grzyby - 15226 przepisów (strona:189/1016)

Krokiety z pieczarkami 383

, ale są też osoby, które nie przepadają z grzybami, a uwielbiają pieczarki. Dla nich będzie to idealna alternatywna wersja tradycyjnych krokietów. Te zrobione przeze mnie są naprawdę bardzo duże krokiety ze sporą ilością pieczarek i podwójną panierką. Ja oczywiście bardzo lubię grzyby, jak i pieczarki 🙂 A Wy co wolicie grzyby, czy pieczarki? […] Artykuł Krokiety z pieczarkami pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl

KuchniaWeDwoje.pl
Perunalaatikko - fiński placek 133

splotu tych zdarzeń postanowiłem ugotować to danie. Technicznie rzecz biorąc to zapiekanka ziemniaczana z grzybami doprawiona gałką muszkatołową i melasą. Melasa to nic innego jak odparowany wywar z buraka cukrowego, dlatego uznałem, że starty burak cukrowy też da radę. Do tego trochę jesiennych dodatków jak grzyby. W takiej konfiguracji też występuje :) Składniki: - ziemniaki - burak cukrowy - grzyby - mąka - gałka(...)muszkatołowa Wykonanie: Ziemniaki obieramy, gotujemy i gnieciemy. Buraka trzemy na tarce o małych oczkach. Na taki okrągły placek o średnicy 25 cm używamy około szklanki wiórków. Grzyby podsmażamy i mieszamy razem z utłuczonymi ziemniakami i burakami. Dodajemy trochę mąki, gałki muszkatołowej. Mieszamy i wstawiamy do piekarnika na około 180 stopni do momentu aż się zarumieni z wierzchu

Kryzysowa Książka Kucharska
Łazanki mocno inaczej 121

sezonem na kapustę. Najgorzej jest z sezonem na grzyby leśne, bo on właśnie się kończy. Wykorzystując ostatni gwizdek zmodyfikowałem trochę tradycyjny przypis na łazanki. Składniki: - makaron łazanki - leśne grzyby - czerwona kapusta - cebula Wykonanie: Łazanki gotujemy według przepisu na opakowaniu. Grzyby myjemy, kroimy i podsmażamy z pokrojoną w kostkę cebulą. Dodajemy poszatkowanej kapusty. Smażymy chwilę, a następnie dodajemy

Kryzysowa Książka Kucharska
Krokiety gryczane w sosie grzybowym 152

określenia potrawy o kształcie cylindrycznym.  Żeby nie było za suche, to przydałby się jakiś sos. Akurat sezon na grzyby. Składniki: - ugotowana kasza gryczana - ugotowane ziemniaki - grzyby - cebula - mąka Wykonanie: Grzyby myjemy, kroimy, w miarę potrzeby gotujemy i podsmażamy razem z pokrojoną drobno cebulą. Zasypujemy mąką, mieszamy tworząc zasmażkę i dodajemy wody, co jakiś czas mieszając

Kryzysowa Książka Kucharska
Dziki leśny gulasz. 125

kora dębu ma również właściwości antybakteryjne Dodałem jeszcze inne dary lasu - grzyby. W moim przypadku suszone, ale śmiało możecie użyć świeżych, jeśli macie takowe pod ręką :) Składniki: - grzyby suszone (mogą być świeże) - żołędzie - marchewka - cebula - maka - soda oczyszczona Wykonanie: Żołędzie obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy w wodzie z dodatkiem pól łyżeczki sody oczyszczonej. Woda powinna się mocno(...)zabarwic. Zabieg powtarzamy, aż woda będzie względnie czysta. U mnie wystarczyło 3 razy :) Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka godzin. Po tym czasie dolewamy trochę wody i gotujemy razem ze starta marchewka. Dodajemy żołędzie i jakiś czas gotujemy. Cebulę kroimy i podsmażamy. Dosypujemy trochę maki i dobrze mieszamy. Dodajemy wszystko do garnka z gulaszem i zagęszczamy

Kryzysowa Książka Kucharska
Paszteciki z kapustą i grzybami 180

zależności od wchłanialności mąki 60 g roztopionego masła 2 duże jajka szczypta soli FARSZ: 500 g kiszonej kapusty 800 g pieczarek  [ u mnie podgrzybki, opieńki] 50 g suszonych grzybów 2 cebule 3 listki laurowe 5-6 ziaren ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu łyżka suszonego majeranku łyżka masła sól, pieprz oraz: białko do posmarowania+łyżka mleka sezam, mak, kminek(...)dodać szczyptę soli, rozkłócone jajka, wyrośnięte drożdże oraz pozostałe ciepłe mleko.Wyrobić jednolite ciasto, dolewając pod koniec masło.Zagniecione ciasto oprószyć mąką i przykryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia . Suszone grzyby zalać wodą i moczyć przez całą noc, a następnie gotować przez 10 minut. Kapustę posiekać i zalać wodą. Dodać przyprawy,gotować do miękkości kapusty.[ listki i ziarna wyjąć

Moje domowe kucharzenie
aromatyczny śledź po litewsku 207

zalewy 1 spora cebula dwie garści suszonych leśnych grzybów ( ok 20 g) 2 kiszone ogórki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1,5 łyżki cukru 100 ml oleju 6 ziaren ziela angielskiego 2-3 liście laurowe 6 ziaren czarnego pieprzu szczypta majeranku szczypta gałki muszkatołowej szczypta imbiru sól sposób przygotowania Grzyby wkładamy do niewielkiego rondla zalewamy wodą i zostawiamy ( najlepiej(...)Następnego dnia gotujemy grzyby ( w wodzie w której się moczyły), po czym odstawiamy do wystygnięcia. Na patelnię o grubym dnie wsypujemy zmiażdżone nożem i posiekane ziarna ziela angielskiego, pokruszone liście laurowe, posiekany pieprz.  Całość zalewamy olejem i  na niewielkim ogniu gotujemy przez pięć minut. Następnie do oleju, dodajemy drobno posiekaną  cebulę, oraz grzyby ( również drobno

Miód i pieprz
Uszka z grzybami 98

zrobić moje pierwsze w życiu uszka, które kocham. Stanowią one mój ulubiony fragment jedzeniowy podczas Wigilii. Składniki na uszka z grzybami (35 sztuk): Ciasto: mąka pszenna (poznańska) 400 g kubek ciepłej wody ok 300 ml odrobina soli Farsz: suszone grzyby (użyłam borowiki) 50 g duża cebula łyżka bułki tartej sól pieprz Mąkę przesiać przez sitko, dodać odrobinę soli. Wyrabiać(...)stopniowo dodając ciepłej wody (ciasto ma się odklejać od ręki). Odstawić na 15 minut pod przykryciem. Grzyby gotować 30 minut w 500/600 ml wody. Cebulę zeszklić na maśle. Ugotowane grzyby drobno pokroić i połączyć z cebulą oraz bułką tartą. Doprawić do smaku obficie solą i pieprzem, wymieszać. Ciasto cienko rozwałkować i wykrawać literatką. Na kółka nakładać dużo farszu

Karola gotuje
Pierogi z grzybami 129

Składniki: ciasto: - 2,5 szklanki mąki - 1 łyżka oleju - szczypta soli - około 3/4 szklanki ciepłej wody farsz: - 160 g suszonych grzybów - 2 średnie cebule - garść świeżego i drobniutko posiekanego koperku - sól, pieprz, lubczyk, majeranek, chili Przygotowanie: suszone grzyby umieść w garnku, zalej ciepłą wodą, dodaj sól i gotuj na niewielkim ogniu przez pół godziny; grzyby powinny być miękkie(...)wtedy odcedź je i posiekaj je drobniutko (możesz je też zmielić); na oleju przesmaż drobno posiekaną cebulkę i połącz z grzybami; całość dobrze wymieszaj, przypraw do smaku; jeśli chodzi o ciasto to połącz ze sobą wszystkie składniki i wyrób na elastyczne i spójne ciasto; ciasto rozwałkuj cienko, wykrawaj kółka lub inne ozdobne brzegi, faszeruj, dobrze zlep brzegi i gotuj

Zasmakuj Kuchni
Karp smażony podany z kapustą kiszoną 122

– 10 sztuk Śliwka suszona – 4 sztuki Cebula – 1 sztuka Olej – 2 łyżki + do smażenia karpia Liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz Sok z ½ cytryny Mąka Pestki dyni Wykonanie: Grzyby zalać wodą i namoczyć przez 3-4 godziny. Po tym czasie gotować je przez 30 minut z liściem laurowym i zielem angielskim. Kapustę kiszoną posiekać i podsmażyć na oleju(...)drobno pokrojoną cebulką. Do kapusty dodać pokrojone grzyby i zalać całość wywarem z ugotowanych grzybów. Gotować na małym ogniu mieszając. Pod koniec gotowania dodać pokrojone suszone śliwki i gotować jeszcze przez 10 minut. Kapustę doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Karpia oczyścić, posolić i popieprzyć. Następnie obtoczyć w mące smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Posypać prażonymi pestkami

Kuchnia Bon Appetit
Uszka z grzybami – sprawdzony przepis 920

zamrozić. Ja robię je około tygodnia przed świętami. Do farszu używam grzybów zebranych jesienią w okolicznych lasach, ale oczywiście można też użyć zakupionych w sklepie. Składniki: ciasto (jak na pierogi): 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki wrzącej wody 1 czubata łyżeczka masła 1/4 łyżeczki soli farsz: grzyby suszone (u mnie około 100g: podgrzybków, prawdziwków i kozaków) 1/2 cebuli(...)sól mielony czarny pieprz dodatki: mąka do podsypywania podczas wałkowania olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie: Grzyby zalewamy wodą i moczymy przez całą noc. Gotujemy je w tej samej wodzie z dodatkiem soli na małym ogniu przez około 20-30 minut. Odsączamy i przestudzone rozdrabniamy w robocie kuchennym lub w maszynce do mielenia. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy

Kuchnia co dnia
Wigilijne paszteciki z kapustą i grzybami 482

świeżych 100 ml ciepłej wody 1 szczypta cukru 1/3 łyżeczka soli 2 łyżki kefiru 3 łyżki oleju 1 żółtko farsz: około słoik 500 ml kapusty kiszonej 1 szklanka suszonych grzybów 1 cebula olej sól, pieprz do smaku dodatkowo: jajko  mak Przygotowanie : ciasto: przygotowujemy rozczyn: do garnuszka przelewamy wodę, dodajemy cukier oraz wkruszamy drożdże, dodajemy 3 łyżki mąki - mieszamy. Przykrywamy(...)drożdże . W yrabiamy gładkie elastyczne ciasto. Wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce by wyrosło. Farsz: w osobnych garnkach gotujemy do miękkości kapustę i grzyby. Odcedzamy i kroimy dość drobno. Cebule obieramy, kroimy w kosteczkę, podsmażamy na oleju, dodajemy kapustę i grzyby, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, przesmażamy razem przez około

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Sos grzybowy świąteczny z grzybów suszonych 142

suszonych to podstawa na moim wigilijnym stole. Idealnie komponuje się z gołąbkami :) Składniki: 5 dag suszonych grzybów sól do smaku 6 ząbków czosnku 2 łyżki masła 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki gęstej śmietany pieprz do smaku papryka mielona ostra do smaku Wykonanie: Grzyby zalać wodą i zostawić na noc. Następnie dolać 1 szklankę wody, dodać zmiażdżony czosnek, posolić(...)smaku i ugotować do miękkości. Grzyby odcedzić i obsmażyć na maśle przez około 5 minut. Jogurt wymieszać ze śmietaną, doprawić pieprzem i papryką do smaku, dodać do grzybów i wywaru - dusić jeszcze przez 5 minut

Tradycyjna Kuchnia
Żur sandomierski 169

mąki pszennej typ 650 1 dkg drożdży 1/2 łyżeczki soli szczypta cukru 1 łyżka oleju 130 ml wody letniej przepis na żur: 1/2 litra bulionu drobiowego 1 garść suszonych grzybów 2 białe kiełbasy 10 dkg boczku wędzonego 10 dkg szynki surowej wędzonej 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 1/2 łyżeczki majeranku sól, pieprz do smaku(...)czasie zmniejszam na 170 stopni i piekę jeszcze 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika spryskuję go wodą i przykrywam ściereczką.  Jak przestygnie wydrążam środek i nalewam zupę. Żur: Grzyby namaczam przez noc i gotuję do miękkości około godzinę. Cebulę, obieram i przesmażam na oleju, Do garnka wlewam bulion, dodaję cebulę, boczek, szynkę pokrojoną, kiełbasę, grzyby, ziele, liść

wesoła kuchnia