grzyby - 15226 przepisów (strona:205/1016)

Pasta z pieczarek 69

Pieczarki to najczęściej uprawiane grzyby na świecie. W Europie możemy znaleźć ok. 100 gatunków pieczarek, jednak największa popularność zyskały trzy z nich, głównie dzięki stosunkowo łatwej uprawie. W Polsce na imponującą skalę uprawia się pieczarkę białą - jesteśmy jej największym producentem w Europie i jednym z największych na świecie. Choć generalnie mówi się, że grzyby nie dostarczają nam żadnych(...)wartości odżywczych lub ich bardzo niewielkie ilości okazuje się, że nie jest to prawda. Wprost przeciwnie - regularne jedzenie grzybów może obniżać ryzyko chorób serca czy rozwoju niektórych typów nowotworów. Pieczarki należą do produktów niskokalorycznych - dostarczają zaledwie 26kcal w 100g. Jednocześnie zawierają jednak sporo składników odżywczych, m.in. potas, żelazo, cynk, witaminę D czy E. Dodatkową korzyścią jest obecność w pieczarkach polisacharydów

Z notatnika dietetyka
Kapelusze podgrzybków w białym winie 77

lasu z miłym benefitem w postaci koszyka podgrzybków. W tym miejscu - jako jesieniara wnoszę, o zachód słońca chociaż ze dwie godzinki po zakończeniu pracy… 19:30 byłoby super!.  Grzyby tylko czekały w napięciu, co się z nimi stanie. Stał się jeden pokaźny słoik marynowany, duża patelnia smażonych z rozmarynem na jutro do jajecznicy i te nieziemskie kapelusze - grzybów(...)jakże!) Odwróć i smaż kolejne 3-5 min.  Dodaj posiekany czosnek i daj mu minutkę. Chluśnij białym winem i wrzuć łyżkę zwykłego masła. Zredukuj wino i jeśli grzyby wyglądają jak w śmietankowo-sosowej pierzynce - to czas, żeby je zjeść. Podaj z wcześniej uprażonymi ziołami i np. bagietą lub dobrym żytnim  do maziania w masełku

Cytryna&Co.
Kanapka z borowikami i jajkiem sadzonym 89

masło do smażenia Cebule kroję w piórka, czosnek siekam. Obsmażam na niewielkiej ilości oliwy,  odsuwam na bok patelni. Borowiki kroję w plastry, wykładam na patelnię, smażę aż grzyby będą złociste z każdej strony. Mieszam z cebulą, posypuję tymiankiem. Na grzyby wbijam jajko, posypuje solą, posiekanymi ziołami.  W międzyczasie podpiekam chleb w tosterze lub na patelni. Chleb(...)smaruję serkiem. Jajko z grzybami wykładam na grzankę, posypuję czerwonym pieprzem.   Smacznego

Obiad gotowy
Zupa grzybowa z makaronem 90

skusi na taką zupkę i zainspiruje się przepisem. Zupa jest bardzo smaczna, więc polecam ☺️ Do przygotowania zupy grzybowej, będziemy potrzebowali: garnek o pojemności około 4 litrów około 500 gramów grzybów 200 gramów makaronu – użyłam kokardek które na opakowaniu mają czas gotowania 10 minut – czyli w zupie po około 15 minutach makaron powinien być ugotowany. por (nie za duży) lub cebula(...)łyżki masła i około 2 L wody (ilość wody zależy jak gęstą zupę lubimy) Link do filmiku z przepisem na: Zupa grzybowa z makaronem Przygotowanie składników: Oczyszczone i umyte grzyby kroję na mniejsze kawałki. Pora kroję w cienkie ćwierć plasterki i przekładam do osobnej miseczki. Oczyszczoną marchew, pietruszkę, selera, drobno kroję. Natkę pietruszki siekam. Gotowanie zupy: W garnku

Uwaga Babcia Gotuje
SOS GRZYBOWO- ŚMIETANOWY 83

grzybowo- śmietanowy to idealna propozycja na sos do obiadu po grzybobraniu. Teraz sezon na grzyby w pełni, więc trzeba to wykorzystać. Sos jest przepyszny, aromatyczny i naprawdę szybki w przygotowaniu. Idealny do podania z plackami ziemniaczanymi, kaszą, kluskami śląskimi czy kopytkami. Oczywiście w takim sosie nie może zabraknąć cebulki i świeżej natki pietruszki. Pyszota ;) Sos grzybowo- śmietanowy - składniki: * około(...)podgrzybków * 2-3 łyżki masła * około 200 ml słodkiej śmietany (najlepiej 30%) * 1 cebula * solidna garść posiekanej natki pietruszki * do smaku sól i pieprz czarny mielony Wykonanie: Grzyby dobrze oczyścić, pokroić w mniejsze kawałki lub paseczki. Na patelni rozpuścić masło. Zeszklić obraną i drobno posiekaną cebulę. Następnie dodać grzyby, wszystko razem smażyć około 15-20 minut

Zrób to smacznie
Sos grzybowy z mięsem mielonym do makaronu. Kremowy i bardzo aromatyczny. PRZEPIS 93

Jeśli lubisz grzyby, ten sos skradnie twoje serce. Jest bardzo aromatyczny, idealnie kremowy, świetnie pasuje do makaronów, ale można podać go też z wszelkiego rodzaju kluseczkami albo kaszą. Przepis na sos grzybowy z mięsem mielonym Składniki: 500 gramów mięsa mielonego, użyliśmy z indyka, ale może być też wieprzowe lub mieszane, 2 cebule, 400 gramów świeżych grzybów leśnych(...)olej, sól, pieprz. Jak zrobić sos grzybowy z mięsem mielonym do makaronu? Na głębokiej patelni rozgrzej trochę oleju, wrzuć drobno posiekaną cebulę i mięso mielone, smaż, rozdrabniając mięso łopatką. Grzyby oczyść, pokrój w plasterki, dorzuć na patelnię, smaż nadal jeszcze przez kilka minut, aż składniki lekko się zrumienią. Śmietankę wlej do miseczki, dodaj drugie tyle wody i łyżeczkę mąki

Kulinarna Polska
Siedziuń sosnowy - najprostszy sposób podania 81

Niedawny, pierwszy w tym roku wypad na grzyby okazał się dość owocny. Nie dość, że w koszykach znalazło się sporo podgrzybków, to jeden kosz wypełniliśmy siedziuniem sosnowym. O tym grzybie naczytałam się wielu pozytywnych zdań co do jego walorów smakowych. W naszych lasach rośnie go sporo, ale nigdy nie zbieraliśmy, bo nie wiedzieliśmy, że jest jadalny i tak smaczny(...)polskich lasach jest go sporo i z tej listy siedziuń sosnowy został usunięty, na szczęście polskich grzybiarzy i grzybowych smakoszy 😊😋 Dziś zapraszam na najprostszy sposób przygotowania i podania tego grzyba. Warto zacząć od tego przepisu, by poznać wyjątkowy smak siedziunia sosnowego. Składniki : kawałek siedziunia o wielkości dwóch połączonych pięści 2 łyżki masła sól pieprz natka pietruszki Wypłukać dokładnie, umieścić

Weekendy w domu i ogrodzie
Makaron udon z panierowanym tofu 99

podgotowanego grubego makaronu udon 200 g. tofu naturalnego 1 cebula 1 duży ząbek czosnku 1-2 cm. plasterek imbiru 1 marchewka 1/2 małej cukinii 15 szt. suszonych grzybów shiitake 4 łyżki oleju 1 łyżeczka oleju sezamowego 2 łyżki sosu sojowego 4 łyżki sosu ponzu 1 łyżka sezamu 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki panierki panko Tofu pokrój w kostkę(...)godziny. Cukinię i marchewkę pokrój w julienne, czyli czyli bardzo cieniutkie paseczki (zapałki) długości 4-5 cm. Cebulę pokrój w piórka. Imbir i czosnek zetrzyj na drobnej tarce. Grzyby shiitake zalej wrzątkiem na 15 minut, następnie gotuj 10 minut. Odcedź i posiekaj w paski. Tofu przekładaj do miseczki z mąką ziemniaczaną i dokładnie obtaczaj w niej. Wrzuć z powrotem

Delicious Place
Szklisty makaron z kurczakiem i warzywami. Znasz go z chińskiej knajpy, bardzo łatwo przygotujesz w domu. PRZEPIS 954

często zamawialiśmy je w azjatyckich barach i restauracjach, dziś robimy też w naszej kuchni. Smakuje świetnie i jest gotowy w 15 minut – nie licząc czasu potrzebnego na namoczenie grzybów. Przepis na szklisty makaron z kurczakiem i warzywami Składniki: 100 gramów szklistego makaronu chińskiego bardzo cienkie nitki – powinniście znaleźć na dziale azjatyckim w supermarkecie, 1 większa pierś z kurczaka(...)maksymalna ilość do przyrządzenia na raz ze względu na metodę stir-fry, a więc szybkiego smażenia na dużym ogniu. Jak zrobić szklisty makaron z kurczakiem i warzywami? Grzyby mun zalej gorącą wodą, zostaw na minimum pół godziny Makaron przygotuj według przepisu na opakowaniu – zazwyczaj wystarczy zalać go wrzątkiem. Dokładnie odcedź. Kurczaka pokrój w cienkie płatki, oprósz solą

Kulinarna Polska
Klopsiki mięsno-ryżowe w sosie grzybowym. Można jeść je bez żadnych dodatków, bardzo smaczne. PRZEPIS 190

sosie. Wychodzą bardzo smaczne, w dodatku przepis jest oszczędny. Przepis na klopsiki mięsno-ryżowe Składniki: Pół kilograma mięsa mielonego – wieprzowina lub indyk, 100 gramów ryżu , 200 gramów świeżych grzybów (tym razem użyliśmy kurek ale mogą być też inne grzyby leśne lub pieczarki), 2 większe cebule, 1 jajko, 200 ml śmietanki kremówki 30 proc., 100 ml mleka, płaska łyżka(...)Pozostaw na około 10 minut, aby nieco stężała. Z masy formuj małe klopsiki, przesmaż na oleju, zdejmij. Smażące się klopsiki. Na patelnię wrzuć drugą posiekaną cebulę o raz pokrojone grzyby (kurki mogą być w całości). Smaż do lekkiego zrumienienia. Śmietankę połącz z mlekiem, wsyp mąkę i rozrób dokładnie trzepaczką, wlej na patelnię, od razu mieszając. Po zagotowaniu sos zgęstnieje

Kulinarna Polska
Zupa pieczarkowa 108

litry (własnej roboty) 1/2 kg pieczarek 2 średbie cebule 2 gotowane marchewki 1 średni ziemniak 200 g śmietany Olej rzepakowy (lub masło klarowane) do smażenia sól, pieprz 3 suszone grzyby (jeśli lubicie bardziej grzybowy smak) makaron kolanka, lub grzanki Przygotowanie: Odmierzamy 2 l bulionu. Jeżeli nie przygotowaliascie go wcześniej, możecie przygotować go według naszego przepisu na domowy bulion(...)złoty kolor. Połowę pieczarek z cebulą odkładamy na bok, resztę zalewamy 2 l bulionu. Do zupy d odajemy pokrojonego w kostkę ziemniaka i połowę ugotowanej marchewki i 2-3 grzyby suszone. (Jeżeli chcecie mieć zupę całkowicie gładką bez kawałków grzybów nie musicie odkładać na bok ani marchewki ani grzybów – wszystko dodajcie do zupy w tym momencie.) Zupę gotujemy

Kulinarna Patilogia