trochę czasu, żeby się dotrzeć. Jutro sos będzie smakował dużo lepiej. Mam to już przećwiczone. Przepis pochodzi z bloga minimalistbaker . Składniki: 3 duże czerwone papryki 2 łyżki melasy z granatów (jeżeli macie problem z jej dostaniem, zastąpcie ją 1 łyżką miodu i 1 łyżką soku z cytryny lub octu balsamicznego) pół szklanki obranych orzechów włoskich 3 łyżki bułki tartej(...)łyżeczka płatków chili (lub więcej) sok z połowy cytryny (lub więcej) 1 łyżka oliwy extra virgin pół łyżeczki soli (lub więcej) 1 łyżeczka poszatkowanej natki pietruszki, parę ziaren granatu (opcjonalnie) Papryki myjemy, całe wkładamy do piekarnika i pieczemy w 180 stopniach, około 25 minut, do lekkiego przypalenia skórki. Następnie wkładamy do plastikowego pojemnika, zamykamy i odstawiamy na 15 minut
Kardamonovypieczenia, takie ciasta lubimy. Bita śmietana z mascarpone, czekolada w kruchym spodzie i kwaskowe granaty lub w okresie letnim czerwone porzeczki. Spód kruchy : kakaowe herbatniki 300 g masło lub margaryna 110 g 1 czekolada 100 g mleko 3-4 łyżki Nadzienie: śmietana 30 % 200 ml serek mascarpone ( lub z wiaderka ) 250 g 4 płaskie łyżeczki żelatyny woda gorąca(...)cukier waniliowy 1,5 -2 łyżeczki cukier puder do smaku (2-4 łyżki ) 1 granat lub czerwona porzeczka Tortownica 20 cm. Herbatniki dokładnie kruszymy w malakserze na piasek. Mnie popsuł się malakser i miałam grubsze kawałki ciastka które słabo się łączyły. W rondelku rozpuszczamy masło z mlekiem i czekoladą. Płynne składniki dodajemy do ciastek. Całość wyrabiamy. Gotową
Smaczne mojewyraźne smaki przypraw słodko-pikantnych, które jak dla mnie świetnie komponują się z marchewką. Możemy takie marchewki podać jako dodatek do obiadu, ale wystarczy dodać do nich dressing, pestki granatu i listki rukoli, a już możemy to śmiało jeść jako sałatkę na ciepło. Składniki (na 2 porcje): około 6 średnich marchewek 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu szczypta chili sól i pieprz(...)łyżka sosu tahini około 3 łyżki wody lub więcej ząbek czosnku łyżka soku z cytryny 2 łyżki jogurtu greckiego lub kokosowego sól i pieprz do smaku Do podania: pestki granatu kilka garści liści rukoli Nastawiamy piekarnik na 200°. Marchewki obieramy i przecinamy wzdłuż na pół. Przekładamy do blachy do pieczenia. Posypujemy je przyprawami – cynamonem, chili, solą oraz pieprzem
Smaczna StronaCzas na kolejną świąteczną propozycję. Tym razem mam dla Was przepis na bakłażana pieczonego w piekarniku. Z dodatkiem owoców granatu i sera feta smakuje wyśmienicie. Myślę, że ta przekąska będzie ładnie prezentować się na świątecznym stole. Składniki: 1 bakłażan 3 suszone pomidory 3 ząbki czosnku zioła prowansalskie czosnek niedźwiedzi 100 g sera feta granat sól, pieprz oliwa z oliwek(...)pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C ok. 30 minut ( do miękkości). Po upieczeniu podajemy z drobno pokrojonym serem feta oraz pestkami granatu
noteskulinarnyfigazimowym okresie można taką prostą sałatkę wyczarować z użyciem naprawdę niewielkiej ilości składników, co nie odbija się wcale na smaku. Wkomponujcie w standardową mieszankę sałat plasterki jabłka, soczyste pestki granatu, chrupiące pistacje i magia na talerzu czyni się sama. Do tego pomarańczowy dressing – bardzo w zimowym klimacie. Składniki (na 2 duże porcje): 3 garści mieszanki sałat 2 garści liści(...)rukoli 1 jabłko około 3 duże łyżki pestek granatu połowa małej czerwonej cebuli 2 łyżki soku z pomarańczy 2 łyżki z grubsza posiekanych orzechów pistacjowych Na dressing: 4 łyżki oliwy sok z połowy pomarańczy – z niego bierzemy dwie łyżki na zalanie cebuli łyżeczka musztardy Dijon skórka otarta z połowy pomarańczy sól i pieprz do smaku łyżeczka syropu klonowego
Smaczna StronaCieniutkie, czekoladowe naleśniki wypełnione puszystą ricottą i miodem (lub dżemem pomarańczowym). Podane ze skórką otartą z pomarańczy, pestkami granatu i czekoladową polewą. Świetne na jesienny popołudniowy deser lub słodkie śniadanie. Ricottę można zastąpić rozmiksowanym twarogiem. ______________________________________________________ SKŁADNIKI 4-6 czekoladowych naleśników, np. z tego przepisu 250 g sera ricotta 1-2 łyżki miodu lub dżemu pomarańczowego opcjonalnie(...)masła POLEWA CZEKOLADOWO-ŚLIWKOWA 2 łyżki nutelli lub 40 g roztopionej gorzkiej czekolady 2 łyżki powideł śliwkowych 2 łyżki likieru cointreau (pomarańczowego) DO PODANIA: pestki granatu, świeży rozmaryn, skórka otarta z pomarańczy ______________________________________________________ WYKONANIE Naleśniki smażymy według przepisu. Ricottę mieszamy z miodem lub dżemem pomarańczowym. W rondelku, na małym ogniu rozpuszczamy połamaną na kostki czekoladę lub nutellę z powidłami śliwkowymi
cool and mintysmaków. Rześka sałatka arbuzowa to istna podróż przez wszystkie kubki smakowe. Lekko słodki, rzeźwiący arbuz w połączeniu ze słonym, boskim serem halloumi do tego słodkie i trochę cierpkie nasiona granatu, kwaskowość dressingu i orzeźwiająca mięta. By nadać jeszcze nieco nieoczywistości, rzodkiewka która nadaje fajnej ostrości i chrupiące pestki dyni i nasiona słonecznika. INNE PYSZNE SAŁATKI TU NA BLOGU: SAŁATKA(...)CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MINUT SKŁADNIKI: – Arbuz – kawałek 1/4 nie za dużego arbuza – Rzodkiewki – 6 sztuk – Liście mięty – Pestki dyni – Nasiona słonecznika – Ser Halloumi – Rukola duża garść – Ogórek gruntowy – Nasiona granatu – 2 łyżki DRESSING – Ocet ryżowy – 2 łyżki – Oliwa z oliwek – 3 łyżki – Szczypta soli – Sok z cytryny – 1 łyżka – 4 poszatkowane drobno większe listki mięty PRZEPIS: Składniki dresingu umieść
globuskulinarnyrewelacja właśnie jw pożywnej sałatce. Ostatnio często przyrządzam sałatki z kamut, a że sezon na dynię się zaczął przygotowałam dla Was przepis na kolorową sałatkę z pieczonej dyni, granatu, halloumi i kamut. Sałatka jest pyszna i zdrowa. Uwielbiam sałatki o każdej porze roku. Jesienią dominują u mnie sałatki z dynią z różnymi dodatkami. Do przygotowania tej sałatki użyłam hokkaido(...)miksu 1 dynia hokkaido, ok. 1,2 kg 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli morskiej, gruboziarnistej 125 g halloumi 80 g pszenicy kamut 2 łyżki pestek dyni 1 mały granat Dressing 1 łyżka miodu 1 łyżka winnego octu 3 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny szczypta soli i czarnego pieprzu ½ łyżeczki suszonych ziół prowansalskich Dynię pokrój na kawałki. Usuń
codojedzeniamały ząbek czosnku 6 łyżek oleju rzepakowego lub oliwy sól morska Relisz cebulowy: 1 duża cebula 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy odrobina syropu z daktyli (lub soku z granatów) Przygotowanie wegetariańskich burgerów: Przygotować kotlety wegetariańskie: Komosę ryżową wypłukać w zimnej wodzie (jeśli się nie pieni, wystarczy tylko raz; w przeciwnym wypadku powtórzyć 2-3 razy) . Jeśli mamy czas, możemy(...)minut , do miękkości bez rumienienia. Można (a nawet trzeba) podlewać wodą, jeśli będzie za sucha. Przełożyć do miseczki i polać niewielką ilością soku z daktyli lub granatu. 1 duża cebula 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy odrobina syropu z daktyli (lub soku z granatów) sól morska do smaku Smażenie burgerów : Na patelni po smażeniu cebuli rozgrzać 2 łyżki oleju, poukładać
Moja DelicjaSkładniki: 400g jogurtu naturalnego 200g śmietany 30% 3 łyżeczki cukru pudru 2 galaretki cytrynowe 2 galaretki agrestowe 2 galaretki truskawkowe 6 łyżeczek żelatyny 1/2 szklanki mleka 120g biszkoptów 1/2 granatu 1 mango kilka listków mięty Wykonanie: 1. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć biszkoptami. 2. Galaretki cytrynowe rozpuścić w 600 ml wrzątku i pozostawić do ostudzenia, a następnie wstawić(...)szpatułką. Masę jogurtowo- galaretową przełożyć do tortownicy i wstawić do lodówki na około 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc. 4. Mango pokroić w małą kostkę, a z granatu wyłuskać ziarenka. 5. Na wierzchu torcika ułożyć mango, ziarenka granatu i listki mięty
Szalona Kuchnia Ewelinywiele. Tę poznaliśmy w restauracji Qaynana w Baku. W świetny sposób łączy to, co bardzo kojarzy się z kuchnią kaukaską, czyli zioła, berberys i melasę z nasion granatu z mniej tradycyjną rukolą. Sałatka ta świetnie komponuje się z syryjskim pomidorowym ryżem z soczewicą . Składniki: - kilka garści rukoli - pęczek natki pietruszki - kilkanaście listków mięty - 2 pomidory(...)cebuli - 2 łyżki suszonych owoców berberysu (można zastąpić suszonymi porzeczkami) - 2 łyżki melasy z owoców granatu Przygotowanie: 1) Rukolę i zioła myjemy i suszymy. Listki natki pietruszki i mięty obrywamy, przekładamy do miski razem z rukolą. 2) Pomidory myjemy, kroimy w kostkę i pozbywamy się nadmiaru wody. Cebulę kroimy w cienkie paseczki. Cebulę i pomidory łączymy z rukolą
Roślinożerni urlopowicześmietankowo-galaretkowy: 1 galaretka z owoców leśnych ewentualnie inna czerwona galaretka 200 – 300 gr śmietany 30 % (u mnie z mleka kokosowego) (1 puszka)** 1 szklanka wrzątku 1 owoc granatu do dekoracji W wrzątku rozpuścić galaretkę, odstawić do całkowitego wystudzenia, ale ma być nadal płynna. W misie miksera śmietanę ubić na sztywno, wlewać malutką strużką galaretkę, cały czas miksując. Ciasto(...)wyjąć z lodówki, położyć drugi blat, wyłożyć masę śmietankowo-galaretkową, wyrównać, wstawić do lodówki na 2-3 godziny lub na całą noc. Ciasto można przyozdobić podłużnymi biszkoptami, oraz owocami granatu. Owoc granatu przekroić na pół wszerz, następnie tłukąc w niego łyżką drewnianą „wydobywać” owoce. Ciasto pokroić na kwadraty, podawać, przechowywać w lodówce. *moja mieszanka zawierała maliny, jeżyny, borówki
moj przepis nalimonki kilka listków mięty Poncz do nasączenia ciasta: sok z 1 / 2 limonki 1 / 2 szklanki wody kilka listków mięty 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżka rumu Dodatkowo: 1 granat 1 / 2 słoiczka dżemu np. porzeczkowego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Szpinakowe ciasto: Szpinak dokładnie opłukać, osączyć na sicie lub osuszyć papierowym ręcznikiem. Następnie zblendować go z dodatkiem soku z cytryny(...)ciasta zwilżyć ponczem, posmarować cienką warstwą dżemu. Wyłożyć krem śmietankowy i równomiernie go rozprowadzić. Na wierzch rozsypać pokruszone ciasto szpinakowe, nawilżyć je ponczem, lekko przycisnąć, na koniec porozkładać pestki granatu. Ciasto leśny mech z mascarpone wstawić do lodówki, żeby nabrało wilgoci. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Ciasto leśny mech z mascarpone pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary
niecodziennikparyniego już teraz lub jesienią. Składniki na sałatkę z gęsiną i sosem musztardowo-miodowym pieczone mięso z gęsi 1 opakowanie mixu sałat 1 opakowanie świeżego szpinaku 1 średni granat Sos musztardowo-miodowy: 2 łyżki musztardy 2 łyżki miodu 3 łyżeczki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Sos musztardowo-miodowy(...)oliwek, energicznie wymieszać. Sos doprawić do smaku solą oraz mielonym pieprzem. Wykonanie Liście sałat oraz szpinak wyłożyć na talerz, położyć na nich porwane mięso pieczonej gęsi. Całość udekorować pestkami granatu oraz polać sosem. Sałatkę z gęsiną i sosem musztardowo-miodowym podawać jako samodzielne danie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Sałatka z gęsiną i sosem musztardowo-miodowym pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary
niecodziennikparyGranat to prawdziwa bomba witaminowa. Często nazywany jest owocem życia i jest jednym z najzdrowszych owoców na ziemi. O jego właściwościach można znaleźć wiele informacji w internecie więc możecie sobie poczytać, a ja już przechodzę do przepisu na zdrową sałatkę. Składniki: 1 paczka świeżego szpinaku typu baby 1 paczka zielonych oliwek 1 nieduży ogórek wężowy pomidorki koktajlowe 1/2 czerwonej cebuli(...)dowolny serek sałatkowy ( u mnie ser od Kwolka z ziołami) 1/2 niedużego owocu granatu Dressing: 1/3 szklanki oliwy z oliwek sól, pieprz 1 płaska łyżeczka miodu 1 płaska łyżeczka musztardy francuskiej 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka octu winnego jasnego Sposób wykonania: 1. Szpinak umyć, osuszyć delikatnie ręcznikiem papierowym. Składniki dressingu włożyć do słoiczka, zakręcić wieczko i porządnie wstrząsnąć
Kuchnia domowa Ani