smakuje wyśmienicie i jest doskonałym umilaczem chłodnych listopadowych dni. 2 łyżki kawy zbożowej Inka Klasyczna 2 dojrzałe, miękkie awokado 25 g gorzkiej surowej czekolady łyżka syropu klonowego (opcjonalnie) pomarańcza granat Awokado (koniecznie dojrzałe!) przecinamy na pół, wyjmujemy pestkę i za pomoca dużej łyżki wyjmujemy miąższ ze skórki. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Za pomocą blendera miksujemy awokado, czekoladę oraz kawę(...)Inka Klasyczna, na gładki mus. W razie potrzeby można go dosłodzić odrobiną syropu klonowego. Mus przekładamy do miseczek/kubeczków. Na wierzchu układamy plasterki sparzonej pomarańczy, oraz pestki granatu. Smacznego :) Wpis powstał we współpracy z marką Inka. Artykuł Zdrowy mus kawowo-czekoladowy z pomarańczami i granatem pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogPrzepis na przepyszny koktajl z awokado, nasionami chia i granatem! Składniki (porcja dla 2 osób): - 400ml kefiru, - 1 granat, - 1 pomarańcza, - 1 małe, dojrzałe awokado, - 3 łyżeczki nasion chia. Przygotowanie: - kefir miksujemy z obranymi owocami- dosypujemy nasiona chia i miksujemy. Ten zdrowotny koktajl idealnie pasuje na II śniadanie lub podwieczorek. Dlaczego wybrałam połączenie akurat tych owoców? Jest to doskonałe(...)połączenie zdrowych tłuszczy, białka i węglowodanów. Przeczytacie więcej o granacie -> tutaj . Smacznego
MintTastesmakowym jeszcze więcej tego szczęścia, sos z mango i musztardy niech stanie się uzupełnieniem innego kulinarnego szaleństwa – sałatki z delikatnymi figami, aromatycznym mango, słoną fetą, chrupiącym i orzeźwiającym granatem, delikatną roszponką i rozpływającą się w ustach szynką dojrzewającą. Ta sałatka spokojnie może stanąć na podium, jeśli chodzi o jedzenie, które uszczęśliwia i zaspokaja ochotę na „coś dobrego(...)się śmiało tą fuzją smaków i kolorów Na zdrowie! Wykonanie SAŁATKA Umyj roszponkę i rozłóż ją na talerzach. Obierz mango i pokrój je w kostkę. Rozrzuć na talerzach. Przetnij granat na pół i łyżką wydrąż ziarenka, oczyść je z białych ścianek i rozrzuć na roszponce. Szynkę pokrój lub porozrywaj na mniejsze kawałki o wielkości około 3×3 cm. Rozłóż
Eat me! Fit me!zobaczyłam w sklepie piękne figi, wiedziałam już co z nich zrobię. Akurat wybieraliśmy się do przyjaciół na grilla. Do tego piękne granaty i aromatyczna gorgonzola - sałatka marzenie. Nie jest skomplikowana a kolorem i smakiem Was zaskoczy. Nas zaskoczyła i skończyła się szybciej niż tego chcieliśmy. Spróbujcie koniecznie Będziecie potrzebowali około 100 gram sałaty- ja użyłam sałaty w paczce , był(...)sałat. 1/2 niedużego dojrzałego granatu 3 dojrzałe figi 60 gram gorgonzoli Ponad to 1/4 łyżeczki sproszkowanego chilli 3 łyżki orzechów pekan, lub włoskich 1/2 łyżki miodu Orzechy pokruszcie z grubsza i podprażcie na suchej patelni. Następnie polejcie miodem i posypcie chili . Mieszając intensywnie- potrząsając patelnią, aby orzechy równomiernie pokryły się miodem i chilli. Zdejmijcie z patelni. Dresing 1/4 szklanki
Piekarz-Kucharz-Garkotłukząbki czosnku 2-3 łyżki soku z cytryny 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1 łyżka oliwy z oliwek sól morska do podania: oliwa z oliwek, świeża kolendra, wędzona papryka, pestki granata, chrupkie pieczywo listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='2 duże bakłażany 2 łyżki tahini (pasty sezamowej – nie można jej pominąć) 2 nieduże ząbki czosnku 2-3 łyżki(...)soku z cytryny 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1 łyżka oliwy z oliwek sól morska do podania: oliwa z oliwek, świeża kolendra, wędzona papryka, pestki granata, chrupkie pieczywo'; document.write(" "); Bakłażany opiekamy nad palnikiem kuchenki gazowej (a najlepiej nad ogniskiem), aż skórka ściemnieje. Następnie przekrawamy wzdłuż na pół. Smarujemy oliwą z oliwek, posypujemy lekko solą i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220ºC
Poezja smakuPyszne, bezglutenowe i bezmleczne placuszki z dodatkiem zmiksowanego na mus awokado oraz musem malinowym, prażonymi orzechami laskowymi i granatem. Idealne na śniadanie lub podwieczorek. Składniki: 1 awokado 2 jaja szczypta soli 1 łyżka kakao 2 łyżki syropu klonowego odrobina oleju rzepakowego do smażenia Mus malinowy: 1 szklanka malin odrobina wody odrobina syropu klonowego(...)Dodatki: granat zmrożone maliny orzechy laskowe Awokado zmiksuj z bananem, kakao, syropem klonowym i solą na gładką masę. Na oleju smaż niewielkie placuszki po minucie z każdej strony. Maliny ugotuj w wodzi z syropem do uzyskania sosu. Orzechy upraż na suchej patelni i posiekaj. Gotowe placuszki podaj z musem malinowym, zmrożonymi malinami, laskowymi orzechami i granatem. Smacznego
Mango Papajaszklanka oleju słonecznikowego 1 szklanka mąki tortowej 1 szklanka mąki krupczatki 3 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 300 ml śmietanki 30 % 2 śmietanki fix 2 łyżki cukru Dodatkowo: owoc granatu kiwi Sposób przygotowania: Biszkopt: Szpinak rozmrozić , odcedzić od wody ( włożyłam do sita o małych dziurkach i odcisnęłam nadmiar wody) potem całą kulę jeszcze pościskałam w rękach . Do miski wlać jajka(...)masę po czym dodać cukier puder i fixy. Odciąć wierzchołek ciasta, pokruszyć a spód pokryć ubitą śmietanką. Pokroić kiwi w plasterki i poukładać na kremie. Posypać pokruszonym biszkoptem owocem granatu ( lekko odcisnąć aby nie poodpadały okruszki i granat). Wstawić do lodówki na co najmniej 3 -4 godziny. Smacznego
Różne smaki w kuchniplan żywieniowy układam po konsultacjach (patrz zakładka KONTAKT ) ŚNIADANIE Kalorie:471.4 / Białko:15.2 g / Tłuszcz:22.2 g / Węglowodany:45.4 g / Błonnik:12.7 g CHRUPIĄCA KOMOSA RYŻOWA Z GRANATEM Granat – 50 g (0.5 x Sztuka) Orzechy brazylijskie – 16 g (4 x Sztuka) Nasiona chia – 10 g (2 x Łyżeczka) Komosa ryżowa (Quinoa(...)Szklanka) Ksylitol – 7 g (1 x łyżeczka) Czas przygotowania: 20 minut 1. Komosę ugotuj na mleku migdałowym z ksylitolem. Posyp pokruszonymi orzechami, chia i nasionami granatu. Możesz też użyć np. malin, jagód lub truskawek. II ŚNIADANIE K:247.9 / B:16.4 / T:11.9 / W:17.5 / Błonnik:6.2 KANAPKA Z PASTĄ AWOKADO Z TUŃCZYKIEM Papryka czerwona (świeża
Powiedz dietom nierobić na setki sposobów i zawsze wychodzą smaczne i pyszne! Ta propozycja szczególnie przypadła mi do gustu, ponieważ jest z dużą ilością świeżych ziół, kaszą orkiszową i ukochanym granatem. Sprawdźcie sami! SKŁADNIKI: - 2 duże cukinie - 1 szalotka - 2 ząbki czosnku - 100 g kaszy orkiszowej - 2 grube kabanosy, możesz też użyć szynki, kiełbasy bądź mięsa z pieczonego kurczaka - 4 łyżki(...)oliwy z oliwek (zamiennie świeża) - 20 listków bazylii - 20 listków szałwii - 20 listków mięty - 150 ml jogurtu naturalnego - ser camembert - sok z 1/2 połowy cytryny - 1/2 awokado - połówka granatu - 4 łyżki oleju - 2 łyżki oliwy z oliwek - sól, pieprz, (opcjonalnie trochę kuminu i soli czosnkowej) WYKONANIE: - cukinię wydrąż z gniazd nasiennych - szalotkę, czosnek posiekaj - ugotuj według instrukcji na opakowaniu kaszę
SMYKWKUCHNIłyżeczek oliwy z oliwek sól, pieprz garść rukoli 1 jajko 100g kaszy kuskus 1/2 pomidora 1/2 awokado ser pleśniowy srebrzysty orzechy włoskie oliwa z oliwek sok z 1/2 granatu 1/2 cytryny Wykonanie : rybę umyć, osuszyć, z obu stron natrzeć mocno oliwą z oliwek, solą i pieprzem (dość sporo). Odstawić na 15min w temperaturze pokojowej. W małej miseczce umieścić kaszę kuskus(...)dodać kawałki obranego awokado, plasterki pomidora i sera pleśniowego. Na sam koniec dodać kilka orzechów laskowych. Sałatkę oprószyć świeżo zmielonym pieprzem, polać odrobiną oliwy i skropić sokiem z połowy granatu. Tuńczyka przełożyć na dobrze rozgrzaną patelnię. Smażyć po 3minuty z każdej strony, nie dodając już żadnego tłuszczu. Rybę podawać z sałatką, całe danie lekko skropić sokiem z cytryny
Raj dla PodniebieniaSmaczne ucierane ciasto o pięknym zielonym kolorze :).Od góry to ciasto wygląda jak prawdziwy leśny mech,jeszcze jak posypiemy pestkami granatu lub jagodami czy borówką amerykańską, możemy poczuć się jak w lesie :).Zieloną barwę nadaje mu szpinak.Zawsze to coś innego czym możemy zaskoczyć swoich najbliższych lub gości. SKŁADNIKI 4 jajka 1 szklanka cukru 3/4 szklanki oleju 2 szklanki mąki(...)sody 400g mrożonego szpinaku rozdrobnionego Na krem: 500g schłodzonej śmietanki kremówki 30% 4 łyżeczki żelatyny 3 łyżki cukru pudru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g Dodatkowo do posypania pestki granatu do posypania jagody lub borówka amerykańska WYKONANIE Mrożony szpinak rozmrozić,odsączyc z wody np.za pomocą gazy.Mąkę przesiać i połączyć z proszkiem do pieczenia i sodą.Jajka ubijamy razem
Mała w garnku mieszakokosowego 3 łyżki wiórków kokosowych 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki cukru kokosowego 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego nierafinowanego 1 łyżka pierzgi pszczelej 2 łyżki wyłuskanych owoców granatu 7 dużych daktyli 8 suszonych fig 3 suszone morele garść rodzynek 50 gram migdałów 50 gram pestek dyni 50 gram nasion słonecznika 50 gram orzechów włoskich 1 łyżka siemienia lnianego(...)kokosowej kilka plasterków suszonego jabłka pół świeżej figi 2 duże truskawki kilka malin kilka jagód świeża melisa jadalne kwiaty (u mnie begonie) dwa orzechy włoskie kilka ziarenek granatu Wykonanie: Nasiona chia należy dokładnie wymieszać z mlekiem kokosowym i odstawić na noc, aby napęczniały. Następnego dnia quinoę blendujemy z jagodami, puddingiem z chia, wiórkami kokosowymi, olejem kokosowym, sokiem
Quinoa Raz!Balans smaków w tej sałatce jak dla mnie jest idealny. Słodkie ziemniaki, lekko cierpki ale również słodki granat, maślane orzechy nerkowca oraz goryczka musztardy. Oprócz tego, że sałatka jest wyśmienita jej składniki to bogactwo przeciwutleniaczy. Składniki (na 2 porcje) 3 słodkie ziemniaki połowa granata garść orzechów nerkowca parę liści sałaty łyżka musztardy francuskiej 3 łyżki jogurtu naturalnego łyżeczka miodu pieprz(...)następnie z jogurtem naturalnym. Na koniec dopraw świeżo mielonym czarnym pieprzem. Liście sałaty ułóż na talerzu, polej wcześniej przygotowanym sosem musztardowym. Na wierzch ułóż pieczone słodkie ziemniaki, ziarenka granatu oraz posyp nerkowcami
wysmienityjeżyny, jak i świeży nieco żywiczny aromat kurkumy, sprawdziły się genialnie. Banan, który miałam w domu nie był zbyt dojrzały, więc dosłodziłam lody miodem, podałam je z owocem granatu i kwiatami forsycji, które są jadalne (może niekoniecznie te miejskie, bo wiecie smog itp.). Jeszcze nie kwitną, ale ja byłam sprytna i przywiozłam trochę gałązek z ogrodu od wujka(...)przepis ;) Składniki: 1 szklanka ugotowanej białej quinoy 1 banan 200 ml mleka kokosowego 1 szklanka mrożonych jeżyn Hortex 2 łyżki świeżo startego kłącza kurkumy 1 łyżka miodu owoc granatu i kwiaty forsycji (opcjonalnie) Wykonanie: Ugotowaną quinoę, banan, miód i mleko kokosowe, wkładamy do blendera i miksujemy na gładką masę, a następnie mocno ją schładzamy (w lodówce, jeśli mamy więcej
Quinoa Raz!forno preriscaldato a 180 gradi per circa 10 minuti. Decorate i biscotti con lo zucchero a velo o pasta di zucchero. Koktajl z szampana, soku z pomarańczy i granatu (Cocktail con prosecco, succo d'arancia e melograno) SKŁADNIKI 160 ml prosecco 40 ml soku z pomarańczy pestki granatu do dekoracji **** INGREDIENTI 160 ml di prosecco(...)succo d'arancia chicchi di melograno PRZYGOTOWANIE Do schłodzonego szampana dodajemy świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy, delikatnie mieszamy. Koktajl przelewamy do wysokich kieliszków do szampana. Ozdabiamy pestkami granatu. **** PREPARAZIONE Spremete l'arancia. Aggiungete il prosecco e mescolate con delicatezza. Versate nei bicchieri di aperitivo ben freddi. Guarnite con i chicchi di melograno. Smacznego :) Buon appetito
La grande e la piccola cuoca