pieczone. Taka upieczona skórka staje się chrupiąca, krucha i jest doskonałym źródłem błonnika. Składniki na 2 porcje 2 bataty 4 łyżki pesto z jarmużu lub innego * 4 łyżki pestek granatu 100 g fety garść orzeszków nerkowca 4 łyżeczki oliwy sól pieprz Wykonanie Bataty myjemy i przekrawamy wzdłuż na pół. Możemy batata od strony miąższu ponacinać ostrym nożem . Układamy na blasze(...)solą i pieprzem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200°C przez około 40 minut lub do miękkości. Bataty podajemy na ciepło. Każdą połówkę smarujemy pesto, posypujemy pokruszoną fetą, pestkami granatu i orzeszkami nerkowca. Smacznego! *Przepis na JARMUŻOWE PESTO
Tajemnice Smakuwziąć na wynos 😉 Sałatka z białej fasoli i buraka - przepis na 2 porcje Do przygotowania sałatki będziesz potrzebować: puszkę białej fasoli, buraka, 2 łyżki orzechów włoskich, grejpfruta, pół granatu, 2 garści szpinaku, Do przygotowania sosu będziesz potrzebować: 4 łyżki soku z grejpfruta, łyżkę oliwy, łyżeczkę musztardy, łyżeczkę syropu z agawy, łyżkę octu balsamicznego. 1. Buraka ugotuj do miękkości, ostudź(...)tarce o grubych oczkach (możesz też wykorzystać buraka np. z wczorajszego obiadu - ja akurat wczoraj buraków na obiad nie miałam, więc ugotowałam rano). 2. Grejpfruta wyfiletuj, a z granatu wyjmuj pestki. 3. Posiekaj orzechy. 4. Na talerz wyłóż umyte liście szpinaku, na nie odsączoną białą fasolę i wiórki z buraka, wyłóż cząstki grejpfruta, po czym wszystko posyp pestkami granatu
Z notatnika dietetykatłuczonych ziemniaków. Skończyło się na krokietach. Ale nie o tym, nie o tym. Do zupy ugotowałam trochę za dużo buraków, więc jeden z nich wylądował w sałatce. I dogorywający granat. I orzechy ze świąt. I oliwa, którą zawsze mam w domu... Itd. Składniki: 2 garści rukoli 1 upieczony lub ugotowany burak pół czerwonej cebuli garść orzechów włoskich pół kostki sera(...)feta paręnaście ziaren granata sok z połowy cytryny 1 łyżka octu balsamicznego 2 łyżki oliwy extra virgin sól pieprz (przepis na 2 porcje) Umytą rukolę wrzucamy do miski. Dodajemy do niej pokrojonego w kostkę buraka, pokrojoną w półplasterki cebulę, poszatkowane orzechy, pokruszoną fetę i granat. Wszystko zalewamy oliwą, octem i sokiem z cytryny, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, mieszamy
Kardamonovycórka Ola. Klasyczny przepis z reguły w swoim składzie ma natkę, Ola dała koperek i też wyszło pysznie. Na blogu znajdziecie także inne sałatkowe inspiracje: Sałatka z kuskusem i granatem Jarzynowa sałatka ze śledziem Sałatka śledziowa z buraczkami Sałatka z dynią i figami Sałatka jarzynowa z brukselką i topinamburem Sałatka z fasolką szparagową, kolorową marchewką i piernikowym dressingiem Sałatka(...)świeżym ananasem i kurczakiem Świąteczna sałatka z kukurydzą i łososiem Sałatka z kuskusem i granatem Sałatka z kurczakiem curry i granatem Sałatka ziemniaczana z kukurydzą i ogórkiem Carpaccio z buraków z serem pleśniowym Sałatka z kurczakiem, kukurydzą i winogronami Sałatka z fasolką szparagową Sałatka z zielonym kuskus i mozzarellą Sałatka z pieczonych buraków z fetą Młode ziemniaki w sosie jogurtowo
Kulinarne przygody GatitySałatka świąteczna nie musi oznaczać jarzynowej z majonezem :) Ja proponuję przygotować pełną różnorodnych smaków sałatkę z pieczonymi, z pieprzem i rozmarynem, burakami, soczystymi pomarańczami, granatem, chrupiącymi orzechami i aromatycznym serem. Podałam ją z lekkim pieczywem gryczanym Sonko. Sałatka była tak pyszna, że jestem pewna, że będzie u nas gościć nie tylko od święta. pieczone buraki: 3 średnie buraki 5 ząbków(...)czosnku 3 łyżki oliwy łyżka kolorowego pieprzu w ziarnach 3-4 gałązki rozmarynu łyżeczka miodu szczypta soli sałatka: ok. 120 g roszponki 2 pomarańcze pół ziaren granatu garść orzechów włoskich 100 g sera Tete de Moine (lub innego o wyrazistym smaku, który lubicie) dressing miodowy: 2 łyżeczki płynnego miodu 4 łyżeczki oliwy 2 łyżeczki soku z cytryny szczypta soli spora
Mienta blogorzechów włoskich wywodząca się z Syrii. Sprawdzi się oczywiście jako pasta do kanapek, dodatek do tortilli czy nawet jako “sos” do makaronu. W oryginalnym przepisie jest melasa z granatów. Zachęcam Was do wypróbowania tego produktu, bo dodaje charakterystycznego delikatnie kwaśnego smaku. Naprawdę warto jej użyć. Ale pamiętajcie, żeby przed zakupem sprawdzić skład. Oryginalna melasa zawiera głównie sos z granatów(...)duże sztuki orzechy włoskie – ¾ szklanki bułka tarta – ¼ szklanki świeża chilli – 1 sztuka kmin rzymski – ⅓ łyżeczki koncentrat pomidorowy – 1 duża łyżka melasa z granatów – 2 łyżki woda – ½ szklanki sól, pieprz Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 200°C bez termoobiegu. Papryki umyj i włóż do piekarnika na około 30 minut. Powinny zrobić się mocno zrumienione
wiecejwarzyw.plcało rocznie, a owocowymi rozkoszuję się w sezonie zimowym i letn im. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przechodząc do szczegółów dzisiejszego produktu, jakim jest herbata owocowa o smaku żurawiny z granatem, na wstępie chciałam zaznaczyć, że jest boska w smaku! Dobra alternatywa dla osób, które mają dość tradycyjnej herbaty czy ziółek. Jest delikatna w smaku, a jednocześnie bardzo aromatyczna(...)Przeplatający się smak słodkiej żurawiny z lekko cierpkim granatem sprawia, że doskonale gasi pragnienie i zapewnia super doznania smakowe! NIE ZAWIERA W SKŁADZIE CUKRU ANI ŚRODKÓW KONSERWUJĄCYCH, co w większości herbat owocowych można spotkać! Producenci zadbali, aby seria Premium wyróżniała się na tle innych i to im się udało. Kolorowo, lecz bez przesadyzmu opakowanie z pewnością przyciąga wzrok. Wielkim plusem
zdrowo i aktywniedeserowej do serników na zimno (60 g), 200 ml słodkiej śmietanki 30%, cukier puder do smaku, ok. 2 łyżki płaskie, ponadto: 1 galaretka winogronowa lub cytrynowa, ziarenka z 1 granata, owoce np.: maliny, jeżyny, jagody leśne. Przygotowanie: Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Galaretkę rozpuszczamy i odstawiamy do przestygnięcia. Rada: do galaretki dodajemy o 50 ml mniej wody, niż podanej(...)jednocześnie miksując. Masa powinna być gładka. Od razu przelewamy ją na przygotowany spód w tortownicy, wyrównujemy. Przekładamy do lodowki. Kiedy galaretka będzie delikatnie zastygać, na masę serową wykładamy ziarenka granatu i pozostałe owoce. Na masę wlewamy zastygającą galaretkę. Sernik odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Rada: owoce (bez granatu) można wcześniej włożyć na ok. 1 godz. do zamrażalnika
Moniki Smakołykikiełkami buraka. Składniki 300 g czyli opakowanie szpinaku baby 200 g sera typu feta 4 jajka 2 buraki 50 g kiełków z buraka 50 g orzechów włoskich Wykonanie Rozetnij granat na pół i wybierz z niego ziarenka zachowując sok. Wymieszaj sok z musztardą, miodem i oliwą. Sałatkę skrop sosem i posyp ziarenkami granatu. Składniki 1 mały granat – ziarenka
Eat me! Fit me!talaretki :D Składniki: Na kruche ciasto: - 200 g mąki pszennej, - 140 g masła, - 40 g mąki kukurydzianej, - 3 zółtka, - 1 łyżka ekstraktu waniliowego. Na nadzienie: - puszka ananasów, - 1 granat, - galaretka (my użyliśmy ananasową), - tabliczka gorzkiej czekolady, - 10-15 daktyli. Sposób przygotowania: Mąki przesiewamy do miski. Dodajemy masło, szybko rozcieramy z mąką i dodajemy zółtka, a następnie ekstrakt waniliowy. Wyrabiamy(...)ciasto, aż składniki się połączą, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie przygotowujemy galaretkę, kroimy ananasa na drobną kostkę oraz wyciągamy z granata pestki. Rozgrzewamy piekarnik, a ciasto rozwałkowujemy na kilka milimetrów i nakładamy na foremki, które wcześniej wysmarowujemy masłem. Kiedy tartaletki będą miały złocisty kolor wyjmujemy z piekarnika. Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy
Przepisy MikołajaLekkie muśnięcie WIOSNY, to mój deser radosny. Pana cotta jagodowo na której pana cotta z białej czekolady się rozłożyła, a przeźroczysta galaretka wybuchowy smak owoców granatu dołożyła. Całość pianką została otulona, która z nektaru z czarnej porzeczki została zrobiona. Słodycz została czekoladą zastąpiona, a warstwa jagodowa syropem z agawy osłodzona. Deser lekki, kolorowy, łącząc różne smaki stał się wyjątkowy. Może(...)białej czekolady, 1 opakowanie mrożonych jagód leśnych Hortex 280 g , syrop z agawy do smaku ok. 3 łyżki, 2 galaretki przeźroczyste, żelatyna na ok. 2 litra, 1 granat, 300 ml nektaru z czarnej porzeczki Hortex . Przygotowanie: Formę, dno i boki, wykładamy folią spożywczą. Jagody rozmrażamy, miksujemy za pomocą blendera i przecieramy przez gęste sito, żeby oddzielić z owoców
Moniki SmakołykiWiosna rozpieszcza ciepłymi promieniami słońca. To idealny czas na zmianę lub wzbogacenie naszej diety. Dziś mam dla Was inspirację na wykorzystanie kaszy kuskus w sałatce z awokado i granatem. Sałatka może zastąpić Wasz pełnowartościowy posiłek. Jest lekka, pełna witamin i co najważniejsze, smaczna. Idealnie nadaję się do lunch box. Możecie przygotować ją dzień wcześniej i zabrać ze sobą(...)pracy. Czas przygotowania: 15 mi. Porcja dla 4 osób Koszt przygotowania: 16,00 zł SKŁADNIKI: 300g kaszy kuskus 1 awokado 1/2 granatu 6 rzodkiewek cebula dymka ze szczypiorkiem garść natki pietruszki 1 łyżka białego sezamu 1 łyżka pestek słonecznika 3 łyżki oliwy 1 limonka sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Kaszę kuskus zalej wrzątkiem i odstaw na 5 min. Przemieszaj i odstaw
kulinarnyJatuńczykiem , warstwową sałatkę ze śledziem , sałatkę z jajkiem i tuńczykiem czy standardowa sałatkę śledziową . Dzisiaj przyszedł czas na kolejną szybką, pyszną i zdrową sałatkę z wędzoną makrelą oraz pestkami granatu. Jest to doskonała propozycja na kolację czy lunch do pracy. Składniki: opakowanie sałaty roszponki – umytej i dokładnie osuszonej 200g fileta z wędzonej makreli 1 podłużna czerwona papryka pestki(...)połowy owocu granatu 1 średnia czerwona cebulka, drobno posiekana łyżka posiekanego szczypiorku dressing: 4 łyżki oliwy, 1 łyżka octu jabłkowego, 1 łyżeczka soku z cytryny, 1 łyżka musztardy kremowej, sól, pieprz Przygotowanie: Przygotowujemy dressing: do wysokiego naczynia wlewamy wszystkie składniki, dodajemy sól oraz pieprz a następnie miotełką dokładnie mieszamy aby wszystko dokładnie się połączyło. Na talerzu układamy sałatę, na niej
Życie ze smakiemSałatka z falafelem i granatem Przez długie lata sałatki nie były pozycją w menu, po którą sięgałbym z miłą chęcią… Wręcz nigdy po nie nie sięgałem, jeśli nie musiałem, bo zwyczajnie mnie nie pociągały. Postanowiłem jednak je odczarować i przygotować taką sałatkę, którą sam chętnie bym zjadł. Dzisiejsza propozycja, to sałatka z falafelem i granatem , czyli sałatka arabska, skąpana(...)szybko, co w dzisiejszych czasach jest dosyć istotne Jeśli jednak wolicie tradycyjnego, smażonego, to niedługo pojawi się przepis na blogu… mam nadzieję Artykuł Sałatka z falafelem i granatem pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna
Blendman