granat - 3120 przepisów (strona:59/208)

Płatki ryżowe na mleku z owocami 204

Płatki ryżowe na mleku z owocami: jabłkiem, mango i pestkami granatu to moja dzisiejsza propozycja na pyszne, zdrowe i odżywcze śniadanie. Owoce można zmieniać i  dowolnie modyfikować. W tym daniu mango dało taką słodycz, że nie trzeba dodać ani grama cukru :) Śniadanie dla dużych i małych - bardzo, bardzo smaczne! Polecam gorąco! SKŁADNIKI na 1 porcję: 40 g płatków ryżowych(...)bezglutenowych 150 ml mleka 1 jabłko (ok. 150g) 1 mango (ok.100g) pestki granatu Jabłko i mango obierz i pokrój na kawałki. Wrzuć owoce do garnka , wlej ok. 1/3 szklanki wody i duś do miękkości. Odstaw. Mleko zagotuj, wsyp płatki ryżowe i gotuj przez 2 minuty mieszając. Dodaj uprażone owoce i wymieszaj z płatkami. Płatki z owocami przelej do miseczki

Kuchnia bezglutenowa
Tarta z mango curd i granatem 230

cały czas mieszając. Również w tym przypadku, przed zagotowaniem zdjąć z palnika, dodać masło i wymieszać, aż do jego rozpuszczenia. Schłodzić przełożyć na wierzch tarty. 1 średniej wielkości dojrzały granat Granat obrać, wyjąć nasiona, oczyścić i rozsypać je na wierzchu tarty. Całość przed podaniem idealnie jest trzymać ok. 2 godzin w lodówce, aby smaki się przeniknęły.   Dla odwiedzających bloga

gutfut
SAŁATKA Z ROSZPONKĄ, GRUSZKĄ, GRANATEM I SEREM NIEBIESKIM 160

Sałatka z gruszką w połączeniu z serem pleśniowym do tego owoc granatu. Całość polałam olejem lnianym i skropiłam sokiem z cytryny.  Składniki 4 porcje 1 opakowanie roszponki  2 dojrzałe gruszki 1 owoc granatu 2 łyżki orzechów włoskich  opakowanie serka z niebieską pleśnią 2 łyżki oleju lnianego  sok z połowy cytryny Przygotowanie: Umytą i osuszoną roszponkę przełóż(...)miski. Gruszkę obierz, pokrój w kostkę, owoc granatu przekrój delikatnie na cztery części, usuń białe błonki i wyjmij nasiona. Całość dodaj do roszponki. Sałatkę posyp kawałkami sera pleśniowego oraz orzechami.  Skrop sokiem z cytryny i polej olejem lnianym. Sałatkę możesz podać z grzanką

Kukuleczki
SAŁATKA Z POMARAŃCZĄ,AWOKADO I GRANATEM 160

Przygotowałam lekką i pyszną sałatkę z pomarańczą ,awokado i granatem, całość polałam  moim ulubionym sosem musztardowo-miodowym wyszło pysznie. Ta sałatka to idealny poczęstunek dla gości można ją wzbogacić o orzechy włoskie, czy kawałki koziego sera.  Dzięki współpracy z firmą Glasmark   chciałam  pokazać  Wam produkt, który podbił moje serce. Jako osoba uwielbiająca sałatki pokusiłam(...)szkło  i zobaczcie jaki mają pięknu asortyment, a do tego w bardzo dobrej cenie.  Składniki: 1 opakowanie mix sałat  1 pomarańcz  1 awokado 1 owoc granatu  2 łyżki musztardy Dijon  2 łyżki miodu  1,5 łyżki soku z cytryny sól, pieprz  Przygotowanie: Umytą i osuszoną sałatę przełóż do miski. Pomarańcz obierz

Kukuleczki
Jajka faszerowane musem z pieczarek z dodatkiem granatu 158

Moja wersja, oprócz podstawowej którą uwielbiam i robię od święta (jak mi się kojarzy w rodzinnym domu) jest z pieczarkami w sosie majonezowym z cebulką i lubczykiem posypane pesteczkami granatu. Myślę, że mojej Babci smakowałaby ta wersja;) Możecie je jeść w takiej wersji lub lekko odgrzać w piekarniku lub obtoczyć w jajku i bułce i obsmażyć na rumiano chwilę(...)patelni. Składniki: 10 jajek 250 g pieczarek 1 średnia cebula 1 łyżka majonezu / jogurtu naturalnego sól, pieprz, lubczyk, słodka papryka połowa łyżki masła pestki granatu do smacznej ozdoby Przygotowanie: Jajka ugotuj na twardo w osolonej wodzie. wystudź, przekrój wzdłuż, wydrąż żółtko, tak by powstała łódeczka do faszerowania. Cebulę i pieczarki pokrój w kostkę, przesmaż na połowie łyżki masła

Zasmakuj Kuchni
Sałatka z rukoli, oliwek, zielonego groszku i mozzarelli w sosie musztardowo-miodowym 155

szybko ją zrobiłam - tak szybko zniknęła z naszego stołu;) Polecam sałatkę z charakterystycznej w smaku rukoli z dodatkiem oliwek, mozzarelli i innych świeżych warzyw. Wszystko posypane ziarenkami granatu i polane aromatycznym słodko - wytrawnym sosem na bazie oliwy z oliwek, musztardy i miodu. Składniki: opakowanie rukoli 2 x opakowanie 125 g mini kulek mozzarelli z zalewy - przekrójcie je dodatkowo na pół(...)odsączeniu ze słoiczka) czarnych lub zielonych oliwek 1 pomidor 200 g białej fasoli z zalewy szklanka zielonego groszku 1 granat 5 łyżek oliwy z oliwek łyżka musztardy łyżka miodu sól, pieprz, bazylia Przygotowanie: 1) W misce wymieszaj umytą i wysuszoną rukolę, dodaj wszystkie składniki wraz z pestkami granatu, przypraw do smaku. 2) Przygotuj sos: wymieszaj w miseczce musztardę, miód

Zasmakuj Kuchni
Komosanka różana z truskawkami i granatem 109

Kolejny pomysł na smaczną komosankę ugotowaną na mleku z dodatkiem mrożonych truskawek i wody różanej w towarzystwie dużej ilości granatu odrobiny granoli. Według mnie jest to śniadanie idealne! Składniki (na 2 porcje): 1/2 szklanki suchej komosy ryżowej 1 szklanka mleka 2 łyżki jogurtu naturalnego 300 gram mrożonych truskawek 1 łyżka wody różanej 2 łyżki miodu 1/2 granatu 2 łyżki(...)odparuje. Kilka łyżek powstałego syropu odkładam, natomiast ugotowaną w mleku komosę, jogurt naturalny, miód i truskawki miksuję do połączenia. Podaję od razu lub po schłodzeniu w towarzystwie pestek granatu i granoli. Polewam komosankę syropem truskawkowo- różanym. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Rigati Tricolore Fructti Di Mare 133

osobowości, 1000 pomysłów, jedna Lubella!” ViolaPassion ViolaPassion Miłośnicy kuchni śródziemnomorskiej będą zachwyceni. Wyborny trzy kolorowy makaron firmy Lubella , owoce morza , czarne oliwki połączone z owocem granatu. Jak dla mnie PETARDA którą potrafi zrobić każdy kucharz amator w zaciszu domowym. Wspaniałe danie w 30 minut !!!! Jak to?????? No tak to, zaufaj mi  ;-) Składniki: Makaron   Rigati Tricolore Rurki nr.15(...)białego półwytrawnego wina 3 ząbki czosnku pokrojonego nie drobno 5 łyżek posiekanej natki pietruszki 2 łyżki masła 2 łyżki bazylii suszonej 1 łyżka oregano 4-6 łyżek owocu granatu sól, pieprz świeżo mielone kilka oliwek drobno pokrojonych garść szczypiorku do dekoracji kilka łyżek drobno tartego sera dowolny 0.700 dag słodkich pomidorów sparzonych ,obranych ze skórki Sposób: Pomidory blendujemy i dusimy

Viola cooks with passion
Śliwkowy budyń jaglany 125

Śliwkowy budyń jaglany to jesienna propozycja na wykorzystanie mojej ulubionej kaszy jaglanej. Ugotowana jaglanka, zmiksowana z jogurtem, syropem klonowym i powidłami śliwkowymi z dodatkiem granata i fig, z dużą ilością cynamonu to jedno z tych dań od których trudno oderwać łyżkę. Niesamowicie rozgrzewające danie, które świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Składniki (na 2 porcje): 1/2 szklanki(...)kaszy jaglanej 2/3 szklanki jogurtu naturalnego 1/2 szklanki powideł śliwkowych 2-3 łyżki syropu klonowego duża szczypta cynamonu i imbiru 1 figa 1/2 granata Kaszę gotuję w jednej szklance wody do momentu aż ta wchłonie cały płyn. Studzę kaszę przez kilka minut i miksuję z dodatkiem przypraw, jogurtu naturalnego, syropu klonowego i powideł na gładką masę. W tym momencie można

Mango Papaja
Bezglutenowe placuszki z ricottą i granatem 119

Lekkie placuszki bezglutenowe z ricottą i granatem. Idealne na śniadanie. Delikatnie i mięciutkie. Pyszne SKŁADNIKI: 150 g mieszanki mąk bezglutenowych np. Nutrifree per Pane 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia 1 łyżeczka ksylitolu 150 g serka ricotta 50 g mleka roślinnego np. migdałowego 1 jajko pestki granatu Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Patelnie z nieprzywierającą powierzchnia bardzo dokładnie rozgrzej i nakładaj(...)niewielkie ilości ciasta. Ciasto natychmiast posyp pestkami granatu i smaż placuszki z dwóch stron na zloty kolor. Podawaj natychmiast polane miodem. Smacznego

Kuchnia bezglutenowa
Tatar z buraków z granatem i kozim serem 142

font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Tatar z buraków z granatem i kozim serem Składniki – 2 porcje: Burak – 1 sztuka Granat – ½ sztuki Ser kozi – 100g Oliwa z oliwek – 2-3 łyżki Sok z ½ limonki Syrop klonowy – 1 łyżka Natka pietruszki – ½ pęczka(...)klonowym i oliwą. Doprawić do smaku solą (nie za dużo, bo ser kozi jest dość słony!) i przełożyć do ringów. Następnie ser kozi pokroić w kostkę i wymieszać z granatem. Udekorować nimi tatara z buraków i całość skropić oliwą

Kuchnia Bon Appetit
Sałatka z serem halloumi, kalmarami i granatem 171

Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Sałatka z serem halloumi, kalmarami i granatem Składniki: Sałata rzymska – 2 główki Papryka czerwona – 2 sztuki Pomidor – 2 sztuki Granat – ½ sztuki Ser halloumi – 200g Kalmary baby – 10 sztuk Sezam czarny i biały Składniki – sos: Miód – 1 łyżka(...)halloumi pokroić w plastry i ugrillować. Kalmary oczyścić, pokroić i grillować przez 1 minutę. W naczyniu układać warstwami liście sałaty, plastry pomidora, pieczoną paprykę, ser i kalmary. Całość posypać granatem i sezamem. Polać sosem przygotowanym z miodu, soku z cytryny i oliwy.  Sałatkę podawać z grzankami

Kuchnia Bon Appetit
Sorbet z arbuza i soku z granata 133

Arbuza rozkroić, odciąć skórę, cały środek arbuza zmiksować. Wylać wszystko na sitko i przetrzeć. Wszystkie pestki wyrzucić. W dużej misce wymieszać czysty sok z arbuza, syrop miętowy, sok z granata. Wylać wszystko do dużego plastikowego pudełka i szczelnie zamknąć. Wstawić do zamrażalnika na 2 godziny. Następnie co godzinę dokładnie zamieszać,tak żeby rozbić kryształki lodu. Powtórzyć mieszanie 3-4 razy(...)środek arbuza wrzucić do naczynia miksującego, zmiksować 15 sek, obroty 4 3 przelać wszystko przez duże sito, pestki wyrzucić 4 do naczynia miksującego wlać sok z arbuza, sok z granata i syrop miętowy, wymieszać 5 sek, obroty 6 5 zamrażanie jak wyżej Przed podaniem wyjąć z lodówki kilka minut wcześniej. Następnie nałożyć motylek, wrzucić sorbet, wymieszać 20 sek, obroty

Kuchnia Pokoleń
Schab na parze z ryżem pełnoziarnistym jaśminowym 223

schabu  1 łyżka oliwy z oliwek  2 ząbki czosnku  50g ryżu pełnoziarnistego jaśminowego  1/4 papryki zielonej, czerwonej i żółtej  mikro liście mizuny  pestki granatu  Przyprawy :  papryka wędzona  pieprz czarny  pieprz ziołowy   Schab myjemy, osuszamy i polewamy oliwą z oliwek.  Czosnek kroimy w drobną kostkę.  Mięso przyprawiamy(...)składników. Mikro liście mizuny myjemy i osuszamy papierowym ręczniczkiem.  Po wyłączeniu się urządzenia do gotowania na parze ryż mieszamy z kawałkami kolorowych papryk, a na schab kładziemy pestki granatu.     Czekam na Wasze komentarze, pytania czy uwagi :) Dajcie znać jak wypróbujecie przepis :)  Pozdrawiam i smacznego  Adam

Parowar Faceta
Wegetariańskie burgery z czarnej fasoli i komosy ryżowej, z kalafiorowym hummusem i reliszem cebulowym 151

ząbek czosnku 6 łyżek oleju rzepakowego lub oliwy sól morska   Relisz cebulowy: 1 duża cebula 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy odrobina syropu z daktyli (lub soku z granatów)   Przygotowanie wegetariańskich burgerów: Przygotować kotlety wegetariańskie: Komosę ryżową wypłukać w zimnej wodzie (jeśli się nie pieni, wystarczy tylko raz; w przeciwnym wypadku powtórzyć 2-3 razy) . Jeśli mamy czas(...)minut , do miękkości bez rumienienia. Można (a nawet trzeba) podlewać wodą, jeśli będzie za sucha. Przełożyć do miseczki i polać niewielką ilością soku z daktyli lub granatu. 1 duża cebula 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy odrobina syropu z daktyli (lub soku z granatów) sól morska do smaku Smażenie burgerów : Na patelni po smażeniu cebuli rozgrzać 2 łyżki oleju, poukładać

Moja Delicja