błonnika, kwas foliowy, potas, no i oczywiście duże ilości witaminy C [prawie 140% dziennego spożycia]. Jest to prawdopodobnie jedno z najlepszych źródeł witaminy C i przeciwutleniaczy. Granat Sok z granatu jest bogaty w antocyjany, które odpowiadają za jego charakterystyczny czerwony kolor. Oprócz tego są one bardzo silnymi antyoksydantami, które chronią nasz organizm przed stresem oksydacyjnym spowodowanym wolnymi rodnikami. Sok jest
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneodrobina ostrości dobrze balansuje słodki smak tych pomarańczowych bulw. Do tego kilka łyżek dzikiego ryżu, garść rukoli, odrobina chrupiących pestek dyni lub orzechów, octowy winegret, a od święta – pestki granatu – i zdrowa, pożywna sałatka, pełna wartościowych węglowodanów, białka i dużej ilości błonnika gotowa. Dziki ryż – tu podobieństwo do batatów – obfituje w cenniejsze składniki niż jego bardziej pospolici kuzyni. Jeśli jednak(...)talerze wyłożyć rukolę, wysypać ryż, wyłożyć pieczone warzywa, posypać pestkami, dymką i tymiankiem, polać winegretem. Smacznego! Jeśli nie stosujesz się do zasad diety niełączenia, sałatkę możesz wzbogacić o pestki granatu lub odrobinę pokruszonej fety. Dziki ryż można zastąpić każdym innym rodzajem ryżu lub np. kaszą jaglaną. The post Sałatka z pieczonym batatem, kalafiorem i dzikim ryżem appeared first on Blog
Even Better Foodśredniej wielkości ) + łyżeczka oliwy 10 dkg sera feta 1 łyżka śmietany 12% 1/2 ząbka czosnku ( jeśli nie lubisz surowego daj suszony, ew. granulowany) 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu pestki z granata Rozgrzewamy piekarnik do 180 C z funkcją grilla ( będzie szybciej ) Batata obieramy, kroimy w plastry, układamy na papierze do pieczenia i bardzo cienko smarujemy oliwą, wstawiamy do piekarnika i pieczemy(...)miseczce mieszamy fetę, śmietanę i czosnek oraz pieprz, całość dokładnie mieszamy. Wyciągamy bataty, przekładamy na talerz i na każdym plasterku układamy po łyżeczce naszego sera, posypujemy pestkami z granata. Ja tak przygotowane bataty zapakowałam, w pracy odgrzałam w mikrofalówce. Były znakomite ! Bataty pieczone z serem feta
Kuchnia na wzgórzuużyć trzech rodzajów sera. Do tego świeża mięta i sól. Genialne. Składniki: 250 g półtłustego twarogu 250 g mascarpone 200 g fety pęczek mięty sól pestki granatu – opcjonalnie Miętę bardzo dokładnie myjemy i osuszamy. Sery mieszamy ze sobą w misce, dodajemy do nich poszatkowaną drobno miętę (razem z łodyżkami). Doprawiamy solą, mieszamy. Gotową masę polecam schłodzić w lodówce(...)wtedy łatwiej formuje się z nich kulki i są smaczniejsze (tak mi się wydaje). Z masy formujemy kulki wielkości mniej więcej orzecha włoskiego. Polecam je podać z pestkami granatu. Artykuł Nadughi – kulki serowe z miętą pochodzi z serwisu Kardamonowy
KardamonovyMini bezy z bitą śmietaną i karmelem 🤤 oraz dodatkiem ziarenek granatu, udekorowane rozmarynem ale możecie dać na wierzch co chcecie. Jak Wam się podobają? No będę nieskromna i powiem, że nie mogę oderwać od nich wzroku 🤪 WSKAZÓWKI: 50 g cukru na 1 białko. Używając erytrolu trzeba dodać i tak 1 łyżkę cukru bo karmel nie wyjdzie, najlepiej robić 50/50(...)dodajemy śmietankę - będzie bulgotać więc uważamy, mieszamy i odstawiamy na bok na chwilkę do przestygnięcia. Już lekko ostudzony karmel przelewamy na bezy z bitą śmietaną. Posypujemy solą. Dekorujemy np. granatem i rozmarynem
Czarnawisienkaokoło 2 łyżki ząbek czosnku łyżka soku z cytryny 4 czubate łyżki jogurtu greckiego lub kokosowego sól i pieprz do smaku łyżeczka sosu klonowego lub miodu Do podania: pestki granatu natka pietruszki Nastawiamy piekarnik na 200°. Bataty dokładnie myjemy i widelcem robimy w każdym nakłucia. Układamy je na blaszce do pieczenia i wkładamy na 1 godzinę i jakieś(...)wykładamy na talerz. Do środka każdego batata wykładamy porcję sosu – około niepełnej łyżki do każdego. Na to wykładamy porcję cieciorki, którą dzielimy na 4 porcje. Z wierzchu posypujemy granatem i posiekaną natką pietruszki. Od razu podajemy, a osobno serwujemy pozostały sos, którym polewamy sobie danie w trakcie jedzenia. Powrót na górę
Smaczna Stronadlatego nadrabiam. Prosta w wykonaniu i świetnie się nadaje na świąteczny stół. Składniki: główka brokułu łyżka oliwy 2 ząbki czosnku sól i pieprz 1 owoc granatu duża garść prażonych orzechów Przygotowanie: Brokuł potnij na mniejsze różyczki. Umieść do w garnku z zimną wodą i zagotuj. Od razu po zagotowaniu zahartuj brokuł zimną wodą. Odcedź(...)garnku na oliwie podsmaż posiekany czosnek dodaj brokuł i delikatnie podsmaż. Dopraw solą i pieprzem. Przełóż do miski. Posyp nasionami granatu. Posyp prażonymi orzechami <- link do przepisu Smacznego! Zaglądajcie na mój -> Instagram <- tam znajdziecie dużo inspiracji nie tylko kulinarnych
Niezły Młynekdlatego nadrabiam. Prosta w wykonaniu i świetnie się nadaje na świąteczny stół. Składniki: główka brokułu łyżka oliwy 2 ząbki czosnku sól i pieprz 1 owoc granatu duża garść prażonych orzechów Przygotowanie: Brokuł potnij na mniejsze różyczki. Umieść do w garnku z zimną wodą i zagotuj. Od razu po zagotowaniu zahartuj brokuł zimną wodą. Odcedź(...)garnku na oliwie podsmaż posiekany czosnek dodaj brokuł i delikatnie podsmaż. Dopraw solą i pieprzem. Przełóż do miski. Posyp nasionami granatu. Posyp prażonymi orzechami <- link do przepisu Smacznego! Zaglądajcie na mój -> Instagram <- tam znajdziecie dużo inspiracji nie tylko kulinarnych
Niezły Młynekfasoli. Składniki (na 4 porcje): 300 ml czerwonej lub kolorowej fasoli 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego duża cebula 2 łyżki oleju do smażenia 100 ml soku z granatów Pasta 4 gałązki natki pietruszki 4 młode liście jarmużu 2 ząbki czosnku garść orzechów włoskich łyżeczka ziaren kolendry pół łyżeczki kozieradki lub kminu rzymskiego pół łyżeczki chili pół łyżeczki ziaren(...)przez praskę i przyprawy. Całość utłuc na pastę. W głębokiej patelni zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę. Do cebuli dodać miękką fasolę z płynem, resztę orzechów (w całości), sok z granatów i pastę. Dusić do uzyskania konsystencji gulaszu. Lobio można podawać jako zupę, gulasz z pajdą pieczywa lub pastę do chleba. Ja podałam w formie gulaszu z żelaziakami (przepis wkrótce
Weekendy w domu i ogrodziemusztarda 1 łyżka 1 spory ząbek czosnku miód 1-1,5 łyżki sok z cytryny 2 łyżki oliwa 3-4 łyżki szczypta soli Dodatkowo ew. pestki granatu Posiekaną cebulę można można wymoczyć w lodowatej wodzie, będzie delikatniejsza. Sos. Czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy z resztą składników. Marchewkę kroimy w drobną zapałkę, lub temperujemy. Natkę siekamy, dodajemy marchewką(...)cebulę i połówki oliwek. Sałatkę polewamy sosem, mieszamy. Po chwili dorzucamy kaszę, mieszamy i odstawiamy na chwilę do przegryzienia. Przed samym podaniem sałatkę możemy posypać pestkami granatu
Smaczne mojeadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Leśny mech , to prościej mówiąc ciasto ze szpinakiem , z dodatkiem kremu śmietankowego i granata. Jest to bardzo smaczna i ciekawie wyglądająca propozycja na deser. Latem ciasto możemy przygotować z dodatkiem świeżych malin, truskawek, czy borówek. Wypiek ten prawdopodobnie wywodzi się z Turcji, ale w naszym kraju stał się także bardzo popularny. Ciasto leśny mech smakuje wyśmienicie, jest(...)przekroić na 2 części. Dolną cześć pozostawić w blaszce. Wyłożyć krem. Z górnej części ciasta wybrać łyżeczką zielony środek i wyłożyć na krem. Udekorować dowolnymi owocami – u mnie granat. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Ciasto Leśny Mech pochodzi z serwisu Przepiski.pl
Przepiski.plkapusty modrej doprawione a olejem lub majonezem. Znajdziesz w niej marchewkę i jabłko oraz całą masę koperku. Przepis na nią znajdziesz parę zdjęć wstecz. - około pół szklanki ziaren granatu - garść mieszanki ulubionych sałat - porządna garść posiekanych pistacji - glassa balsaniczna z octem balsamiczny z Modeny oraz niewielka ilość oliwy z oliwek. Na wychłodzony Lunch Mix wyłóż pomidory z zalewy oraz surówkę(...)Dodaj listki sałaty i plasterki selera naciowego. Całość posyp granatem oraz siekanymi pistacjami, dosmacz solą ,oliwą i glassą balsamiczną. To wszystko . Cały lunch. Sałatka oczywiście jest spokojnie dla dwóch osób, ale moje dziecko zjada całą. Kasza owsiana zostaje wchłonięta bez mrugnięcia okiem, przykryta całą górką innych rzeczy
Z Kuchni Do Kuchnisztukę fenkułu włoskiego pokrojonego w piórka - kilka suszonych pomidorów w oleju pociętych w paski - kilka zielonych lub czarnych oliwek, ale dodam, że zielone są lepsze - około pół szklanki ziaren granatu - kilka posiekanych listków sałaty - glassa balsaniczna z octem balsamicznym z Modeny. Nie wyobrażam sobie ,żeby miało jej tutaj zabraknąć. Ocet balsamiczny świetnie komponuje się z tego typu sałatkami owocowo-warzywnymi(...)oliwa z oliwek Na wychłodzony Lunch Mix wyłóż oliwki i pomidory, posyp całość fenkułem czyli koprem włoskim. Dodaj listki sałaty :głównie poluj w miksie sałat na rukolę. Całość posyp granatem dosmacz solą ,oliwą i glassą balsamiczną. To wszystko! Podano do stołu. Szczerze powiedziawszy z tego ogromnego talerza zjadłam tylko jedną czwartą ponieważ moja córka wciągnęła 3/4 osobiście
Z Kuchni Do Kuchniorkiszowej lub pszennej 1-2 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 jajko 1,5 szklanki kefiru 1 łyżka roztopionego masła olej kokosowy do smażenia do podania owoc granatu, banany, wiórki kokosowe Jak zrobić bananowo – kokosowe placki z amarantusem: Zaczynamy od obrania bananów i rozgniecenia ich miąższu na papkę. Następnie do miski wsypujemy mąkę, amarantus, wiórki kokosowe, cukier(...)kaszka napęczniała. Następnie rozgrzewamy patelnię z niewielka ilością oleju kokosowego. Potem łyżką nabieramy porcje ciasta i wylewamy na patelnię. Smażymy na złoto z obu stron. Placki podajemy z pestkami granatu, plasterkami banana, oprószone wiórkami kokosowymi. Artykuł Bananowo – kokosowe placki z amarantusem pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota Smakuje