grzyby - 15226 przepisów (strona:196/1016)

Wątróbka z grzybami leśnymi i brokułem 188

talerzu posypać utartym żółtym serem (najlepiej parmezanem, grana podano albo cheddarem). 500 g kg wątróbki drobiowej 250 g mrożonych grzybów (pokrojonych w grubą kostkę) 1 średni brokuł 1 cebula łyżka śmietany mąka sól, pieprz, kostka rosołowa olej do smażenia 1. Grzyby ugotować w niewielkiej ilości wody z kostką rosołową. 2. Brokuł podzielić na małe różyczki i ugotować w posolonej(...)wodzie. 3. Cebulkę posiekać i zeszklić na oleju. 4. Umytą i oczyszczoną z błon wątróbkę obtoczyć w mące. Podsmażyć z obu stron na niewielkiej ilości oleju. Dodać grzyby i cebulę. Zalać wywarem z grzybów (tak, żeby nie było zupy, ale sos). Chwilę razem dusić, doprawić wg smaku solą i pieprzem, a następnie zabielić łyżką śmietany. Na koniec dodać brokuł

Trzeci talerz
Pasztet grzybowy w cieście francuskim 234

Pasztet grzybowy w cieście francuskim Składniki: 750 g grzybów mrożonych (moje były przed mrożeniem krótko obgotowane) 2 cebule 3 jaja 3 łyżki śmietany 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1/2 łyżeczki suszonego lubczyku 3 łyżki klarowanego masła 2-4 łyżki bułki tartej 300 g ciasta francuskiego Grzyby rozmrozić, jeżeli trzeba pokroić na mniejsze kawałki. Cebule obrać(...)posiekać w kosteczkę. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła, zeszklić na nim cebulę, przełożyć do miseczki. Na patelni po cebuli rozgrzać pozostałe masło, wrzucić grzyby, tymianek, lubczyk, paprykę słodką i ostrą. Podsmażyć, często mieszając, aż cały płyn wyparuje. Doprawić solą i pieprzem, odstawić do wystudzenia. Połowę grzybów zmiksować z cebulą. Wymieszać z grzybami w kawałkach. Dodać natkę pietruszki, jeżeli

Pełny talerz
Gulasz z karkówki (danie z szybkowaru) 345

uwierzcie mi – jego smak był rewelacyjny! Składniki: co najmniej 0,5 kg karkówki 2 szklanki wody pół papryczki chili 2 małe cebule garść suszonych grzybów papryka słodka sól, pieprz odrobina mąki Suszone grzyby zalać wrzącą wodą i odstawić na co najmniej 30 minut. Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Przyprawić solą, pieprzem i papryką słodką. Papryczkę chili pozbawić(...)ziarenek i pokroić w drobne kawałki.  Do mięsa dodać papryczkę chili. Wsypać 1-2 łyżki mąki i wszystkie składniki ze sobą połączyć.  Grzyby kilka razy opłukać i pokroić w duże kawałki. Do garnka wlać odrobinę oleju. Mięso przesmażyć na złoty kolor.  Następnie dolać 2 szklanki wody, dodać obraną i pokrojoną w ćwiartkę cebulę oraz pokrojone grzyby

Ugotować
Zupa pieczarkowa z suszonymi grzybami 236

Składniki na 4 porcje: 3 szklanki wywaru mięsno-warzywnego (np. rosołu) 20 g suszonych grzybów 400 g pieczarek 1 czerwona cebula  4 małe ząbki czosnku sól, pieprz 100 ml śmietany 30% 1/2 pęczka zielonej pietruszki oliwa z oliwek Na samym początku suszone grzyby zalać wrzącą wodą i ostawić. Cebulę obrać i drobno pokroić. Czosnek również obrać i bardzo(...)Całość chwilę ze sobą przesmażyć. Na sam koniec wlać wywar mięsno-warzywny. Całość gotować pod przykryciem na małym ogniu. W międzyczasie pieczarki umyć i pokroić w cienkie plasterki. Przygotowane grzyby wsypać do garnka. Całość doprawić solą oraz pieprzem.   Suszone grzyby przepłukać wodą i drobno pokroić. Wsypać je do garnka.  Zupę gotować jeszcze kilka minut

Ugotować
Grzyby suszone panierowane 166

Grzyby suszone panierowane stanowią doskonałą przystawką lub można je podawać(...)gorącego barszczu zamiast pasztecików. Mogą być fajną przekąską na sylwestra i karnawał .  składniki na 2 porcje 10 suszonych grzybów ( z dużymi kapeluszami ) jajko cebula 4 ziarenka pieprzu 3 łyżki mąki 5 łyżek bułki tartej 3 łyżki oleju sól przepis Grzyby myjemy w letniej wodzie i gotujemy do miękkości z cebulą, dodatkiem soli i pieprzu. Ugotowane grzyby odsączamy

Smakowite Dania
Zupa grzybowa 172

wody - 1 duża cebula - 2 liście laurowe - 5 ziarenek ziela angielskiego - 10cm białej części pora - 1/2 szklanki śmietany - 100g suszonych grzybów - 1/2 łyżki octu - 1  czubata łyżka mąki pszennej - pieprz i sól do smaku Wykonanie: Grzyby umyć i zamoczyć na 5 godzin. Wrzucić do garnka z wodą grzybki z tą wodą w której się moczyły. Jak grzyby będą w połowie ugotowane można je pokroić w paski lub można pozostawić w całości. Wrzucamy opieczoną cebulę, pora, liść laurowy i ziele angielskie i gotujemy. Gdy już grzyby będą miękkie dolewamy 1/2 łyżki octu. Robimy zaprawkę z 1/2 szklanki wody z łyżką mąki pszennej, dobrze rozrabiamy aby nie było grudek i wlewamy do zupy, doprawiamy do smaku solą

Tanio szybko zdrowo
kaszotto z grzybami i suszonymi pomidorami 345

bulionu warzywnego (opcjonalnie wywaru z grzybów) kilka suszonych grzybów 8 suszonych pomidorów 1/2 średniej cebuli natka pietruszki pieprz, sól olej PRZYGOTOWANIE Cebulę drobno pokroić i wrzucić na rozgrzany olej. Smażyć ok. 1-2 minuty, następnie wsypać kaszę i wymieszać tak, żeby każde ziarno było pokryte olejem, smażyć 1-2min. Grzyby zalać wrzątkiem (jeśli nie mamy bulionu warzywnego: zalać(...)grzyby 2 szkl. wody i zagotować, doprawić solą i pieprzem), gdy namiękną wyjąć i drobno posiekać. Wymieszać z kaszą, dolewać powoli bulionu (lub wywaru z grzybów) ciągle mieszając, czekać, aż kasza go wchłonie. I tak łączymy kaszę z dwiema szklankami wywaru. Suszone pomidory i natkę pietruszki drobno posiekać, połączyć z kaszotto. Doprawić pieprzem i solą. PORCJE

zabawa smakiem
Zapiekanka ryżowa z grzybami leśnymi 184

sezonie grzybowym, jak co roku na naszym stole koniecznie musi zagościć zapiekanka ryżowa z grzybami i kurczakiem, za którą przepada cała nasza rodzina. Dlatego chciałam się nim podzielić i z wami :) Składniki: 1 torebka ugotowanego ryżu 3 gotowane marchewki 2 gotowane pietruszki 4 jajka ugotowane na twardo 1/2 kg grzyów leśnych 2 szt ugotowanych udek z kurczaka 1 papryka czerwona(...)pęczek natki pietruszki 1 śmietana 12% 3 łyżki majonezu tradycyjnego do posypania ser zółty 2 cebule biała masło do smażenia 1 jajko surowe Zaczynamy od przygotowania składników naszej zapiekanki: Grzyby obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, i obgotowujemy ok 20 min. Następnie obgotowane grzyby podsmażamy na maśle z cebulą pokrojoną w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem. Mięso z udek

W kuchennej krainie
GULASZ WOŁOWY Z GRZYBAMI 230

Gulasz wołowy z dodatkiem suszonych grzybów, wytrawnego, czerwonego wina, podany z kaszą jęczmienną (tutaj z pęczakiem), mmm... to jedno z naszych ulubionych dań. I choć jego przygotowanie zajmuje trochę więcej czasu niż np. gulasz drobiowy, to warto czasem poświęcić go trochę dla takich walorów smakowych. Wino i suszone grzyby nadają mu cudownego aromatu i smaku. Nam najbardziej smakuje podany(...)czosnku - sól ziołowa (u mnie z młynka) - świeżo mielony pieprz - sól (u mnie himalajska) - 1/2 szklanki czerwonego, wytrawnego wina - garść suszonych grzybów - czosnek mielony - 1 łyżka oleju kokosowego bezzapachowego - 1 łyżka masła, u mnie bez laktozy (można pominąć) Grzyby zalać wrzącą wodą i odstawić na kilka minut. W garnku (u mnie wysoka patelnia) rozgrzać olej kokosowy, dodać obraną, pokrojoną

Smaczne Zdrowe
Pierogi z kapustą i grzybami 129

Pierogi z kapustą i grzybami to przysłowiowy klasyk, który jednak w każdym domu smakuje nieco inaczej. Mama i ja robimy farsz tylko ze swoich suszonych grzybów leśnych i własnoręcznie ukiszonej kapusty. Nie stosujemy zamienników takich jak pieczarki, bo to już nie jest to samo. Cóż mam powiedzieć....po prostu niebo w gębie. Te ze zdjęć były przygotowane na Wigilię(...)wodą i ugotować do miękkości, odcedzić ( wody nie wylewać). Kapustę wrzucić do garnka, zalać wodą z gotowania grzybów i pozostawić na ogniu przez 20-25 minut.Przecedzić i ostudzić. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i zeszklić na złoto na maśle. Kapustę, grzyby i połowę cebuli przekręcić przez maszynkę, Doprawić solą , pieprzem i ostawić na godzinę do lodówki W międzyczasie

Gosia gotuje
Smażony makaron z kurczakiem po chińsku 453

chrupiącymi grzybami mun, miękkim kurczakiem i ciągnącym się makaronem. Składniki: 15 g suszonych grzybów mun 90g pędów bambusa 200g makaronu ryżowego 3-4 łyżki sosu sojowego ciemnego 2 piersi z kurczaka Kawałek imbiru wielkości kciuka 2 ząbki czosnku Kolendra lub natka pietruszki do posypania Wykonanie: Grzyby mun namaczamy we wrzątku lub wrzącym rosole drobiowym. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku(...)oleju podsmażamy obrane i przeciśnięte przez praskę czosnek i imbir. Kurczaka kroimy w paski. Przesmażamy z czosnkiem i imbirem. Kiedy mięso zmieni kolor dodajemy sos sojowy, a następnie odsączone grzyby, pędy bambusa i makaron? Przesmażamy wszystko kilka minut. Serwujemy posypane kolendra lub natka pietruszki

Pyry na Gaz
Bożonarodzeniowe śledzie Bromci z grzybami i pietruszką 189

garście suszonych grzybów leśnych 1 cebula 2 łyżki klarowanego masła pęczek natki pietruszki pieprz mleko do namoczenia śledzi Sposób przygotowania: Filety śledziowe opłukać, zalać mlekiem i wstawić do lodówki na co najmniej 6 godzin. Po tym czasie opłukać je pod bieżącą wodą. Każdy filet przekroić wzdłuż, a później w poprzek na kawałki szerokości ok. 1 cm. Grzyby zalać wrzątkiem(...)moczyć ok. 2 godzin, aż będą miękkie. Po tym czasie drobno je posiekać. Na patelni, na klarowanym maśle zeszklić drobno posiekaną cebulę. Dodać grzyby, przykryć i na małym ogniu dusić 10 minut. Po tym czasie zestawić do przestygnięcia. Na koniec śledzie wymieszać z grzybami i posiekaną natką pietruszki. Doprawić dużą ilością świeżo mielonego czarnego pieprzu. Wstawić do lodówki

W SMAK
Zupa grzybowa z suszonych grzybów 224

makaronem jak i z kromką chleba. 1 szklanka suszonych grzybów, u mnie pół na pół: podgrzybki suszone Nasza Chata i maślaki suszone Nasza Chata  1,5 litra bulionu drobiowego 2 marchewki 1 pietruszka 1 por  sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie 2-3 łyżki śmietany 1. Grzyby zalewamy gorącą wodą i pozostawiamy na około godzinę(...)wody z moczenia nie wylewamy - przecedzamy przez sitko w celu usunięcia nieczystości i przelewamy ją do garnka.  2. Do garnka dolewamy 1,5 litra bulionu, wrzucamy pokrojone: grzyby, marchewkę, pietruszkę, por oraz liść laurowy, ziele angielskie. 3. Gotujemy przez około 30-40 minut, do miękkości warzyw i grzybów.  4. Na koniec doprawiamy do smaku i dodajemy śmietanę

Szefowa kuchni
Zupa z grzybami shiitake 250

smaki bardzo sympatyczne! składniki 4 szklanki rosołu z kurczaka (może być z kostki) 10 dag świeżych grzybów shitake, 1 - 2  jajka, 200 g  kapusty pekińskiej, 1 łyżka siekanej zielonej kolendry, szczypta ostrej papryki, 60 g makaronu soba kiełki do podania przygotowanie Grzyby opłukać, odkroić twarde ogonki.  Kapelusze pokroić w cienkie paseczki. Jajko lekko ubić w kubeczku(...)Kapustę pokroić na cienkie paski. Zagotować rosół z ostrą papryką, dodać pokrojone grzyby i gotować ok 5 minut,  dodać kapustę  i gotować jeszcze minutę. Zaraz po dodaniu kapusty wlać cienkim strumykiem roztrzepane jajka. Mieszać, jajka zetną się, tworząc nitki. W międzyczasie ugotować makaron zgodnie z instrukcją. Do misek nałożyć porcję makaronu, zalać zupą, posypać siekaną kolendrą, dodać

Stare Gary