mleka 3 pełne łyżki kaszy manny 2 łyżki cukru waniliowego ( można dodać więcej lub częściowo zastąpic zwykłym) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego ( można pominąć) szczypta cynamonu dodatkowo 1 owoc granatu konftura poziomkowa ( lub inna ulubiona) świeża mięta do dekoracji SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Odlać 1/3 szklankę mleka i wymeszać ją z kaszą manną. Pozostałe mleko zagotować razem z cukrem. Do gotującego mleka dodać(...)ekstraktem z wanilii. Odstawić do wystudzenia. Następnie przy pomocy miksera przez kilka minut miksujemy kaszkę tak aby stała się puszystym puddingiem. Na schłodzony pudding wyłożyć konfiturę oraz owoce granatu. Można udekorować miętą. Smacznego! :) Przepis bierze udział w konkursie, w którym można wygrać książki autorki bloga Moje Wypieki - Doroty Świątkowskiej. http://www.mojewypieki.com/info/moje-ksiazki
DefinicjaSmakukrowiego 4 płaskie łyżki nasionek chia 1 łyżeczka ksylitolu lub miodu / 1-2 pastylki stewii 1 łyżka herbaty matcha (sproszkowanej) 1/2 szklanki malin (mogą być mrożone) 3 łyżki ziarenek granatu SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mleko kokosowe i mleko roślinne (lub krowie) umieszczamy w dużym kubku lub garnuszku i mieszamy trzepaczką do połączenia. W dwóch łyżkach wrzącej wody zaparzamy herbatę i rozpuszczamy ksylitol(...)mieszamy 2-3 minuty. Odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie mieszamy ponownie, rozlewamy do szklanek i wstawiamy do lodówki na całą noc. Podajemy z malinami i pestkami granatu. Maliny można zmiksować na mus. Smacznego! Przepis bierze udział w konkursie organizowanym przez Foodmanię klik klik oraz Owocowy Raj klik klik , gdzie możecie między innymi kupić nasionka chia klik klik oraz
DefinicjaSmakuSKŁADNIKI (2 porcje) tuńczyk 2 steki z tuńczyka 2 łyżki sosu sojowego /teryiaki 2 łyżki oliwy z oliwek salsa 1/2 pomarańczy 2 cm świeżego imbiru 2 łyżki pestek z granatu 1/2 cebuli kilka ziarenek czerwonego pieprzu lub kawałek papryczki chilli bez pestek 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżka kremu balsamicznego bianco (można pominąć lub zastąpić zwykłym, ale zepsuje on kolor(...)obieramy, usuwamy jak najwięcej białych błonek, dzielimy na cząstki i kroimy w kostkę (najlepiej smakuje, gdy pomrańcze pozbawi się całych błonek i wykroi tzw. segmenty) i mieszamy z pestkami granatu. Dodajemy aromatyczny imbir z cebulką i pieprzem i mieszamy. Tuńczyka należy wyjąc z lodówki na 20-30 minut przed smażeniem. Następnie rozgrzać patelnię grillową i smażyć steki po około
DefinicjaSmakuSzybki deserek? Proszę bardzo :) Składniki: pokrojony w kostkę melon pokrojone w kostkę dojrzałe mango pestki granata ulubiony jogurt lub serek homogenizowany Wszystkie warstwy przekładamy jogurtem i na koniec posypujemy pestkami granata. Można posypać wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałów
Jemy Pijemyszklanki mąki krupczatki 3 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 300 ml. śmietanki 30 % / 36% 2 śmietan-fixy cukier waniliowy * dla łasuchów - plus 3 łyżki stołowe cukru pudru Dodatkowo: Pestki granatu do przyozdobienia Wykonanie: Szpinak należy rozmrozić i odsączyć z wody na sitku. Następnie należy go zblendować na gładką masę, gwarantuje to równomierny kolor ciasta. Należy oddzielić białka(...)śmietan-fixy z cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Krem na bazie śmietany można zastąpić kremem z mascarpone. Na ciasto wyłożyć krem, następnie posypać okruszkami. Przyozdobić pestkami granatu, lekko dociskając. Bon appetit
Garniec MagalieSałatka z powodzeniem zastępuje cały obiad. Potrzebujemy: paprykę żółtą, czerwoną, zieloną po 1 sztuce bakłażana 2 cukinie ½ twardego jabłka 1 twardą gruszkę czerwoną cebulę 1 awokado 1 średniej wielkości granat kilka rzodkiewek pęczek szczypiorku sok z połowy cytryny Na sos: 5 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka miodu sól, pieprz 1 ząbek czosnku(...)wszystkie składniki do miski i wymieszać. Dobrze jest polać lekko ciepłe warzywa i wymieszać, wtedy wchłoną lepiej smaki. Odstawiamy na pół godziny i przed podaniem posypujemy szczypiorkiem i pestkami granatu. Smacznego! OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA Post Grillowane warzywa i moda. pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN
ladykitchenjogurtowy: 4 łyżki jogurtu naturalnego, 3 łyżki jogurtu naturalnego greckiego, 2 łyżki tahiny, 1 mały ząbek czosnku sok z połowy cytryny, sól, pieprz dodatkowo : oliwa, ziarna z połowy granatu Ciecierzycę odsączyć na sitku, przełożyć do pojemnika blendera i zmiksować na gładką masę - najlepiej robić to partiami, następnie całość wyłożyć do miski. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno pokrojoną cebulę, mąkę(...)miseczce, dodać tahinę, przeciśnięty przez praskę czosnek, wycisnięty sok z cytryny i doprawiamy solą i pieprzem. Na talerz nakładamy sałatkę z quinoa, falafele, a całość posypujemy natką, pestkami granatu i podajemy razem z sosem jogurtowym i świeżą sałatą. Smacznego
Plate of Joyosób) 3 piersi kurczaka, za'atar, sól, pieprz 3/4 szklanki razowego kuskusu, 1 i 1/2 szklanki bulionu warzywnego, pęczek natki pietruszki, garstka listków mięty, ziarna z połowy granatu, 1 większa cukinia, zielony ogórek, sól, pieprz Kuskus wsypać do miski, zalać bulionem i przykryć talerzykiem na kilka minut. Kiedy kuskus wchłonął już cały bulion, należy go rozmieszać przy pomocy widelca(...)zrumienienia. Tak przygotowaną cukinię pokroić w dość drobną kostkę i dorzucić do przygotowanego kuskusu. Posiekać drobno natkę pietruszki oraz mięte i wrzucić je do kuskusu razem z ziarnami granatu. Ogórka pokroić w mniejsze kawałki i durzucić do miski, dobrze wymieszać całość. Doprawić solą i pieprzem. Piersi kurczaka umyć, osuszyć i oczyścić. Przeprawić solą i pieprzem, a następnie obtoczyć
Plate of Joystarte ze skórą jabłko 1 łyżka syropu klonowego (ew. miodu/syropu z agawy) 1/2 banana sok z 1/2 cytryny garść siekanych lub mielonych migdałów garść żurawiny suszonej garść pestek granatu (lub innych dowolnych owoców sezonowych) można również pokusić się o jogurt Dzień wcześniej płatki i migdały zalewamy wodą oraz syropem klonowym i odstawiamy w chłodne miejsce pod przykryciem. (Może to być(...)dnia rano do płatków dodajemy starte jabłko i sok z cytryny . Wszystko mieszamy i wykładamy do 2 miseczek. Na wierzch dodajemy pokrojonego na kawałki banana , suszoną żurawinę i pestki granatu . Następnie wcinamy i możemy z pełnym brzuchem lecieć do pracy lub na zajęcia
Food Squarekiedyś Wam pokazywałam. Ciasto z dodatkiem szpinaku , który jest absolutnie niewyczuwalny przełożone fantastyczną, puszystą śmietanką. U mnie wzbogacona dodatkową galaretką , która dodaje jej fantastycznego posmaku. Góra obficie posypana owocami granatu. To taka kropka nad I, która sprawia, ze Leśny Mech zyskuje wyjątkowego charakteru. Gwarantuję , że ciasto zniknie w tempie błyskawicznym i każdy ( powtarzam: każdy ) z przyjemnością sięgnie po dokładkę. SKŁADNIKI(...)Wsypujemy pokrojoną w kostkę galaretkę, mieszamy. CAŁOŚĆ: Na blat ciasta wyciągamy masę i obficie posypujemy pokruszonym ciastem. Wstawiamy na kilka godzin ( a najlepiej na noc ) do lodówki. Dekorujemy owocami granatu! Smacznego! A jeśli lubicie takie ” szalone ” ciasta zobaczcie też tutaj
Ostra na Słodkokiedyś Wam pokazywałam. Ciasto z dodatkiem szpinaku , który jest absolutnie niewyczuwalny przełożone fantastyczną, puszystą śmietanką. U mnie wzbogacona dodatkową galaretką , która dodaje jej fantastycznego posmaku. Góra obficie posypana owocami granatu. To taka kropka nad I, która sprawia, ze Leśny Mech zyskuje wyjątkowego charakteru. Gwarantuję , że ciasto zniknie w tempie błyskawicznym i każdy ( powtarzam: każdy ) z przyjemnością sięgnie po dokładkę. SKŁADNIKI(...)Wsypujemy pokrojoną w kostkę galaretkę, mieszamy. CAŁOŚĆ: Na blat ciasta wyciągamy masę i obficie posypujemy pokruszonym ciastem. Wstawiamy na kilka godzin ( a najlepiej na noc ) do lodówki. Dekorujemy owocami granatu! Smacznego! A jeśli lubicie takie ” szalone ” ciasta zobaczcie też tutaj
Ostra na SłodkoIndia 1/2 szklanki puree z dyni po 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki i kolendry (kilka listków odłożyć) 1/2 - 3/4 łyżeczki przyprawy garam masala garść orzechów nerkowca ziarenka z 1/2 granatu Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Przełożyć do miseczki, zalać 2 łyżkami sosu sojowego. Wymieszać i odstawić na 15 minut. Następnie usmażyć na patelni na niewielkiej ilości oleju. Makaron ugotować(...)curry. Następnie rozłożyć warstwę kurczaka z ananasem i rodzynkami. Całość pokryć resztą sosu i posypać nerkowcami. Piec w 180°C ok 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypać ziarnami granatu i listkami kolendry. Od razu podawać. Smacznego! Przepis dodaję do akcji
Pełny talerzmusującego to zamiast go wylewać, polecam przygotować szampańskie galaretki. Do poniższego deseru możecie dodać dowolne owoce, np. brzoskwinie, mandarynki. Ja dodałam mrożone maliny (bez wcześniejszego ich rozmrażania) i ziarenka granatu. Składniki na 3-4 porcje: niecałe 2 szklanki szampana 2 łyżki cukru pudru 3 płaskie łyżki żelatyny spożywczej 2 garście malin (świeżych lub mrożonych) 1/2 granatu Szampan przelać
Ugotowaćzdrowych deserków. Na dobrą sprawę, każdy może taki deser wykonać sam, dodając swoje ulubione owoce, jogurty, bakalie, polewy, dżemy, konfitury. W moim przepisie pojawiły się owoce jagodowe, i ulubiony granat, oczywiście, nie zabrakło też płatków owsianych :) Zapraszam. Składniki: Maliny Borówki Truskawki Granat Musli owsiane ( http://pausegotowanie.blogspot.com/2015/03/domowe-batony-musli-z-suszonymi.html ) Jogurt Naturalny (150 gram) Przygotowanie: Nie ma tu większej filozofii, przekładam owoce
Pause Gotowanie!Wyjmij i ostudź. Śmietankowy krem: 300 ml kremówki 36% 150 g mascarpone 2 płaskie łyżki cukru pudru Wszystkie składniki umieść w misie miksera i ubij na krem. Dodatkowo: ziarenka granatu do dekoracji Przygotowanie: Wierzch ciasta obciąć na 2/3 wysokości. Dół wyłożyć na paterę i pokryć śmietankowym kremem. Górę zaś drobno pokruszyć palcami. i posypać nią wierzch ciasta. Ozdobić całość pestkami(...)granatu. *Bazowałem na przepisach z Moich Wypieków i Słodkich Fantazji
Food Square