granat - 3120 przepisów (strona:68/208)

SAŁATKA ZE SZPINAKIEM, GRANATEM, POMARAŃCZAMI I ORZECHAMI WŁOSKIMI 187

również doskonałą przekąska po ciężkich i sytych potrawach...  Wygląda pięknie, a smakuje jeszcze lepiej... 👌😋 SKŁADNIKI: 2 - 3 garści liści szpinaku 2 pomarańcze 1 owoc granatu 70 g orzechów włoskich SKŁADNIKI NA DRESSING: 2 łyżeczki miodu 1 łyżeczka musztardy dijon 2 łyżeczki oleju sol i pieprz do smaku WYKONANIE: Na talerz wyłóż połykane i osuszone liście szpinaku(...)Pomarańcze obkrój ze skórki i pokrój w grubsze plasterki, ułóż je na szpinaku.  Granat przekrój na pół i pukając drewnianą łyżką od góry w każdą połówkę, wysyp do miseczki ziarenka i posyp nimi pomarańcze.  Orzechy włoskie zrumień na patelni i posyp nimi wierzch sałatki. Wszystkie składniki dressingu wymieszaj dokładnie w szklance i polej nim sałatkę. Gotowe! Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony
Zimowa sałatka z cykorią i dressingiem z tahiny i syropu klonowego 157

małe jabłko, pokrojona w cienkie półplasterki 1 burak, pieczony i pokrojony w cząstki 1 persymona, pokrojona w plasterki 1 garść szpinaku baby 1 garść ziaren granatu 1 garść pestek dyni, uprażonych na suchej patelni listki natki pietruszki, do smaku i dekoracji Składniki na dressing: 5 łyżek pasty tahini 2 łyżki syropu klonowego 2 łyżki soku z cytryny 5-7 łyżek(...)tyle, aby miał płynną, niezbyt gęstą konsystencję. Cykorię pokroić w półcentymetrowe plasterki. Wymieszać ze szpinakiem i odrobiną dressingu. Ułożyć na paterze. Dodać pokrojone jabłko, persymonę, upieczonego buraka. Posypać pestkami granatu i uprażonymi pestkami dyni. Na wierzch dodać listki natki pietruszki. Podawać z dressingiem. Smacznego! Artykuł Zimowa sałatka z cykorią i dressingiem z tahiny i syropu klonowego pochodzi z serwisu Olalacooking.com

olalacooking
Budyń jaglany z mango, bananem i granatem 146

dwóch, a nie dla czterech osób, haha. * SKŁADNIKI na 4 porcje budyniu jaglanego 200 g kaszy jaglanej 400 ml mleka kokosowego 2 dojrzałe mango 2 dojrzałe banany 1 granat szczypta cynamonu * PRZYGOTOWANIE Aby pozbyć się goryczy podpraż kaszę jaglaną najpierw na suchej patelni, a później opłucz wrzątkiem. Kolejno zalej ją 500 ml zimnej wody i wstaw na mały ogień(...)Budyń z kaszy jaglanej dopraw cynamonem, przełóż do miseczek i podawaj na ciepło lub po schłodzeniu w lodówce. Świetnie smakuje  z kawałkami pokrojonego w kostkę mango i pestkami granatu

Food Square
Sałatka z kaszą jaglaną, olejem z pestek dyni i sokiem z granatu 202

Druga ulubiona sałatka mojej mamy. Zdrowa kasza jaglana, jeszcze zdrowszy olej z pestek dyni. Do tego słodki sok z granatu i dla przełamania korniszon. Idealna propozycja na lunch.  Składniki na 1 porcję: 3 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej na sypko 2 garści miksu sałat Garść pomidorków koktajlowych 2 małe ogórki korniszony  Odrobina soli himalajskiej 1 łyżka oleju z pestek(...)dyni  1 łyżeczka soku z granatu Przygotowanie: Ogórki kroimy w plasterki, a pomidorki na pół. Wszystkie składniki mieszamy

Czarnawisienka
Kotleciki mielone z orzechami i cynamonem 188

smażymy na rozgrzanym tłuszczu (smażę na maśle i oleju w proporcjach 1:1). Kotleciki można również upiec w piekarniku. Składniki: mix sałat (lub roszponka i rukola) 1 owoc granatu 1 pomarańcza  posiekane orzechy lub prażone ziarna słonecznika albo dyni sos winegret (przepis TUTAJ ) Przygotowanie:    Sałaty myjemy i suszymy.   Pomarańczę obieramy i filetujemy każdą cząstkę, kroimy(...)kawałki.  Orzechy kroimy na mniejsze kawałki.  Wszystkie składniki przekładamy do miski, posypujemy pestkami granatu.  Podajemy z sosem winegret.  Smacznego

bistro mama
AMARANTUSOWY BISZKOPT Z OWOCAMI 197

biszkoptu, przygotowałam biszkopt w wersji fit - bez glutenu i bez cukru. Mąkę pszenną zamieniłam na mąkę z amarantusa, a cukier na erytrol. Do tego owoce - truskawki, borówki oraz ziarenka granatu, ale tak naprawdę możecie dać prawie każde owoce, na jakie macie ochotę. Wyszło pyszne i puszyste ciacho, pełne owoców, którym można się rozkoszować bez wyrzutów sumienia 😉 Idealne na co dzień(...)porannej kawy lub herbaty... Składniki: 5 jajek 3-4 łyżki ksylitolu/erytrolu 6 łyżek mąki z amarantusa ok. 200 g truskawek 100 g borówek 1/2 granatu szczypta soli Wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy ksylitol/erytrol i miksujemy jeszcze przez 2-3 min. Następnie wlewamy żółtka, nie przerywając miksowania. Na końcu dodajemy mąkę

Kuchnia MagdaLeny
Smoothie bowl z guaraną, granatem i karambolą 158

nasionami, czy po prostu udekorować dodatkową porcją owoców. Szczególnie polecam karambolę, która czadersko wygląda! Wybór należy do Was. ;) * SKŁADNIKI na smoothie bowl dla 1 osoby 1 banan ½ szklanki pestek granatu ½ szklanki mrożonych owoców (np. jagód, porzeczek, wiśni, malin, truskawek) 100 ml mleka kokosowego 1-2 łyżeczki sproszkowanej guarany 1 karambola * PRZYGOTOWNIE Wszystkie składniki oprócz karamboli wrzuć do kielicha blendera(...)zmiksuj na gładkie smoothie . Przelej do miseczki. Na gotowym smoothie bowl ułóż pokrojoną w plastry karambolę i garść mrożonych owoców lub pestek granatu. Możesz także wykorzystać suszone owoce, płatki, czy ulubione pestki albo nasiona

Food Square
Ciasto czekoladowe z awokado i granatem 172

mleka tabliczka czekolady deserowej 1/3 tabliczki białej czekolady (Do polewy.) łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżeczki cukru wanilinowego/ ziarenka z pół laski wanilii (opcjonalnie) pestki z ćwiartki/połówki granatu do posypania A to ciasto w formie muffinek, z cukrem pudrem. Sposób przygotowania: Daktyle moczymy przez kilka minut w przegotowanej wodzie. Miksujemy je razem z awokado, jajkami i miodem(...)upieczeniu może przypominać zakalec i jest dość zbite, ale jest to normalne, w związku z występowaniem takich składników jak daktyle, czy awokado.) Dekorujemy wierzch roztopioną białą czekoladą i pestkami granatu. Słodkich świąt! * Czekoladę podzieloną na kosteczki umieszczamy szklanej lub metalowej miseczce, którą umieszczamy bezpośrednio nad garnuszkiem z prawie wrzącą wodą (na minimalnej mocy palnika). Czekolada powinna roztapiać się powoli. Jeśli

Pyszny Duet
Sałatka z rukoli z serem mozzarella 165

dodatkiem słodkich owoców (tj. mango, figa, melon). Wypróbujcie na różne okazje! Składniki na 2-3 porcje: 2 garście rukoli 1 kulka sera mozzarella 1 świeża figa pół awokado ¼ granatu garść orzechów nerkowca Składniki na sos do sałatki: pół łyżeczki miodu 3 łyżki soku z cytryny 3 łyżki oliwy z oliwek 4 listki mięty pieprz sól Przygotowanie: SOS Mięte drobno siekamy(...)pozostałe składniki mieszamy razem. SAŁATKA Rukolę płuczemy, odsączamy na ręczniku papierowym i układamy w naczyniu w którym będziemy serwować. Orzechy nerkowca krótko prażymy na suchej patelni. Z granatu ,,wystukujemy” pestki, uderzając np. drewnianą łyżką, zewnętrzną stronę skórki. Mozzarellę rwiemy na mniejsze kawałki, figę kroimy na ćwiartki. Awokado wydłubuję ze skórki małą okrągłą łyżeczką. Wszystkie składniki układam warstwowo na rukoli, całość

Kierunekuchnia
Smoothie - banan, grapefruit, granat 178

przekąskę, podwieczorek i do pracy. Pyszny słodko - kwaśny smoothie. Składniki: 2 duże dojrzałe babany, duże grapefruit, granat Przygotowanie: Z grapefruitu i granatu wyciskamy sok. Dodajemy pokrojonego banana i blendujemy. Podajemy schłodzone

Lena Gotuje
Jaglanka z granatem 161

naleśniki. A od dziś moim faworytem jest jaglanka! Polecam każdemu, kto jeszcze nie jadł. Składniki: 3/4 szklanki mleka 5 łyżek płatków jaglanych, szczypra soli, łyżka miodu, łyżeczka masła półowocu granatu Przygotowanie: Mleko podgrzewamy wraz z miodem,solą oraz miodem. Dodajemy płatki i mieszamy. Gotujemy około 5-7 minut, mieszając gdyż będzie gęstnieć. Podajemy z owocem granatu

Lena Gotuje
Pieczony falafel (wychodzenie z diety dr Dąbrowskiej) 211

mielonego kardamonu 1/4 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki chili 1-2 łyżeczki soli morskiej lub himalajskiej olej rzepakowy tłoczony na zimno lub oliwa z oliwek EV do smarowania kotlecików ziarenka granata listki kolendry Inspiracja  Jadłonomia . Wykonanie: Ciecierzycę zalewamy sporą ilością zimnej wody i odstawiamy na całą noc.  Cebulę i czosnek obieramy. Zioła drobno siekamy. Ciecierzycę odcedzamy i mielimy wraz(...)papierze,  górną część malujemy odrobiną oleju i pieczemy przez około 15-20 minut  z jednej strony, a następnie 10 minut z  drugiej. Podajemy posypane granatem i kolendrą. Doskonale smakują na gorąco i na zimno

Kulinarne przygody Gatity
Jaglanka z granatem 188

naleśniki. A od dziś moim faworytem jest jaglanka! Polecam każdemu, kto jeszcze nie jadł. Składniki: 3/4 szklanki mleka 5 łyżek płatków jaglanych, szczypra soli, łyżka miodu, łyżeczka masła półowocu granatu Przygotowanie: Mleko podgrzewamy wraz z miodem,solą oraz miodem. Dodajemy płatki i mieszamy. Gotujemy około 5-7 minut, mieszając gdyż będzie gęstnieć. Podajemy z owocem granatu

Lena Gotuje
Sałatka z pieczonym burakiem i serem pleśniowym 246

stworzycie dzieło życia, które wejdzie do klasyki kanonu kulinarnego? Przecież wszystko zaczyna się od eksperymentów. Potrzebujemy: 1 średni upieczony burak 1 ugotowany w mundurku ziemniak 2 łyżki pestek z granatu 6 rzodkiewek około 10 dkg sera z niebieską pleśnią (użyłam Lazur) mieszaninę dowolnej zieleniny (u mnie – mieszanka sałat, szczawik zajęczy, liście buraka, kiełki) na sos – 1/3 szklanki oliwy, łyżeczka soku(...)się rozpuści, a zielenina zwiędnie i zamiast chrupiącej sałatki dostaniemy paskudną maź. Buraka i ziemniaka, kroimy w cieniutkie plastry, tak samo rzodkiewki. Wszystko razem mieszamy, posypujemy pestkami granatu. Polewamy sosem przed samym podaniem. Proste, pyszne i kolorowe. Twórzcie własne wersje, gorąco do tego zachęcam. Jeśli nie lubicie sera pleśniowego, to ta sałatka rewelacyjnie smakuje z serem białym.     Post

ladykitchen
Sałatka z camembertem i granatem 416

Połączenie ostrego smaku sera ze słodką gruszką zaskoczą Waszych gości. Polecam! Składniki: 2-3 garści rukoli opakowanie sera camembert (możemy użyć sera pleśniowego z niebieską pleśnią) 2 gruszki 1/2 granata garść pestek z dyni orzechów ziemnych (nie solonych) Dressing: 1 łyżka miodu płynnego 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz Przygotowanie: Rukolę myjemy, osuszamy(...)wykładamy na talerz. Gruszki myjemy, obieramy ze skórki kroimy w kosteczkę, dodajemy do rukoli. Ser camembert kroimy w kosteczkę, dodajemy do reszty składników. Granat myjemy, obieramy ze skórki. Posypujemy nim wierzch sałatki.  Sałatkę obsypujemy pestkami dyni oraz orzeszkami ziemnymi.  Przygotowujemy dressing polewamy nim sałatkę

Kuchnia Pełna Pasji