Uwielbiam różnego rodzaju sałatki, szczególnie, jeśli zawierają jakieś nietypowe (a bardzo smaczne!) połączenia smakowe. Jednym z nich jest połączenie słodyczy granatu, kwaskowatości jabłka i delikatnego smaku gotowanej piersi z kurczaka. Takie sałatki je nie tylko buzia, jedzą też oczy – kolorowe owoce i warzywa sprawiają, że nawet największy niejadek chce jeść ;) Tę sałatkę można właściwie całkowicie dostosować pod siebie. Dodać inne(...)lubimy. Albo zamiast kurczaka wykorzystać krewetki! Do wyboru, do koloru – ogranicza nas tylko inwencja twórcza! ;) Składniki: Mała podwójna pierś z kurczaka lub resztki gotowanego/pieczonego kurczaka/indyka 1 cały granat 1 duże jabłko 1 duża papryka (lub 2 małe, najlepiej w różnych kolorach) 3 cebule dymki Prażony słonecznik/płatki migdałów – garść lub dwie 3 łyżki majonezu bez cukru (może być
Jak gotować i nie zwariowaćnatłuszczonych foremek, zostawić do wystygnięcia w temp. pokojowej. Galaretki są gotowe gdy płyn wystygnie. Wersja II: 150 ml wody torebka herbaty Teekanne LOVE 3 łyżki soku z granatu łyżka miodu łyżeczka agar agar ewent. pestki granatu Torebkę zalać świeżo zagotowaną wodą i zaparzać przez 8 minut. Do garnuszka przelać zaparzoną herbatę, dodać sok z granatu i dosłodzić(...)smaku miodem. Zagotować, dodać łyżeczkę agar agar i dokładnie wymieszać. Gotować ok 3 min. Przelać do delikatnie natłuszczonych foremek, można dodać pestki granatu. Zostawić do wystygnięcia w temp. pokojowej. Galaretki są gotowe gdy płyn wystygnie
Atlas Smakówsmaczna ryba, która świetnie nadaje się zarówno na obiad jak i jako danie na wigilijny stół. Postanowiłam przygotować ją w nieco odświętnej odsłonie z orzechami włoskimi i granatem. Te dwa składniki dość mocno kojarzą mi się ze świętami bowiem bakalie to nieodłączna ich część a piękna barwa granatu nawiązuje do nich niesamowicie. Rybę piekłam w towarzystwie dużej ilości kopru(...)dodatkiem niewielkiej ilości miodu, soli i pieprzu. Jako dodatek postawiłam na biały ryż. Danie było bardzo smaczne! Składniki (na 2 porcje): 350 gram filetu z halibuta ziarenka z 1/2 granata garść orzechów włoskich łyżka miodu 1 cytryna 1 pęczek koperku szczypta soli i pieprzu 3 łyżki białego wina lub cydru biały ryż do podania rukola do dekoracji Filet pozbawiam skóry
Mango PapajaDlaczego wybuchowa? Bo granat. I niezwykłe połączenie smaków. Słodki granat, słona feta, kwaśny sos, gorzkawa sałata... Idealna na lekką kolację :). Porcją z podanych składników najedzą się 3-4 osoby (zależnie od stopnia wygłodzenia ;)). Sałatka z łososiem Składniki Ulubiona sałata (ok. pół główki lodowej, opakowanie mixu sałat, u mnie - 3 rodzaje sałaty w doniczce) Wędzony łosoś(...)średniej wielkości granatu 150 g sera typu feta Dressing: 2 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka wody 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego Przygotowanie Sałatę rwiemy na kawałki, układamy na talerzu. Na sałacie układamy pokrojoną w kostkę fetę. Łososia kroimy na niewielkie plasterki (tego, który był już w plastrach wystarczy porwać w palcach na kawałki wielkości kawałków sałaty). Składniki
Kuchnia w szuwarachśmietankowo-galaretkowy: 1 galaretka z owoców leśnych ewentualnie inna czerwona galaretka 200 – 300 gr śmietany 30 % (u mnie z mleka kokosowego) (1 puszka)** 1 szklanka wrzątku 1 owoc granatu do dekoracji W wrzątku rozpuścić galaretkę, odstawić do całkowitego wystudzenia, ale ma być nadal płynna. W misie miksera śmietanę ubić na sztywno, wlewać malutką strużką galaretkę, cały czas miksując. Ciasto(...)wyjąć z lodówki, położyć drugi blat, wyłożyć masę śmietankowo-galaretkową, wyrównać, wstawić do lodówki na 2-3 godziny lub na całą noc. Ciasto można przyozdobić podłużnymi biszkoptami, oraz owocami granatu. Owoc granatu przekroić na pół wszerz, następnie tłukąc w niego łyżką drewnianą „wydobywać” owoce. Ciasto pokroić na kwadraty, podawać, przechowywać w lodówce. *moja mieszanka zawierała maliny, jeżyny, borówki
moj przepis nasałatka z jego ulubionym serem halloumi, niewielką porcją mięsnego dodatku- czyli chrupiącym boczkiem, grubymi grzankami smażonymi na tłuszczu wytopionym z boczku oraz kwaśną pomarańczą i strzelającym pod naciskiem żuchwy granatem. Całość została uwieńczona miodowo- musztardowym dressingiem, który łączy wszystkie smaki powodując, iż całość jest niebotycznie smaczna i koniecznie do powtórzenia nie raz. Lubię ten leniwy moment rano, kiedy kilka dodatkowych(...)Składniki (na 2 porcje): mix sałat z rukolą 50 gram sera halloumi łyżka oliwy z oliwek 4-5 plastrów surowego boczku 1 gruba kromka ciemnego pieczywa 1 pomarańcza 1/2 granata dressing: 2 łyżki soku z pomarańczy, 1 łyżka musztardy dijon, 1 łyżka miodu, 1 łyżka oliwy z oliwek Na patelni grillowej rozgrzewamy oliwę z oliwek. Ser halloumi kroimy w plastry
Mango PapajaSmaczna sałatka z wykorzystaniem owoców granatu. I pyszny, grecki ser idealnie komponujący się ze słodkościami. Składniki 2 granaty Mix sałat 250 g pomidorków koktajlowych 200 g sera feta 1 szalotka kilka gałązek świeżego tymianku (opcjonalnie ) Sos winegret: sól morska pieprz 4 łyżki oliwy extra vergine 3 łyżki miodu 2 łyżki octu winnego czerwonego 1 łyżka musztardy Dijon(...)Przygotowanie Wyłuskałem ziarenka granatu. Sałatę ułożyłem na półmisku. Pomidorki przekroiłem na ćwiartki rozłożyłem na sałacie. Posypałem pokruszoną fetą , dodałem drobniutko pokrojona szalotkę. Wszystko doprawiłem solą morską i świeżo zmielonym pieprzem. Posypałem granatem. Wymieszałem składniki winegretu i polałem po sałatce, (jeśli użyjemy tymianku to posypujemy listkami
R'n'G KitchenDzisiaj super koktajl, o kolorze tak pięknym, że aż szkoda pić ;) - 1 granat , razem z białymi skórkami, - 1 surowy burak, - 2 słodkie jabłka , żeby złagodzić gorycz skórek granatu, - 1 czerwony grejpfrut, żeby podkręcić smak (ale już bez białych skórek), - sok z połówki cytryny, żeby koktajl nie tracił koloru i żelazo z buraka lepiej się wchłaniało (wit.C), - woda do pożądanej konsystencji(...)Vitamix 1-3-10 turbo i dobra minuta blendowania, żeby pesteczki granatu dobrze się zmieliły, ale warto :) Moje dzieci niestety wyczują buraka na kilometr i nie chciały tego pić, ja wciągnęłam ten litr sama na 2 razy i muszę powiedzieć, że smak super! ale - jeśli ktoś ma słabsze ciśnienie krwi, niech nie pije tak dużo na raz, bo burak obniża
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIESałatka z rukolą, granatem, fetą i pomidorami To już kolejna propozycja sałatki z rukolą. Tym razem podana została z granatem, którego słodycz świetnie harmonizowała ze słoną fetą. Sałatkę można posypać orzechami włoskimi lub prażonymi ziarnami słonecznika. Wszystko zostało polane delikatnym sosem na bazie musztardy i miodu. Prosto, delikatnie i szybko. Składniki: 100 g rukoli 1 granat garść podprażonych ziaren słonecznika(...)winnego łyżka miodu 2-3 łyżki wody 3 łyżki oliwy z oliwek świeżo zmielony pieprz sól Rukolę umyć i osuszyć. Pomidory pokroić w ósemki, fetę w kostkę. Wyłuszczyć ziarna granatu. Wszystkie składniki połączyć ze sobą. Składniki sosu wymieszać energicznie w zamkniętym słoiczku. Polać sałatkę i od razu podawać. Smacznego
na moim stole...Zapraszam dzisiaj na ostatnio bardzo modne ciasto ze szpinakiem „leśny mech”. Ciekawie się prezentuje, w pięknym zielonym kolorze, z czerwonymi pestkami granatu. W smaku delikatnie cytrynowe i waniliowe. Ciasto wilgotne i smaczne. Po wyjęciu z piekarnika może trochę opaść, polecam… Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Fabuleux oraz White Rose . Składniki: 4 jajka 1 szklanka(...)użyłam świeżego) Krem: 500g schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36% 4 łyżeczki żelatyny 3 łyżki cukru pudru skórka starta z 1/2 cytryny 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g Dodatkowo: pestki granatu do posypania 1. Świeży szpinak umyć i bardzo dobrze osączyć, zemleć w blenderze. Mrożony rozmrozić i również dobrze osączyć (jeśli szpinak nie będzie rozdrobniony to również go zemleć
Mała CukierenkaZapraszam dzisiaj na ostatnio bardzo modne ciasto ze szpinakiem „leśny mech”. Ciekawie się prezentuje, w pięknym zielonym kolorze, z czerwonymi pestkami granatu. W smaku delikatnie cytrynowe i waniliowe. Ciasto wilgotne i smaczne. Po wyjęciu z piekarnika może trochę opaść, polecam… Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Fabuleux oraz White Rose . Składniki: 4 jajka 1 szklanka(...)użyłam świeżego) Krem: 500g schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36% 4 łyżeczki żelatyny 3 łyżki cukru pudru skórka starta z 1/2 cytryny 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g Dodatkowo: pestki granatu do posypania 1. Świeży szpinak umyć i bardzo dobrze osączyć, zemleć w blenderze. Mrożony rozmrozić i również dobrze osączyć (jeśli szpinak nie będzie rozdrobniony to również go zemleć
Mała Cukierenkawczorajszego ciasta została mi połówka dużego granatu więc dodając to, co akurat miałam stworzyłam cytrynowy deser w stylu włoskiej panna cotty. Jest bardzo lekki i kremowy w smaku, doskonały aby podać go po sytym obiedzie lub na romantyczną kolację. Składniki na 5 sztuk: 125 ml śmietanki kremówki 125 ml mleka 40 g cukru 1 opakowanie galaretki cytrynowej 1/2 granatu Połowę(...)galaretki rozpuścić w nieco ponad połowie szklanki wody. Na dnie silikonowych foremek do muffinek lub w małych filiżankach ułożyć pestki granatu i zalać wystudzoną galaretką, odstawić do stężenia. Resztę galaretki rozpuścić w 3 łyżkach wrzątku. Kremówkę, mleko i cukier zagotować mieszając, zdjąć z ognia, wlać galaretkę i dokładnie wymieszać. Wystudzić na następnie przelać do foremek. Odstawić do lodówki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaużywać do jogurtów, koktajli. Dzięki temu, że chia zatrzymuja i wchłaniają wodę, zapewniają uczucie sytości. Wczoraj pojawiła się pierwsza propozycja z chia, wytrawna: Sałatka ze szpinaku z cieciorką, granatem i ricottą z chia . Dzisiaj będzie na słodko, idealny przepis na śniadanie czy deser. Owsianka z ziarnami chia, skórką z pomarańczy i pestkami granatu Składniki: 1 szklanka płatków owsianych(...)szklanki mleka 3 łyżki nasion chia + do posypania pestki z 1/2 granatu 2 łyżeczki skórki z pomarańczy w syropie Przygotowanie: Do garnka, najlepiej specjalnie przeznaczonego do gotowania mleka, wlewamy mleko, wsypujemy płatki owsiane i chia. Zagotowujemy, a później zmniejszamy ogień i gotujemy, około 10 minut. Gotowe przekładamy do miseczek, na wierzchu układamy skórkę z pomarańczy oraz pestki z granatu
Moja smaczna kuchniastrukturę w kakaowy budyń- „pudding”. Ostatnio pokazałam Wam Pudding chia z owocami i sokiem pomarańczowym. Ja tym razem do żelowania nasion chia zastosowałam mleko i kakao i dodałam owoce granatu, na śniadanie miałam pyszny deser owocowy. Pudding chia kakaowy świetnie smakował z ziarnami granatu. dla 2 osób 3 łyżeczki nasion chia 300 ml mleka 3,2 % 1 łyżka kakao owoc(...)granatu 100 ml mleka mieszamy z kakao, podgrzewamy, studzimy. Ziarna chia wsypujemy do miseczki i zalewamy 200 ml mleka, dodajemy rozpuszczone kakao. Mieszamy energicznie trzepaczką, następnie wstawiamy miseczkę na kwadrans do lodówki. Wyjmujemy miseczkę z lodówki , ponownie dokładnie mieszamy, przekładamy pudding do przygotowanych słoiczków. Odstawiamy naczynia ponownie do lodówki, ale tym razem przynajmniej na 2-3 godziny lub najlepiej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępieczony dorsz z grejpfrutem Połączenie delikatnego, chudego mięsa dorsza z cząstkami granatu i kawałkami grejpfruta, sprawia że danie to smakuje, nie tylko miłośnikom darów morza. składniki dla czterech osób 4 niewielkie tuszki dorsza 2 grejpfruty 1 granat 2 łyżki oliwy Łyżeczka brązowego cukru Szczypta chili Sól, pieprz sposób przygotowania Tuszki dorsza filetujemy, następnie posypujemy solą, pieprzem(...)skraplamy sokiem z połowy grejpfruta. Całość odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce. Do miski wyciskamy sok z pozostałej połówki grejpfruta, dodajemy cukier, ziarna granatu i chili, a następnie mieszamy. Dorsza wyjmujemy z lodówki, skrapiamy go oliwą, zwijamy w roladki i spinamy wykałaczkami. Roladki układamy na wyłożonej pergaminem blasze, i całość wkładamy do piekarnika nagrzanego
Miód i pieprz