gołąbki - 2668 przepisów (strona:49/178)

szybkowar-gołąbki indycze na ostro w sosie pomidorowym... 205

liście, z ostudzonych liści ścinać gruby nerw, nakładać porcję mięsa i ciasno zawijać gołąbki do szybkowara 9 litrów "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz" włożyć rozkładane sitko, układać gołąbki na wierzch można dać kilka liści kapusty, wlać wodę, zamknąć szybkowar i po zasyczeniu pary opuścić gwizdek i na mniejszym ogniu gotować 20 minut, spuścić ciśnienie i wyjąć(...)gołąbki na talerz wywar z szybkowara przelać do mniejszego garnka i zagotować - pomidory blenderem zmiksować ze śmietaną i mąką, wlać do wywaru i zagęścić sos, do smaku można doprawić np. przyprawą w płynie gołąbki podać z sosem np. do ziemniaków, pieczywa, kaszy................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Oszukane gołąbki z pieczarkami 11496

bułkę tartą, sól, pieprz plus dużo kopru. Wszystkie składniki mieszamy do całkowitego połączenia. W razie czego można jeszcze doprawić. Lepiej niech będzie bardziej doprawione, niż mniej. Formujemy a la gołąbki. Nagrzewamy piekarnik na 200 C. Gołąbki wkładamy do rondla lub do naczynia żaroodpornego - dno smarujemy oliwą. Pieczemy 15 min - nie przykrywamy. Po tym czasie zalewamy bulionem(...)kurczakowym, zamykamy i pieczemy 45-50 min. Gołąbki gotowe.  Sos pomidorowy- polecam znany już Wam sos. Jest on przepyszny W tym linku znajdziecie wszystko co potrzeba by zrobić najlepszy na świecie sos :) - zresztą jest on moim popisowym sosem :) Szukajcie tutaj  Smacznego

Smaki Edyty
GOŁĄBKI Z MŁODEJ KAPUSTY W TROSZKĘ INNEJ WERSJI 367

mnie było ok.20 liści, które nadawały się do nadziania farszem. Pozostałą część kapusty (której liście były już zbyt małe) pokroiłam na drobniejsze kawałki, które zużyłam jako dodatek do faszerowania gołąbków. Do miski wkładamy zmielone mięso, dodajemy ok.1/2-2/3 przestudzonej cebuli, dodajemy sól oraz świeżo mielony pieprz i mieszamy. Dzielimy na 2 części lub robimy jedną wersję. U mnie jedna część(...)tłuszczu, ułożyć na dnie 2-3 duże zblanszowane liście od kapusty a na nich poukładać warstwami, obok siebie zawinięte dokładnie gołąbki. 2 dolne warstwy były z większych gołąbków z kaszą, górne z z dodatkiem tymianku. Ja przygotowuję zawsze gołąbki w szybkowarze, jest krótszy czas gotowania a i smak chyba lepszy. Całość zalać bulionem, gdy jest

Smaczne Zdrowe
Lubelski kociołek: Gołąbki z kaszą jaglaną 195

którego chciałam zrobić od dawna. Przepis na te gołąbki dostałam od koleżanki. A dzięki tej akcji zmobilizowałam się i są. Zdecydowanie polecam, zwłaszcza osobom, które twierdzą, że gołąbki bez mięsa to nie gołąbki. Przyznam Wam, że sama za bardzo w nie nie wierzyłam, bo jakoś nigdy z jaglaną nie było mi po drodze(...)smak i aromat obu). Ilość zależy już tylko od Was - ważne by farsz był wilgotny i się sklejał.  Ręką dobrze wymieszać kaszę. W liście kapusty zawijać porcje farszu. Gołąbki układać w naczyniu żaroodpornym. Pod spód i na wierzch ułożyć pozostałe liście kapusty, by gołąbki się nie przypaliły. Między gołąbki warto wlać trochę oleju

Pasja Smaku
Zapiekanka golabkowa 130

już taką wersję gołąbków? To zapiekanka gołąbkowa, czyli dekonstrukcja znanych, lubianych gołąbków. Smak pyszny, obiad bardzo syty i robi się go chyba łatwiej i szybciej niż tradycyjne gołąbki. To może być dobre wyjście dla osób, które za gołąbkami nie przepadają, bo tu bardziej pierwsze skrzypce gra farsz mięsny niż kapusta. Polecam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Gołąbkowa patelnia – pyszne danie jednogarnkowe! 7277

solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy *** *** Gotujemy jeszcze przez kilka minut na małym ogniu, często mieszając *** *** SMACZNEGO ***     POLECAM RÓWNIEŻ: KLOPSIKI DUSZONE W MŁODEJ KAPUŚCIE PRZEPIS TUTAJ   OSZUKANE GOŁĄBKI PRZEPIS TUTAJ   POMYSŁY NA SZYBKI, TANI I ŁATWY OBIAD! KLIKNIJ TUTAJ   SURÓWKI DO OBIADU, GRILLA I BURGERÓW KLIKNIJ TUTAJ   NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ

Blog z Apetytem
Gołąbki bez zawijania 224

smaczne danie, które nie może się nie udać :-) Robiąc gołąbki zawijane musimy poświęcić na nie nieco więcej czasu, zaś w poniższym przepisie "idziemy na skróty", przy czym gołąbki nic nie tracą na smaku, zmienia się jedynie efekt wizualny, należy więc zadbać by je ładnie podać (bo w końcu jemy też oczami). SKŁADNIKI 1/2 dużej, białej kapusty(...)danie to podane w naczyniu szklanym ładniej się prezentuje, ale z drugiej strony szkoda czasu i energii, bo w smaku różnicy nie ma, chyba że oprószycie całość serem. Wersja gołąbków bez zawijania z brytfanny. Wersja gołąbków bez zawijania z piekarnika w naczyniu żaroodpornym

Passions hobbies life
Gołąbki bez zawijania 51

córą się nimi zajadaliśmy postanowiłam spisać co tam namieszałam, bo to danie zdecydowanie wejdzie na dłużej do naszego obiadowego menu.  Z podanej przeze mnie porcji wyszło ok 20 gołąbków także dość sporo, ale zawsze można część zamrozić lub zrobić pół porcji.  Składniki: 1 kg mięsa mielonego (u mnie mielona łopatka) 1 kg białej kapusty 1 cebula(...)startą na tarce cebulą oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Na koniec dodajemy bardzo drobno poszatkowaną kapustę  i wszystko razem wyrabiamy ręcznie do połączenia. Z gotowej masy formujemy gołąbki (kształtem przypominają kotlety). Gotowe gołąbki smażymy na rumiano z każdej strony. Następnie układamy je w naczyniu żaroodpornym.  Składniki sosu mieszamy ze sobą i zalewamy nim gołąbki

Cynamonowe szczęście
Gołąbki z kaszą, ryżem i mięsem 56

Dziś zapraszam was po przepis na moje ulubione gołąbki. W dodatku są zrobione na młodej kapuście - istny rarytas :-) Składniki: 1 duża główka młodej kapusty Farsz: 1 szklanka kaszy gryczanej 1 szklanka ryżu 500-600g mięsa mielonego (u mnie od łopatki) 2 cebule kilka suszonych grzybków kilka pieczarek sól, pieprz majeranek Sposób przygotowania: 1. Na patelni rozgrzać trochę(...)doprawiamy solą. Mięso dodajemy do kaszy i ryżu.     3. Cebulę siekamy, rumienimy na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy do kaszy. 4. Farsz dokładnie mieszamy, doprawiamy majerankiem, przyprawą do gołąbków, pieprzem i ewentualnie solą. Dodajemy jeszcze drobno pokrojone suszone grzybki (wcześniej namoczone) oraz starte na dużych oczkach i podsmażone pieczarki. 5. Z kapusty ściągamy liście wierzchnie, odkładamy. Wycinamy głąb

Kuchnia domowa Ani
Rolada gołąbkowa 207

Rolada gołąbkowa to danie nawiązujące smakiem do tradycyjnych gołąbków. Jest ona też zrobiona z tych samych składników, co wspomniane gołąbki, czyli farsz mięsno-ryżowy zawinięty w liście kapusty. Można stwierdzić, że rolada gołąbkowa to jeden duży gołąbek upieczony w keksówce, następnie pokrojony w plastry i podany z sosem pomidorowym. Do zrobienia tego dania można wykorzystać(...)przypadku jest to kapusta włoska, ponieważ tę potrawę robiłam w okresie zimowym, wtedy biała kapusta jest twarda, więc sięgnęłam po delikatniejszą kapustę włoską. Rolada gołąbkowa podana podobnie jak tradycyjne gołąbki to danie idealne na obiad lub kolację. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Roladę gołąbkową: 1 nieduża główka włoskiej kapusty 500 g mielonego mięsa wieprzowego 100 g ryżu

Danka Pichci
Kiszone liście winogron 82

Kiszone liście winogron to rzadkość robiona w naszych domach w przeciwieństwie do Grecji, Turcji, Gruzji czy Bułgarii, gdzie malutkie gołąbki zawinięte w te liście to istny regionalny, przysmak. Dolma, dolmades, tołma, dolmas czy yalanji to nazw a tego samego dania czy gołąbków w marynowanych liściach winogron. Pierwszy raz jadłam je 20 lat temu, gdy w naszym domu(...)przygotowała je goszcząca u nas Bułgarka pochodzenia tureckiego. Była to dla mnie całkowita nowość, dlatego obserwowałam dokładnie cały proces przygotowania, bo bardzo chciałam kiedyś zrobić je sama. Gołąbki zachwyciły nas smakiem. Zorka użyła własnych kiszonych liści, co było dla mnie zaskoczeniem że się tak da i że w ogóle liście można tak wykorzystać. W tym roku

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Gołąbki ziemniaczane z kaszą i chorizo 90

jakoś naszło i gołąbków się zachciało. Tym razem postawiłam na eksperyment czyli gołąbki z ziemniakami i to był udany debiut. Gołąbki są delikatne i pyszne, polecam wszystkim wielbicielom tego pysznego dania. Gołąbki ziemniaczane. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Gołąbki bez zawijania z kapustą pekińską w sosie pomidorowym 141

Gołąbki bez zawijania z kapustą pekińską w sosie pomidorowym Kolejna wariacja gołąbkowa. Nie tak dawno temu podawałam przepis na proste gołąbki bez zawijania . Jeśli pisałam,że tamte gołąbki były proste w wykonaniu, to dzisiejsze są po prostu banalnie proste :) Dodałam do środka poszatkowaną kapustę pekińską, odrobinę marchewki, a resztę już znacie: mięso - tym razem(...)tarce do warzyw. Wymieszać ostudzony ryż, cebulę z czosnkiem, mięso, marchew i kapustę. Dodać całe jajka, dosmaczyć solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, dokładnie wyrobić. Formować kotleciki na kształt gołąbków i przesmażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Kotlety przełożyć do naczynie żaroodpornego.  Bulion zagotować z koncentratem pomidorowym oraz mleczkiem kokosowym, doprawić do smaku pieprzem oraz ziołami. Zalać kotlety

na moim stole...
Zupa gołąbkowa 106

Pyszna zupa gołąbkowa na jednogarnkowy obiad dla całej rodziny. Smak gołąbków bez zawijania. Szybka zupa gołąbkowa z ryżem, zamiast tradycyjnych gołąbków. Sycąca i zdrowa zupa bez długiego stania w kuchni. Przepis na zupę gołąbkową jest bardzo prosty, można go modyfikować i dostosować do swoich upodobań. Zarówno jeśli chodzi o proporcje składników, konsystencję zupy, jak i jej doprawienie(...)gęsta. Z młodej kapusty zupa wychodzi delikatniejsza w smaku i szybciej się ją gotuje. Zupa gołąbkowa nie jest jakimś bardzo wymyślnym daniem, ale kiedy nie mamy ochoty na robienie gołąbków, to zupa z kapusty, ryżu i mięsa w sosie pomidorowym świetnie ich smak zastąpi. Niewątpliwą zaletą zupy o smaku gołąbków jest szybkie jej przygotowanie i możliwość zamknięcia

Kuchcik gotuje
Wegańskie gołąbki z pieczarkami i soczewicą w pysznym sosie pomidorowym 123

spore ilości błonnika dlatego kremowy sos pomidorowy pasuje tutaj idealnie. Sos pomidorowy z tego przepisu jest wyjątkowy, pyszny i aromatyczny a do tego wegański. Z przepisu wychodzi około 10 gołąbków chociaż zależy to od wielkości kapusty. Możecie potrzebować więcej lub mniej farszu Składniki: główka kapusty (u mnie włoska, dość duża) 1kg pieczarek 3 czerwone cebule 4 ząbki czosnku tymianek(...)końcu zostanie małą główka, nie wyrzucaj jej ani nie wylewaj wody. W liście kapusty zawiń farsz. W dużym garnku ułóż pozostałe liście (nawet te z małej główki) Następnie ułóż gołąbki. Zalej wodą po gotowaniu kapusty tak by przykryła gołąbki. Gotuj przez 45 minut na wolnym ogniu. Ostudź. Gołąbki delikatnie przełóż do dowolnego naczynia

wysmienity