gołąbki - 2688 przepisów (strona:43/180)

Pomidorowy sos do gołąbków 173

kombinować - no i chyba się udało :-) Sos niczym nowym nie zaskoczy, ale jest na pewno lepszy od poprzedniego, który był po prostu zagęszczonym mąką przecierem pomidorowym. POMIDOROWY SOS DO GOŁĄBKÓW 1 mały słoik sosu do spaghetti 1 mały słoik pomidorów w kawałkach 2 łyżki mąki sól 1 łyżeczka cukru pieprz ulubione przyprawy Pomidory wyjmujemy ze słoików i wkładamy(...)czasu mieszając. Doprawiamy solą, pieprzem, ulubionymi przyprawami. Jeśli sos będzie za kwaśny dodajemy trochę cukru (niekoniecznie całą łyżeczkę). Na końcu sos delikatnie zagęszczamy mąką dokładnie rozrobioną z wodą z gołąbków - nie dodajemy od razu całej tylko po trochu, aż uzyskamy pożądaną gęstość sosu (ja dodałam dosłownie odrobinę). Pomidorowy sos do gołąbków Jeśli nie macie pomidorów w słoiczkach możecie

peggiwkuchni
Gołąbki w sosie pomidorowym 352

Gołąbki w sosie pomidorowym to potrawa półmięsna z farszu zawiniętego w rolki z liści białej kapusty głowiastej. Danie syte, bardzo pyszne w sam raz na niedzielny obiad. Składniki: Farsz 1 kg. mięsa wieprzowego duża główka kapusty włoskiej szklanka ryżu sól pieprz 2 jaja łyżka oleju Przygotowanie: Przygotować farsz: mięso opłukać, osuszyć, zmielić, doprawić solą, pieprzem. Umyć ryż(...)gorącą wodą, gotować na małym ogniu przez 5-10 minut. Odsączyć z wody i wystudzić. Wyciąć lub pobić zgrubienia liścia. Nadziewać liście farszem, zawijać niezbyt ciasno. Układać ciasno gołąbki na spodzie rondla uprzednio wyłożonym uszkodzo­nymi listkami kapusty. Bulion z kostek rosołowych ( zrobiony wg. przepisu na opakowaniu) mieszamy z koncentratem pomidorowym. Zalewamy nim gołąbki. Przykrywamy gołąbki

Smaczne Potrawy
Gołąbki z farszem jajecznym bez gotowania 256

marzą o czymś lekkim i chłodnym . W upalne dni schabowy i ziemniaki to niekoniecznie najlepszy pomysł na obiad . Pyszne chrupkie i orzeźwiające , doskonałe jako przekąska , a nawet kolacja . Takie gołąbki możemy wykonywać w dowolnych wariacjach smakowych , są szybkie w przygotowaniu . Warto spróbować , szczególnie ,że o tej porze w ogrodzie zazwyczaj mamy wszystko pod ręka i aż żal tego(...)rozcieramy blenderem . Na koniec dodajemy posiekany szczypior , mieszamy łyżką . Parówkę kroimy w paski , papryczkę również . Na liściach sałaty kładziemy łyżkę farszu , kilka pasków parówki , papryki . Wszystko zawijamy jak klasyczne gołąbki . Wkładamy na godzinkę do lodówki , żeby się schłodziły . Można podawać Post Gołąbki z farszem jajecznym bez gotowania pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Tradycyjne gołąbki z mięsem i ryżem w sosie pomidorowym 203

gotować gołąbki. Pozostałe zdejmujemy z główki bardzo delikatnie, uważając, by się nie porwały. Każdy z nich pozbawiamy za pomocą ostrego noża twardego rdzenia. Jeśli zajdzie potrzeba, by gołąbki lepiej się zawijało, można również rozbić to miejsce tłuczkiem do mięsa. Mięso mielone mieszamy z ryżem oraz zmiażdżonym ząbkiem czosnku. Doprawiamy farsz przyprawą warzywną oraz sporą ilością pieprzu(...)wierzch układamy kilka pozostałych liści kapusty. Cebule kroimy w kosteczkę i szklimy na maśle. Zasmażamy z nią koncentrat i łączymy z mięsnym bulionem. Gotowym sosem pomidorowym zalewamy w garnku gołąbki, dorzucamy do nich seler. Gołąbki dobrze jest ucisnąć z góry pokrywką mniejszą od garnka w którym się gotują, by nie wypływały i nie rozpadły się. Dusimy

Kuchenna Kontrrewolucya
Gołąbki z dzika z pęczakiem 212

ęsiarkę wyłożyć liśćmi kapusty. Na liść kapusty kłaść trochę farszu, założyć brzegi do środka, zwinąć w rulon i ułożyć w gęsiarce końcem zwinięcia do dołu. Ułożyć tak wszystkie gołąbki, dodać liście laurowe, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, 6 jagód jałowca, 1/2 gałązki rozmarynu i zalać 300 - 400 ml wody.    Gołąbki przykryć liśćmi kapusty. Przykryć pokrywką(...)wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 1,5 godziny. Liście kapusty ułożone na dnie i na wierzchu chronią gołąbki przed przypaleniem.   zastawa

królestwo garów
Gołąbki zapiekane w kapuście kiszonej 245

Smakowite gołąbki o zdecydowanym smaku przypadną do gustu mięsożercom. Ja im się nie oprę. Przepis podpatrzony w kuchennych rewolucjach, ale potraktowany dość luźno. Gołąbki zapiekane w kapuście kiszonej Drukuj przepis Składniki 2 małe białe kapusty (może być włoska) 0,8kg kapusty kiszonej (nie kwaszonej, kiszonej) 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 0,8kg mięsa mielonego (dobrej jakości, mielonego(...)kawałka) 2 torebki kaszy gryczanej 2 jajka trochę bułki tartej sól pieprz 1 cebula 2 ząbki czosnku domowa vegeta listonic_name = "Gołąbki zapiekane w kapuście kiszonej (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "2 małe białe kapusty (może być włoska) 0,8kg kapusty kiszonej (nie kwaszonej, kiszonej) 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 0,8kg mięsa mielonego (dobrej jakości, mielonego

CoolinarniePL
Gołąbki z kaszą gryczaną, boczkiem i suszonymi pomidorami 191

pory gołąbki zawsze jedliśmy tradycyjne, czyli mięso z ryżem. Poniżej jednak znajdują się inne gołąbki, które przygotowała moja mama po tym jak obejrzała program z Tomkiem Jakubiakiem, w którym podawał właśnie takie gołąbki, z kaszą gryczaną, boczkiem i o dziwo suszonymi pomidorami. Mama zaciekawiona tą propozycja zrobiła je i mimo mojego początkowego sceptycznego podejścia(...)nich okazało się ze te gołąbki są przepyszne i stały się moimi ulubionymi. Tak wiec warto oglądać programy kulinarne, słuchać mądrych głów i eksperymentować z w kuchni. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Gołąbki w sosie pomidorowym 242

naszych gołąbków. Z kapusty odrywamy wierzchnie liście, które nie nadają się do faszerowania i układamy na dnie garnka, w którym będziemy gotować gołąbki (zapobiegają przywieraniu gołąbków podczas długotrwałego gotowania), kolejne liście odrywamy, nakładamy odpowiednią ilość farszu- w zależności od wielkości liścia będą to łyżka, dwie o zawijamy: najpierw boki, potem wzdłuż. W ten sposób mamy pewność(...)nasze gołąbki się nie odwiną podczas gotowania a nie trzeba dodatkowo umacniać ich nitką, gdyż jest to niewygodne. Gołąbki kolejno układamy w garnku na liściach. Gdy skończymy przygotowywanie naszych kapuścianych zawijasów zalewamy garnek z gołąbkami bulionem i gotujemy przez 45 minut na wolnym ogniu (ja jak zwykle przetrzymałam do ponad godziny ale gotowałam

Mango Papaja
Grzyby gatunkami. Gołąbek grynszpanowy - gołąbek białozielonawy 408

grynszpanowy Russula aeruginea to jeden z gatunków grzybów, który znam od dziecka . Zbierałam go z Babcią w sosnowo-brzozowych lasach jakich na Mazowszu dużo. Babcia mówiła na niego gołąbek siwy albo betka. A gołąbki to ogólnie trudny temat bo jest ich bardzo wiele odmian i nie wszystkie jadalne. Przyznam, że znam dobrze tylko kilka więc(...)większości po prostu nie zbieram. Wybaczcie, że pokazuję Wam na razie tylko jedno zdjęcie tego gatunku, ale postaram się to wkrótce uzupełnić. W przepisie na Gołąbki z patelni wykorzystałam inny gatunek, ale gołąbki grynszpanowe można przyrządzić w taki sam sposób albo dorzucić je do sosu czy potrawki z mieszanki różnych grzybów. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Gołąbki z kapusty włoskiej 100

Gołąbki z kapusty włoskiej są alternatywą dla tradycyjnych gołąbków z białej kapusty. Są delikatniejsze zarówno w smaku jak i w teksturze dania. Składniki: Farsz: 4 torebki ryżu bassmati 800g mięsa mielonego z indyka 400g boczku wędzonego 400g pieczarek 3 średnie cebule Sposób przygotowania: Wycinamy kaczan z kapusty. Wciskamy do gara zalewając wodą i gotujemy tylko tak chwilę(...)dodajemy surowe zmielone mięso. Przyprawy jakich użyłam to tymianek, cząber, wędzona papryka, sól, pieprz cayenne. Z kapusty rozdzielamy delikatnie liście co by się nie porwały i wyszło jak najwięcej gołąbków. Nakładamy farsz na liście i zawijamy jak krokiety czyli zewnętrzne do środka i od dołu rolujemy. Na dnie gara wielkiego układamy liście, które się zbuntowały i nie chciały ładnie

Wasze Przepisy
Gołąbki z włoskiej kapusty i indyka - zdrowsza wersja 220

zdrowsza alternatywa dla tradycyjnych. Tak samo pyszne, ale zamiana białej kapusty na włoską i tradycyjnej wieprzowiny na mięso z indyka podnoszą walory odżywcze i zdrowotne tego popularnego dania. Do gołąbków użyłam mięsa z udźca indyczego, jest ciemne i bardziej wyraziste w smaku i nie tak suche jak filet z piersi. Najsmaczniejsze są podane z sosem pomidorowym. Ważne jest(...)założyć do środka, następnie zrolować. Czynności  powtórzyć do wykorzystania całego farszu na dnie sporego rondla rozłożyć resztki liści kapusty i w dwóch warstwach ułożyć przygotowane gołąbki. Gołąbki przykryć pozostałymi liśćmi. Zalać wodą z gotowania kapusty (multum soli mineralnych!) i gotować około 45 minut domowy przecier pomidorowy lub puszkę pomidorów wlej do rondelka, dopełnij wg potrzeby

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
GOŁĄBKI TRADYCYJNE Z RYŻEM I MIĘSEM 231

wręcz bajeczne. U mnie farsz z mielonej łopatki i szynki, ale można wykorzystać dowolne mięso + oczywiście ryż, u nas  basmati (najlepszy). Z poniższych ilości wyszło mi 16 średnich gołąbków. Ja przygotowuję swoje gołąbki w szybkowarze. Mają super aromat i smak. Składniki: - 800g mielonego mięsa (u mnie łopatka i szynka) - 200g suchego ryżu (u mnie basmati), szklanka(...)garnka) nałożyć farsz ryżowo- mięsny. Dokładnie zawinąć. Na dnie garnka stopić łyżkę oleju kokosowego, wlać trochę bulionu. Na dnie garnka wyłożonym dokładnie liśćmi kapusty układamy ciasno, zawinięte szczelnie gołąbki (łączeniem do spodu). Na górę dodajemy masło klarowane (lub zwykłe), wlewamy resztę bulionu. Można lekko posolić całość (chyba, że mamy bardzo słony bulion, to nie trzeba). Garnek dokładnie zamykamy

Smaczne Zdrowe
Gołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym 217

dłoni) i zawijamy w podobny sposób jak krokiety (najpierw w rulonik a następnie zawijamy końcówki pod spód gołąbka). Liście, które się porwały oraz małe, które nie nadają się do zawijania mięsa układamy na dnie dużego garnka. Na liście delikatnie kładziemy uformowane gołąbki. Całość zalewamy gorącym wywarem z gotowanej kapusty. Jeśli wywar nie przykrywa gołąbków to dodajemy(...)mieszamy śmietanę z mąką. Następnie dodajemy kilka łyżek gorącego sosu, mieszamy energicznie i wlewamy z powrotem do garnka. Sos zagotowujemy, doprawiamy do smaku ostrą i słodką papryką oraz solą. Gołąbki wkładamy do sosu i podgotowujemy na małym ogniu przez 10 minut. Przed podaniem posypujemy świeżym koperkiem

Qchnia po prostu
Efekt uboczny obiadu na jutro :D zupa z włoskiej kapusty :D 178

zostało z całego szykowania tej pyszności :D Po obgotowaniu kapusty i oddzieleniu liści, pozostał mi środek, z którego nie dało rady zawinąć gołąbka. Mogłam pójść za radą mojej czytelniczki <3 i zrobić inną wersję gołąbków. Jednak nie byłam zbyt dobrze przygotowana do tego....:/ Zrobiłam co mi wpadło akurat do głowy. Zupę z kapusty włoskiej. Można rzec kapuśniaczek(...)smaku mocno przypomina młodą kapustę. Także na chwilkę w lutym można wrócić do lata :D Na dziś obiad wyszedł jakoś tak przypadkiem. Myślałam, ze wyrobię się z gołąbkami, ale jednak troszkę zarwę wieczoru. Zdarza mi się tak czasami, ale wracając na 16 albo 17 do domu po pracy, to chyba tylko najszybszy na obiad jest makaron :D Polecam

Pieprzyć z Fantazją
Pieczone gołąbki z młodej kapusty 245

pieprzem. Ze sparzonej  kapusty odrywamy liście i wycinamy twarde końce. Następnie wykładamy mięsny farsz na brzeg liści kapusty, zawijamy boki i rolujemy gołąbka. Na dnie naczynia układamy niesparzone liście i uformowane gołąbki. Zalewamy je do połowy wodą i pieczemy  pod przykryciem przez około 1,5 godziny w temperaturze 185 stopni. Przecier przelewamy do rondelka, doprawiamy(...)ziołami, miodem i chwilę gotujemy. Podajemy polewając nasze gołąbki

Pan i Pani Smith w kuchni