grzyby - 15226 przepisów (strona:201/1016)

Kapusta zasmażana 504

Składniki: 2 kg kapusty kiszonej 1 szklanka grzybów suszonych 200 gram boczku wędzonego 3 cebule 3 łyżki mąki do zasmażki 2 liście laurowe 3 ziarnka ziela angielskiego świeżo zmielony pieprz, sól do smaku oraz majeranek Wykonanie: Kapustę płuczemy, wkładamy do garnka zalewamy wodą. Wrzucamy liście i ziele angielskie gotujemy około 1 godz. Grzyby obgotowujemy wylewamy wodę i zalewamy świeżą(...)wodą gotujemy 20 minut. Ugotowane grzyby wyjmujemy z wody kroimy w paseczki wodę zostawiamy. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy, dodajemy pokrojoną w kostkę cebule po 5 minutach wlewamy wodę po gotowanych grzybach. Mąkę prużymy na suchej patelni aż zbrązowieje, dodajemy do wywaru energicznie mieszając. Łączymy z ugotowaną kapustą i grzybami dodajemy sól, pieprz oraz majeranek chwile jeszcze gotujemy

kgwjanczewo
Tarteletki z leśnymi grzybami 111

towarzystwie cebulki jest łagodzony smakiem masy jajeczno-śmietanowej.   Składniki (na 12sztuk) ciasto: 100g masła 100g mąki pszennej 100g mąki pełnoziarnistej 2 łyżki zimnej wody sól nadzienie: 500g leśnych grzybów duża biała cebula masło klarowane do smażenia sól, biały pieprz ząbek czosnku 2 jajka 80 ml słodkiej śmietanki 30% płatki papryki natka pietruszki do dekoracji Sposób przygotowania   Ciasto: Mąki(...)gęsto nakłuwamy widelcem. Tak przygotowane ciasto podpiekamy w 180 stopniach C przez 15 minut.   Nadzienie: na patelni rozgrzewamy masło klarowane i szklimy na nim drobno posiekaną cebulkę. Grzyby oczyszczamy, krótko przemywamy je pod bieżąca wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym i drobno siekamy. Grzyby dokładamy do cebulki, doprawiamy sola i białym pieprzem. Odparowujemy. Farsz grzybowy nakładamy na podpieczone

Pyry na Gaz
Wegetariańskie gołąbki z kaszą gryczaną,grzybami i...strogonowem 164

suszonych grzybów w zimnej wodzie Teraz zajmiemy się kapustą. Oderwij 4 wierzchnie liście i zostaw je do wyłożenia garnka. Następnie wytnij tzw. głąb by móc odrywać kolejne liście. Zdejmij delikatnie kilkanaście kolejnych. Zagotuj wodę w dosyć dużym garnku i gotuj każdy liść kilka minut, aż nabiorą elastyczności. Wyłóż na ścierkę, niech ociekną i wystygną. Ugotuj kaszę gryczaną. Grzyby odsącz(...)posiekaj na ok. 1 cm kawałki.  Pokrojoną w kostke cebulkę, usmaż na maśle, po czym dodaj grzyby i smaż jeszcze kilka minut. Dopraw do smaku solą, dosmacz pieprzem , dodaj do smaku co chcesz. Przełóż do kaszy  i połącz ze zmiksowanym ładnie jajem. Do każdego liścia nałóż ok. 4 łyżki farszu, to zależy tylko od liścia jki jest

Z Kuchni Do Kuchni
Sos pieczarkowy aromatyczny z szybkowaru 248

oliwę z masłem dodaj rozgniecione ząbki czosnku, rozmaryn i parę gałązek świeżego tymianku podsmażaj chwilę, do wydzielenia się aromatu, dodaj pieczarki i chwilę podsmażaj (nie przewracaj grzybów patką, tylko potrząsaj delikatnie patelnią) gdy grzyby nabiorą aromatu i delikatnie się zarumienią, przenieś je łyżką cedzakową do szybkowaru z podsmażonymi cebulkami do pozostałych na patelni tymianku, rozmarynu i czosnku wlej(...)smażenia Przygotowanie rozgrzej na patelni oliwę z masłem dodaj cebulki i chwilkę podsmażaj dosyp cukier i podsmażaj do uzyskania lekko rumianego koloru z obu stron Pieczarka brązowa. Świeży grzyb poznacie po tym, że blaszki przywierają do nóżki lub delikatnie od niej odchodzą. Jeśli jednak kapelusz odchodzi od nóżki na tyle, że zaczyna się wywijać na brzegach, grzyb nie jest już

Szybko Szybkowar
Staropolski bigos mojej Mamy 4732

osob:1kg kapusty kiszonej1 kg kapusty słodkiejpo ½ kg wołwiny lub wieprzowiny( u mnie karkówka)½ kg kiełbasy¼ kg boczku wędzonego4 ziarna ziela angielskiego3 liście laurowe2 ziarenka jagód jalowcagarść grzybów suszonych10 śliwek suszonych bez pestek1 mała cebulapieprz, sól, tłuszcz do smażeniaGrzyby zalewamy wodą i moczymy ok. 30 min. Kapustę kwaszoną odciskamy z soku(soku nie wylewamy, bo być może będzie potrzebny(...)trakcie gotowania straciła swoją kwaśność), płuczemy( jeśli jest zbyt kwaśna), odciskamy i kroimy. Zalewamy małą ilością wrzącej wody, gotujemy ok. godziny ze śliwkami.Kapustę białą szatkujemy, zalewamy wrzątkiem, dodajemy grzyby wraz z wodą, gotujemy 30 minut. Mieso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i obsmażamy w kawałku wszystkich stron na tłuszczu. Mięso i pokroiony boczek dokładamy do kwaszonej kapusty i dusimy

Mia Cucina Sofieta
Wigilijny barszcz z uszkami 178

Grzyby namoczyć w zimnej wodzie i odstawić na około pół godziny. W osobnym garnku ugotować włoszczyznę z zielem angielskim i listkami bobkowymi oraz z cebulami i grzybami. Gotować około 40 minut. Następnie wywar z włoszczyzny przecedzić i wymieszać z przecedzonym wywarem buraczanym .Doprawić octem, cukrem, sola i pieprzem(...)tylko podgrzać i podawać z uszkami.Składniki na uszka:Ciasto:2 szklanki mąki2 jajkawodaNadzienie:około 20 suszonych grzybów1 duża cebulałyżka masłasól, pieprzFarsz na uszka: Grzyby namoczyć w zimnej wodzie około 30 minut do godziny. A następnie ugotować do miękkości odcedzić i drobno pokroić A następnie przepuścić przez maszynkę

Bon Appetit Małgorzaty
Pappardelle z polędwiczkami wieprzowymi w sosie grzybowo-śmietanowym 162

marynowania i pieczenia1 łyżka masła2 łyżki tartego parmezanuPolędwiczkę marynujemy w oliwie, suszonym majeranku, liściach laurowych, w kulkach ziela angielskiego oraz w kilku ząbkach czosnku prze kilka godzin. Suszone grzyby moczymy w zimnej wodzie przez minimum 1 h. Następnie kroimy w paseczki a cebulę(...)ząbki czosnku siekamy w kostkę. Pokrojone grzyby i cebulę, czosnek podsmażamy na oliwie. Zalewamy około 0,7 l wody i gotujemy przez 1,5 h do miękkości grzybów. Gdy grzyby są miękkie i woda się zredukuje, wlewamy śmietankę, chwilę podgrzewamy i zdejmujemy z ognia. Sos doprawiamy suszonym tymiankiem solą i pieprzem. Polędwiczkę podsmażamy na oliwie z każdej

Bon Appetit Małgorzaty
Barszcz wigilijny 188

dziś coś do pary do uszek z grzybami :) Składniki:1 marchewkakawałek selera1 pietruszka1 szklanka wywaru z suszonych grzybów (1 garść suszonych grzybów gotujemy do miękkości - grzyby zostawiamy do farszu do uszek, a wywar do barszczu)kilka ziaren pieprzukilka ziaren ziela angielskiego2 liście lauroweocet lub sok z cytryny do smakukoncentrat z buraków (domowy lub gotowy - lubię koncentrat firmy Krakus

Kuchnia domowa Ani
Marynowane turki 148

grzyb ma wiele nazw, nazywa się płachetką zwyczajną lub kołpakowatą, pieczarką leśną, szampionem itd, ale my mówimy na niego turek lub kołpak. Jego kapelusze świetnie nadają się do marynowania, nóżki z marynaty są twarde, dlatego przeznaczam je do suszenia. Składniki:kapelusze turkówcebulaliść laurowyziele angielskiegorczyca (ewentualnie) Zalewa:1 szklanka octu 10%4 szklanki wody1 łyżka soli4 łyżki cukruSposób przygotowania(...)Grzyby oczyszczamy, większe kapelusze kroimy na połówki.2. W garnku gotujemy wodę, dodajemy odrobinę soli. Na wrzątek wrzucamy grzyby, gotujemy na wolnym ogniu ok 10 minut. Odcedzamy.3. W osobnym garnku gotujemy składniki zalewy.4. Na dno każdego słoika wrzucamy po połowie posiekanej cebuli, napełniamy słoiki grzybami, dodajemy po 1 listku laurowym, kilka ziarenek ziela angielskiego i ewentualnie gorczycę. Zalewamy

Kuchnia domowa Ani
Mrożone duszone maślaki 112

cieszyć się smakiem świeżych grzybów zimą możemy je zamrozić. Przygotowałam kilka porcji duszonych maślaków do sosów i zup.Składniki:maślakimasłosól, pieprzSposób wykonania:1. Maślaki starannie obieramy, kroimy w grubsze plasterki lub kostkę.2. Na patelni rozgrzewamy masło, dorzucamy maślaki i dusimy 15-20 minut do odparowania wody.3. Doprawiamy solą i pieprzem.4. Ostudzone grzyby przekładamy do woreczków lub pojemników, opisujemy(...)jaki grzyb i data) i mrozimy. Takie maślaki możemy spokojnie przechowywać 6 miesięcy w zamrażarce. Nadają się świetnie do sosów, zup, zapiekanek, a także do duszonek z cebulką i śmietaną. Smacznego!!!Ciekawostkę o zbieraniu grzybów można było znaleźć w zeszłotygodniowym numerze Angory (nr 36/2014). Polecam postudiować mapkę :) Nic dziwnego, że u nas w Polsce zbieranie grzybów to sport narodowy

Kuchnia domowa Ani
Rosół grzybowy 139

grzankipietruszka lub kolendra do przybraniaprzygotowanieGrzyby zalać niewielką ilością wody, odstawić na godzinę do namoczenia. Ugotować w wodzie w której się moczyły. Rosół zagotować, dodać wywar z grzybów i pokrojone w drobne paski grzyby. Doprawić solą , pieprzem, ewentualnie sokiem z cytryny. Podawać z grzankami, przybrać pietruszką . Smacznego

Stare Gary
Jesienne risotto 128

wszędzie tam, gdzie mogę :)I dzisiaj, z dynią w roli głównej, polecam Wam risotto- cudownie aromatyczne dzięki gałce muszkatołowej i grzybom, apetycznie wyglądające i jeszcze lepiej smakujące :)Pyszności! :)))* ryż risotto- 1 szklanka* dynia- ok. 350 g* grzyby suszone- 100 g  * marchew- 1 średnia* cebula- 1 szt.* bulion warzywny- 1 litr* sól pieprz, gałka muszkatołowa* olej do smażeniaGrzyby(...)zalać 1 litrem wrzącego bulionu, odstawić na godzinę, a następnie wyciągnąć je i pokroić.Marchewkę oraz dynię pokroić w kostkę.Cebulę poszatkować i zeszklić na oleju, dodać grzyby i chwilę podsmażyć.Na patelnię z cebulą wsypać szklankę ryżu, wymieszać i smażyć do momentu, kiedy będzie szklisty, wtedy wlać szklankę bulionu.Od razu też wrzucić pokrojoną marchewkę wraz z dynią.Dusić

Kraina Miodem Płynąca
Świąteczny pasztet z kaczki z żurawinką 176

korpusu kaczki, po ugotowaniu rosołu)3 ugotowane marchewki2 ugotowane pietruszki1/3 ugotowanego selera1 ugotowany por (biała część)1/2 cebulki kilka suszonych grzybów, wymoczonych lub ugotowanych z warzywami 3 ziela angielskie2 liście laurowesólpieprzmajeranek1/2 szklanki suszonej żurawinyMięso i warzywa oraz suszone grzyby, z dodatkiem liści laurowych i zielem angielskim gotujemy przez godzinę w wodzie- do miękkości (jeśli przedłużymy proces gotowania(...)godzin na bardzo wolnym ogniu, zaczniemy od gotowania mięsa- następnie dodamy warzywa oraz grzyby i przyprawimy na końcu solą i pieprzem, uzyskamy pyszny, klarowny rosół- ale o tym innym razem). Ugotowane warzywa, grzyby i mięso (oddzielone od kości) przekładamy do kielicha blendera- doprawiamy obficie solą, pieprzem i majerankiem i blenderujemy na gładką masę (bądź mielimy, ja niestety

Mango Papaja
Współpraca - Nasza Chata - leśne specjały z Borów Tucholskich 173

przypadku - mam sto pomysłów. ;-) Przedwczoraj dostałam produkty od firmy Nasza Chata. Firma jest mi dobrze znana, ich produkty nie raz gościły na moim stole. W paczce znalazłam móstwo grzybów i owoców leśnych w różnej postaci. To, co od razu rzuca się w oczy to dobry skład: bez konserwantów, bez wszechobecnych "E". Przepisy już wkrótce na blogu! :-)Firma Nasza Chata oferuje(...)specjały prosto z Borów Tucholskich. :-) Ich działalność obejmuje skup i przetwórstwo, dzięki czemu - w trosce o jakość - mogą czuwać nad każdym etapem produkcji. W ofercie Nasza Chata ma: grzyby suszone, grzyby marynowane, dania gotowe i sosy, owoce leśne w formie przetworów, mrożonki. Produkty są najwyższej jakości, bez konserwantów. Strona internetowa: http://www.nasza-chata.plSklep internetowy: http://www.grzyby-sklep.pl

Szefowa kuchni
Zupa pieczarkowa-pyszna.Znaczenie zup 232

zwiazki fitochemiczne zwalczajace wiele chorob.Ponadto grzyby dostarczaja trudno dostepnych skladnikow odzywczych.Np. jeden grzyb portobello(ciemna odmiana pieczarki) sredniej wielkosci zawiera 21% zalecanej dziennej dawki selenu i 1/3 miedzi.Ma takze sporo potasu,tyle samo co sredni banan.Inne odmiany sa rownie bogate w mineraly.Co najwazniejsze grzyby nie traca skladnikow odzywczych nawet,jesli je podsmazamy,grilujemy czy przyrzadzamy w kuchence mikrofalowej.A

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!