grzyby - 15226 przepisów (strona:192/1016)

Bigos 217

konsenwat pomidorowy 2 łyżki czosnek 2 ząbki smalec 2-3 łyżki liście laurowe 2 angielskie ziele 10 ziarenek owoc jałowca 5 sztuk cukier do smaku pieprz do smaku Przepis: Grzyby zamoczyć, następnie ugotować. Kapustę kiszoną posiekaj włożyć do garnka i zaparz, odlej wódę( jeśli kapusta jest za bardzo kwaśna). Zalać wodą, dodać liście laurowe, angielskie ziele i ziarenka jałowca(...)centymetrowe krążki, boczek pokroić kostkę . Oba gatunki kiełbasy wsypać na patelnię z rozgrzanym, pozostałym smalcem. Podsmażyć na rumiano. Kiełbasę i cebulę połączyć z kapustą. Po pół godzinny gotowania dodać grzyby i gotować do miękkości. Pod koniec włożyć koncentrat pomidorowy, zmiażdżony czosnek, doprawić do smaku pieprzem i cukrem. Smacznego Artykuł Bigos pochodzi z serwisu Gotowanie

Gotowanie-uk
Zapiekanka ziemniaczana z grzybami 187

wyborne ;) Składniki: 6 ziemniaków ugotowanych w łupinach 1 biała cebula 1 szklanka pokrojonych świeżych grzybów 2 jajka ugotowane ½ szklanki mleka ½ szklanki śmietany 18% 1 łyżka mąki sól i pieprz do smaku papryka mielona słodka do smaku kminek mielony do smaku masło klarowane do smażenia Wykonanie: Grzyby, cebulę pokroić i zeszklić na patelni z dodatkiem masła. Naczynie żaroodporne posmarować masłem(...)obłożyć połową pokrojonych i obranych ziemniaków. Na wierzch położyć przysmażone grzyby z cebulą, pokrojone w plastry jajka i przykryć drugą połową ziemniaków. Śmietanę dokładnie wymieszać z mlekiem , mąką i przyprawami do smaku. Zalać zapiekankę i zapiec w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut

Tradycyjna Kuchnia
Prawdziwki marynowane 131

roku las obrodził nam znakomicie i prócz suszonych grzybów, które są u mnie na pierwszym miejscu, udało się także zamknąć troszkę tego dobrodziejstwa w słoiczkach. Przepis podpatrzony na stronie Mojetworyprzetwory. Prosto i smacznie, ale o to przecież chodzi ;) Składniki: Prawdziwki- najlepiej malutkie Zalewa: 5 szklanek wody 1 szklanka octu 10% 1 szklanka cukru 2 łyżki soli Ponadto na każdy słoiczek(...)cebuli 1/2 łyżeczki ziela angielskiego 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego ziarnistego 2-3 listki laurowe 1 pełna łyżka gorczycy Sposób przygotowania: 1. Grzyby obieramy dokładnie i myjemy. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą i delikatnie solimy. Gotujemy od momentu zagotowania ok 3 minuty pilnując, bo wytwarzająca się piana lubi "uciec" z garnka. Gorące grzyby odcedzamy i porządnie przelewamy zimną wodą

Kuchnia w czekoladzie
Polędwiczki wieprzowe z grzybami 203

polędwiczkę wieprzową, jak również woreczek zamrożonych grzybów leśnych z ubiegłorocznych zbiorów. Najwyższa pora była zatem, by coś z nich skonstruować...:) Polędwiczki wieprzowe z grzybami Składniki: 500g polędwiczek wieprzowych 200g grzybów leśnych 2 cebule bulion wołowy- kostka 150 ml czerwonego wina 2 łyżki stołowe śmietany 3 ząbki czosnku przyprawy:  pieprz, sól, tymianek, papryka czerwona, sos sojowy olej do smażenia Wykonanie(...)stron przez kilka minut na złoty kolor. Pozostałą winną marynatę zachowujemy.Na tej samej patelni podsmażamy dwie cebule pokrojone w drobną kostkę (do zeszklenia), nastęnie podsmażamy również przez kilka minut grzyby. W garnku kostkę rosołową rozpuszczamy w 500ml wody, dodajemy zachowaną marynatę, cebulę, grzyby i polędwiczki, i przyprawiamy- czosnkiem zmiażdżonym w prasce, pieprzem, solą, tymiankiem i czerwoną papryką, dodając

Aromatyczne Podróże
Placek drożdżowy ze świeżymi grzybami i sosem serowym 132

wyjmowanym dnem 24 cm Ciasto: 10 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru około 180 ml wody 200 g mąki 1 łyżka oleju ¼ łyżeczki soli Nadzienie 500 g mieszanych leśnych grzybów pokrojonych w plasterki 2 cebule pokrojone w kostkę 1 kubeczek pojemności 200 ml gęstej śmietany 18% (minus 1 łyżka do groszku) 1 jajko 60 g tartego żółtego sera sól, pieprz(...)dodać resztę składników i wyrobić gładkie ciasto. Zostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. W tym czasie przygotować nadzienie. Nadzienie W garnku rozgrzać 2 łyżki oleju i zeszklić cebulę. Dodać grzyby i dusić około 10 minut mieszając, aby zrobiły się miękkie, a woda wyparowała. Doprawić solą i pieprzem. Zostawić do przestygnięcia. Formę posmarować olejem, piekarnik nagrzać do 200°C . Wyrośnięte

Posadzone i zjedzone
Roladki z polędwicy z maślanymi kurkami 141

choć im więcej tym...bardziej grzybowo :) duża cebula kilka cienkich plastrów boczku dwie czubate łyżki masła klarowanego do smażenia grzybów łyżka zwykłego masła kilka łyżek śmietanki 30% sól, pieprz, suszony czosnek niedźwiedzi, tymianek Przygotujcie także folię aluminiową. Na początek oczyszczam grzyby, siekam jeśli jest taka potrzeba. Na klarowanym maśle przysmażam pokrojoną w kostkę cebulę, a następnie dorzucam kurki. Smażę(...)około 10 minut. Po tym czasie dzielę grzyby na pół. Część zdejmuję z patelni i studzę. Drugą część lekko podlewam wodą i duszę do miękkości, około 30 minut. Na koniec doprawiam śmietanką, solą, pieprzem i tymiankiem, i mam gotowy sos.  Polędwiczkę rozcinam, by powstał dość cienki płat, który łatwo można zrolować. Mój kawałek mięsa był nieduży, długi

Pichceniomania
Jaglane kluski z sosem grzybowym 161

kaszy jaglanej 300 g mąki pszennej (ok półtora szklanki) pół szklanki mąki ziemniaczanej (ok 100 g) 250 g twarogu 2 jajko sól olej Na sos: ok 350 g świeżych grzybów leśnych (ale mogą być również pieczarki czy boczniaki) duża cebula 180 ml śmietany 30% 2 ząbki czosnku sól, pieprz Przygotowanie Kaszę gotujemy w osolonej wodzie, aż będzie bardzo miękka. Odstawiamy(...)każdej robimy rulon i kroimy jak na kopytka. Wrzucamy do wrzącej osolonej wody z dodatkiem łyżki oleju i gotujemy ok 4-5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Grzyby oczyszczamy, kroimy w kostkę i wrzucamy na wrzątek. Gotujemy kilka minut, następnie odcedzamy na sicie. Jeśli mamy pieczarki czy boczniaki, nie trzeba ich obgotowywać. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy

e-PrzepisyKulinarne
Grzyby marynowane (przepis uniwersalny) 112

zapisów mojej mamy.  W taki sposób robię różne rodzaje grzybów. Są pyszne! 2-3 kg grzybów Zalewa: 3 litry wody 1,5 szklanki octu 10% 1 szklanka cukru 1 łyżka soli liście laurowe, ziele angielskie 3 cebule Oczyszczone i umyte grzyby przełożyć do garna z wodą i gotować przez 20 minut. W międzyczasie przygotować zalewę. Wszystkie składniki zagotować(...)cebulą pokrojoną w plastry). Grzyby przełożyć do zalewy i gotować w niej dodatkowo przez 15 minut. Gorące (z zalewą) przełożyć do słoików i mocno zakręcić. Słoiki odwrócić do góry dnem - pozostawiając je tak do ostygnięcia

Di gotuje
ZUPA GRZYBOWA Z ŁAZANKAMI SMAKI MOJEGO DZIECIŃSTWA 138

Grzyby , moja słabość i miłość jak lody i kawa...w każdej postaci.Czas już wrzucić jakiś konkretny przepis na te smakołyki.Dzis przepis z mojego(...)domu , z lat mojego dzieciństwa na przepyszną grzybową z ŁAZANKAMI:).  0.5 litra świeżych grzybów 1 .5 litra bulionu z warzyw pieprz,sól 2 łyżki natki pietruszki 2 łyżki šmietany ( najlepiej takà od chłopa) Na łazanki ********************** 10 dag.mąki pszennej 1 jajko ******************************************* Grzyby czyścimy i kroimy w kawałki.Zagotowujemy bulion warzywny , wrzucamy grzyby,przyprawiamy pieprzem

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
SOS GRZYBOWY SMAKI MOJEGO DZIECIÑSTWA 166

grzybami po lesie, dziś Las daleko a zwrok już nie ten,więc cieszę się jeśli moi znajomi podrzucą mi parę grzybków , abym mogła zasmakować ich choć raz do roku.Takie grzybki możemy podawać z ziemniakami lub z chlebem,ja to wprost z patelni je wyjadam bez dodatku ,więc podzielę się moim przepisem z domu na te leśne pyszności.  Grzyby ok.1 litra 1 duża cebula przyprawa maggi posiekany czosnek Szczypta tymianku sól i pieprz 1 łyżka smalcu 1 szkl.kwaśnej śmietany 1 łyżka mąki ************************************************* Grzyby czyścimy,kroimy w cienkie paseczki lub plasterki.Na głębokiej patelni rozgrzewają tłuszcz,wrzucamy grzyby i drobno posiekaną cebulę.Całość dusimy , aż wyparują wszystkie soki.Teraz dodajemy sól i pieprz,czosnek oraz maggi,poło

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Dziczyzna-Gulasz z SARNY 138

miedzy czasie kroimy dwie cebule w piórka i pod koniec smażenia wrzucamy na patelnie i razem Smażymy z mieskiem na malutkim ogniu aż sie zeszli. *Wlewamy nasz wywar z grzybów i dusimy przez chwile. *Nastwaiamy garnek z woda około 2 do 3 litrow. NIE ŻAŁUJMY wody, ponieważ dlugo będziemy gotowaś nasz gulasz i lepiej napoczątku dać  więcej wody niż(...)zawsze,normalnie dodajac sól Odcedzamy musimy pozbyć sie jak najwiecej wody. Gdy ostygnie maczamy w jajku i bułce tartej rzucamy na gorący olej przewracamy często by nie spalic GRZYBY: kroimy i podpiekamy na grillu albo  w piekarniku przez 20 min **************************************** Koniec:  Grzyby i warzywa uprzednio pokrojone wrzucamy.do garnka podkręcamy na większy ogień i gotujemy jeszcze wszytko

Viola cooks with passion
Grzyby gatunkami. Borowik wysmukły, borowik wrzosowy, złotak wyniosły 260

Borowik wysmukły Aureoboletus projectollus , znany też jako złotak wyniosły lub borowik wrzosowy, to grzyb, który w naszym kraju występuje dopiero od kilku lat. Pokrój owocnika, według mnie, przypomina bardziej koźlarza niż borowika. Jest tzw. gatunkiem inwazyjnym ponieważ przywędrował do nas przez Litwę i Łotwę aż z Ameryki Północnej. Rozprzestrzenia się na razie na północy Polski, ale prawdopodobnie z czasem znajdziemy(...)zbierały je podczas urlopu i sfotografowały specjalnie na moją prośbę więc wstawiam je do atlasu licząc jednocześnie, że sama wkrótce będę mogła im się przyjrzeć z bliska. Mieszkańcy zbierający grzyby w nadmorskich lasach i znajdujący coraz częściej borowika wysmukłego twierdzą, że inne gatunki grzybów rosnące na tym terenie mają się bardzo dobrze i nie widać by były wypierane przez

Smaczna Pyza
Zupa jarzynowa z quinoą i grzybami shitake (bez glutenu, bez laktozy, wegańska) 114

koniecznie.  Składniki: 1 szklanka ugotowanej białej quinoy 2 małe marchewki 1 kalarepka 3-4 liście kapusty kawałek pora (około 5 cm) 2/3 szklanki mrożonego zielonego groszki 8 świeżych grzybów shitake szczypiorek 2 łyżki oliwy z oliwek 1,2 litra wody liść laurowy  ziele angielskie lubczyk pieprz  sól Wykonanie: Por kroimy na plasterki i na ćwiartki, chwilę dusimy(...)pokrojoną w kostkę kalarepę i poszatkowaną kapustę. Gdy warzywa zaczną mięknąć, dorzucamy groszek, doprawiamy pieprzem, lubczykiem, w razie potrzeby jeszcze raz solimy. Gotujemy kolejne pięć minut, na koniec dodajemy grzyby shitake pokrojone w paseczki i wyłączamy zupę i odstawiamy ją na 5 minut (wystarczy jak grzyby postoją chwilę w gorącej zupie, shitake nie należy długo gotować

Quinoa Raz!
Sos grzybowy z twardzioszka przydrożnego 147

tańcówka. Uwaga: w przypadku twardzioszka jadalne są tylko kapelusze, ponieważ nóżki są twarde oraz łykowate. Miąższ twardzioszka jest biały i nie zmienia zabarwienia po przekrojeniu. Dodatkowo warto dodać, że grzyb po przekrojeniu ma łagodny oraz aromatyczny aromat.  Składniki na 2 porcje: 1 mały, czubaty talerz twardzioszka przydrożnego (same kapelusze!)  1 średniej wielkości cebula 2-3 łyżki śmietany(...)masło do smażenia Kapelusze umyć, osuszyć i przekroić na 2-3 części. Cebulę obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać odrobinę masła. Przesmażyć cebulkę. Gdy będzie szklista to wsypać grzyby. Całość przyprawić solą oraz pieprzem i smażyć kilka minut. Gdy grzyby puszczą sok i zmniejszą swą objętość to dodać posiekaną, zieloną pietruszkę. Na sam koniec dodać śmietanę (musi

Ugotować
POLĘDWICZKA W SOSIE PIECZARKOWO- BOROWIKOWYM 149

formie pojedynczych roladek. Podane z aromatycznym, kremowym sosem pieczarkowo-borowikowym.  Z dodatkiem białego wytrawnego wina, które nadaje potrawie lekki aromat i w subtelny sposób podkreśla smak grzybów. Świetne danie do serwowania na wszelkie uroczystości rodzinne lub jako wystawny obiad w czasie grudniowych świąt. Najlepiej smakuje z delikatnym puree ziemniaczanym  lub kaszą jaglaną, gryczaną, jęczmienną. Jako sałatkę podałabym sałatę(...)szklanką gorącego bulionu lub wody z sosem sojowym i odstawiamy na 30 minut, do napęcznienia.  Gotujemy pod przykryciem na minimalnym ogniu, przez około 20-30 minut.  Grzyby odsączamy na sitku i kroimy w szerokie paski. Wywar zachowujemy. Po ugotowaniu powinno pozostać około 1/2 szklanki płynu. POLĘDWICZKĘ myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku i dokładnie oczyszczamy z białych błon

cool and minty