stoisko ze świeżymi sokami. Przemiły Pan wycisnął nam sok pomarańczowy, wypiliśmy go tak szybko (był pyszny!), że skusiliśmy się na kolejne kubeczki. Świetnym połączeniem był sok pomarańczowy i owocami granatu. Składniki: 3 pomarańcze 1 duży granat kilka kostek lodu Z pomarańczy i granatu wyciskamy sok , mieszamy ze sobą, dodajemy kostki lodu
Gotowanie i blogowaniemój blender jeszcze chwilę pociągnie, bo ostatnio coś wspominał o L4 :D Składniki: Na 2 koktajle 1/2 banana ok 350g jogurtu naturalnego 2 śliwki "morelki" 3 łyżki ziaren granatu 2 garści malin 2 łyżki syropu miętowego 3 gałązki świeżej mięty Sposób przygotowania: W misie blendera umieszczamy 1/2 jogurtu, pokrojony na małe cząstki banan oraz ćwiartki śliwek morelek. Miksujemy(...)przelewamy do szklanek. Syrop oraz liście mięty, maliny oraz ziarenka granatu miksujemy z pozostałym jogurtem do uzyskania gładkiej konsystencji. Uzupełniamy szklanki do pełna przygotowanym koktajlem. Ozdabiamy świeżą miętą oraz owocem granatu i maliny. Pijemy schłodzone
Kuchnia w czekoladziesuszonych moreli i prażonych orzechów. Jest zaskakująco smaczne, mięsiste i długo zachowuje świeżość ( pod przykryciem, lub zawinięte w folię bez polewy). Pokryłam je warstwą waniliowego serka i posypałam ziarenkami granatu. Samo ciasto szybko się robi, ale wymaga użycia puree z batatów, które trzeba wcześniej upiec i zmiksować. Całość pięknie się prezentuje i stanowi idealny dodatek do popołudniowej kawy. SKŁADNIKI(...)otarta z 1 cytryny (tylko żółta, zewnętrzna część) szczypta soli KREM 250 g serka mascarpone 75 g masła ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii 2 -3 łyżki cukru pudru DODATKOWO : pestki granatu * Słodkie ziemniaki (bataty) myjemy, obieramy i kroimy w grubą kostkę. Układamy na blaszce, przykrywamy folią spożywczą i pieczemy ok. 40 minut w temp. 180℃ (grzanie góra/dół bez termoobiegu
cool and mintycienkich plastrach pieczonego buraczka. Z dodatkiem świeżej roszponki lub innej sałaty np. rukoli lub gotowej mieszanki sałat. Skropiona pysznym i bardzo aromatycznym imbirowo-miodowym dressingiem. Opcjonalnie posypana pestkami granatu lub zrumienionymi na patelni orzechami włoskimi. Przepyszne połączenie smaków. Pieczoną kaczkę i buraczki można przygotować dzień wcześniej i do czasu podania przechowywać w lodówce. SKŁADNIKI / 4 porcje 2 piersi kaczki(...)łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny 1 płaska łyżeczka startego imbiru (jest mocno wyczuwalny, można dać mniej) 5 łyżek oliwy sól morska, pieprz DODATKOWO: pestki granatu, prażone orzechy włoskie, opieczona bagietka WYKONANIE DRESSING : W miseczce mieszamy miód, sok i skórkę z cytryny, posiekaną papryczkę chili, natkę pietruszki oraz starty czosnek i imbir. Energicznie mieszając dolewamy oliwę
cool and mintySzybka i łatwa w przygotowaniu zupa krem z zielonego groszku. Z dodatkiem gorgonzoli, kiełków brokuła, pestek granatu i oliwy truflowej. Opcjonalnie także z opieczoną bagietką lub usmażoną na patelni kanapką z cheddarem. Ugotowanie jej nie zajmie Wam więcej niż 15 minut. Jeśli zupa będzie za gęsta możecie dodać więcej bulionu lub wody. Ewentualnie można dolać też mleko lub słodką(...)gorącego bulionu lub wody 1 opakowania mrożonego groszku (450 g) 50 g sera gorgonzola sól morska świeżo zmielony czarny pieprz 1 łyżka soku z cytryny DO PODANIA : pestki granatu, pokruszona gorgonzola, kiełki brokuła, oliwa truflowa, opieczone kromki bagietki WYKONANIE W szerokim garnku na średniej mocy palnika rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy i 2 łyżki masła. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę
cool and mintyPyszna, lekka i zdrowa sałatka. Pomarańcz i granat nadają jej słodkiego smaku, do tego orzechy i sos winegret, pycha. Składniki : Opakowanie(...)rukoli garść roszpunki 2 słodkie pomarańcze 1 granat duża garść orzechów nerkowca dowolne kiełki Sos winegret : 2 łyżki miodu 2 łyżki oliwy
Kulinarne Fantazje Mariolitruskawki - czy istnieje coś lepszego? To właśnie słodki bałagan z Eton, czyli tradycyjny, brytyjski deser. Podawany jest także z bananami jako Lancing Mess. My zaszaleliśmy i wykorzystaliśmy także granat, banana i odrobinę serka naturalnego, by masa śmietanowa była nieco gęstsza. Całość jest po prostu nie do opisania - sprawdźcie sami! :) Eton mess: ok. 250 g truskawek pokrojonych na mniejsze kawałki pół(...)granatu* 2 banany pokrojone w plasterki* 4 większe bezy (przepis TUTAJ ) ok. 200 ml śmietany 30-36% (można użyć także jogurtu) ok. 3 łyżki serka naturalnego* 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka drobnego cukru lub cukru waniliowego - opcjonalnie W tradycyjnym deserze wykorzystuje się bezy, truskawki i śmietanę. Ja trochę go "podrasowałam", ale oryginał także jest cudowny. Jeśli wykorzystujecie tylko truskawki
Cooking Monsterprzerwie na mecz częstuję lekkim, owocowym koktajlem na bazie jogurtu naturalnego i z dodatkiem pestek granatu. To dla tych, co piwa pić nie mogą, nie chcą, nie lubią itd ;) Ps. A jaki wynik typujecie...? Składniki: 1 mały kubek jogurtu naturalnego (ok 200g) 1 duży banan 2 łyżeczki dżemu truskawkowego 1/3 granatu (ok 4-5 łyżek) Sposób przygotowania: Do misy blendera(...)jogurt naturalny, pokrojony w plastry banan oraz dwie łyżeczki dżemu truskawkowego (u mnie z dodatkiem mięty). Całość miksujemy na gładką konsystencję. Na dnie szklanek układamy po 2 łyżki owoców granatu, rozlewamy koktajl i posypujemy pozostałymi ziarnami. Dekorujemy listkami mięty
Kuchnia w czekoladziecały czas mam trochę kilogramów za dużo, głównie przez nieregularne jedzenie i spożywanie największych posiłków głównie wieczorami. Składniki : 50g kaszy bulgur kilka truskawek kilka pestek granatu kiwi kilka borówek amerykańskich sok z 1/4 grejpfruta Do pojemnika do gotowania ryżu wsypujemy kasze bulgur, zalewamy wrzątkiem zarówno kaszę, jak i pojemnik na wodę w urządzeniu(...)gotowania na parze i włączamy na 13 minut. W tym czasie myjemy owoce, truskawki kroimy na ćwiartki, kiwi obieramy i kroimy w plasterki. Pestki granatu wyjmujemy z całego owocu, a borówki tylko myjemy. Po wyłączeniu się parowaru łączymy kasze z owocami i zalewamy sokiem z grejpfruta, po czym wkładamy danie na minimum 2 godziny do lodówki. Czekam na Wasze komentarze
Parowar Facetanóż widelec uda mi się zebrać trochę głosów do końca m! Sałatka z młodej kapusty i selera, z serem pleśniowym i granatem 1/4 główki młodej, białej kapusty sól 2 łodygi selera naciowego 1 mały owoc granatu 1 małe jabłko ze skórką łyżeczka soku z cytryny 50 g sera pleśniowego, z niebieska pleśnią(...)musztardy i majonezu sok z 1/2 cytryny Kapustę drobno szatkujemy. Wkładamy do miski i lekko solimy. Mieszamy i odstawiamy na bok. Łodygi selera myjemy, kroimy w kostkę. Granat obieramy i wyciągamy z niego karminowe pesteczki. Jabłko myjemy i kroimy w nie za dużą kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny by nie ciemniało. Ser kruszymy na kawałki. Wszystkie wyżej
Dzieje kuchennej Wiewiórysosem winegret. Do takich sałatek bardzo często używam także świeżych liści szpinaku (które uwielbiam ;)). Dzisiaj postanowiłam trochę zaszaleć i dodałam trochę słodko-kwaśnych owoców, tj. pomarańcza, winogrona i granat. Całość posypałam słonecznikiem, sezamem i nasionami chia. Zamiast sosu winegret sałatkę skropiłam olejem rzepakowym tłoczonym na zimno Green Spoon . Ten olej ma taki cudowny smak i zapach, że szkoda(...)się z różnymi sałatkami czy surówkami obiadowymi. Składniki: 2 garście liści szpinaku, kilka pomidorków daktylowych, kilka zielonych winogron, kilka małych kulek mozzarelli, 1 plasterek pomarańczy, 2 łyżki nasion granata, 1 łyżeczka łuskanego słonecznika, 1/3 łyżeczki sezamu, 1/3 łyżeczki nasion chia, 2 łyżki oleju rzepakowego Green. Spoon . Przygotowanie: Liście szpinaku myjemy i osuszone układamy na talerzu. Na szpinaku układamy odsączone
Aga w kuchniZawiera także składniki, które obniżają ciśnienie krwi i poziom cholesterolu, zapobiegają zaparciom i wspomagają odchudzanie. I oczywiście jest bezglutenowa. Dziś zapraszam na pyszny hummus. W duecie z granatem smakuje wybornie. Pasta z cieciorki (ciecierzycy), hummus Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 2 szklanki ugotowanej cieciorki 2 ząbki czosnku 2 łyżki tahini, domowej pasty sezamowej sól morska(...)cytryny zimna woda przyprawa zatar (za'atar) do posypania ziarenka granatu oliwa z oliwek EV Wykonanie: Ugotowaną ciecierzycę (możemy też użyć taką z puszki lub ze słoika) wrzucamy do blendera, dodajemy pokrojone ząbki czosnku, tahini, oliwę, sól, sok z cytryny, 2-3 łyżki wody. Wszystko dokładnie miksujemy, Jeśli pasta będzie za gęsta dodajemy jeszcze odrobinę wody. Gotowy hummus przekładamy
Kulinarne przygody GatityBędzie Ci potrzebny : 1 duży bakłażan ½ granata 2 ząbki czosnku 150 ml gęstego jogurtu typu greckiego 2 łyżeczki soku z cytryny Sól Pieprz Tymianek Bakłażany, często z nich korzystam w swojej kuchni. Są doskonałym surowcem do tworzenia dań z mięsem ale też i w wersji bezmięsnej są wspaniałe. Bardzo lubię, gdy ich smak miesza się oliwą z oliwek(...)upieką, wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. Do jogurtu dodajemy sól, pieprz, sok z cytryny i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy dokładnie i wykładamy na wystudzone bakłażany, dekorujemy granatem. Prawda że proste ? A jakie pyszne. ZOBACZ TEŻ PIECZONE BAKŁAŻANY Z INDYKIEM MOUSSAKA – GRECKA ZAPIEKANKA KASZA BULGUR I ZAPIEKANE BAKŁAŻANY Artykuł BAKŁAŻANY PIECZONE Z JOGURTEM GRECKIM I GRANATEM pochodzi
Markowy smakbaraniną, którą wolę ze względu na wyrazisty smak i, nie ukrywam, przyjemniejszą cenę. Mięso nie wymaga marynowania, ale ja swoje, dla wygody, posmarowałam harissą, za'atarem, syropem z granatów i wstawiłam na noc do lodówki. Przed pieczeniem doprowadziłam do temperatury pokojowej, posoliłam i posypałam pieprzem. Danie zdecydowanie do powtórzenia. Inspiracją był przepis z magazynu Jamiego Olivera year book 2015/2016 składniki(...)baraniny bez kości - miałam karkówkę 2 łyżki harissy 1 łyżeczka za'ataru 2 łyżki syropu z granatów sól, pieprz 2 czerwone cebule 6 - 8 ząbków czosnku 1/2 pęczka pietruszki 1 cytryna kiszona - opcjonalnie do podania pieczywo, kasza, sałata, jogurt przygotowanie Piekarnik rozgrzać do 200 st C. Opłukane i osuszone mięso natrzeć harissą, za'atarem, syropem z granatów, posypać solą
Stare GarySałatka to pyszna wielce. Zainspirowała mnie ta, na którą przepis zobaczyłam w "Mamuszce". Lekka, pożywna, chrupiąca i te nęcące kolory! Polecam Wam moją bordową kombinację. Pieczone buraki z granatem i orzechami 750 g buraków 1 mały owoc granatu duża garść orzechów włoskich 2 łyżki posiekanej natki pietruszki łyżeczka octu balsamicznego sól, pieprz oliwa Buraki myjemy, obieramy i kroimy(...)spore kawałki. Skrapiamy oliwą, solimy i pieprzymy obficie. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 200 st.C i pieczemy ok 40 minut. Orzechy grubo siekamy. Z granatu wydobywamy pestki. Gdy buraki ostygnął wkładamy je do miski. Skrapiamy octem i mieszamy. Dodajemy resztę składników i mieszamy. Podajemy po pół godzinie od przygotowania, ważne by składniki się przegryzły
Dzieje kuchennej Wiewióry