granat - 3120 przepisów (strona:55/208)

Sałatka Wybuchowy tuńczyk 163

nowoczesne połączenie tuńczyka z idealnie współgrającymi, a zarazem zaskakującymi smakami. Składniki: 1 opakowanie mieszanki mix sałat 2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym 270g sera feta 1 granat 5 łyżek majonezu 170g śmietany 18% 2 łyżeczki soku z cytryny Wykonanie: 1.  Mix sałat umyć i osuszyć. 2.  Tuńczyka odsączyć z zalewy. 3.  Ser feta pokroić(...)małą kostkę. 4.  Sos: Majonez wymieszać ze śmietaną i sokiem z cytryny i schłodzić w lodówce. 5.  Sałatkę układać warstwami: ½ mixu sałat,   ½ tuńczyka, ½ sera feta, ½ granatu, ½ sosu, pozostała ilość mixu sałat, pozostała część tuńczyka, pozostała część sera feta, polać pozostałą ilością sosu i udekorować resztą granatu

Szalona Kuchnia Eweliny
Pieczone marchewki z ziarnami i fetą 197

przyszła książka  "5 składników" Jamiego Olivera. Pieczone marchewki z ziarnami i fetą 350 g marchewek (kolorowych, najlepiej małych, lub dużych przekrojonych na pół lub w ćwiartki) 1 mały granat pęczek świeżej mięty 250 g mieszanki ugotowanych zbóż (Jamiego - mozna je dostać np. na FRISCO ) 40 g fety Marchewki myjemy. Jeśli są duże obieramy i kroimy wzdłuż na ćwiartki, jeśli(...)Skrapiamy je oliwa, oprószamy sola i pieprzem i pieczemy w 200 st.C ok 30 minut tak by stały się miękkie i zaczęły się rumienić. W tym czasie z połowy granatu wyciskamy sok i mieszamy go w misce z łyżka octu winnego i 2 łyżeczkami oliwy. Listki mięty drobno siekamy i dorzucamy do dressingu. Doprawiamy go do smaku. Marchewki wkładamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Muhammara, pasta do chleba z pieczonej papryki i orzechów włoskich 184

obecnie popularny jest również w innych krajach Lewantu oraz w Turcji. To zrównoważone, słodko-pikantne połączenie pieczonej papryki i orzechów włoskich z dodatkiem czosnku, papryczki chilli, melasy z granatów, soku z cytryny i niekiedy kuminu. Istnieje oczywiście wiele przepisów na muhammarę różniących się niuansami. Ja bazowałam na recepturze z książki "Saha" Grega i Lucy Malouf. Jeśli chodzi o pieczenie papryki(...)pokrojonych spora szczypta soli 50-60 g miękiszu wczorajszego chleba lub bułki, lub świeży chleb bez skórki lekko podsuszony w piekarniku i połamany na kawałki 1 łyżka melasy z granatów* sok z 1 cytryny 4 łyżki oliwy extra vergin  + do polania po wierzchu do podania: opieczony chleb, świeże warzywa, domowe chrupaki z za'atarem (poniżej napisałam, jak je robię

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka z brokuła i paluszków krabowych 153

wykonaniu i zaskakująca smakiem. Trochę rybna, trochę warzywna, trochę imprezowa, trochę zwyczajna. Jemy ją jak chcemy i kiedy chcemy. Składniki: – 1 brokuł – 1/2 małego granatu – 200 g sera ricotta – 150 g paluszków krabowych – 1 łyżka soku z cytryny – 1 łyżka majonezu – sól, pieprz do smaku   Wykonanie: – Brokuł(...)podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie. – Po przestudzeniu drobno pokroić. – Paluszki krabowe pokroić na 1 cm kawałki. – Wyłuskać pestki granatu z owocu. – Połączyć brokuł, paluszki krabowe, pestki granatu, ser ricotta, majonez i sok z cytryny. – Doprawić solą i pieprzem

To co kocham
JAGIELNIK 181

zwykle u mnie dziś szybki przepis. Ciasto bez pieczenia. Z użyciem zdrowej kaszy jaglanej. Mało słodkie, z dodatkiem gorzkiej czekolady.  Obłożone bitą śmietaną i granatem.    Masa czekoladowa: 2 czekolady deserowe ¼ szklanki cukru 1 szklanka kaszy jaglanej 2 szklanki wody 1 ½ szklanki mleka 50g masła Szczypta soli Do dekoracji: 500 ml śmietanki 30% 250g mascarpone 2 łyżki cukru(...)pudru Ponadto: granat Kaszę jaglaną wypłukać na sitku pod bieżącą wodą. Kolejno sparzyć wrzątkiem, aby pozbyć się goryczki. Następnie zalewamy kaszę wodą z dodatkiem szczypty soli, gotujemy na małym ogniu przez ok 15 minut. Wlewamy do kaszy mleko, chwilę gotujemy, dodajemy masło, cukier i połamaną czekoladę. Gdy składniki się rozpuszczą całość blendujemy na gładką masę. Dno formy wykładamy warstwą herbatników

Słodki Zakątek
Sałatka owocowa – hit imprezy! 360

kilka godzin i na pewno po obraniu nie zmienią koloru na szary, dlatego też ze składników sałatki wykluczyłam banana czy jabłko. Zobacz też: Sałatka makaronowa z serem feta i granatem Sałatki na imprezę – 12 sprawdzonych przepisów Przepis na sałatkę owocową Drukuj przepis Porcji: 6 Czas gotowania: 30 minut Składniki granat 6 mandarynek 6 kiwi spora kiść białego winogronu 6 łyżek(...)miodu 6 łyżek soku z cytryny Przepis 1 Granat obieramy i oddzielamy owoce, przekładamy do miski. Dodajemy do niego obrane i pokrojone w kostkę mandarynki, pokrojone w kostkę kiwi oraz winogron. 2 Miód łączymy z sokiem z cytryny. Wlewamy do sałatki i dokładnie mieszamy. 3 Sałatkę podajemy w szklankach/kieliszkach/literatkach. Porady Sałatka smakuje najlepiej schłodzona, wyjęta prosto z lodówki.   Artykuł

Kuchnia Bazylii
Leśny Mech 177

serka mascarpone, 3 krople olejku waniliowego, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 2 opakowania śmietan-fix, 2 łyżki cukru pudru (do smaku, można dodać więcej lub mniej) owoc granatu Dodatkowo potrzebna jest odrobina masła i bułki tartej do wysmarowania formy. Przygotowanie: W pierwszy kroku rozmrażamy szpinak – najlepiej zrobić to pół dnia (lub nocy) wcześniej, przed planowanym pieczeniem. Rozmrożony szpinak można osączyć(...)konsystencję dodajemy dobrze odsączony szpinak i całość mieszamy już łyżką. Przelewamy ciasto do przygotowanej formy. Pieczemy przez ok. 50-60 minut (do suchego patyczka). W trakcie pieczenia obieramy owoc granatu. Masę przygotowujemy dopiero jak ciasto będzie upieczone i wystudzone. Ubijamy zimną śmietankę dodajemy do niej mascarpone. W trakcie ubijania dodajemy śmietan-fix, aromat i cukier waniliowy oraz cukier puder

rozgotowana
Kokosowo- szafranowe risotto z roladką drobiową w szynce parmeńskiej 146

nikomu a o jakich marzy każdy.  Właściwie pomysł na szafranowo - kokosowe risotto pojawił się znikąd. Mleko kokosowe nadaje aksamitnej konsystencji, orientalnego smaku i w połączeniu z szafranem i granatem to w ogóle strzał w dziesiątkę. Smaczne, trochę inne niż standardowe ale warte wykonania - danie.  Składniki (na 2-3 porcje): szklanka ryżu Arborio  pół litra dobrego, drobiowego(...)oliwy z oliwek  lampka białego wina  100 gram mleka kokosowego  100 gram parmezanu  1 szalotka  szczypta szafranu  sól i pieprz do smaku  granat i płatki kokosa do dekoracji  Roladka drobiowa  400 gram piersi z kurczaka  przyprawa czubryca  6-7 plastrów szynki parmeńskiej  szczypta soli  Na oliwie

Mango Papaja
Kula śnieżna z biszkoptu z kremem chantilly, czerwoną porzeczką i granatem (Cupola di pan di spagna con crema chantilly, ribes r 294

jest przepyszn ą  niespodziank ą  - delikatnym kremem chantilly z bitej śmietany, cukru pudru i wanilii, którego smak wzbogacony został dodatkiem czerwonej porzeczki i ziaren granatu.  Tort nie tylko ładnie zdobi nasz świąteczny stół, cieszy oko, ale co najważniejsze wybornie smakuje i jest rozkoszą  dla podniebienia. Polecam serdecznie :) **** Oggi vorrei condividere(...)pszennej 5 jaj szczypta soli  Krem chantilly 500 g śmietany kremówki 30% 50 g cukru pudru laska wanilii 100 g czerwonej porzeczki 100 g ziaren granatu **** INGREDIENTI Pan di spagna 120 g di zucchero 75 g di fecola di patate 75 g di farina 5 uova un pizzico di sale Crema chantilly 500 g di panna fresca

La grande e la piccola cuoca
Sałatka z pieczoną dynią, orzechami włoskimi, granatem i czerwoną quinoą 202

wypróbujcie ten przepis.  Składniki: 2/3 szklanki ugotowanej czerwonej quinoy kilka liści zielonej sałaty masłowej  kilka liści czerwonej sałaty lollo rosso 2 plastry małej dyni hokkaido garść owoców granatu garść orzechów włoskich 2 łyżki soku z grantu 3 łyżki oleju z orzechów włoskich 1 łyżka oleju do smażenia kumin świeżo zmielony kolorowy pieprz sól Wykonanie: Dynię obieramy, usuwamy pestki(...)wykładamy papier do pieczenia i wkładamy na blachę do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Gdy się zrumieni wyjmujemy i studzimy. Umytą sałatę rwiemy na kawałki mieszamy z sokiem z granatów i układamy na talerzach, dodajemy ugotowaną quinoę, pieczoną dynię, posypujemy granatem i orzechami. Doprawiamy solą i pieprzem, na koniec skrapiamy wszystko olejem z orzechów włoskich. Gotowe

Quinoa Raz!
Sałatka z pieczonymi warzywami, brukselką i jarmużem 196

znowu przepis z długim tytułem, sałatka z pieczonymi warzywami, brukselką i jarmużem. I to jeszcze nie wszystkie składniki! Sałatkę uwieńczyły pestki granatu. Ta sałatka to moja ulubiona sałatka na święta . Zamiast tradycyjnych ziemniaków robię sałatkę z pieczonych warzyw korzennych. Ziemniaki jemy przez cały rok, na święta musi być inaczej. Jest tyle jedzenia, że lekka sałatka to idealne przystawka do mięsa(...)porcje 1 mały kalafior 2 korzenie pasternaku 2 marchewki 150 g jarmużu, pokrojonego w paski 300 g brukselki sól, chili w proszku, kumin rzymski i czarny pieprz do przyprawienia ½ granatu 2 łyżki oliwy Dressing 2 łyżki oliwy 3 łyżki jabłkowego octu 2 łyżki miodu ¼ łyżeczki soli ¼ łyżeczki czarnego pieprzu młotkowanego 1 ząbek czosnku Obierz marchewkę, pasternak i pokrój w podłużne

codojedzenia
LIMONKOWE MASCARPONE Z OWOCAMI EGZOTYCZNYMI 176

przyjaciół . Porcja dla 4 osób Czas przygotowania : 20 min Składniki: ● 400 g schłodzonego serka mascarpone ● 4 łyżki mleka skondensowanego słodzonego ●   1 limonka (sok i otarta skórka) ● 1 granat ● 1 mango ● 1 pomarańcza Przygotowanie  : W dużej misce ubij serek mascarpone ze skondensowanym mlekiem, sokiem i skórką z limonki. Powinna wyjść gładka, puszysta masa. Obierz pomarańczę, odrzuć białe włókna(...)pokrój ją w małą kosteczkę. Podobnie pokrój obrane ze skórki mango. Obierz granat i wydziel ziarna. Napełnij kremem nieduże szklaneczki lub słoiczki do połowy wysokości. Ułóż warstwami owoce: mango, pomarańczę i ziarna granatu. Całość możesz udekorować cieniutkim paseczkiem skórki z limonki. Krem można przechowywać przez kilka godzin w lodówce, ale już udekorowany deser podawaj natychmiast, żeby owoce się nie obsuszyły

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Sałatka z pieczonej dyni, fety i granatu 201

znalazłam przepis na sałatkę lepszą niż wszystkie zrobione dotychczas :) Oczywiście bez zmian się nie obyło, zrezygnowałam np. z sosów, ale efekt mnie powalił! Sałatka z pieczonej dyni, fety i granatu 1 dynia Hokkaido, po obraniu około 500 g, pokrojona na kawałki 3 cm 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka mielonej wędzonej papryki 1/2 łyżeczki płatków chilli(...)ząbki czosnku (bez obierania) 2 czerwone cebule pokrojone w ósemki oliwa z oliwek 100 g owczej fety pestki z połowy owocu granatu 2 łyżki syropu klonowego 2-3 łyżki prażonych pestek z słonecznika łyzka posiekanej natki pietruszki Piekarnik nagrzewamy do 220 st.C. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy kawałki dyni, cebuli i nieobrane ząbki czosnku. Wszystko skrapiamy oliwą

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ciasto czekoladowe z wiśniami i chilli 193

odmiennym obliczem ciasta czekoladowego. Dzięki olejowi Wielkopolski z chili moje ciasto ma lekko pikantny smak, który idealnie łączy się ze smakiem czekolady i wiśni. Zaś dzięki dekoracji z pestek granatu, ciasto wygląda niezwykle elegancko.  SKŁADNIKI 3 jajka szczypta soli 250 g cukru trzcinowego 1 opakowanie cukru waniliowego 100 g gorzkiej czekolady 50 g masła 120 ml oleju rzepakowego Wielkopolski(...)pestek 300 g mąki pszennej tortowej 20 g kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g białej czekolady 100 g śmietany 30% 1 płaska łyżeczka żelatyny 1 owoc granatu (w sezonie można wykorzystać wiśnie) WYKONANIE Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Dno formy tortowej o średnicy 28 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką

Passions hobbies life
Pierś z gęsi sous vide z ulubionymi dodatkami 156

przyszło mi do głowy, że fajnie byłoby wykorzystać nadmiar gęsiej skórki do zrobienia chrupiących chicharronów. Usmażyłam je na 100% oleju rzepakowym Wielkopolskim . Do tego purée z fioletowych ziemniaków i granat, bo nie mogłam się oprzeć kolorom, idealnie pasowały mi do modrej kapusty ;) No i brakuje jeszcze sosu, zrobiłam go na bazie czerwonego wina z czarnym czosnkiem. Może trochę tego wszystkiego(...)fioletowe ziemniaki 1/4 niewielkiej główki czerwonej kapusty garść jeżyn 1 mała cebula 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany olej Wielkopolski rzepakowy do smażenia 250 ml czerwonego wytrawnego wina łyżka owoców granatu 4 ząbki czarnego czosnku 2 gałązki rozmarynu tymianek majeranek kumin świeżo zmielony kolorowy pieprz sól Wykonanie: Z piersi odcinamy nadmiar skóry i odkładamy do lodówki (przygotujemy z niej później chicharrony

Quinoa Raz!