodatkowo: mleko do namoczenia bułki bułka tarta do obtoczenia kotletów olej do smażenia granat i listki pietruszki do dekoracji Sposób przygotowania: Grzyby umyć, przełożyć(...)garnka i zalać zimna wodą. Zagotować i gotować około 15 minut. W międzyczasie pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju cebulę. Bułkę namoczyć w mleku i dobrze odcisnąć. Grzyby odcedzić z wody, przestudzić. Przez maszynkę do mięsa przekręcić grzyby, bułkę i podsmażoną cebulę, dodać jajko, pietruszkę i przyprawy. Dokładnie wymieszać i uformować niewielkie płaskie kotleciki, obtoczyć w bułce

Gosia gotuje
Sycący kapuśniak z mięsem i grzybami / Cabbage soup with meat and mushrooms 186

Umieść średni rondel na średnim ogniu, włóż mięso i podsmaż do zarumienienia rozdrabniając drewnianą łyżką na mniejsze kawałki. Dodaj kapustę, cebulę i czosnek wraz z bulionem drobiowym, pomidorami, groszkiem, grzybami i przyprawami, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 30 minut, aż kapusta będzie miękka. Następnie dodaj śmietanę, dopraw cukrem, solą i pieprzem do smaku i podgrzewaj na małym ogniu przez(...)podawaj. Przygotowanie TCC: Do misy TCC wyposażonej w mieszadło dodaj mięso, cebulę i czosnek i uruchom program P1 slow cook na 5 minut. Dodaj kapustę, bulion, pomidory, groszek, grzyby i przyprawy i uruchom program P2 slow cook 100 oC na 30 minut. Dodaj śmietankę i uruchom program P1 Slow cook na 10 minut. Dopraw do smaku i podawaj! Smacznego

karmelowy
Makaron z sosem miesnym, z podgrzybkami czyli Niedzielne Milenie odc.44 152

sosem mięsnym i podgrzybkami 500 g mielonego mięsa wieprzowego (ja użyłam łopatki i przekręciłam ją przez maszynkę z grubym sitkiem) 1 cebula 30 g grzybów suszonych np. podgrzybków 50 g parmezanu 300 g makaronu Grzyby wkładamy do miseczki i zalewamy 400 ml wrzątku, przykrywamy i odstawiamy. Na łyżce oleju podsmażamy mięso, rodziekając grudki, dodajemy posiekaną cebulę. Grzyby odcedzamy(...)której się moczyły, kroimy je i dorzucamy do mięsa. Podsmażamy całość 10 minut a gdy wszystko się zacznie ładnie rumienić wlewamy łyżkę octu winnego i wodę z moczenia grzybów (bez śmietków z dna) i dusimy pod przykryciem ok 15 minut. W tym czasie gotujemy makaron al dente. Odcedzamy pozostawiając szklankę wody z gotowania. Makaron wkładamy do sosu, wsypujemy starty parmezan

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ryż jaśminowy z grzybami mun, porem i kapustą 130

imbiru 2 ząbki czosnku 3/4 małego pora garść grzybów mun 150 g posiekanej białe kapusty 2 łyżki pestek dyni 2 łyżki sezamu szczypta brązowego cukru 3 łyżki octu ryżowego  5-6 łyżek sosu sojowego olej do smażenia Przygotowanie: Ryż gotujemy uważając aby go nie rozgotować , może być al dente. Grzyby zalewamy wodą i moczymy. Po około 30 minutach(...)kroimy w pióra. Kapustę siekamy. Na 2-3 łyżkach oliwy podsmażamy posiekany czosnek oraz imbir. Kiedy się zarumienią odcedzamy na sicie, ale nie wylewamy oliwy. Na tej oliwie podsmażamy grzyby, kapustę i pora, a kiedy będą miękkie dodajemy ugotowany ryż. Całość mieszamy, dodajemy odrobinę brązowego cukru , ocet ryżowy, oraz wyciągnięte wcześniej z oliwy czosnek i imbir. Ponownie mieszamy

Bon appetit mon amie
Zupa grzybowa z pyrkami 121

wody 1 marchew 1 pietruszka 1 mały seler biała część pora 20 g suszonych grzybów poł kg ziemniaków 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren czarnego pieprzu 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 1 mała cebula lubczyk sól pieprz Przygotowanie Grzyby namoczyłem kilka godzin wcześniej. Odcedziłem, dodałem do pietruszki, marchwi, selera i pora. Zalałem wodą, dodałem ziele(...)liść laurowy. Doprowadziłem do wrzenia, gotowałem do miękkości, odcedziłem. Warzywa i przyprawy zachowałem. Do wywaru z warzyw dodałem pokrojone w kostkę ziemniaki, gotowałem do ich miękkości, odcedziłem. Usunąłem przyprawy. Grzyby i warzywa drobno posiekałem. Wrzuciłem do   wywaru. Z masła, drobno posiekanej cebuli i mąki zrobiłem zasmażkę, dodałem do zupy, zagotowałem, doprawiłem do smaku solą, pieprzem i lubczykiem. Podałem

R'n'G Kitchen
Kotlety z kaszy jęczmiennej – kuchnia podkarpacka 151

kaszy jęczmiennej (użyłam łamanej) 3 marchewki 1 pietruszka niewielki kawałek selera 20 g suszonych grzybów 1 cebula 1 jajko kilka łyżek bułki tartej do panierowania tłuszcz do smażenia sól, pieprz, majeranek Kaszę gotujemy na sypko w osolonej wodzie i odstawiamy do wystygnięcia. Grzyby zalewamy 1 szklanką wody i moczymy co najmniej pół godziny. Gotujemy je w płynie, w którym(...)Marchew, pietruszkę i seler obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy wodą, lekko solimy i gotujemy do miękkości. Odcedzamy. Cebulę siekamy w drobną kostkę i smażymy na złoto na tłuszczu. Grzyby i warzywa mielimy, dodajemy do kaszy i wbijamy jajko. Doprawiamy pieprzem, majerankiem i ewentualnie solą, dokładamy cebulę, mieszamy i formujemy nieduże kotleciki. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy

Trzeci talerz
Jesienne spaghetti z rydzami 184

rydzami, prosciutto i oscypkiem (lub parmezanem). Pasta con funghi to włoski klasyk. Włosi w umiłowaniu grzybów są lepsi nawet od Polaków. Jak Italia długa i szeroka (raczej długa) naród zbiera owoce runa leśnego. Włoskie powiedzenie mówi, że jeśli przyszły teść zaprasza cię na grzyby to albo bardzo cię polubił, albo chce zgubić w lesie Sprawdź też przepis na jesienne(...)rydzami jednak wygrywa. Zwłaszcza, że nie jest łatwo spotkać rydze w warszawskiej restauracji, a prawdziwki z makaronem jednak są dostępne cały rok. Polowanie na rydza Rydz jest niezwykle aromatycznym grzybem, pięknie wygląda i usmażony zawsze smakuje al dente, bo ma w sobie tę chrupkość jakiej brakuje większości grzybów. Idealnie pasuje do niego dobrze podsmażona szynka parmeńska, a hitem jest tarty

Niedzielny kucharz
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i grzybami / Chicken and mushroom pasta bake 265

garści szpinaku baby, lub klasycznego posiekanego 1 łyżka oleju roślinnego 2 piersi bez kości, pokrojone w cienkie paski 1 cebula, pokrojona w kostkę 250 g pieczarek (lub jeszcze lepiej grzybów leśnych), pokrojonych w plasterki 3 ząbki czosnku, posiekane 1/2 szklanki białego wina 600 ml passaty pomidorowej 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 szklanka bulionu drobiowego 1/3 szklanki śmietanki(...)makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, aż będzie al dente, czyli lekko twaradawy i odcedź. W dużej i głębokiej patelni rozgrzej na średnim ogniu olej, dodaj kurczaka, cebulę i grzyby i dopraw solą i pieprzem. Smaż przez około 5-7 minut, aż kurczak zacznie się rumienić, dodaj czosnek i smaż przez około 30 sekund. Podkręć ogień, wlej wino

karmelowy

Proponowane wyszukiwania