granat - 3120 przepisów (strona:67/208)

Proste frytki z batatów z sosem tahini i granatem 183

byłyby to te z batatów. Kocham je za ten słodko – słony smak, a najbardziej lubię podawać je w stylu bliskowschodnim, orientalnym. Frytki z batatów z sosem tahini i granatem to moja ulubiona przekąska na szybko. Zdrowe Read More Artykuł Proste frytki z batatów z sosem tahini i granatem pochodzi z serwisu Fly me to the spoon - Dorota Domino

Flymetothespoon
Dziesięć produktów wspierających odporność 124

przed zniszczeniem i zmniejszając stan zapalny w organizmie. Grzyby Shiitake Zawierają beta-glukany, które aktywują system makrofagów w celu zwalczania infekcji. Zobacz: Ramen, oryginalny przepis na tradycyjną japońską zupę Granat Zawiera trzy główne polifenole: taninę, kwercetynę, antocyjany, które systematycznie hamują stężenie wolnych rodników w organizmie i chronią błonę komórkową przed uszkodzeniem. Zobacz: Sałatka z krewetkami, granatem i pomidorkami Sfermentowana żywność

ProstePesto.pl
Jajka faszerowane awokado i granatem z fetą 170

chyba prawie codziennie. Na Wielkanoc nadziewam je różnymi cudownymi rzeczami i lubię tutaj kombinowac, bawiąc się smakami. Jako fanka zielonego przygotowałam te wiosenne jajka faszerowane awokado i granatem z fetą albo Read More Artykuł Jajka faszerowane awokado i granatem z fetą pochodzi z serwisu flymetothespoon - blog kulinarny

Flymetothespoon
Pieczone steki z kalafiora z zatarem, jogurtowym sosem tahini i pestkami granatu 104

zatar 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki oliwy z oliwek sól pieprz SOS 100 ml jogurtu naturalnego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka pasty sezamowej tahini sól pieprz pestki granatu świeża kolendra Wykonanie SOS TAHINI W miseczce mieszamy pastę tahini, jogurt, sok z cytryny, doprawiamy solą  i pieprzem. Odkładamy do lodówki. “STEKI” Z KALAFIORA Usuwamy zewnętrzne liście(...)około 25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190°C przewracając w połowie pieczenia na drugą stronę. Gotowe “steki” z kalafiora podajemy z jogurtowym sosem tahini, pestkami granatu i świeżą kolendrą. Smacznego

Tajemnice Smaku
Naleśniki z owocami 138

rozgrzaną patelnię teflonową lub ceramiczną nalewać małe porcje ciasta i smażyć bardzo cienkie naleśniki. ponadto: 1 op. serka waniliowego 2 banany kiść winogrona bezpestkowego 2-3  łyżki pestek granatu płynna czekolada Każdego naleśnika posmarować serkiem,położyć plasterki banana,połówki winogron,złożyć na cztery,polać czekoladą i posypać pestkami granatu. SMACZNEGO

Kolorowa kuchnia Elki
Sałata Frisee z góralskim wędzonym serem 97

Krupówkach serwuje się je smażone z dodatkiem żurawiny. Taki smażony ser idealnie będzie komponował się również z sałatą. Składniki 2 małe serki wędzone typu oscypek 2 łyżki pestek granatu ½ cebuli szalotki 1 łyżeczka oleju Sos: 2 łyżki octu malinowego 1 łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz do smaku Wykonanie Składniki sosu łączymy ze sobą. Szalotkę kroimy na półksiężyce. Sałatę, myjemy(...)suszymy i rozkładamy na talerzu, polewamy sosem, dodajemy szalotkę posypujemy pestkami granatu. Podsmażamy serek z obu stron na złoty kolor na oleju i wykładamy na sałatkę. Podajemy od razu, z ciepłym serem. Smacznego Zapisz

Tajemnice Smaku
Owsianka w słoiku z kiwi, mango i granatem 118

słoik o pojemności 500ml 1 owoc kiwi 1 łyżka nasion chia 6 łyżek jogurtu naturalnego 3 łyżki płatków 5 zbóż 1 łyżka syropu klonowego 4 łyżki nasion owoców granatu 4 łyżki quinoa – ziarna ekspandowane mus z 1/2 mango Wykonanie W osobnym kubeczku mieszamy jogurt z nasionami chia, odstawiamy. Obieramy kiwi, kroimy na cienkie plastry i przyklejamy je do słoiczka(...)wewnątrz. Układamy warstwami w słoiku wszystkie przygotowane wcześniej składniki, w kolejności: jogurt wymieszany z chia płatki 5 zbóż syrop klonowy pestki granata ekspandowane ziarna quinoa mus z mango Zakręcamy słoik i chowamy do lodówki. Rano mamy gotowy, zdrowy i smaczny posiłek. Pomysłów na komponowanie słoików jest wiele. Możemy wykorzystać różne owoce, świeże sezonowe, jak również mrożone. Zamiast płatków dodać możemy

Tajemnice Smaku
Tartaletki bez pieczenia z masą z awokado i bananów na spodzie z bakalii – raw food 92

tłoczonego na zimno szczypta soli Nadzienie 2 dojrzałe awokado 1 duży banan 4 łyżki soku z cytryn 3 łyżki syropu klonowego 1 łyżka oleju kokosowego Dekoracja płatki kokosowe pestki granatu całe orzechy pekan Wykonanie Spód Daktyle moczymy około 20 minut w ciepłej wodzie. Osaczamy, siekamy, dodajemy pozostałe składniki i miksujemy w blenderze do uzyskania jednolitej, plastycznej masy. Dno foremek(...)sokiem z cytrynowym, syropem klonowym i stopionym olejem kokosowym. Masą wypełniamy spody z bakalii  i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Dekoracja Przed podaniem dekorujemy pestkami granatu, płatkami kokosowymi i orzechami pekan.   * przepis po drobnych modyfikacjach zaczerpnięty z Magazynu Kuchnia 02/2017

Tajemnice Smaku
Mus z mango z orzechami nerkowca, jogurtem i quinoa 102

orzechów nerkowca 150 g miąższu z mango około 10 łyżek jogurtu naturalnego 6 łyżek ugotowanej czarnej komosy ryżowej (quinoa) 3 łyżeczki syropu klonowego 3 łyżki pestek granatu 3 plastry mango do dekoracji Wykonanie Mango i orzechy nerkowców miksujemy na mus. W słoiczkach układamy warstwami według kolejności (proporcje na jeden słoik, szklankę): 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki komosy ryżowej(...)łyżeczka syropu klonowego 4 łyżki musu z mango i orzechów nerkowca 1 łyżka jogurtu 1 łyżka pestek granatu plaster mango do dekoracji Smacznego

Tajemnice Smaku
SAŁATKA TABBOULEH Z SOCZEWICĄ I RZODKIEWKĄ 173

całość niesamowicie. SKŁADNIKI / 2 PORCJE 1/2 szklanki (80 g) kaszy kuskus  1/2 szklanki bulionu warzywnego 1/2 puszki (220 g) soczewicy 1 pomidor malinowy 4 rzodkiewki 4 łyżki pestek granatu 1 mała czerwona cebula garść natki pietruszki garść świeżej mięty sól, świeżo zmielony czarny pieprz 2 łyżki oliwy 2 łyżki soku z cytryny WYKONANIE Do miski wsypujemy kaszę kuskus(...)kostkę i razem z soczewicą odsączamy na sicie. Rzodkiewki kroimy w kosteczkę, cebulę, natkę pietruszki i miętę drobno siekamy.  Wszystkie składniki przekładamy do miski z kuskusem, dodajemy pestki granatu. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Mieszamy z oliwą i sokiem z cytryny

cool and minty
Sałatka z kurczakiem, granatem i fetą 180

Składniki: 1 pojedyncza pierś z kurczaka 1 granat 100 g sera feta 250 g pomidorków koktajlowych  1/2 sałaty lodowej 1 mała czerwona cebula 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki curry 1 łyżka oleju  Sos winegret: 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz ziołowy Sposób wykonania: Pierś kurczaka nacieramy curry(...)ostrą papryką. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim mięso z obydwu stron na złoty kolor (na średnim ogniu aby mięso w środku nie było surowe). Z granatu łuskamy ziarenka, sałatę siekamy na mniejsze kawałki, pomidorki kroimy na połówki, cebulę siekamy w piórka. Wszystko delikatnie łączymy ze sobą. Dodajemy ostudzonego kurczaka. Wierzch sałatki posypujemy serem. Składniki sosu łączymy

Qchnia po prostu
AMARANTUSOWY BISZKOPT Z OWOCAMI 179

biszkoptu, przygotowałam biszkopt w wersji fit - bez glutenu i bez cukru. Mąkę pszenną zamieniłam na mąkę z amarantusa, a cukier na erytrol. Do tego owoce - truskawki, borówki oraz ziarenka granatu, ale tak naprawdę możecie dać prawie każde owoce, na jakie macie ochotę. Wyszło pyszne i puszyste ciacho, pełne owoców, którym można się rozkoszować bez wyrzutów sumienia 😉 Idealne na co dzień(...)porannej kawy lub herbaty... Składniki: 5 jajek 3-4 łyżki ksylitolu/erytrolu 6 łyżek mąki z amarantusa ok. 200 g truskawek 100 g borówek 1/2 granatu szczypta soli Wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy ksylitol/erytrol i miksujemy jeszcze przez 2-3 min. Następnie wlewamy żółtka, nie przerywając miksowania. Na końcu dodajemy mąkę

Kuchnia MagdaLeny
Owocowy pucharek 180

jakże pięknie kontrastujących się z białym krajobrazem.  Takich witaminek o tej porze roku nam potrzeba. na dwie porcje: 1 gruszka 1 pomarańcza 1 kiwi pestki z połówki granatu Owoce obrać,pomarańczę i gruszkę pokroić w dużą kostkę,kiwi w półplasterki. Do pucharków rozłożyć pokrojone owoce,posypać pestkami granatu i można zajadać

Kolorowa kuchnia Elki
Tadżin z kurczaka z suszonymi morelami i cytrynowym kuskusem 169

gramów pomidorów z puszki 1 łyżka przecieru pomidorowego 250 ml bulionu warzywnego lubgo drobiowego 1 łyżka miodu 50 gramów płatków migdałów garść świeżej kolendry 2-3 łyżki pestek granata sól świeżo mielony czarny pieprz Składniki na kuskus: 1 szkl kuskusu 1 cytryna 2-3 łyżki natki pietruszki, posiekanej sól, pieprz woda P odudzia z kurczaka podzielić na mniejsze kawałki(...)lekko widelcem, wmieszać posiekaną natkę pietruszki, sok i skórkę z ok 1/2 cytryny. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Posypać z wierzchu uprażonymi płatkami migdałów, świeżą kolendrą i pestkami granata. Potrawkę z kurczaka podawać na gorąco z cytrynowym kuskusem. Smacznego! Artykuł Tadżin z kurczaka z suszonymi morelami i cytrynowym kuskusem pochodzi z serwisu Olalacooking.com

olalacooking