granat - 3120 przepisów (strona:76/208)

3 proste przepisy na ciasta idealne na rodzinny piknik – zdrowo i kolorowo! 129

szpinaku mrożonego lub świeżego Krem: Serek i śmietana powinny być dobrze schłodzone. 125 g mascarpone 250 ml śmietany kremówki cukier puder do smaku Na wierzch ciasta: borówki, pestki granatu. Wykonanie: Nagrzewamy piekarnik do 170 °C. Szpinak blendujemy na drobną masę (jeśli był zamrożony, po rozmrożeniu należy odcisnąć nadmiar wody). W misce ubijamy mikserem jajka z cukrami, aż masa będzie puszysta(...)mascarpone ze śmietaną na jednolitą, puszystą masę. Dodajemy cukru pudru do smaku. Na spód ciasta wykładamy krem i posypujemy pokruszonym, wcześniej odciętym nadmiarem ciasta. Całość dekorujemy borówkami i pestkami granatu. Małe słodkie co nieco na wyprawy rowerowe - przepis nr 2 Wcześniej wspomniane borówki świetnie sprawdzą się w babeczkach jogurtowych. Niewielki rozmiar muffinek sprawia, że są idealne do zapakowania na piknik

Kuchnia MagdaLeny
Grillowane szparagi z rzodkiewkami i cukinią 97

pół pęczka zielonych szparagów 3-4 sztuki rzodkiewek 2 ząbki czosnku 1/2 szt. cytryny 2-3 łyżki oliwy z oliwy sól i pieprz do smaku garść posiekanej natki owoce granatu ( opcjonalnie) listki świeżej bazylii Przygotowanie: U myte warzywa kroimy: rzodkiewki na ćwiartki, cukinię w cienkie plastry ( należy podzielić cukinię na 3 równe części z których każdą przecinamy(...)zdejmujemy z patelni do miski i dodajemy posiekany czosnek. Następnie na patelnię dolewamy trochę oliwy i  wrzucamy pozostałe warzywa. Chwilkę grillujemy. Dodajemy do cukinii. Całość podsypujemy natką, dodajemy granat oraz listki bazylii, doprawiamy pieprzem. Całość skrapiamy cząstką cytryny

AZgotuj!
Jak wykorzystać mrożone owoce – przepisy i porady 109

użyć mrożonych! Składniki Płatki owsiane – około 3/4 szklanki. Mleko – 1/3 szklanki, najlepiej wykorzystać mleko 2%. Maślanka – 1/3 szklanki. Łyżeczka cukru. Szklanka owoców (rodzaj wedle uznania). Połowa granatu – opcjonalnie. Przygotowanie Do miski wlej maślankę, mleko, a także wsyp cukier, płatki owsiane i owoce. Wszystko dokładnie wymieszaj. Całość przełóż do naczynia żaroodpornego. Należy piec całość przez około(...)minut. Po upieczeniu możesz danie posypać ziarnami granatu. Gotowe! Oczywiście jest to kropla w morzu tego, w czym można wykorzystać mrożone owoce. Jak wiadomo, mogą praktycznie w każdym przypadku zastąpić świeże. Podsumowanie Mrożone owoce to świetna alternatywa dla świeżych, np. wtedy kiedy nie mamy do nich dostępu, lub już jest poza sezonem. Owoce mrożone, co bardzo ważne, poprzez proces zamrażania

Słodkie okruszki
10 najlepszych sałatek do grilla 102

pomidory  2 zielone papryki  1 cebula  2 dymki  15 połówek orzecha włoskiego  4 łyżki syropu z granatów 1 łyżka soku z cytryny pół pęczka natki pietruszki  pół łyżeczki płatków czerwonej papryczki chili (lub więcej) 1 łyżeczka sumaka 5 połówek orzecha włoskiego(...)kostkę, wrzucamy do miski. Papryki i cebulę kroimy w drobną kostkę, dodajemy do pomidorów. Dymki i orzechy drobno siekamy, dorzucamy do pomidorów i papryki. Wlewamy do tego syrop z granatów, sok z cytryny i oliwę. Doprawiamy sumakiem, solą, chili, dodajemy poszatkowaną natkę pietruszki. Mieszamy i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Przed podaniem posypujemy większymi kawałkami orzechów. 3. Pomidory

Kardamonovy
Baba ghanoush – pasta z pieczonego bakłażana 93

łyżki tahiny (tahini – pasta sezamowa) sok z 1 cytryny sól pieprz chili mielone lub zmiażdżone ziarna kolendry 2 łyżki posiekanej mięty i pietruszki pestki z granatu Wykonanie Bakłażany przekrawamy wzdłuż na pół.  Nacinamy ich miąższ w kratkę, głęboko, uważając aby nie przeciąć skórki. Każdą naciętą połówkę solimy lekko i pozostawiamy na około 10 minut. Nagrzewamy piekarnik do temperatury(...)sezamową tahinę i sok z cytryny. Miksujemy na gładką masę. Doprawiamy solą, pieprzem, chili i kolendrą. Baba ghanoush czyli pastę z bakłażana serwujemy w miseczce, polaną oliwą, posypaną pestkami granatu i posiekanymi ziołami – pietruszką i miętą. The post Baba ghanoush – pasta z pieczonego bakłażana first appeared on Tajemnice smaku

Tajemnice Smaku
Baba ghanoush – pasta z opiekanego bakłażana 93

łyżki tahiny (tahini – pasta sezamowa) sok z 1 cytryny sól pieprz chili mielone lub zmiażdżone ziarna kolendry 2 łyżki posiekanej mięty i pietruszki pestki z granatu Wykonanie Bakłażany przekrawamy wzdłuż na pół.  Nacinamy ich miąższ w kratkę, głęboko, uważając aby nie przeciąć skórki. Każdą naciętą połówkę solimy lekko i pozostawiamy na około 10 minut. Nagrzewamy piekarnik do temperatury(...)sezamową tahinę i sok z cytryny. Miksujemy na gładką masę. Doprawiamy solą, pieprzem, chili i kolendrą. Baba ghanoush czyli pastę z bakłażana serwujemy w miseczce, polaną oliwą, posypaną pestkami granatu i posiekanymi ziołami – pietruszką i miętą. The post Baba ghanoush – pasta z opiekanego bakłażana first appeared on Tajemnice smaku

Tajemnice Smaku
Ciasto leśny mech – prosty przepis 115

Moja wersja ciasta leśny mech jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Nie dodawałam żadnych ozdób, ale wy śmiało możecie ciasto dodatkowo posypać np. borówkami lub pestkami z owocu granatu. Jeśli jeszcze nie próbowaliście ciasta ze szpinakiem, to koniecznie to nadróbcie. Naprawdę warto. Ciasto Leśny Mech (znane też jako ciasto leśne runo), to wypiek idealny na każdą okazję. Ciasto leśny(...)ciasto. Lekko rozsmarowujemy. Następnie posypujemy całość pokruszonym ciastem. Delikatnie je dociskając. Ciasto schładzamy w lodówce. Najlepiej przez minimum 1-2 godz. Przed podaniem ciasto można ozdobić pestkami z owocu granatu lub borówkami. Smacznego   The post Ciasto leśny mech – prosty przepis first appeared on Słodkie okruszki

Słodkie okruszki
ZUPA MARCHEWKOWA Z MLEKIEM KOKOSOWYM (PRZEPYSZNA + WERSJA WEGAŃSKA) 132

cytryny 1/4 łyżeczki pieprzu 1/3 łyżeczki soli DO DEKORACJI (OPCJONALNIE): śmietana kremówka lub smietana18% /  w opcji wegańskiej: wegańska śmietana siekana natka pietruszki lub kolendra ziarenka granatu pestki słonecznika  orzeszki ziemne (lub inne ulubione) WYKONANIE: 1. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju i wrzuć na niego marchewkę pokrojoną w plastry (uprzednio obraną ze skórki). Przesmaż ją przez(...)zupę na gładki krem. W razie potrzeby dopraw do smaku jeszcze solą albo pieprzem. Zupę rozlej do talerzy i udekoruj według uznania (lub np. kleksami ze śmietany, ziarenkami granatu, siekaną natką pietruszki lub kolendry, ziarnami słonecznika i orzeszkami ziemnymi). Gotowe! Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony
Krem z pieczonego kalafiora 86

raczej smaczna. Lubię surowego kalafiora, upieczonego jeszcze bardziej. Nie było więc innej opcji. Krem z pieczonego kalafiora wyszedł bardzo smaczny. Bardzo. Wrócę do niego niebawem, głównie za sprawą owocu granatu. Czemu teraz o tym piszę? Bo przypadkowo, do mężowej wersji zupy, władowałam porządną ilość ziaren granata. Też bez jakichś wcześniejszych analiz. To dopiero było coś! Mówię Wam. Spróbujcie kiedyś takiego

Kardamonovy
Recenzja wyciskarki wolnoobrotowej Hurom H200 All In One 110

dużą średnicę. Nie musimy więc przejmować się krojeniem składników na małe kawałki. Obrałam buraki ze skórki, przekroiłam je na pół (miałam te podłużne buraki) i dodatkowo wrzuciłam trochę pestek granatu, które musiałam wykorzystać. Włączyłam wyciskarkę i po 2-3 minutach mój sok był gotowy. Uroczo purpurowy, lekko gęsty i pyszny! Z trzech niewielkich buraków oraz ćwiartki granatu powstały dwie duże

Healthycreations.pl
Kofty z sosem tahini 74

pieprz Sos tahini: 3 łyżki pasty tahini ok. 50 ml ciepłej wody 3 łyżki jogurtu naturalnego sól, świeżo mielony pieprz Dodatkowo: oliwa z oliwek czerwone porzeczki lub pestki z granatu posiekana natka pietruszki Jak zrobić kofty z sosem tahini Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania koft włóż do misy malaksera. Szybko zmiksuj je na jednolitą masę. Wszystkie składniki powinny się dobrze(...)Dopraw go solą i odrobiną świeżo mielonego pieprzu. Na dużym, płaskim talerzu rozsmaruj sos, a na nim wyłóż kofty. Całość posyp posiekaną natką pietruszki. Możesz dodać także pestki granatu lub czerwone porzeczki. Zobacz tez inne przepisy na obiad Kotlety z bobu i bryndzy Placuszki twarogowe Sos kurkowy Bogracz Parmigiana z bakłażana Tarta z porami, boczkiem i groszkiem Zobacz też nowe

okolicepalnika.pl
SAŁATKA ZE SZPARAGAMI I GRANATEM 120

Świeża, lekka i niesamowicie smaczna! Taka jest nasza SAŁATKA ZE SZPARAGAMI I GRANATEM, czyli pomysł na rześki i niewymagający lunch. Pychota! Artykuł SAŁATKA ZE SZPARAGAMI I GRANATEM pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE