cukru trzcinowego 200 g mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczka sody oczyszczonej 100 g mielonych migdałów 4 duże jajka 140 g jogurtu greckiego olejek pomarańczowy owoce z ½ granatu Wykonanie: Przygotować 2 pomarańcze - można to zrobić dzień wcześniej: Pomarańcze przełożyć do rondla, zalać je całe wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować kilka minut. Następnie odlać wodę, ponownie zalać pomarańcze(...)pomarańcze były na wierzchu. Sok z pomarańczy przelać do rondelka, dodać resztę cukru i doprowadzić do wrzenia. Gotować 5 - 10 minut aż syrop zgęstnieje. Do syropu dodać owoce granatu i wymieszać. Ciepłe ciasto polać syropem lub syropem polewać ukrojone kawałki ciasta. Można podawać na ciepło
Mama GotujeSkładniki na 1 porcję: 1 szklanka mleka 2 czubate łyżki płatków owsianych 1 łyżka chia syrop klonowy 1/3 ziarenek granatu kilka truskawek W rondelku umieścić mleko, chia oraz płatki owsiane. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu 5-10 minut, w zależności od rodzaju płatków owsianych jakie zostały użyte. Przełożyć do miseczki, dodać pokrojone truskawki oraz ziarenka granatu. Polać
Moja Galeria SmakuPotrzebujesz szybkiej przystawki? Coś orzeźwiającego do grilla? Niespodziewana wizyta? Zrób szybką sałatkę z oliwek i grejpfruta! Przygotuj: Zielone i czarne oliwki Czerwony grejpfrut Granat Świeża bazylia Świeża mięta Oliwa cytrynowa (lub zwykła i sok z cytryny) Grejpfruta obieramy i wykrawamy z niego fileciki. Przekładamy do miseczki, dolewamy sok, który wyciekł w trakcie filetowania. Dodajemy oliwki – mniej więcej garść każdego rodzaju(...)bazylii i dodajemy do pozostałych składników. Doprawiamy oliwą cytrynową i dokładnie mieszamy. Jeśli nie mamy oliwy cytrynowej, używamy zwykłej i dodajemy trochę soku z cytryny. Całość posypujemy pestkami granatu. Ja dodałem jeszcze kawałki grillowanego sera halloumi – jeśli go nie macie, nic nie szkodzi. Smacznego
MarcinChefmnie bardzo ważne. Gdy łączy się z pysznym smakiem – mamy idealne połączenie. Właśnie takie danie chcę Wam dziś zaproponować. Przygotuj: 400g. filetów z kurczaka Ser halloumi Owoc granatu Świeży groszek Czosnek Cytryna Miód Sos balsamiczny Sól Pieprz Mięso kurczaka myjemy, suszymy i kroimy na drobne filety. Dwa, trzy ząbki czosnku przecieramy przez praskę i dodajemy do filecików. Przyprawiamy solą(...)resztę marynaty i chwilę dusimy mięso. W tym czasie na drugiej patelni przygotowujemy ser. Pokrojone plastry o grubości ok 1cm. smażymy z obu stron do zarumienienia. Podajemy z pestkami granatu, świeżym groszkiem i sosem balsamicznym. Smacznego! Ser halloumi dostaniecie w dobrych sklepach spożywczych. Jest również dostępny w czasie tematycznego tygodnia kuchni greckiej w jednej z sieci sklepów
MarcinChefłyżeczki proszku do pieczenia Krem: 330 gram śmietany 30% (użyłam z Biedronki Firmy Piątnica) 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 1,4 szklanki wody DODATKOWO: Połówka granatu, maliny lub borówki Przygotowanie: Blat szpinakowy: całe jaja ubijamy z cukrem na puszystą białą masę, szpinak rozmrażamy i mocno odciskamy, by pozbyć się wody. Do ubitej masy jajecznej dodajemy(...)mieszamy. Wierzch blatu szpinakowego to jest ok. 1/3 ciasta odkrajamy. Odkrojone ciasto delikatnie kruszymy. Na ten grubszy blat wykładamy krem i posypujemy pokruszonym ciastem. Na pokruszone ciasto wykładamy granat, maliny, borówki
Moje Słodkie Piekiełkoproszku do pieczenia 3/4 szklanki oleju (użyłam oleju kokosowego, może być też rozpuszczone masło) 400g rozdrobnionego szpinaku (waga mrożonego brykietu) 200g kremówki 30% 200g mascarpone 2 łyżki cukru pudru granat Jajka ubijamy z cukrem na gęsta masę, zajmuje to nieco dłużej niż ubijanie samych żółtek. Do masy dodajemy olej, kasze i miksujemy przez 3-4minuty. Zwalniamy obroty miksera(...)piekarnika i pieczemy przez 60 minut - do suchego patyczka. Upieczone studzimy na kratce. Śmietankę ubijamy, pod koniec dodajemy cukier puder i partiami mascarpone. Gotową masę wkładamy do lodówki. Granat obieramy, oczyszczamy ziarenka i odkładamy. Ostudzone ciasto przecinamy mniej więcej w 2/3 wysokości.. Spód ciasta wkładamy do tortownicy, nakładamy masę śmietanową, pozostałe ciasto rozkruszamy i posypujemy nim wierzch, dekorujemy ziarenkami
Gotowanie i blogowaniedrobnego może być też zwykły (drobny po prostu szybciej się ubija) Owoce do przystrojenia u mnie: 100 gr borówki amerykańskiej 4 niedojrzałe kiwi 100 gr winogron bezpestkowych 1 owoc granatu 4 mandarynki 1 galaretka cytrynowa'; document.write(" "); Składniki na tartę o średnicy 25 cm oraz 8 tartaletek o średnicy (liczonej u góry) 7 cm 440 gr mąki pszennej u mnie tortowa(...)drobnego może być też zwykły (drobny po prostu szybciej się ubija) Owoce do przystrojenia u mnie: 100 gr borówki amerykańskiej 4 niedojrzałe kiwi 100 gr winogron bezpestkowych 1 owoc granatu 4 mandarynki 1 galaretka cytrynowa rozpuszczona w 1/2 szklance wrzątku (niekoniecznie, ale przedłuża świeżość owoców) Mleko doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia. W misie miksera utrzeć żółtka z cukrem
moj przepis nałyżkę kremówki, a następnie połączyć z ubitą śmietanką. Tak przygotowany krem szybko rozsmarować na masie jabłkowej. Zanim stężeje, nałożyć na wierzch okruchy ciasta dyniowego, lekko je dociskając. Udekorować ziarenkami granatu. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Babki i ciasta ucierane , Ciasta przekładańce , Ciasta z kremem , Ciasta z owocami , Ciasta z warzywami , NA SPECJALNE OKAZJE Tagged: dynia , granat , jabłka , kremówka , żelatyna
https:KKuchniaMniamłyżeczka sody oczyszczonej ¼ łyżeczki proszku do pieczenia krem masło orzechowe z 500 g fistaszków ( przepis tutaj ) 350 g serka mascarpone 200 g śmietany 36% 4 łyżki cukru pudru pestki granatu i kakao do przystojenia Wykonanie: Daktyle kroicie w kawałki, zalewacie wodą i zagotowujecie. Zmniejszacie ogień i gotujecie dalej przez kwadrans. Studzicie i miksujecie w robocie kuchennym na gładką masę. Masło(...)Ciasto kroicie wzdłuż na pół, smarujecie jedną połówkę kremem, nakładacie drugą połówkę, znowu smarujecie kremem. Smarujecie nim również boki. Staracie się to robić równo, ale bez przesady. Posypujecie pestkami granatu i kakao. Zróbcie je kiedyś dla siebie. Albo dla kogoś. Na przykład na pierwszą randkę. Chociaż może nie, bo jeśli absztyfikant będzie uczulony na orzechy… To dopiero byłby stres
GRUBY WAŁEKporcja dla 2 osób): opakowanie ulubionego mixu sałat (lub porwana na kawałki sałata lodowa) 100 g sera z niebieską pleśnią pokruszonego na kawałki pół wyfiletowanej pomarańczy pestki z połowy granatu 6 łyżek kiełków rzodkiewki 4 łyżki prażonych pestek słonecznika na sos: sok z połowy pomarańczy 2 łyżki oliwy z oliwek łyżeczka musztardy szczypta soli i pieprzu Przygotowanie: Umytą sałatę ułożyłam(...)talerzach. Dodałam pokrojoną na kawałki pomarańczę, pokruszony ser, kiełki i nasiona granatu. Posypałam pestkami słonecznika. Przygotowałam sos: sok z pomarańczy wymieszałam z oliwą i musztardą, doprawiłam solą i pieprzem. Chwilę przed podaniem polałam sałatę przygotowanym sosem
Kulinarny Pamiętnikprzyrządzeniu i skosztowaniu doszłam do wniosku, że będzie to rewelacyjne, orzeźwiające, lekkie danie na upalne dni. główka sałaty (lodowa) 1 czerwony grejpfrut pół puszki mięsa krabowego pestki granatu odrobina czarnuszki dressing: 2 łyżki miodu 1 łyżeczka musztardy Sałatę drobno pokroić i ułożyć na talerzu. Grejpfruta obrać ze wszystkich błonek, podzielić na mniejsze cząstki i ułożyć na sałacie. Mięso krabowe(...)dobrze odcedzić i luźno rozrzucić na sałacie. Wszystko posypać pestkami granatu i odrobiną czarnuszki. Całość skropić dessingiem. Smacznego
Codzienne Gotowanienajważniejsze jest pyszny i niezwykle efektowny. Idealny dla łasuchów dbających o sylwetkę;) Przepis pochodzi z książki Gino D'Acampo "La Dolche Diet". Składniki : 2-3 pomarańcze pół granatu szczypta cynamonu kawałek gorzkiej czekolady cukier puder (opcjonalnie) Przygotowanie : Pomarańcze delikatnie obrać ze skóry i dokładnie oczyścić z białej błonki, pokroić w poprzek na plastry grubości około pół centymetra. Następnie(...)plastry pomarańczy układać na dużym, płaskim talerzu, tak aby lekko na siebie nachodziły. Posypać cukrem pudrem (opcjonalnie, ja pominęłam, gdyż owoce są wystarczająco słodkie) i cynamonem, następnie ziarenkami granatu i gorzką czekoladą startą na tarce o małych oczkach. Podawać. Smacznego
Codzienne Gotowanienapisałam w temacie, jest to sałatka odważnych. Ciekawe połączenie smaków, dla małych i dużych odkrywców :) Składniki (4 porcje): - 100 g fety - 1 szklanka kuskusu - 1 granat - 1 czerwona cebula - garść prażonych płatków migdałów* - pół cytryny - oliwa - sól, pieprz, zioła (np. bazylia, oregano), słodka papryka Kuskus przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę drobno pokroić, fetę rozdrobnić. Granata najlepiej przekroić
Corner With RecipesSkładniki na 2 porcje: ser kozi w roladzie rukola 1/4 granata 3 łyżki żurawiny ze słoiczka 1 łyżka octu balsamicznego garść płatków migdałowych oliwa z oliwy sól, pieprz do smaku Rucole ułożyć na talerzu wraz z wyłuskanymi owocami granata. Żurawinę połączyć z octem balsamicznym i wyłożyć na talerz. Ser kozi pokroić w plastry każdy posmarować oliwą i obłożyć płatkami migdałowymi
Moja Galeria Smakuziaren kolendry 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki curry 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne lub chili 2 łyżki oliwy z oliwek sól morska świeża natka kolendry lub pietruszki (opcjonalnie) pestki granata (opcjonalnie) jogurt naturalny (ze szczyptą soli i pieprzu) listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Bakłażany rozcinamy wzdłuż, następnie posypujemy solą morską. Zostawiamy na 15 minut, a następnie(...)farszu). Wstawiamy napełnione łódeczki do piekarnika na ok. 15 minut (180°C). Po upieczeniu faszerowane bakłażany podajemy polewając je jogurtem (może być z dodatkiem czosnku) oraz posypując pestkami granata i natką. Post Bakłażan faszerowany czerwoną soczewicą pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smaku