owocami i orzechami ma piękny energetyczny kolor, dzięki sproszkowanej różowej pitai, a także dzięki dodatkom, czyli czerwonej porzecze, którą zmroziłam latem, po zerwaniu z własnego krzaczka i ziarenkom granata. Przygotowałam ją na bazie napoju roślinnego, czyli kokosowego "mleka". Mleko kokosowe przygotowałam w domu, ( tutaj znajdziecie przepis jak je zrobić ), jest pyszne i idealnie się komponuje(...)poranną owsoankę: Wegańska kokosowa owsianka z owocami Kokosowa jesienna owsianka Owsianka z masłem orzechowym Nocna owsianka z owocami lata Kokosowa owsianka z mango Nocna owsianka z mandarynką i granatem Owsianka z borówką amerykańską i chia Owsianka z kiwi i bananem Wegańska kokosowa owsianka z owocami i orzechami Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 5 kopiastych łyżek płatków owsianych górskich
Kulinarne przygody GatitySałatka z buraczków i pestek granatu to smaczny dodatek do drugiego dania, ponadto prawdziwa skarbnica witamin i mikroelementów. Dodatek pestek z granatu z ogromnym potencjałem antyoksydacyjnym czyni z sałatki prawdziwą bombę witaminową. Słodkie buraki i kwaśne, orzeźwiające w smaku pestki granatu to znakomity duet. Sałatka podana z plastrami białego sera to pyszny lunch lub kolacja dla wegetarian i wszystkich dbających
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Sałatka z granatem i rozetkami sera Tete de Moin Ser Tete de Moin* – Głowa Mnicha – to szwajcarski ser, który w XII wieku zaczęli wytwarzać z mleka krowiego mnisi z opactwa w Bellelay. Charakteryzuje się intensywnym i ostrym aromatem. Każde “kłapnięcie” drzwiami lodówki, w której leży Tete de Moin gwarantuje aromatoterapię serową w całej kuchni Co jest(...)niemu otrzymujemy ser w formie bardzo cieniutko oskrobanych efektownych rozetek. Składniki Na 1 porcję: 2-3 rozetki sera Tete de Moin 5 liści sałaty rzymskiej mini 2 łyżki pestek granatu 1 łyżka prażonych płatków migdałów Sos 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka soku z limonki 1 łyżka syropu klonowego 1 łyżeczka musztardy Dijon sól, pieprz Wykonanie Na suchej
Tajemnice Smakusmaczne danie, ale również możliwość wykorzystania produktów z lodówki, tzw. resztek. Tak powstał ten deser, trochę zwariowany w doborze składników, ale dzięki temu nic się nie zmarnowało! Połówka mango, granatu, resztka serka ricotta, trochę innych dodatków i tadam! Prezentujemy kolorowe słoiczki deserowe lub śniadaniowe. Składniki na 2 słoiki o pojemności 0,5 l Mus gryczany 6 łyżek jogurtu naturalnego(...)matcha 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki serka ricotta 1/2 łyżeczki herbaty matcha w proszku 1 łyżka soku z limony 1 łyżka syropu z agawy Pozostałe składniki nasiona granatu z 1/2 owocu mus z 1/2 mango 6 łyżek kaszy jaglanej ekspandowanej miąższ z 1 marakuji Wykonanie W pierwszej kolejności w osobnych naczyniach mieszamy ze sobą składniki na dwa musy, gryczany
Tajemnice Smakułyżek jogurtu naturalnego 2 łyżki nasion chia 2 łyżki amarantusa ekspandowanego 3 łyżki musu z mango 4 łyżki pokruszonego zielone ciasta “leśny mech” 3 łyżki pestek granatu 2 łyżeczki syropu klonowego listek mięty do dekoracji Wykonanie Jogurt mieszamy z nasionami chia i odstawiamy na 10 minut. Następnie warstwami układamy w słoiku poszczególne składniki według kolejności: 3 łyżki jogurtu(...)chia 2 łyżki amarantusa ekspandowanego 1 łyżeczka syropu klonowego 2 łyżki pestek granatu 3 łyżki jogurtu z chia 3 łyżki kruszonki “leśny mech” 3 łyżki musu z mango 2 łyżki jogurtu z chia 1 łyżeczka syropu klonowego 1 łyżka kruszonki “leśny mech” 1 łyżka pestek granatu listek mięty do dekoracji Smacznego
Tajemnice SmakuKREM CYTRYNOWY: 125 g serka kremowego Philadelphia 3 łyżki masła 2/3 szklanki cukru pudru skórka otarta z 1 cytryny (wyszorowanej i sparzonej wrzątkiem) ponadto do dekoracji: pokruszone ciasto, pestki granatu i skórka otarta z 1/2 cytryny lub pomarańczy (wyszorowanej i sparzonej wrzątkiem) Uwagi do przepisu: Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. Składniki mam w temp. pokojowej. Przepis jest(...)tortownicę o średnicy 20 cm. Dekoracjami do ciasta oprócz pestek granatu mogą być rozmaite inne świeże owoce, np. borówki, jagody, maliny, truskawki, kawałki figi lub śliwek. Ciasto można przekroić wzdłuż na pół i przełożyć kremem. Ciasto można oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem np. cytrynowym zamiast kremu. PRZYGOTOWANIE CIASTA: Blenderem miksuję dokładnie i na gładką masę szpinak wraz z olejem
Zasmakuj KuchniKremowy sernik z dodatkiem dyni i ziarenkami wanilii. Pieczony na spodzie z gotowymi piernikami. Aromatyczny, wilgotny i osłodzony lekkim kremem z białej czekolady. Wierzch wieńczą soczyste ziarenka z granatu, które świetnie uzupełniają całość. Polecam jako ciasto na świąteczny stół. 300 g pierniczków nadziewanych w czekoladzie 300 g surowej dyni hokkaido 2 łyżki oleju rzepakowego 1 kg zmielonego twarogu (wiaderko(...)łyżka cukru z wanilią 5 jajek 2 opakowania budyniu waniliowego 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% KREM CZEKOLADOWY: 200 g śmietanki kremówki 30% 100 g czekolady białej 1 owoc granatu Okrągłą formę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć pierniczki, jeden przy drugim. Wszystkie składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej. Dynię pokroić w kostkę
https:KKuchniaMniamodświeżyć. Jest to jedno z moich ulubionych perskich dań. Ten gulasz nazywa się fesendżun. W praktyce jest to gulasz z dodatkiem zmielonych orzechów włoskich i gęstego syropu z kwaśnych granatów. Gulasz można ugotować z dowolnie wybranym mięsem. Najczęściej jest to u mnie kurczak lub kaczka. Gulasz jest bardzo aromatyczny. Mam swoją ulubioną mieszankę przypraw, dlatego mój gulasz zawsze różni się(...)włoskich orzechów, zmielonych 800 g fileta z piersi kurczaka 1 cebula 1 łyżeczka kurkumy ½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu ½ łyżeczki czarnego pieprzu 1½ łyżeczki garam masala 3 łyżki przecieru z granatu 50 g suszonej żurawiny świeża kolendra do dekoracji 1 l wrzątki 2 łyżki masła Pokrój cebulę w kostkę i zeszklij na maśle. Przełóż do garnka. Podziel na kawałki mięso i zrumień
codojedzeniaSkładniki na 4 porcje: – 1 pomelo (+ 2 łyżki soku wyciśniętego z owocu) – 3 nektarynki – 3 śliwki – 1 granat – 1 łyżeczka miodu/syropu klonowego/z agawy – listki mięty Pomelo obieramy ze skórki i filetujemy (wycinamy cząstki owocu bez białych błonek), z reszty owocu wyciskamy sok. Sok z pomelo łączymy z miodem. Śliwki i brzoskwinie kroimy w plasterki(...)granatu wyjmujemy nasiona. Na talerzach układamy owoce, posypujemy granatem, skrapiamy sosem z soku z pomelo i miodu oraz posypujemy listkami mięty. Smacznego! Artykuł Szybka jesienna sałatka owocowa pochodzi z serwisu Just Be Fit Be Strong
Be Fit Be Strongchyba najszybszy i najprostszy deser jaki robiłam, a do tego efektowny i pyszny. Tym razem przygotowałam go w wersji z granatem, ale jeśli nie lubicie gdy coś Wam chrupie w cieście spokojnie możecie ten owoc pominąć. Ale zanim przejdę do przepisu ciekawa jestem czy wiecie czym są totemy reklamowe ? Ja ostatnio pierwszy raz usłyszałam to określenie, a jak się(...)zainteresował Was temat odsyłam na stronę ich producenta, a teraz pora na obiecane ciacho. Składniki: 500 ml mleka skondensowanego niesłodzonego 2 galaretki (u mnie truskawkowe) pestki z jednego owocu granatu 100 g czekolady mlecznej 3-4 łyżki mleka herbatniki ok 15 sztuk Galaretki rozpuszczamy w szklance wody i studzimy. Mleko musi być dobrze schłodzone, więc albo przechowujemy
Cynamonowe szczęścieszybko obrać granat? – Tytuł wpisu jest trochę nieodpowiedni, gdyż granatu nie obieramy, lecz wyciągamy z niego nasionka. Jednak większość z nas szukając metody na poradzenie sobie z tym owocem wpisuje właśnie w Google wyżej wymienioną fraz The post Jak szybko obrać granat? appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojesera (np. Radamer) 55 g masła sól, świeżo mielony pieprz kolorowy Farsz: 150 g wędzonego łososia MOWI 200 g serka śmietankowego 1 mała czerwona cebula 1/2 owocu granatu 2 gałązki koperku WYKONANIE Krakersy: Ser zetrzeć na tarce i przełożyć do misy blendera lub robota kuchennego. Dodać mąkę, zimne masło, sól i pieprz do smaku, po czym włączyć urządzenie. Masa powinna(...)radełkiem niewielkie prostokąty i przełożyć je na blaszkę. Każdą blaszkę piec około 12 minut. Farsz: Czerwoną cebulę obrać i pokroić na półtalarki. Plastry łososia podzielić na mniejsze kawałki. Skórkę granatu naciąć nożem, po czym oderwać i powyciągać nasiona. Koper umyć i osuszyć. Ostudzone krakersy kolejno posmarować serkiem śmietankowym, ułożyć kawałek cebuli, zwinięty kawałek łososia, kilka nasion granatu i na koniec
Passions hobbies lifesałatka, której podstawowym składnikiem jest natka pietruszki. Do tego ugotowana na sypko (i ostudzona!), drobna kaszka kuskus lub nieco większa kasza bulgur oraz świeży pomidor, rzodkiewka, cebulka oraz pestki granatu. Sałatkę serwujemy na zimno, jako samodzielne danie lub np. dodatek do dań z grilla. Świetnie nadaje się do zapakowania do lunchboxu i zabrania do pracy lub na uczelnię. SKŁADNIKI(...)pęczek natki pietruszki , tylko listki 1 mały pęczek mięty, tylko listki 5 rzodkiewek 1 czerwona cebula lub szalotka 2 pomidory garść pistacji, bez łupinek pestki wyłuskane z 1/2 granata 1 mała cytryna 3 łyżki oliwy sól, świeżo zmielony czarny pieprz WYKONANIE Kaszę kuskus wsypujemy do dużej miski i zalewamy gorącym bulionem lub wodą. Odstawiamy na 15 minut
cool and mintywymaga gotowania, a płatki muszą jedynie namoknąć i zmięknąć. Ma pyszny czekoladowy smak, ale nie zawiera dodatku cukru - słodzona jest bananem. Do tego świeże figi oraz ziarenka granatu i mamy śniadanie jak marzenie! Taką gryczankę możemy też przygotować w słoiczku i zabrać ze sobą do pracy lub szkoły 😊 Składniki: 1 szklanka dowolnego mleka 3/4 szklanki płatków gryczanych 1 banan(...)łyżka kakao 1 łyżeczka cynamonu 1-2 świeże figi 1/4 granatu ekspandowane zboża (do posypania) Wykonanie: Płatki gryczane wsypujemy do miseczki i zalewamy mlekiem (u mnie mleko kokosowe). Mieszamy i odstawiamy na około 15-20 min., aż płatki napęcznieją i zmiękną. Banana obieramy, kroimy w plasterki i rozgniatamy widelcem na gładki mus. Figi myjemy i kroimy w ćwiartki
Kuchnia MagdaLenysałatkę, która może choć na trochę rozjaśni szare, zimowe dni. Do przygotowania sa ł atki wykorzystałam dobrodziejstwa, jakie znajdziemy zimą na straganach, tj. pomarańcze, buraki, granat. Dodatkiem do sałatki s ą przepyszne pulpeciki i opiekany chleb a "kropk ą nad i" aromatyczny dressing na bazie soku pomarańczowego. Smacznego ;) :) **** Oggi vorrei condividere(...)świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżeczka miodu s ó l i pieprz Sa łatka 300 g miksu sałatkowego 1 pomarańcza 2 buraki 1/2 granatu **** INGREDIENTI (4 porzioni) Polpette 300 g di polpette di bovino Amica Natura * Dressing all'arancia 5 cucchiaio di olio extravergine d'oliva 4 cucchiai di succo d'arancia
La grande e la piccola cuoca