szafkach, biorąc kilka przypraw i dodatków, które akurat wpadły mi w oko. Podświadomie wędrowałem po bliskim wschodzie. Z tej wyprawy przytargałem sumak, cynamon, czosnek, tahinę, pietruszkę i soczysty granat (tak, wiem, że jestem monotematyczny ale to mój ulubiony owoc). Do tego odrobina płatków chili, soku z cytryny i miodu dla wyważenia smaków. Tak oto powstało całkiem niezłe danie(...)wody, cały czas miksując, aż do uzyskania kremowej konsystencji i żądanej gęstości. Wlej sok z cytryny, przypraw czosnkiem, cynamonem, solą oraz pieprzem do smaku. Dodatkowo: pestki z 1 dużego granatu świeżo posiekana pietruszka Upieczone bakłażany polej sosem z tahiny, posyp pestkami granatu oraz pietruszką. Smacznego
Food Squarewspaniale i nie potrzebuje już żadnych dodatków. Aby jednak sprawić sobie jeszcze większą przyjemność i jakoś zrekompensować ten brak śniegu, proponuję podać je z kremówką oraz pestkami granatu lub dowolnymi owocami jagodowymi. Składniki: 3/4 szklanki mąki pszennej 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 1 szklanka białek (z około 6-8 jajek) 1/4 łyżeczki soli 1 łyżeczka soku(...)odstaw do wystudzenia. Później odkrój boki nożem i lekko postukaj w foremkę, aby ciasto z niej wypadło. Dodatkowo: 300 ml kremówki 36% 2 łyżki cukru pudru 1/2 szklanki pestek granatu Kremówkę ubij na sztywno, dodając cukier pod koniec ubijania. Posmaruj górę i boki ciasta bitą śmietaną i obsyp pestkami granatu. Podawaj od razu lub przechowuj w lodówce. *Recepturę i dobre
Food SquareGranatowa. Składniki: - 200ml śmietanki kremówki (double cream) - 200ml mleka 3,2% - 3 łyżeczki żelatyny - laska wanilii - 3 łyżki cukru z wanilią - 2 łyżki zimnej wody Dodatkowo: - 1 owoc granatu - 2 łyżki syropu (dałam z wiśni) - 1/2 łyżeczki soku z cytryny - ½ łyżeczki skrobi kukurydzianej (odrobina wody do rozrobienia) Żelatynę zalewamy 2 łyżkami zimnej wody (aby napęczniała). W rondelku zagotowujemy(...)mleko z rozpuszczoną żelatyną. Dokładnie mieszamy. Salaterki przepłukujemy zimną wodą i wlewamy płynny deser. Odstawiamy do wystudzenia. Gdy wystygnie wstawiamy na ok. 2 godziny do lodówki. Szykujemy sos. Owoc granatu myjemy i osuszamy. Odcinamy końcówkę i delikatnie nacinamy skórkę, jak przy obieraniu pomarańczy. Lekko ją podważamy i bez problemu wyjmujemy ziarenka. Jest to jeden z prostszych sposobów „wydobywczych
mojewypiekiinietylkotylko pomyślę o kuchni gruzińskiej od razu mam w głowie trzy dania: pierożki chinkali, placek chaczapuri oraz te cudowne roladki z bakłażana, wypełnione aromatyczną orzechową pastą i posypane pestkami granatu. Stanowią one niebanalną i pyszną przystawkę.Składniki (na około 20 roladek):2 duże bakłażany250 g orzechów włoskich3 ząbki czosnku1 łyżeczka mielonej kozieradki1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry1/2 łyżeczki suszonej papryczki(...)miksować w celu uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji przypominającej serek. Przyprawić solą oraz pieprzem do smaku.Na każdy plaster bakłażana nakładać łyżeczkę pasty i zawijać w rulonik. Przygotowane roladki posypać pestkami granatu. Podawać od razu. Smacznego
Food SquareTutaj właściwie nie ma przepisu. Po prostu kroimy i mieszamy owoce, które lubimy najbardziej. Najlepiej sezonowe. Ta propozycja to kolorowa inspiracja. Sałatkę można posypać pestkami granatu, by przełamać słodycz sałatki. Można też lekko skropić ją sokiem z cytryny. SKŁADNIKI truskawki kiwi melon pestki granatu WYKONANIE Owoce myjemy, kroimy i mieszamy. Na talerzu posypujemy pestkami granatu. Opcjonalnie skrapiamy sokiem z cytryny
OstryKęsSpotkanie było naprawdę wyjątkowe. Jedzenie pyszne. Bardzo chętnie przyłączę się do kolejnego Foodingu. "Każdy ma jakiś fetysz..." My lubimy fotografować się w garnkach :) Asser Romman - afrodyzjak z granatów i wody różanej. Składniki: 5 granatów; 10 ml wody różanej; ok. 1 l wody mineralnej, dobrze schłodzonej; sok z 2 limonek lub z cytryny; opcjonalnie do smaku można dodać miód. Granaty
Miksturownikzrobię sałatkę. Piękną, kolorową i smaczną. No cóż, chyba mi się udało! Sałatka z awokado na liściach szpinaku Skaładniki spora garść świeżego szpinaku owoc awokado kulka mozarelli pomidor granat prażone ziarna słonecznika Pesto pietruszkowe: pęczek pietruszki ząbek czosnku oliwa z oliwek świeżo mielony pieprz, sól ocet winny szczypta chili Składniki na pesto zmiksować w blenderze. Kulkę mozarelli pokroić na plastry(...)czym obtoczyć w pesto. Pomidora pokroić w plastry. Szpinak oczyścić, oderwać ogonki. Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni, a z granata wydłubać pestki. Awokado obrać ze skórki i pokroić w plastry. Na talerzu ułożyć świeże liście szpinaku, a na nim kolejno: plaster pomidora, plasterek mozarelli w pesto, plasterek awokado naprzemiennie. Na koniec posypać pestkami granata
Sajkofanka smakusałatki z burakami, sałatki warstwowe, proste sałatki z kilku składników i inne polecane pomysły. Jakie przepisy znajdziesz poniżej? 1. Sałatka z porem i selerem konserwowym 2. Warstwowa sałatka z granatem i camembertem 3. Warstwowa sałatka z burakami i szpinakiem 4. Sałatka z pieczonych ziemniaków 5. Sałatka z serem halloumi 6. Sałatka z pieczarkami i ananasem 7. Sałatka z burakiem(...)konserwowym Prosta sałatka, która składa się z zaledwie kilku składników. Głównymi składnikami jest por i seler konserwowy. Sałatka idealna dla fanów tradycyjnych smaków. ZOBACZ PRZEPIS 2. Warstwowa sałatka z granatem i camembertem Przepiękna sałatka w świątecznych kolorach! Ta sałatka będzie pięknie wyglądać na świątecznym stole. To warstwowa sałatka z camembertem i ziarnami granatu na wierzchu. ZOBACZ PRZEPIS 3. Warstwowa sałatka
Via Gustopassaty pomidorowej 1 płaska łyżeczka cukru kryształu 1/2 łyżeczka czarnego pieprzu 1 łyżeczka kurkumy 1/2 łyżeczka mielonego kminku 1/2 łyżeczka mielonej kolendry Do podania (opcjonalnie) : jogurt naturalny ziarna granatu Gulasz warzywny Jak zrobić gulasz z bakłażana i soczewicy. Do miski wsypujemy czerwoną soczewicę , zalewamy ją 500 ml wody i odstawiamy na 2 godziny. Umytego, osuszonego bakłażana kroimy na duże kawałki(...)zagotowania. Gotujemy pod przykryciem na małej wielkości ogniu przez godzinę, mieszając od czasu do czasu. Gulasz z bakłażana i soczewicy podajemy sam bądź z dodatkiem jogurtu naturalnego oraz ziaren granatu. Gulasz warzywny Warto wiedzieć robiąc gulasz z bakłażana i soczewicy. Warzywa gotujemy tak długo, aż czerwona soczewica będzie miękka. Na ogół zajmuje to niecałą godzinę. Passatę pomidorową zastąpić można pomidorami
MeCooksBanalny serniczek z dodatkiem świeżego granatu od ExoticPack ! Zachęcam do wypróbowania! Przepyszny! Składniki: 2 jaja 40 g erytrytolu 200 g twarogu 30 g skrobi ziemniaczanej 10 g kakao 100 g świeżego granatu Sposób przygotowania: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić z szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z erytrytolem. Dodać skrobię i twaróg. Całość dokładnie wymieszać. Do masy(...)dokładnie wymieszać. Podzielić masę na dwie części. Do jednej części dodać kakao - dokładnie wymieszać. Masę bez kakao przelać do natłuszczonej formy. Następnie nałożyć ciemną część. Na wierzch posypać świeżym granatem. Piec przez 45 minut w 160 stopniach. Smacznego
Truskawkowa FiestaKoniecznie musisz spróbować tego ultra prostego, wegańskiego musu tahini z granatem i pistacjami! Jest wegański, bez glutenu, bez cukru. Będzie idealny na dzień kobiet! Ten mus tahini jest kremowy i cudownie pyszny, no i zawiera czekoladę, a kto jej nie lubi? Mus tahini z granatem … Artykuł Mus tahini z granatem i pistacjami pochodzi z serwisu
Flymetothespoonodrobinki budyniu do gotującej się owsianki – wtedy nie tylko zmieniany jej smak, ale nadaje jej super konsystencji. U nas niezmiennie najlepiej podawana z bananem i strzelającymi, soczystymi pestkami granatu. Musicie spróbować i zakochać się jak cała moja rodzina. Składniki (na 1 dużą porcję): 5 łyżek płatków owsianych – górskich około 1/2 szklanki wody około 2/3 szklanki mleka 1/3 łyżeczki(...)budyniu śmietankowego 1 mały banan 3 łyżki pestek granatu 2-3 łyżki syropu klonowego – lub do smaku Do rondelka wrzucamy płatki owsiane i wlewamy wodę – zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu, często mieszając do chwili aż płatki wchłoną całą wodę. Następnie wlewamy 1/2 szklanki mleka, mieszamy i niech się zacznie lekko gotować. W reszcie mleka mieszamy
Smaczna Stronasałatki warstwowe . Te sałatki zaskakują swoim wyglądem oraz smakiem, a dodatkowo są proste i szybkie w przygotowaniu. Poniżej znajdziesz następujące przepisy: sałatka z awokado i chrupkami orzechowymi sałatka z granatem i camembertem sałatka McCrispy Supreme sałatka z nachos – czyli sałatka Taco warstwowa sałatka jarzynowa sałatka ze składników tartych na tarce sałatka z chrupkami Cheetos i ketchupem sałatka jak burger(...)chrupkami orzechowymi Przepis na sałatkę z winogronem, serem feta i awokado. Ta warstwowa sałatka z chrupkami orzechowymi ma niezwykle ciekawy smak i… ZOBACZ PRZEPIS Warstwowa sałatka z granatem i serem camembert Przepis na sałatkę, która swoim kolorem i smakiem doskonale pasuje jako sałatka na Święta. Ta warstwowa sałatka z granatem i… ZOBACZ PRZEPIS Sałatka jak McCrispy Supreme
Via Gustowitamin na początek roku. Po świątecznym szaleństwie czas na nico lżejszą kuchnię. Na lekki lunch albo kolację polecam sałatkę z camembertem, orzechami pecan, słodkimi mandarynkami i trochę cierpkim granatem. Moc smaku, koloru i witamin. Spróbujcie koniecznie. SAŁATKA Z ORZECHAMI I MANDARYNKAMI Składniki: Miks sałat kilka liści szpinaku 1-2 mandarynki pół granata garść suszonej żurawiny ser camembert dressing(...)można dodać żurawinę nie moczoną,ale będzie twardsza) Mandarynki obieramy dzielimy na cząstki, można użyć też mandarynek z puszki (bez skórek) Sałatę mieszamy ze szpinakiem, dodajemy cząstki mandarynek, żurawinę, granata, orzechy pecan oraz pokrojony na mniejsze kawałki ser. Całość polewamy dressingiem (mieszamy olej, sok z mandarynki oraz miód
Bon appetit mon amie