gołąbki - 2500 przepisów (strona:43/167)

Gołąbki z pieczarkami 42

moim rodzinnym domu zawsze jadało się gołąbki z mięsem i ryżem lub z pieczarkami i ryżem, polane sosem pomidorowym. Mama Sławka robi gołąbki z samym mięsem, z sosem pomidorowym i z ziemniakami. Są smaczne, ale ja nie mogę się do nich przekonać, bo to nie ten smak, jakiego oczekuję. Moja propozycja związana jest ze zbliżającą się(...)Wigilią. Postanowiłam, że u nas w tym roku zagoszczą na stole właśnie gołąbki. Dobrze, że zabrałam się za nie wcześniej, bo są bardzo pracochłonne. Oczywiście zamroziłam, a podam je z sosem z borowików. Składniki: ? 1 kg pieczarek ? 2 cebule ? 1 szklanka ryżu ? 2 łyżki posiekanej natki pietruszki ? sól, pieprz do smaku ? 1 główka kapusty białej ? olej do smażenia

To co kocham
Gołąbki bez zawijania wg Aleex 84

grę. Wiadomo, że muszę być w pracy. Jednak wizja była kusząca.  Ta rozmowa o korzyściach żony w domu była spowodowana dzisiejszym obiadem, który bardzo mężowi smakował. Zrobiłam gołąbki bez zawijania z przepisu z Internetu (nie pamiętam, gdzie go znalazłam), który zapisałam już ponad rok temu. Zmodyfikowałam go do swoich potrzeb i wykorzystuję od czasu do czasu. Gołąbki(...)zawijania są naprawdę pyszne – miękkie i soczyste. A poza tym ta porcja wystarcza przynajmniej na dwa dni dla dużej rodziny. Spróbujcie.   Składniki (na ok. 12 sztuk)   Na gołąbki:   • 400 g mięsa mielonego z łopatki lub pomieszanego łopatka +szynka (mięso nie może być zbyt chude) • 480 g kapusty białej   • 1 duża cebula

W mojej kuchni
GOŁABKI Z GARNKA RZYMSKIEGO + FILMIK 49

naszej kuchni, jednak odkąd już go posiadam, to często w nim gotuję. Jego zaletą jest to że nie dodajemy do gotowania wody. Dzisiaj podzielę się z państwem przepisem na gołąbki z tego garnka. Wyszły bardzo mięciutkie i smaczne. Polecam przepis.  SKŁADNIKI :  0,5 kg ryżu ugotowanego i ostudzonego  1 kg zmielonej łopatki wieprzowej 1 duża(...)godzinę. Następnie go dokładnie odcedzamy. Ugotowany ryż mieszamy z mięsem, podpieczoną cebula i przyprawami. Mieszamy.  Kapustę należy sparzyć w osolonym wrzątku, liście układamy i wycinamy zgrubienia. Zawijamy gołąbki, układamy je w garnku rzymskim. Gołąbki smarujemy przecierem i na koniec zakrywamy pokrywką.  Garnek wkładamy do piekarnika i pieczemy 1i 1/2 godzinę w temperaturze

Kulinarne Fantazje Marioli
Najlepsze przepisy z młodej kapusty 78

pyszna młoda kapusta na wiele sposobów jest gotowa, prosto i smacznie! Najlepsze przepisy z młodej kapusty , 16 przepisów z młodej kapusty. Bigos z młodej kapusty z 4 składników gołąbki z młodej kapusty z kaszą jaglaną, pieczarkami Gołąbki z młodej kapusty z ryżem mięsem wołowo-jagnięcym Gołąbki z mięsem i papryką Domowa kiełbasa(...)gołąbki w liściach młodej kapusty placki z kapusty z boczkiem i cebulą Kapuśniak z młodej kapusty Kapuśniak z młodej kapusty kiszonej Młoda kapusta z boczkiem Młoda kapusta kiszona   młodą kapusta z pieczarkami , słodk o-kwaśna , żeberka z młodą kapustą , surówka z młodej kapusty . Surówka z młodej kiszonej kapusty do ryby smażonej lub pieczonej z koperkiem , The post

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Gołąbki z młodej kapusty 106

Gołąbki z młodej kapusty       Nie ma nic lepszego jak gołąbki z młodej kapusty tak twierdzi moja Córka, dlatego postanowiłam się z wami podzielić przepisem. 10 porcji 50 minut czas przygotowania Składniki: ·        ½ kg mięsa mielonego wieprzowego ·        1 torebka ryżu(...)Dokładnie wszystkie składniki mieszamy. 3.    Farsz mięsny układamy na każdym liściu kapusty i zwijamy w roladki. 4.    Układamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy wodą tak żeby gołąbki były przykryte i posypujemy Vegeta. 5.    Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 35 minut w 180 ° C. 6.    Pięć minut przed końcem pieczenia wlewamy przecier pomidorowy

Kulinarna Chwila
Warsztaty Ambasadorskie Kupiec i pyszne dania! 67

dwóch owczarków i kota czarowaliśmy ok 1,5 h wyszły TAK PYSZNE rzeczy, że jestem w szoku do dziś. Zdradzę Wam te przepisy, abyście mogli zrobić je w domu. GOŁĄBKI Z FARSZEM RYŻOWO-BURACZANYM Z DODATKAMI oraz CZEKOLADKA Z GRYCZANYM POPCORNEM PRZEPISY: GOŁĄBKI Z FARSZEM RYŻOWO-BURACZANYM Z DODATKAMI Co nam trzeba? 200g ryżu białego Kupiec(...)szalotkę, zalewamy winem i na małym ogniu pozwalamy dla wina „parować” aż zmieni się nam w lekko gęsty syrop. Dajemy zimne masło, przyprawiamy solą i pieprzem, Podajemy gołąbki z powstałym sosem. Kochani- niebooooo na talerzu i w smaku! Tak pyszne, bezmięsne gołąbki, z pestkami, aromatyczne, rozpływają się w ustach!!!! CZEKOLADKA Z GRYCZANYM POPCORNEM

Latosiowydom
Gołąbki zawijane w cukinię zapiekane w sosie pomidorowym 114

Gołąbki smakują mi tylko w wersji z młodą kapustą. Postanowiłam poszukać alternatywy:). Przygotowałam gołąbki owinięte cienkimi paskami cukinii. Strzał w dziesiątkę!  Gołąbki: 500g mięsa mielonego 1 woreczek ryżu  1 cebula 2 ząbki czosnku  2 łyżki śmietany 18% sól, pieprz, papryka słodka 2 małe cukinie Sos: 1 puszka pomidorów 2 ząbki czosnku(...)składników. Formujemy podłużne klopsy. Każdy klops owijamy paskami cukinii, układamy je w naczyniu żaroodpornym.  3. Przygotowujemy sos: wszystkie składniki oprócz sera miksujemy do powstania gładkiej masy. Sosem zalewamy gołąbki, pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. Po tym czasie danie posypujemy serem, włączamy termoobieg i pieczemy jeszcze 15-20 minut

Szefowa kuchni
Gołąbki z czarnym ryżem i wędzonym łososiem 93

Naszła mnie ochota na gołąbki ale nie na tradycyjne. Chciałam czegoś innego. Wymyśliłam gołąbki z czarnym ryżem, wędzonym łososiem i papryką zapiekane w pomidorowym sosie. Gołąbki – składniki 4 liście młodej100 g Artykuł Gołąbki z czarnym ryżem i wędzonym łososiem pochodzi z serwisu DoGarow.pl

Do Garów!
Gołąbki po serbsku - Sarma 111

Przepis na takie gołąbki znalazłam w książce Macieja E. Halbańskiego "Potrawy z różnych stron świata" Gołąbki tak zrobione różnią się od naszych tym że tutaj ryż wsypuje się sypki, niegotowany. Smakują wyśmienicie jak zresztą gołąbki smakować powinny. Polecam gorąco. Serbskie gołąbki. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Kotlety z kapustą i ryżem a la gołąbki 167

Kotlety z młodą kapustą i ryżem a la gołąbki Moja rodzina uwielbia takie kotlety. Niektórzy nazywają je również gołąbkami bez zawijania lub leniwymi gołąbkami. Bez względu na nazwę, tak przygotowane kotlety z mięsem mielonym, młodą kapustą i ryżem są naprawdę pyszne. Można je podać same lub w towarzystwie zestawu surówek, ziemniaków itd. Świetna odmiana(...)tradycyjnych mielonych kotletów. Moja rodzina uwielbia takie obiady, w szczególności mój mąż Spróbujcie i Wy, bo przygotowanie takich kotletów a la gołąbki jest naprawdę proste. Składniki: około 500-600 g mięsa mielonego (u mnie z łopatki) 0,5 główki młodej kapusty lub 3/4 jeśli macie mniejszą kapustę jak ja około 6 czubatych łyżek ugotowanego ryżu (miałam z dnia

Słodkie okruszki
Gołąbki w sosie pomidorowym 178

Gołąbki w sosie pomidorowym, czy ktoś ich nie lubi? Pyszne, charakterystyczne dla kuchni polskiej jedzenie. Pamiętam, że od dziecka je uwielbiałam. W moim rodzinnym domu jadało się gołąbki bez dodatków, bez ziemniaków i chleba. Tak też serwuję je do tej pory, przez to właśnie można zjeść ich więcej 🙂 Cały ambaras w ich przygotowaniu polega … Czytaj(...)dalej Gołąbki w sosie pomidorowym Artykuł Gołąbki w sosie pomidorowym pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją

Pieprzyć z Fantazją
szybkowar - gołąbki z młodej włoskiej kapusty... 154

gruby nerw. Na każdy liść nakładać porcję farszu i zawinąć ciasno w kapustę. Na oleju na patelni zrumienić z każdej strony gołąbki, w szybkowarze rozłożyć sitko, układać gołąbki z patelni, wsypać ziele angielskie, liść laurowy. Wlać wodę, sok pomidorowy (użyłam swój domowy), zamknąć szybkowar i po zasyczeniu pary gotować 25 minut, gołąbki wyjąć(...)szybkowara jak będą mocno wystudzone - z młodej włoskiej kapusty gołąbki są najlepsze, najsmaczniejsze zwłaszcza z mięsem drobiowym, ryżem i w sosie pomidorowym, w szybkowarze naprawdę są szybko gotowe do zjedzenia........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Zupa pomidorowo-kapuściana o smaku gołąbków 108

formowaniem gołąbków. Strasznie dużo z tym roboty. Żeby jednak mieć ten sam smak przy mniejszym nakładzie pracy robię zupę o smaku gołąbków. To zupa pomidorowo-kapuściana z małymi klopsikami i ryżem. Czyli wszystko co w gołąbkach, ląduje w zupie. Mniej pracy a poza tym w taką pogodę zupy są najlepsze. Ta jest tak pożywna, że zastępuje(...)cały obiad. Zupa pomidorowo-kapuściana o smaku gołąbków 1/4 główki białej kapusty 2 łyżki oleju 2 litry wywaru warzywnego ( albo mięsnego) 2 marchewki (można użyć wcześniej ugotowanej z wywaru) 100 g ryżu ( najlepiej w torebce) mała puszka przecieru pomidorowego sól, pieprz do smaku KLOPSIKI 500 g mięsa mielonego ( wołowo-wieprzowe) 1 cebula 1 jajko pół pęczka natki pietruszki - posiekana

Smaczny zeszyt
GOŁĄBKI 90

smak dzieciństwa, które podane prosto z babcinej ręki z sosem pomidorowym z dodatkiem ziemniaków smakowały najbardziej! Dziś odtwarzam prosty przepis, niezawodny zawsze, smaczny niesamowicie, przypominający mi ten piękny czas. Gołąbki z mięsem mielonym i ryżem zawinięte w kapustę białą, młodą lub włoską są pyszne! Można przygotować je w sosie pomidorowym, grzybowym ze śmietaną lub bez. Zawsze smakują obłędnie(...)będzie kleista. Na miękkie liście kapusty nakładam niedużą ilość farszu, zwijam. Można je spiąć wykałaczką. Na dnie garnka umieszczam dwa, trzy wierzchnie liście kapusty, na nich ciasno układam gołąbki zwinięciem do dołu. Zalewam wodą do ok. 1/3 wysokości, dodaję liście laurowe i ziele. Garnek przykrywam uchyloną pokrywką, wstawiam na mały gaz. Duszę ok. 2,5- 3 godzin. Podaję

Zasmakuj Kuchni